Majoritatea economistilor se asteapta ca economia americana sa intre in recesiune in urmatorii doi ani, chiar daca sunt de parere ca data la care acest lucru se va intampla va fi amanata de actiunile adoptate de Rezerva Federala (Fed), arata rezultatele unui sondaj de opinie publicat luni, transmite AFP.
Din cei 226 de economisti intervievati de National Association for Business Economics (NABE), o asociatie americana specializata in economie, 38% prognozeaza o intrare in recesiune a primei economii mondiale in 2020, 34% in anul 2021 si 14% mai tarziu. In schimb, doar 2% dintre economisti prognozeaza o recesiune in acest an, fata de 10% la precedentul sondaj realizat in luna februarie.
"Participantii la sondaj se asteapta ca expansiunea economiei sa fie prelungita de o modificare a politicii monetare a Fed", care la finele lunii iunie a redus dobanda de referinta pentru prima data in ultimii 11 ani, a apreciat presedintele NABE, Constance Hunter, care in paralel este si economist sef la firma de consultanta KPMG.
Potrivit sondajului, 46% dintre economistii intervievati se asteapta la cel putin o noua reducere a dobanzii de politica monetara din partea Fed pana la finalul anului, in timp ce 32% cred ca dobanda de baza a Fed va incheia anul 2019 la nivelul actual.
De asemenea, economistii sunt sceptici cu privire la modul in care se va termina razboiul comercial dintre SUA si China, doar 5% dintre cei intervievati apreciind ca rezultatul va fi un acord comercial... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 11:22
Numarul de locuri de munca disponibile in SUA a crescut cu 94.000 de posturi in iunie si a ajuns la 4,67 milioane la finele lunii, atingand astfel cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit datelor prezentate marti de Departamentul american al Muncii.
In sectorul privat erau neocupate 4,21 milioane de locuri de munca, cu 18% mai multe fata de sfarsitul lunii iunie din 2013. Comparativ cu jumatatea nului trecut, numarul total al locurilor de munca este, de asemenea, mai mare cu 18%, informeaza Bloomberg.
In acelasi timp, totalul angajarilor facute in luna iunie a crescut la 4,83 milioane, inregistrand astfel cel mai inalt din 2008 pana in prezent. Spre comparatie, in decembrie 2007, cand a inceput recesiunea economica, au fost inregistrate 5 milioane de angajari.
Peste 2,5 milioane de americani si-au parasit locul de munca in iunie, ceea ce arata dorinta angajatilor de a-si cauta un alt job, precum si faptul ca acestia cred ca vor gasi disponibil un alt post. Totodata, numarul concedierilor a scazut de la 1,66 milioane in mai la 1,62 milioane.
Datele din raport arata ca in luna iunie media numarului de someri raportat la un loc de munca disponibil a fost 2, in timp ce in decembrie 2007 la un post neocupat reveneau 1,8 persoane aflate in cautarea unui job. mai mult
Miercuri, 13 August 2014, ora 08:48
Cresterea economiei Statelor Unite ale Americii se va accelera in 2014, dar ritmul expansiunii va fi sub potential, la aproape cinci ani de la incheierea recesiunii, potrivit analistilor citati de Bloomberg.
"Anul 2014 va fi mai bun. Nu exista motive de pesimism pentru viitorul apropiat, daca vor fi adoptate politicile adecvate", a declarat Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard si presedinte al Comitetului Consilierilor Economici in timpul presedintiei Ronald Reagan.
Feldstein a mentionat diminuarea impactului negativ al politicii bugetare asupra economiei si o crestere de 8.000 de miliarde de dolari a avutiei populatiei, in ultimele 12 luni, datorita majorarii preturilor actiunilor si locuintelor, potrivit Bloomberg.
Indicele Standard & Poor's 500 s-a apreciat cu 30% anul trecut, inregistrand cel mai mare avans de dupa 2007, in timp ce preturile locuintelor au urcat in octombrie cel mai mult din ultimii sapte ani, fata de intervalul similar din 2012, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller, care ia in calcul evolutia preturilor din 20 de orase americane.
JP Morgan Chase si-a imbunatatit in aceasta saptamana estimarea privind evolutia economiei americane din acest an de la 2,5% la 2,8%. Pentru 2013, banca prognozeaza un avans de 1,9%.
Analistii au opinii diferite in legatura cu mijloacele de stimulare a economiei
Fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers si John Taylor, profesor la Stanford University, anticipeaza la randul lor ca in... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 08:06
Tarile dezvoltate se vor prabusi din nou in recesiune daca Statele Unite nu isi vor majora plafonul legal al datoriei lor publice, a avertizat miercuri OCDE, organizatie care reuneste cele mai industrializate 34 de tari ale lumii, informeaza AFP.
"Daca plafonul datoriei nu este majorat - sau, cel mai bine, eliminat -, estimarile noastre sugereaza ca zona acoperita de OCDE va cadea din nou in recesiune anul viitor, in timp ce tarile emergente vor cunoaste o incetinire brusca", a subliniat secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, intr-un comunicat.
In plina paralizie bugetara, Statele Unite trebuie sa majoreze cel mai tarziu la 17 octombrie limita legala a datoriei lor publice, fixata de Congres, sub amenintarea de a se confrunta cu prima incapacitate de plata din istoria lor.
"Chiar daca probabilitatea ca asa ceva sa se intample este redusa, simplul fapt ca exista o incertitudine cu privire la capacitatea statului de a evita un faliment partial ar putea sa provoace perturbari pe pietele financiare", a atras atentia Gurria.
In cazul incapacitatii de plata, cheltuielile publice ale SUA vor trebui "imediat" reduse cu echivalentul a 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, a scris seful OCDE in comunicatul citat.
Rata somajului in Statele Unite, in prezent de 7,3%, ar putea atinge din nou maximul inregistrat in perioada crizei financiare, cand s-a situat la 10%, potrivit documentului amintit.
Prima... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:43
In ciuda rezultatelor puternice, SUA are mari sanse sa intre din nou in recesiune, in a doua jumatate a acestui an, dupa cum considera economistul Jim Walker.
In Statele Unite, sectorul industriei prelucratoare a crescut, in ianuarie, cu cea mai mare rata din ultimele sapte luni, pe fondul revenirii cererii. Insa, Jim Walker, fondator si managing director al companiei independente de cercetare, Asianomics, a declarat pentru mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 20:14
Statele Unite au evitat probabil recesiunea, cel putin deocamdata, iar analistii Goldman Sachs si ai Macroeconomic Advisers si-au imbunatatit prognozele pentru trimestrul al treilea, dupa o serie de indicatori care au depasit estimarile, precizeaza Mediafax.
Goldman Sachs Group si Macroeconomic Advisers au revizuit estimarile privind avansul PIB-ului american in trimestrul al treilea de la circa 2% la 2,5%, relateaza Bloomberg.
Avansul ar fi aproape dublu fata de ritmul de 1,3% din trimestrul al doilea si cel mai rapid din acest an.
Cele mai recente date favorabile sunt cele publicate vineri de Departamentul Muncii, potrivit carora in septembrie au fost create 103.000 de locuri de munca.
"Economia americana nu pare sa reintre in recesiune, dar redresarea este slaba", a declarat Allen Sinai, presedinte la institutul Decision Economics din New York.
Economia SUA se confrunta cu o multime de factori negativi, de la criza datoriilor suverane din zona euro si probabilitatea in crestere a unei recesiuni, pana la blocajul din SUA privind bugetul, a aratat Chris Rupkey, economist sef la Bank of Tokyo-Mitsubishi in New York.
mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 09:58
Japonia inregistra in anii 1980 un boom fara precedent, datorita speculatiilor la bursa si a celor imobiliare, insa lovitura economica pe care a resimtit-o in momentul in care bubble-urile s-au spart, a pus-o la pamant. Din acel moment, economia japoneza nu a mai stiu ce inseamna cresterea economica. Putine tari au repetat scenariul Japoniei. Iar America a fost una din putinele state care s-au confruntat cu aceeasi "boala".De aceea, economistul Nomura, Richard Koo, a precizat ca economia SUA arata in acest moment mult mai grav decat cea a Japoniei prabusite. Daca in urma cu un an existau temeri pe piata ca SUA ar putea repeta scenariul japonez, acum economistii privesc cu deznadeste la statul American invins.
Viata in SUA pare la prima vedere apocaliptica – oferta locurilor de munca este pe zi ce trece mai slaba, consumul si-a pierdut avantul, companiile anunta din ce in ce mai multe disponibilizari si renunta totodata la planurile de extindere.
Privind la cazul Japoniei, nici cheltuielile guvernamentale si nici dobanzile mici nu au putt readuce economia pe linia de plutire.
In ceea ce priveste situatia din SUA, randamentul titlurilor pe zece ani emise de Trezoreria SUA a scazut la un minim istoric, sub nivelul de 2%, iar cresterea economica se pare ca nu vrea s aporneasca din loc. De aceea, economistii avertizeaza: SUA arata mai rau decat Japonia.
Si nu este vorba de faptul ca numere arata similar din punct de vedere economic.
Acelasi lucru guverneaza amebele... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 15:20
Desi recentul plan de relansare a cresterii economice in SUA lansat de presedintele american Barack Obama este "mai curajos si mai bun" decat se astepta, Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, sustine ca s-ar putea sa nu fie suficient pentru a diminua riscul unei noi recesiuni globale, potrivit Mediafax. Riscul instalarii recesiunii globale este "destul de mare, poate chiar de 50%", spune Krugman.
"Riscul unui fenomen care este perceput drept recesiune este mult mai mare. Cred cu tarie ca peste un an vom fi martorii unei rate a somajului mai mare decat cea de acum", explica el.
Declaratia lui Krugman, unul dintre cei mai reputati economisti in viata, vine la doar cateva satpamani dupa ce Nouriel Roubini, unul dintre economistii care a prevazut izbucnirea crizei din 2008, a declarat, initial, ca exista o probabilitate de 50% ca lumea sa intre din nou in recesiune, procent pe care ulterior, intr-o alta declaratie, l-a estimat la 60%. mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 12:15
Una dintre dorintele guvernului este sa destrame cea mai mare banca a natiunii si sa descurajeze, in acest fel, creditarea. Dar daca va da curs acestui impuls, guvernul SUA va face o mare greseala, sustin analistii americani, care avertizeaza ca unul dintre efecte ar putea consta in "instalarea" recesiunii.Specialistul financiar Dick Bove considera ca Washingtonul actioneaza fara sa ia in calcul efectele pe care limitarea creditarii si in general orice actiune impotriva bancilor le-ar putea avea.
Declaratia analistului vine in contextul in care Federal Housing Finance Agency a dat in judecata 17 banci, pentru practicile din timpul colapsului Lehman Brothers si pentru faptul ca au prezentat gresit calitatea ipotecilor vandute in timpul crizei imobiliare din America.In plus fata de procese, administratia Obama si Congresul vizeaza si industria serviciilor financiare, cu o serie de masuri printre care se numara reducerea riscurilor si obligarea bancilor sa ia in calcul si cerinte de capital mai mari.Noile reguli referitoare la capital ar putea forta bancile sa isi vanda activele. "La un moment dat, cele mai mari patru banci din SUA aveau 50% din activele totale din sectorul bancar, iar guvernul vrea, acum, sa se desparta de aceste banci", sustine Bove, vicepresedinte al departamentului de cercetare din cadrul Rochdale Securities."Guvernul nu doreste ca cele patru banci mari sa mai continuie sa existe in aceasta forma, ci mai degraba...o raspandire a riscurilor in industria... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 19:55