Uniunea Europeana a prelungit joi sanctiunile economice impotriva Rusiei cu inca sase luni pentru a protesta impotriva rolului Moscovei in conflictul din estul Ucrainei si in Crimeea, dupa o decizie in acest sens a liderilor UE de saptamana trecuta, relateaza dpa.
Sanctiunile au fost adoptate initial in iulie 2014, in replica la anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea si la sprijinul sau pentru separatistii prorusi din estul Ucrainei.
Sanctiunile, care vor ramane in vigoare pana in ianuarie 2020, vizeaza sectoarele ruse financiar, energetic si de aparare, reducand accesul bancilor rusesti la pietele UE si limitand unele exporturi ale UE.
UE a legat relaxarea sanctiunilor de progrese in implementarea acordului de pace de la Minsk, care prevede o incetare neconditionata a focului si ca ambele parti sa retraga armamentul greu de pe linia frontului in estul Ucrainei.
Saptamana trecuta, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, ale caror tari sunt mediatoare in conflict, i-au pus la curent pe omologii lor din statele UE despre stadiul implementarii acordului de la Minsk.
Liderii UE au cerut "reluarea urgenta a eforturilor de negociere" precum si aplicarea unor masuri de dezvoltare a increderii, a precizat blocul comunitar intr-un comunicat dat publicitatii joi.
UE a mai impus si alte sanctiuni drept reactie la conflictul din Ucraina, intocmind o lista cu 170 de persoane si 44 de entitati vizate de interdictii... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 19:25
Statele Unite au reafirmat miercuri ca sanctiunile pe care le-au impus Rusiei vor ramane in vigoare pana cand Moscova va "preda controlul Crimeei Ucrainei", la aproape cinci ani de la anexarea peninsulei, relateaza AFP.
"In urma cu cinci ani, ocuparea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia a alimentat o escaladare in agresiunea rusa", a apreciat secretarul de Stat american Mike Pompeo, citat intr-un comunicat.
"Lumea nu a uitat minciunile cinice folosite de Rusia pentru a-si justifica agresiunea si a-si masca tentativa de anexare a unui teritoriu ucrainean", a adaugat el.
La 27 februarie, Parlamentul Crimeei, asupra caruia un comando rus a preluat controlul in urma unor confruntari armate intre combatanti prorusi si proucraineni, a ales un nou guvern local si a adoptat prin vot organizarea unui referendum cu privire la viitorul peninsulei.
La 16 martie, acest referendum, denuntat ca ilegitim de catre Statele Unite, a plebiscitat alipirea Crimeei la Rusia.
"Statele Unite isi mentin pozitia de nezdruncinat: Crimeea face parte din Ucraina si trebuie sa revina sub control ucrainean", a declarat Mike Pompeo, denuntand "reprimarea tot mai grava a regimului rus de ocupatie".
El a indemnat Moscova sa-i "elibereze pe toti ucrainenii" incarcerati din cauza "opozitiei lor pasnice" - un numar de 70 de persoane estimeaza sefului diplomatiei americane - si "sa puna capat imediat tuturor abuzurilor sale".
"Statele Unite isi vor mentine sanctiunile (impuse)... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 22:22
Rusia a desfasurat sambata o noua divizie de rachete sol-aer S-400 in Crimeea, intr-o noua etapa a cresterii tensiunilor militare in peninsula din nordul Marii Negre.
Informatia a fost transmisa de agentiile de presa ruse si preluata ulterior de Reuters.
Peninsula ucraineana Crimeea a fost anexata de Rusia in 2014, ceea ce a atras sanctiuni din partea Uniunii Europene si a SUA contra Moscovei, si a agravat situatia din regiune.
In luna decembrie, SUA au anuntat ca intentioneaza sa livreze Ucrainei "capacitati de aparare consolidate", expertii sustinand ca printre acestea sunt incluse rachete antitanc Javelin.
In primavara anului trecut, Rusia a desfasurat o prima divizie de rachete S-400 in Crimeea, mai exact in apropierea orasului-port Fedosia. Noua divizie de rachete este desfasurata langa orasul Sevastopol si va controla spatiul in zona frontierei cu Ucraina.
Noul sistem de aparare aeriana, proiectat pentru a apara granitele Rusiei, poate fi transformat intr-un modul ofensiv in mai putin de cinci minute, a explicat Viktor Sevostianov, inalt responsabil in fortele aeriene ruse.
Sistemele S-400, introduse prima data in dotarea fortelor militare ruse in 2007, pot dobori rachete balistice si aeronave. Acestea pot fi echipate cu mai multe tipuri de rachete, inclusiv cu unele cu raza foarte lunga de actiune, care pot lovi tinte aflate la cateva sute de kilometri distanta.
Rusii sunt ingrijorati din cauza scutului antiracheta din Romania, amplasat la... mai mult
Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 15:38
Comunicatiile si comertul dintre Statele Unite si Europa sunt in pericol, avertizeaza presedintele unui comitet militar al NATO. Ofiterul de aviatie Marshall Peach spune ca mai multe vase rusesti au fost depistate navigand in apropierea cablurilor subacvatice care fac legatura intre cele doua continente.
Aceste nave rusesti reprezinta "un nou risc la adresa prosperitatii noastre si a stilului nostru de viata. Sectionarea acestor cabluri care brazdeaza fundul oceanului ar duce la incetarea imediata si catastrofala a internetului si a comertului international dintre Statele Unite, Europa si alte state din restul lumii", a precizat Marshall Peach, citat de The Guardian.
Ofiterul englez sustine ca Marea Britanie trebuie sa isi modernizeze flota pentru a face fata noilor amenintari.
Avertizarea sa vine dupa ce, in urma cu mai putin de o saptamana, parlamentarul conservator Rishi Sunak publicase un raport potrivit caruia 97% dintre comunicatiile globale se desfasoara prin intermediul acestor cabluri subacvatice. De asemenea, acestea ar fi canalele prin care se transmit informatii privind tranzactii zilnice in valoare de 10 trilioane de dolari.
Tot raportul Sunak preciza ca submarine rusesti circula foarte aproape de aceste cabluri. Documentul aminteste de asemenea ca, inainte de a invada Crimeea, Rusia i-a taiat acesteia cablurile subacvatice care ii asigurau legaturile cu exteriorul.
Mai multi analisti britanici sustin, insa, ca avertizarea lui Marshall Peach a... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 12:44
Presedintele Vladimir Putin a avertizat joi ca Rusia va raspunde la un moment dat "insolentei" SUA, dupa ce camera inferioara a Congresului SUA a votat un proiect de lege care prevede noi sanctiuni economice impotriva Moscovei.
"Noi ne comportam intr-un mod foarte rezervat, foarte rabdator, insa, la un moment dat, va trebui sa raspundem, pentru ca este imposibil sa toleram la nesfarsit insolenta la adresa tarii noastre", a declarat presedintele rus, in cadrul unei conferinte de presa comune la Savonlinna, in Finlanda, cu omologul sau finlandez Sauli Niinisto, relateaza AFP, Reuters si DPA.
Cu toate acestea, Vladimir Putin a tinut sa precizeze ca raspunsul Rusiei va depinde de versiunea finala a proiectului de lege, adoptat aproape in unanimitate marti de Camera Reprezentantilor din Congresul SUA, care trebuie insa votat si de Senat si promulgat de presedintele american Donald Trump.
Textul, care vizeaza de asemenea Iranul si Coreea de Nord, urmareste sa impuna represalii Rusiei pentru presupusul sau amestec in campania prezidentiala americana de anul trecut. Alte motive pentru impunerea de sanctiuni sunt anexarea peninsulei ucrainene Crimeea si amestecul in conflictul din Ucraina.
Proiectul a provocat indignarea Moscovei, dar si a Europei, pentru ca deschide calea sanctiunilor impotriva unor companii europene care au proiecte in domeniul energetic in Rusia.
De asemenea, textul prevede si un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: presedintele... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 21:47
SUA a anuntat, joi, ca a introdus noi companii pe lista de sanctiuni economice impuse Rusiei dupa izbucnirea crizei ucrainene.
Printre noile companii vizate de sanctiunile americane se numara mai multe filiale ale gigantului Gazprom, transmite Reuters.
"Trezoreria sta alaturi de partenerii nostrii in condamnarea violarii legislatiei internationale de catre partea rusa si vom continua sa impunem sanctiuni impotriva celor care ameninta pacea, securitatea si suveranitatea nationala a Ucrainei", a declarat directorul interimar al Biroului Trezoreriei pentru Controlul Activelor Straine, John Smith.
Noile sanctiuni americane sunt indreptate impotriva a zeci de persoane si companii, inclusiv separatisti pro-rusi si firme care opereaza pe ...citeste mai departe despre "SUA introduc noi companii pe lista de sanctiuni impuse Rusiei, inclusiv filiale Gazprom" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 21:55
SUA au anuntat, miercuri, ca opt separatisti ucraineni, o organizatie rusa pro-separatista si trei dintre liderii sai, o banca din Crimeea si trei fosti oficiali ai regimului fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici au fost introdusi pe lista persoanelor si entitatilor vizate de sanctiuni.
Printre cei sanctionati de Trezorerie se numara si Alexander Dughin, asa-zisul ideolog al presedintelui rus, Vladimir Putin.
Noua lista a americanilor a fost emisa in urma atacurilor separatiste din estul Ucrainei, de la Debalteve si Mariupol, ce au avut loc in pofida armistitiului convenit la Minsk.
Obama a extins sanctiunile pentru Rusia cu un an
"De la inceputul crizei, am demonstrat ca vom impune costuri celor care incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Ne refrim la indivizi, organizatii, afaceri si Guvernele care ii sustin. Daca Rusia continua sa sustina destabilizarea situatiei din Ucraina si sa incalce acordurile de la Minsk si planul de implementare, ...citeste mai departe despre "SUA au marit lista neagra: Ideologul lui Putin, printre cei vizati de sanctiuni" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 17:34
Statele Unite si-au suspendat schimburile comerciale cu Crimeea pentru a protesta fata de alipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia, a anuntat vineri presedintele Barack Obama.
Pe de alta parte, Canada a anuntat noi sanctiuni impotriva Rusiei ca urmare a sprijinului acordat rebelilor din estul Ucrainei, interzicand accesul pe teritoriul sau pentru 20 de responsabili politici rusi si separatisti ucraineni, vizand in acelasi timp sectorul petrolier si al gazelor naturale.
Decretul lui Obama suspenda schimburile de "bunuri, tehnologii si servicii" americane inspre si dinspre Crimeea, a anuntat presedintele american, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Fac apel din nou catre Rusia sa inceteze ocuparea si tentativele sale de a anexa Crimeea", a declarat Obama, citat intr-un comunicat.
"Administratia mea va continua sa coopereze strans cu aliatii si partenerii din Europa si de pe glob pentru (...) a sprijini suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a adaugat ...citeste mai departe despre "Crimeea si Rusia, tinta unor noi sanctiuni de peste Ocean. Masuri drastice din SUA si Canada" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 09:36
Companiile si bancile rusesti au inceput sa retraga miliarde de dolari din bancile occidentale cu operatiuni in SUA de teama posibilei inghetarii activelor sau a altor sanctiuni economice impuse de Washington in contextul crizei din Crimeea, potrivit unor surse bancare moscovite, citate de Financial Times.
Sberbank si VTB, cele mai mari banci din Rusia, precum si companii importante din industria ruseasca, printre care LukOil, isi "repatriaza" fondurile detinute in bancile din Vest, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
Retragerile de capital au accelerat dupa incheierea fara un acord a ultimei runde de negocieri dintre ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, si secretarul de stat al SUA John Kerry.
Investitorii asteapta cu ingrijorare rezultatul referendumului de duminica din Crimeea privind separarea de Ucraina si aderarea la Federatia Rusa. Traderii si oamenii de afaceri anticipeaza ca, in functie de rezultatul scrutinului, SUA si aliatii din Vest ar putea anunta sanctiuni economice impotriva Rusiei inca de luni.
Rubla se tranzactioneaza aproape de un minim istoric
Randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani ale Rusiei a inchis vineri pe piata secundara la 9,7%, fata de mai putin de 8% in ianuarie.
Rubla se tranzactioneaza aproape de un minim istoric, incheind sedinta de vineri la un curs de 36,7 unitati pentru un dolar.
Cel mai bogati 10 oameni din Rusia, in frunte cu miliardarul Aliser... mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 16:00