SUA vor inchide activitatea celor doua consulate de pe teritoriul Rusiei, de la Vladivostok si Ekaterinburg, a anuntat Departamentul de Stat invocand probleme de siguranta si securitate la facilitatile in care operatiunile au fost restranse prin COVID-19.
Secretarul de stat Mike Pompeo, dupa consultari cu ambasadorul John Sullivan, a decis inchiderea consulatului de la Vladivostok, din Extremul Orient rus, si suspendarea operatiunilor la consulatul de la Ekaterinburg, a comunicat un reprezentant al Departamentului de Stat, intr-un email trimis Reuters sambata.
Decizia, care este parte a "eforturilor in desfasurare de a garanta functionarea in siguranta a misiunii diplomatice a Statelor Unite in Federatia Rusa", nu afecteaza consulatele Rusiei in SUA, mentioneaza comunicatul, fara a oferi alte detalii.
Intrebata in aceasta saptamana despre informatiile din presa rusa cu privire la posibila inchidere a doua consulate, ambasada SUA la Moscova a transmis ca a suspendat operatiunile la consulatul din Vladivostok si a redus operatiunile la Ekaterinburg in martie din cauza pandemiei.
La randul sau, CNN a anuntat, citand o scrisoare adresata Congresului de Departamentul de Stat la 10 decembrie, ca SUA vor inchide consulatul de la Vladivostok si vor suspenda activitatile celui de la Ekaterinburg.
Potrivit CNN, preluat de France Presse, decizia a fost luata "ca raspuns la problemele permanente de personal ale misiunii americane in Rusia in urma plafonarii impuse de... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 11:35
Departamentul pentru Comert al Statelor Unite a incheiat luni un acord preliminar cu Rosatom, compania de stat pentru energie nucleara din Rusia, pentru reducerea importurilor americane de uraniu rusesc, in urmatorii 20 de ani, in incercarea Washingtonului de stimulare a mineritului intern si a energiei nucleare, transmite Reuters.
Cele doua parti au initiat un amendament la o lege din 1992 referitoare la prevenirea dumpingului, prelungind acordul pana in anul 2040, dar reducand cantitatea de uraniu importata de SUA din Rusia pentru imbogatire de la 20% la 15%, incepand din 2028.
"Daca va fi finalizat, acest acord va contribui la restaurarea avantajului Americii in energia nucleara si va proteja industria locala de uraniul rusesc", a declarat secretarul pentru Comert Wilbur Ross.
Proiectul de amendament a fost una dintre recomandarile facute de Grupul de Lucru pentru Combustibil Nuclear, un organism inter-agentii, pentru a raspunde ingrijorarilor existe la Washington ca Statele Unite au cedat pozitia de lider mondial in domeniul etehnologiei nucleare si pentru a sustine producatorii locali de energie nucleara si activitatile extractive de uraniu, care sufera de lipsa investitiilor.
Amendamentul permite companiilor americane care au contracte de achizitii de uraniu cu Rusia sa le mentina intacte.
Departamentul pentru Comert intentioneaza sa finalizeze amendamentul pana pe 5 octombrie.
Citeste si:
Israelul sustine ca Iranul va avea in 2020 destul uraniu... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 09:56
Prezent la Ierusalim, la forumul dedicat comemorarii victimelor Holocaustului, Vladimir Putin a facut un gest interpretat ca fiind unul de fronda: a dat mana cu printul Charles al Marii Britanii, cu presedintele francez Emmanuel Macron, dar a trecut pe langa vicepresedintele american Mike Pence, fara sa-i intinda mana.
O inregistrare video cu acest moment a fost postata pe pagina Twitter a agentiei de presa RIA Novosti de catre jurnalistii acestei agentii acreditati pe langa presedintie si care l-au insotit pe Putin in vizita efectuata joi in Israel, relateaza publicatia rusa Vzgliad (pro-Kremlin).
Presedintele rus Vladimir Putin participa joi la ceremoniile de comemorare a Holocaustului impreuna cu alti 40 de lideri straini, ocazie cu care a dezvelit un monument la Ierusalim in memoria victimelor blocadei Leningradului de catre nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Relatiile dintre Rusia si SUA traverseaza o perioada complexa, dupa ce Moscova a fost sanctionata de catre Occident pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea (in 2014) si sustinerea - in special militara - a rebelilor separatisti prorusi din Donbas (estul Ucrainei). In 2016, Washingtonul, in baza informatiilor serviciilor secrete americane, a acuzat Rusia de ingerinta in alegerile prezidentiale din SUA din acel an.
In 2019, SUA s-au retras primele din Tratatul privind Fortele Nucleare (INF) din 1987, acuzand Moscova de incalcarea prevederilor pactului. Rusia a ripostat si si-a... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 17:03
Statele Unite ale Americii intentioneaza sa adopte sanctiuni impotriva Rusiei, pentru a contracara sustinerea acordata de Moscova regimului presedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a anuntat luni un inalt responsabil american.
"Studiem indeaproape rolul Rusiei si nu vom permite nivelul de sustinere pe care l-am vazut in ultimul timp fara sa reactionam", a declarat reprezentantul special al SUA pentru Venezuela, Elliot Abrams, informeaza AFP. "Preconizam sanctiuni economice suplimentare impotriva unor entitati si indivizi", a spus el.
SUA au adoptat o serie de sanctiuni impotriva Venezuelei dupa realegerea lui Maduro in 2018, in urma unui scrutin prezidential denuntat drept fraudulos.
Abrams, care nu a detaliat natura sanctiunilor preconizate, a precizat ca SUA supravegheaza cu atentie rolul Rusiei in Venezuela.
Potrivit lui, Rusia este interesata in special de "economia petroliera" a Venezuelei, in timp ce regimul Maduro si-a sporit dependenta de Moscova in ultimul an. "Companiile ruse opereaza acum mai mult de doua treimi, mai mult de 70% din petrolul venezuelean. Prin urmare, rolul Rusiei creste ca importanta", a subliniat el.
Elliot Abrams a admis ca Washingtonul a subestimat sprijinul primit de Nicolas Maduro din partea Rusiei si a Cubei, afirmand ca aceste doua tari au trimis in Venezuela mii de agenti de informatii.
Asistenta cubaneza si rusa "este, cred eu, pilonul de sustinere cel mai important al regimului, fara care el (regimul) nu ar mai fi... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 09:39
"Prioritatea este de a evita pericolul unui razboi", a afirmat joi ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, la finalul unei reuniuni cu usile inchise a membrilor Consiliului de Securitate, consacrata Siriei, relateaza AFP.
Intrebat daca acesta ar putea fi un razboi intre Statele Unite si Rusia, reprezentantul Moscovei a raspuns: "Nu putem exclude nicio posibilitate".
Propunerea Suediei asupra unei rezolutii pentru o misiune de dezarmare chimica in Siria nu a fost abordata in cursul reuniunii.
Potrivit unor surse diplomatice, aceasta propunere a fost respinsa in principal de Statele Unite, Franta, Marea Britanie si Olanda, pentru ca ea nu impune crearea unui mecanism de ancheta asupra presupuselor atacuri chimice ce ar fi avut loc sambata la Douma.
Subiectul reuniunii de joi a fost "politica agresiva a unor dintre membrii Consiliului", a declarat Vasili Nebenzia.
"Amenintarile sunt o incalcare a Cartei Natiunilor Unite", a adaugat el, subliniind ca o interventie militara occidentala ar fi "foarte periculoasa pentru ca militarii nostri sunt acolo".
Diplomatul rus a mai informat ca tara sa a cerut o reuniune publica a Consiliului de Securitate privind Siria in prezenta secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Aceasta ar urma sa aiba loc vineri, potrivit AFP.
Trump s-a gandit mai bine si spune ca nu stie cand va ataca Siria: Poate curand sau... nu ...citeste mai departe despre "Reuniune cu usile inchise a Consiliului de Securitate: Nu putem exclude... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 22:47
Un raport din Congresul Statelor Unite atesta faptul ca Rusia a incercat sa influenteze alegerile democratice din 19 state europene printre care si Romania. Documentul evidentiaza actiunile prompte ale statelor europene fata de propaganda ruseasca, in comparatie cu atitudinea pasiva pe care ar fi avut-o presedintele Donald Trump.
"Uniunea Europeana si NATO, precum si organizatii nonguvernamentale au luat masuri pentru contracararea campaniilor ruse in scopul dezinformarii in Romania, Polonia si tarile baltice, iar Bucurestiul a exprimat preocupare privind dependenta energetica de Rusia", arata raportul Congresului SUA.
Documentul detaliaza tehnicile folosite de Vladimir Putin pentru a-si consolida puterea influentand politica internationala.
"In urma cu peste 20 de ani, Vladimir Putin a obtinut si a consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi.
Incepand de atunci, liderul rus a combinat aventurismul militar si agresiunile in strainatate cu propaganda si actele de reprimare politica la nivel intern, pentru a convinge publicul intern ca va restabili maretia si pozitia respectabila a Rusiei pe scena mondiala.
Vladimir Putin a oferit putere serviciilor de securitate si le-a folosit pentru a-si consolida controlul la nivel politic, social si economic", se arata in raportul intitulat "Atacul asimetric al lui Vladimir Putin asupra democratiei in Rusia si Europa: Implicatiile pentru siguranta nationala a SUA".... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:24
Interventia militara a Rusiei in Siria de partea presedintelui Bashar al-Assad este cea mai recenta evolutie dezastruoasa in Orientul Mijlociu sub Administratia lui Barack Obama si un alt regres umilitor pentru Statele Unite.
Cum a facut-o si in timpul altor crize, Casa Alba se poticneste din nou, sustine senatorul american John McCain intr-un editorial publicat pe site-ul CNN.
In urma cu cateva saptamani, scrie republicanul, Administratia Obama a avertizat Rusia sa nu isi trimita fortele armate in Siria. Rusia a facut-o oricum. Atunci, SUA au incercat sa blocheze accesul Rusiei la spatiul aerian in drumul sau spre Siria. A esuat.
Razboi in Siria: SUA si Rusia, aproape de semnarea unui acord aerian
Consecinta? Presedintele Barack Obama a fost de acord, pentru prima data in doi ani, sa participe la o intalnire oficiala cu Vladimir Putin.
Oficialii din Apararea americana s-au grabit sa poarte negocieri cu militarii rusi in legatura cu implicarea in Siria. Iar secretarul de ...citeste mai departe despre "Un razboi total SUA-Rusia, solutia pentru pacea in lume? McCain: Sa intensificam suferinta Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:44
Reprezentantii Rusiei si ai Statelor Unite au avut o intalnire secreta, pe subiectul crizei din Ucraina.
Oficiali din SUA si Rusia s-au reunit pe o insula mica din Finlanda pentru negocieri confidentiale, relateaza Liberation, care citeaza AFP.
Ministerul Afacerilor Externe din tara nordica a confirmat, marti, ca aceasta intalnire a fost organizata pe insula Boistoe.
"Ministerul de Externe confirma ca reuniunea a fost organizata si ca ministerul a furnizat un ajutor la solicitarea partilor (rusa si americana) ", a transmis diplomatia finlandeza pe contul oficial de ...citeste mai departe despre "Intalnire secreta SUA-Rusia pe tema crizei din Ucraina, pe o insula misterioasa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 12:55
Cercul arctic este una dintre zonele disputate de marile puteri deoarece are in adancul sau resurse naturale bogate. Interesele unor tari in zona sunt deopotriva energetice si militare.
La inceputul acestei luni, Canada a pretins la o comisie de specialitate a ONU ca detine Polul Nord. Drept raspuns, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a cerut o prezenta militara a tarii sale in regiune, scrie news.com.au.
Alte tari, precum SUA, Norvegia si Danemarca, sustin si ele ca au dreptul de a detine unele zone din teritoriul arctic. Ruperea calotei glaciare, cauzata de incalzirea globala, va intensifica lupta acestor tari pentru resursele din regiune. Urmarea va fi si aparitia unor noi rute maritime care le-ar scurta pe cele folosite deja.
Un nou conflict SUA-Rusia?
Rusia este interesata, in primul rand, de rezervele de petrol si gaze naturale arctice. In 2007, o echipa de scafandri trimisa de guvern, a infipt un steag rusesc pe fundul apei Polului Nord, iar ...citeste mai departe despre "Pe ce se mai cearta SUA-Rusia si unde isi mai fac baze militare" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 10:29