Prezent la Ierusalim, la forumul dedicat comemorarii victimelor Holocaustului, Vladimir Putin a facut un gest interpretat ca fiind unul de fronda: a dat mana cu printul Charles al Marii Britanii, cu presedintele francez Emmanuel Macron, dar a trecut pe langa vicepresedintele american Mike Pence, fara sa-i intinda mana.
O inregistrare video cu acest moment a fost postata pe pagina Twitter a agentiei de presa RIA Novosti de catre jurnalistii acestei agentii acreditati pe langa presedintie si care l-au insotit pe Putin in vizita efectuata joi in Israel, relateaza publicatia rusa Vzgliad (pro-Kremlin).
Presedintele rus Vladimir Putin participa joi la ceremoniile de comemorare a Holocaustului impreuna cu alti 40 de lideri straini, ocazie cu care a dezvelit un monument la Ierusalim in memoria victimelor blocadei Leningradului de catre nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Relatiile dintre Rusia si SUA traverseaza o perioada complexa, dupa ce Moscova a fost sanctionata de catre Occident pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea (in 2014) si sustinerea - in special militara - a rebelilor separatisti prorusi din Donbas (estul Ucrainei). In 2016, Washingtonul, in baza informatiilor serviciilor secrete americane, a acuzat Rusia de ingerinta in alegerile prezidentiale din SUA din acel an.
In 2019, SUA s-au retras primele din Tratatul privind Fortele Nucleare (INF) din 1987, acuzand Moscova de incalcarea prevederilor pactului. Rusia a ripostat si si-a... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 17:03
Rusia continua sa reprezinte o amenintare la adresa scrutinelor americane, avertizeaza directorul politiei federale americane (FBI) Christopher Wray, cu mai putin de un an si jumatate inaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite.
"Rusii sunt absolut hotarati sa incerce sa se amestece in alegerile noastre", a declarat Christopher Wray, marti, intr-o audiere in Comisia Juridica din cadrul Senatului, relateaza AFP.
Serviciile secrete americane si procurorul special Robert Mueller au dezvaluit eforturi ale serviciilor ruse de informatii si ale unui grup considerat de justitia americana drept o "ferma de troli" rusa - Internet Research Agency (IRA) - de a-l ajuta pe Donald Trump sa obtina o victorie in alegerile prezidentiale americane din 2016 si de a-i face rau rivalei sale democrate Hillary Clinton.
Raportul anchetei lui Robert Mueller, facut public in aprilie, detaliaza incercari ale echipei de campanie a lui Trump de a coopera cu rusii cu scopul de a-i creste sansele miliardarului republican.
Robert Mueller urmeaza sa fie audiat miercuri in Congres cu privire la ancheta sa.
Donald Trump continua sa nege ca rusii au intervenit sau ca victoria sa a fost influentata de ajutorul lor.
Intr-o intalnire cu Vladimir Putin, la Helsinki, in iulie 2018, Donald Trump a declarat ca accepta dezmintirea presedintelui rus a acuzatiilor de amestec in alegerile prezidentiale din 2016, sugerand ca este mai increzator in cuvantul liderului rus decat in concluziile... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 08:43
Campania de propaganda desfasurata de Rusia pe retelele sociale inainte de prezidentialele americane din 2016 a incercat sa ii determine pe afroamericani sa se abtina de la vot, iar dupa victoria lui Donald Trump a devenit tinta procurorul special Robert Mueller, potrivit unor rapoarte comandate de Senatul SUA.
Internet Research Agency (IRA), agentie cu sediul la Sankt Petersburg si considerata de justitia americana ca o ferma de "troli" platita de Kremlin, a incercat in timpul campaniei prezidentiale sa descurajeze de la vot segmente de populatie in general apropiate de democrati, ca tinerii, minoritatile etnice si comunitatea LGBT (lesbiana, gay, bisexuala, transsexuala si intersexuala), relateaza AFP.
Agentia a pus un accent deosebit pe alegatorii afroamericani, indica analiza cea mai completa pana in prezent a miilor de mesaje si publicatii difuzate pe retele sociale de IRA, intre 2015 si 2017, efectuata in comun de Universitatea Oxford si specialisti de la Graphika in noile media.
Un alt raport comandat de Senat a fost elaborat de societatea New Knowledge si Universitatea Columbia in special.
IRA a creat astfel numeroase conturi sub false profiluri americane destinate comunitatii afroamericane. Unul dintre acestea, numit "Blacktivist", trimitea mesaje negative despre candidata democrata Hillary Clinton, acuzata ca este oportunista, dornica numai sa castige voturi.
"Aceasta campanie a vizat sa convinga ca modul cel mai bun de a ameliora cauza comunitatii... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 09:34
China reprezinta o problema mai mare pentru Statele Unite in comparatie cu ingerintele Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016, a declarat presedintele american Donald Trump intr-un interviu acordat postului CBS.
"Deoarece consider ca au existat si ingerinte ale Chinei. Si consider ca, din pacate, China reprezinta o problema mai mare", a afirmat liderul de la Casa Alba, citat de agentia Tass.
Vicepresedintele SUA, Mike Pence a acuzat de asemenea China ca incearca sa influenteze rezultatul scrutinului legislativ partial programat in Statele Unite in noiembrie.
Biroul Federal pentru Investigatii (FBI), Senatul SUA si Camera Reprezentantilor ancheteaza cazul ingerintelor Rusiei in campania electorala si presupuse contacte intre apropiati ai presedintelui Donald Trump si oficiali rusi, iar procurorul special Robert Mueller coordoneaza investigatiile.
Cel putin trei membri ai fostei echipe de campanie electorala a presedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - au fost inculpati in investigatia din SUA privind ingerintele Rusiei.
Citeste si:
Departamentul de Justitie al SUA a inculpat 13 rusi in ancheta privind amestecul in alegerile prezidentialeAncheta Trump-Rusia: Steve Bannon a fost audiat timp de 20 de ore si le-a spus procurorilor tot ce stieUn nou scandal pe ancheta FBI privind Rusia: Republicanii lui Trump, acuzati ca au schimbat in secret un raportMichael Flynn, fostul consilier al lui Trump, care l-a primit pe Dragnea... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 11:22
Presedintia SUA elaboreaza o ordonanta executiva prin care presedintele Donald Trump va putea impune sanctiuni strainilor care se fac vinovati de ingerinte in procesul electoral american, un demers care intervine pe fondul criticilor privind toleranta fata de actiunile Rusiei.
Casa Alba a elaborat un proiect de ordonanta executiva care pare a avea rolul atenuarii criticilor privind lipsa de actiune a presedintelui Donald Trump fata de ingerintele ruse in scrutinul prezidential din anul 2016, relateaza Washington Post.
Donald Trump a fost supus presiunilor pentru a condamna interferentele electorale ruse.
Un oficial de la Casa Alba a subliniat ca deocamdata este vorba despre un proiect de document, precizand insa ca presedintele Donald Trump vrea sa protejeze procesul electoral din Statele Unite. "Toata lumea stie ca trebuie facut ceva. Este vorba de un subiect important", a precizat oficialul citat.
Donald Trump si-a atras critici dure, pentru ca a sugerat ca are incredere mai mare in presedintele Rusiei, Vladimir Putin, decat in evaluarile serviciilor secrete americane privind ingerintele electorale ruse.
"Eu am incredere in oamenii mei din serviciile de informatii, dar va pot spune ca presedintele Putin a fost extrem de puternic in negarea acuzatiilor", a afirmat Donald Trump dupa intalnirea cu liderul de la Kremlin.
Donald Trump trebuie sa inteleaga ca "Rusia nu este aliatul nostru", a reactionat unul din liderii Partidului Republican, Paul Ryan,... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 16:25
Presedintele american Donald Trump a dat asigurari marti ca recunoaste concluziile serviciilor secrete americane potrivit carora Rusia s-a amestecat in campania prezidentiala din 2016, cautand astfel sa potoleasca o controversa aprinsa dupa summitul sau de luni cu Vladimir Putin.
Locatarul Casei Albe a revenit asupra declaratiilor sale, considerate prea conciliante fata de liderul de la Kremlin.
El a spus ca s-a exprimat prost la Helsinki, atunci cand a declarat ca nu are vreun motiv sa nu creada dezmintirile lui Putin cu privire la amestecul Moscovei in alegerile americane.
"Am acceptat concluziile serviciilor noastre de informatii potrivit carora Rusia s-a amestecat in alegerile din 2016", a declarat Trump, insistand asupra "respectului" sau fata de agentiile federale.
Acest amestec al Moscovei "nu a avut niciun impact" asupra rezultatului scrutinului, in care miliardarul republican a obtinut o victorie, a adaugat Trump.
Seful statului american a declarat ca a spus o fraza-cheie in conferinta sa de presa, uitand sa puna particula negativa, ceea ce a dat un sens opus mesajului sau.
Trump a spus luni, la Helsinki, "nu vad niciun motiv ca Rusia sa fie cea care a procedat la acest amestec".
Marti el a dat asigurari ca voia de fapt sa spuna asa: "Nu vad niciun motiv ca Rusia sa nu fie (cea care a procedat la acest amestec) ".
Pres. Trump says he misspoke at yesterday's joint presser with Vladimir Putin, meant to say there was no reason "it wouldn't be... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 23:49
Mark Zuckerberg, cofondatorul si directorul general al Facebook, a anuntat marti seara ca platforma online a inchis peste 270 de pagini si conturi false care erau operate de o agentie rusa in vederea influentarii alegerilor din diverse tari.
Intr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Mark Zuckerberg a anuntat: "Astazi facem un pas important in protejarea integritatii alegerilor din intreaga lume, prin inchiderea a peste 270 de pagini si conturi operate de o organizatie rusa numita Internet Research Agency (IRA). Majoritatea actiunilor noastre de pana acum impotriva IRA au fost sa o impiedicam sa se amestece in alegeri din strainatate".
"Aceasta actualizare face referire la inchiderea paginilor agentiei ce vizeaza oamenii care traiesc in Rusia. Agentia rusa a actionat inselator si a incercat sa manipuleze oameni din SUA, Europa si Rusia - si nu ii vrem pe Facebook nicaieri in lume", a mai scris Zuckerberg.
El a oferit mai multe date despre eforturile platformei social media de a proteja integritatea alegerilor. A amintit ca, dupa 2016, Facebook a descoperit ca IRA a organizat o retea de sute de conturi false pentru a impartasi continut "dezbinator" si pentru a interveni in alegerile prezidentiale din SUA. "Am inceput investigarea activitatii lor la nivel global si sa le inchidem paginile si conturile".
Zuckerberg precizeaza ca, intre timp, tehnicile Facebook de a preveni amestecul unor natiuni in alegerile altora au fost imbunatatite. "Am construit mai... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 09:20
O noua serie de sanctiuni americane impotriva Moscovei reprezinta o incercare de a influenta afacerile interne ale Rusiei inaintea alegerilor prezidentiale, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat sambata de agentia de presa Tass.
Se asteapta ca Washingtonul sa impuna noi sanctiuni Rusiei cel mai devreme la inceputul lunii februarie pentru presupusul ei amestec in alegerile prezidentiale din 2016 in Statele Unite. Rusia a negat in mod repetat acest lucru, relateaza Reuters.
Moscova crede ca Statele Unite urmeaza sa prezinte doua rapoarte antirusesti impreuna cu aceste sanctiuni, a explicat Riabkov citat de agentia oficiala de presa rusa.
Potrivit lui Riabkov, unul dintre rapoarte va extinde probabil numarul de oficiali rusi si companii pe lista de sanctiuni, in timp ce celalalt va analiza daca sanctiunile s-au dovedit pana acum eficiente.
"Vedem aceasta ca inca o incercare de a ne influenta situatia interna, mai ales inainte de alegerile prezidentiale", a subliniat el.
Rusia va desfasura alegerile prezidentiale pe 18 martie si presedintele Vladimir Putin este de asteptat sa castige un alt mandat de sase ani.
In august, presedintele SUA Donald Trump a semnat un nou pachet de sanctiuni elaborate de parlamentari americani. Noua legislatie limiteaza de asemenea capacitatea lui Trump de a ridica orice sanctiune impotriva Rusiei.
Primele sanctiuni americane impotriva Rusiei au fost impuse in 2014 pentru rolul Moscovei in criza... mai mult
Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 19:00
Un fost consilier al echipei de campanie a lui Donald Trump a recunoscut, in fata parlamentarilor americani, ca s-a intalnit cu oficiali rusi in iulie 2016, informeaza New York Times.
Carter Page a negat in repetate randuri ca s-a intalnit cu membri ai Guvernului rus in timpul calatoriei sale la Moscova in 2016, subliniind ca a discutat cu "intelectuali".
Insa, New York Times noteaza ca Page a trimis un mail cel putin unui consilier de campanie al lui Donald Trump cu observatii despre discutiile cu membri ai Guvernului rus.
Mesajul trimis de Carter Page a fost citit in timpul audierii din cadrul Comisiei de Informatii a Camerei Reprezentantilor, care investigheaza amestecarea rusilor in alegerile prezidentiale din Statele Unite.
Carter Page a incercat sa minimalizeze importanta intalnirilor sale din Rusia, in vara anului 2016. "Am salutat scurt doua persoane, atat", a spus el, precizand ca acestea era de rang inalt.
Luni, fostul director al campaniei candidatului Donald Trump Paul Manafort a fost inculpat de procurorul special al Departamentului Justitiei Robert Mueller. ...citeste mai departe despre "Un fost consilier al lui Trump a recunoscut ca s-a intalnit cu oficiali rusi in 2016" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 13:33