Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat Rusia ca "triseaza" pentru ca nu respecta sanctiunile impuse Coreei de Nord de catre ONU si a declarat ca Washingtonul "are dovezi de incalcari consistente si variate ale rusilor".
Haley a declarat in Consiliul de Securitate al ONU ca Rusia ajuta Coreea de Nord sa obtina in mod ilegal combustibil prin transferuri pe mare si ca a refuzat sa expulzeze un cetatean nord-coreean pus pe lista neagra de ONU anul trecut, scrie Reuters.
De asemenea, Haley a afirmat ca Rusia a cerut modificarea unui raport independent al ONU privind sanctiunile impotriva Coreei de Nord pentru a ascunde incalcarile Rusiei.
Ambasadorul Rusiei, Vassily Nebenzia, a declarat ca Moscova nu a pus presiune pe autorii raportului si a dat vina pe Haley ca mareste tensiunile. El a subliniat ca raportul a ajuns la concluzia ca un transfer de la nava la nava al unei nave rusesti nu a incalcat sanctiunile.
Haley a declarat ca Washingtonul a gasit 148 de situatii in care nave rusesti au transportat combustibil in Coreea de Nord obtinut prin transferuri de la nava la nava care incalca sanctiunile ONU. Ea nu a precizat cate dintre acestea au primit ajutor din partea Rusiei.
"Rusia trebuie sa inceteze sa incalce sanctiunile impotriva Coreei de Nord. Trebuie sa opreasca eforturile de a ascunde dovezile care arata aceste incalcari", a declarat ea, adaugand ca aceste incalcari ale sanctiunilor sunt sistematice.
Rusia si China au propus sanctiuni mai putin... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2018, ora 22:10
Doua surse independente din cadrul sistemului de securitate european sustin ca mai multe petroliere care navigheaza sub pavilion rusesc alimenteaza cu petrol Coreea de Nord, in largul marii. Prin astfel de actiuni, Rusia - membra cu drept de veto in consiliul de securitate al ONU - ar incalca blocada economica impusa Phenianului.
Inca din luna septembrie, Reuters informa ca mai multe nave sub pavilion nord-coreean transportasera petrol pe rute directe din Rusia in statul comunist. In octombrie si noiembrie, insa, nivelul contrabandei ar fi crescut, iar transferul de petrol s-ar fi facut in largul marii, in ape internationale, intre petrolierele rusesti si cele nord-coreene.
Sursele citate de Reuters sustin ca isi bazeaza declaratiile pe imagini capturate de sateliti si pe date culese de sistemele de informatii ale marinei militare. Oficialii au precizat insa ca nu pot oferi informatii suplimentare, in conditiile in care acestea sunt secrete.
De asemenea, sursele jurnalistilor au precizat ca nu exista la acest moment nicio dovada potrivit careia Moscova ar fi informata sau ar sustine astfel de practici. Dealtfel, Ministrul de Extrene rus si seful Vamilor din statul moscovit au negat vehement ca ar fi implicati in acest scandal.
Printre navele suspectate ca ar fi livrat ilegal petrol, in largul marii, catre cargourile nord-coreene se numara petrolierul Vityaz. Acesta plecase dintr-un port rusesc pe data de 15 octombrie, urmand sa alimenteze o flota din Marea... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 08:32
Data la care va avea loc urmatoarea intalnire dintre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american Donald Trump nu a fost inca stabilita, a declarat luni ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, care a reiterat dorinta Moscovei ca SUA si Coreea de Nord sa inceapa negocierile privind programul nuclear al Phenianului.
"Data urmatoarei intruniri personale nu a fost inca discutata", a spus Lavrov pentru agentia de stiri RIA, potrivit Reuters.
Totodata, oficialul rus a insistat pentru inceperea negocierilor intre Statele Unite si Coreea de Nord, precizand ca Rusia este pregatita sa faciliteze discutiile, mai arata Reuters.
Moscova a cerut in mod repetat ca cele doua tari sa poarte discutii in scopul aplanarii conflictului legat de programul nuclear al Coreei de Nord.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri, in urma unui proiect de rezolutie depus de Washington, noi sanctiuni care vizeaza Coreea de Nord, masurile vizand exporturile de produse petroliere si nord-coreenii care lucreaza in strainatate.
Ministrul de externe de la Phenian a declarat ca noile sactiuni SUA reprezinta un act de razboi, fiind echivalentul unei blocade economice complete.
Citeste mai mult:
Noi sanctiuni ONU la adresa Coreei de Nord. Ce se intampla cu cetatenii care lucreaza in strainatateCoreea de Nord: Noile sanctiuni decise de ONU reprezinta un act de razboi
C.S. ...citeste mai departe despre "Lavrov sustine ca Rusia este gata sa medieze intre SUA si Coreea... mai mult
Luni, 25 Decembrie 2017, ora 11:22
Presedintele american Donald Trump considera ca amenintarea nucleara din partea Coreei de Nord este mai importanta decat presupusele ingerinte ale Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 2016, a declarat duminica un consilier al Casei Albe.
Marc Short, director pentru afaceri legislative in cadrul Casei Albe, a raspuns la o intrebare privind opinia lui Trump despre evaluarea comunitatii de informatii a SUA, potrivit careia Rusia a incercat sa influenteze alegerile de anul trecut in favoarea lui.
Duminica, Donald Trump a avut o pozitie ambivalenta in privinta subiectului. Aflat in Vietnam, presedintele american si-a declarat sustinerea pentru serviciile secrete, dar a precizat si ca are incredere in sinceritatea liderului rus Vladimir Putin, care a negat acuzatiile de implicare in scrutinul american.
"El crede ca, dupa ani de investigatii, zeci de milioane de dolari din partea contribuabililor, nu exista dovezi care sa ateste faptul ca vreun vot a fost afectat de interferentele Rusiei. Ceea ce incearca sa faca presedintele acum este sa recunoasca faptul ca amenintarea cea mai grava cu care se confrunta SUA este Coreea de Nord, care dezvolta arme nucleare. Armele nucleare din Coreea de Nord reprezinta o amenintare mai mare decat faptul ca Rusia a cumparat anunturi pe Facebook in Statele Unite", a spus Marc Short, intr-un interviu pentru televiziunea NBC.
Consilierul Casei Albe a amintit faptul ca Trump a promulgat noi sanctiuni impotriva Rusiei, care... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 11:08
Administratia Donald Trump nu va putea lansa niciun atac asupra Coreei de Nord, intrucat stie cu certitudine ca regimul de la Phenian are armament nuclear care poate fi utilizat ca riposta, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"In privinta Coreei de Nord, Statele Unite nu vor ataca, intrucat nu doar suspecteaza, ci stiu cu certitudine ca Phenianul are arme nucleare", a declarat Serghei Lavrov intr-un interviu acordat postului rus NTV.
"Nu incerc sa protejez Coreea de Nord, spun pur si simplu ca practic toata lumea este de acord cu aceasta evaluare", a explicat Serghei Lavrov, potrivit agentiei de stiri Tass.
Seful diplomatiei ruse a precizat ca aceasta logica a fost impartasita de aproape toti omologii sai prezenti la reuniunea Adunarii Generale ONU. In acelasi timp, Lavrov a subliniat ca Statele Unite ar trebui sa fi tras invataminte in urma interventiei militare in Irak.
"Sper ca Washingtonul va avea aceasta logica. Altfel, situatia va degenera si vor avea de suferit mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni nevinovati din Coreea de Sud, Coreea de Nord; sigur ca si Japonia, Rusia si China sunt foarte aproape de acea zona", a subliniat Lavrov.
Sambata, Serghei Lavrov a lansat un apel la calm in contextul tensiunilor dintre Statele Unite si Coreea de Nord, indemnand "mintile infierbantate" sa inceteze "abordarea copiilor de gradinita", dupa insultele intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Donald Trump l-a... mai mult
Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 15:47
Presedintele rus Vladimir Putin avertizeaza administratia de la Washington ca ostilitatile dintre SUA si Coreea de Nord risca sa degenereze intr-un "conflict la scara larga" si sustine ca situatia poate fi remediata doar prin discutii directe intre partile implicate.
"Este esential ca problemele din regiune sa fie rezolvate prin dialog direct intre toate partile, fara impunerea unor conditii prealabile. Provocarile, presiunea si retorica belicoasa si ofensiva nu duc nicaieri", scrie Putin pe site-ul oficial al Kremlinului, potrivit Independent.
La randul sau, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca Washingtonul, nu Phenianul, ar trebui sa initieze discutii constructive pentru a detensiona relatiile dintre cele doua tari.
Citeste mai mult:
Rusia avertizeaza SUA: Noi sanctiuni pentru Coreea de Nord ar fi contraproductive si periculoase
Situatia s-a deteriorat atat de tare incat s-a ajuns in pragul unui "conflict la scara larga", continua Putin. Recent, bombardiere cu capacitate nucleara ale Rusiei au zburat deasupra Peninsulei Coreene intr-o demonstratie de forta.
"In opinia Rusiei, calculele conform carora este posibil sa opresti programul nuclear al Coreei de Nord exclusiv prin exercitarea de presiune asupra Phenianului sunt eronate si zadarnice", mai scrie Putin.
Avertizarile presedintelui rus vin in urma unui nou exercitiu nuclear al Coreei de Nord, care a lansat recent o racheta deasupra Japoniei.
Citeste si:
Coreea de Nord a lansat... mai mult
Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 14:00
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a avertizat pe secretarul de Stat american Rex Tillerson ca eventuale noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ar fi "periculoase".
Lavrov si Tillerson au avut o convorbire telefonica miercuri seara, la cateva ore dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat pe contul de Twitter ca "discutiile nu reprezinta raspunsul" pentru situatia din Coreea de Nord, relateaza Associated Press.
Ministerul rus de Externe a precizat ca atat Lavrov, cat si Tillerson, au condamnat Coreea de Nord pentru lansarea unei rachete balistice catre Japonia si au facut apel la dialog.
Serghei Lavrov i-a transmis lui Rex Tillerson ca Rusia indeamna toate partile sa evite o solutie militara la aceasta criza si a adaugat ca Moscova vede eventuale noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord ca fiind "contraproductive si periculoase".
Marti, Coreea de Nord a lansat o racheta balistica deasupra teritoriului Japoniei. Racheta a zburat deasupra insulei japoneze Hokkaido si s-a prabusit in Oceanul Pacific, acesta fiind primul proiectil nord-coreean ce a zburat deasupra Japoniei dupa 1998.
Kim Jong Un, liderul de la Phenian, ar fi ordonat lansarea rachetei in cadrul unei misiuni de antrenament care a avut drept rol sa contracareze exercitiile militare SUA-Coreea de Sud, a anuntat agentia nord-coreeana de stiri KCNA. Coreea de Nord a testat 13 rachete balistice doar in acest an. ...citeste mai departe despre "Rusia avertizeaza SUA: Noi sanctiuni pentru... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 12:19
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat luni ca Moscova nu va accepta "actiunile nucleare necugetate" ale Coreei de Nord si spera ca SUA sa nu actioneze unilateral impotriva Phenianului, informeaza Reuters.
Lavrov a avertizat ca oricine ar reactiona in fata comportamentului nord-coreean ar "incalca legislatia internationala".
Acesta a adaugat ca Rusia este pregatita sa refaca relatiile cu SUA si in urma comentariilor facute de presedintele american, Donald Trump, Administratia de la Casa Alba ar reactiona in acelasi mod.
Presedintia Rusiei a exprimat "preocupare" in legatura cu tensiunile dintre Coreea de Nord si Statele Unite, indemnand ambele parti sa aiba atitudini de retinere.
La randul sau, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a atras atentia ca orice incercare a utilizare a fortei asupra Coreei de Nord nu va da rezultate.
Presedintele SUA, Donald Trump, a avertizat ca ar putea interveni militar impotriva Coreei de Nord pentru limitarea capacitatilor balistice si nucleare ale regimului stalinist condus de Kim Jong-Un. Un atac american va atrage replici ale Coreei de Nord impotriva Coreei de Sud si Japoniei, riscand sa conduca la un razboi regional.
Vicepresedintele SUA, Mike Pence, a avertizat, luni, Coreea de Nord, ca vremea rabdarii strategice s-a terminat si a solicitat Chinei sa foloseasca "punctele sale de sprijin" extraordinare pentru a constrange regimul de la Phenian sa abandoneze programele sale nucleare si... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 14:44
China vrea sa coopereze cu Rusia pentru "a contribui la aplanarea pe cat de repede posibil a situatiei" din jurul Coreei de Nord, a declarat ministrul de externe chinez Wang Yi omologului sau rus Serghei Lavrov.
"Obiectivul comun al tarilor noastre este de a readuce toate partile la masa negocierilor", a spus Wang in timpul unei convorbiri telefonice cu Lavrov, vineri seara, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului de Externe chinez, citat de AFP.
Aceasta discutie telefonica intervine intr-un moment in care relatiile dintre Coreea de Nord si SUA s-au tensionat puternic.
Presedintele american Donald Trump a promis ca va "rezolva" problema programului nuclear nord-coreean si a anuntat ca un portavion american se indreapta spre Peninsula Coreeana.
Coreea de Nord este gata sa "raspunda la orice atac nuclear tot printr-un atac nuclear", a replicat numarul doi al regimului comunist de la Phenian, Choe Ryong-Hae, in cursul unei ceremonii care a precedat parada militara organizata cu prilejul implinirii a 105 ani de la nasterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-Sen.
"China este gata sa-si coordoneze strans actiunile cu Rusia, pentru a contribui la aplanarea situatiei in peninsula si a incuraja partile sa reia dialogul", a declarat vineri seara seful diplomatiei chineze. Wang Yi a facut astfel aluzie la negocierile in sase (cele doua Corei, Japonia, Rusia, China si SUA), intrerupte de ani de zile.
"A impiedica razboiul si... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 18:08