Iranul va dezvolta un program nuclear mult mai puternic in cazul in care acordul atomic international va fi anulat, avertizeaza vicepresedintele iranian Ali Akbar Salehi, care este si directorul Agentiei iraniene pentru Energie Atomica.
Administratia Donald Trump a dispus retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian si reimpunerea sanctiunilor impotriva regimului de la Teheran.
Ali Salehi a denuntat "manevre emotionale si senzationale". "Cred ca (presedintele SUA, Donald Trump - n.red.) este de partea pierzatorilor, deoarece aplica logica fortei. Poate gandi orice vrea, poate continua aceasta abordare ceva timp, dar in mod sigur nu cred ca va beneficia de pe urma retragerii din acordul nuclear", a declarat Salehi intr-un interviu acordat Associated Press.
Oficialul iranian s-a referit la eforturile de construire a unui nou complex nuclear in Natanz. "Centrifugele nu vor fi puse in functiune acum. Este vorba de o etapa pregatitoare. In cazul in care Iranul va decide reactivarea masiva a centrifugelor, vom fi pregatiti pentru acest lucru", a explicat Salehi.
In pofida deciziei SUA privind retragerea din acordul atomic international, Uniunea Europeana, Rusia si China pledeaza pentru mentinerea tratatului.
"Daca vom fi nevoiti sa revenim si sa ne retragem din acordul nuclear, in mod categoric nu vom fi in pozitia in care eram, ci vom fi intr-o pozitie mult, mult mai puternica", a atras atentia oficialul iranian. ...citeste mai departe despre "Iranul... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 16:42
Arabia Saudita isi va dezvolta propriul arsenal nuclear daca Iranul actioneaza la randul sau in acelasi sens, a avertizat miercuri ministrul de Externe Adel al-Jubeir, in contextul in care tensiunile din regiune se intensifica.
Intrebat la postul american de televiziune CNN despre eventualitatea ca Riadul "sa-si construiasca propria bomba" daca Teheranul va utiliza retragerea Statelor Unite din acordul incheiat in 2015 pentru a relua programul sau nuclear, Adel al-Jubeir a declarat: "Daca Iranul se doteaza cu o capacitate nucleara, vom depune toate eforturile pentru a face acelasi lucru".
Arabi Saudita afirma de multa vreme ca se va alinia oricarei dezvoltari a armamentului nuclear in Iran, dar declaratia ministrului saudit de Externe a intervenit la o zi dupa decizia americana de a se retrage din acordul iranian semnat in 2015, prin care Teheranul a acceptat sa opreasca programul sau nuclear, angajandu-se sa nu caute niciodata sa obtina bomba atomica.
Riadul, care a fost un critic constant al acordului incheiat in 2015 intre Iran si Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania), a salutat imediat anuntul facut de presedintele Donald Trump, marele sau aliat.
La o zi dupa anuntul american, Arabia Saudita a fost tinta unei noi salve de rachete balistice trase de rebelii houthi din Yemen, sprijiniti de Iran.
"Aceste rachete sunt de fabricatie iraniana si livrate rebelilor houthi. Un asemenea comportament este inacceptabil. Incalca... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 23:27
Acordul international de limitare a dezvoltarii armelor nucleare ale Iranului a fost facut sub un false pretexte, pentru ca programul nuclear al tarii era mult mai avansat decat indica la acel moment conventia negociata in 2015, a spus marti purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders.
La o intalnire cu reporterii, Sanders a declarat: "Problema este ca acordul a fost facut sub un pretext complet fals. Iranul a mintit in primul rand".
"Au fost actori necinstiti, asa ca acordul care a fost facut a fost facut pe baza unor lucruri care nu erau corecte. In mod special, capacitatea nucleara a Iranului era mult mai avansata decat era inndicat", a continuat ea.
Trump ameninta de luni de zile cu iesirea Statelor Unite din acest acord pe care-l considera prost, iar sustinatorii acordului - mai ales Uniunea Europeana (UE) - se tem ca el va trece la fapte pe 12 mai, data pana la care le-a dat ultimatum europenilor sa obtina concesii iraniene.
Comunitatea internationala asteapta decizia presedintelui american, in conditiile in care Donald Trump l-a catalogat, de multe ori, drept "oribil pentru Statele Unite".
Netanyahu a sporit luni seara presiunea asupra Statelor Unite sa se retraga din Acordul de la Viena, prezentand ceea ce a catalogat drept probe cu privire la un program nuclear secret iranian de inarmare. Premierul israelian a prezentat zeci de mii de documente obtinute de catre serviciile de informatii israeliene si a sustinut ca acestea constituie dovezi... mai mult
Marti, 01 Mai 2018, ora 23:38
Iranul refuza sa negocieze acordul nuclear din 2015 si va actiona cu "hotarare" daca Donald Trump, pe care l-a catalogat drept un "paria", il va denunta, a avertizat miercuri presedintele Iranian Hassan Rohani in fata membrilor Adunarii Generale a ONU, la o zi dupa virulentul discurs al presedintelui american.
"Noi nu am inselat pe nimeni in aplicarea acordului, insa vom reactiona cu hotarare fata de orice incalcare a textului", a adaugat Rohani.
In contextul in care Statele Unite ameninta tot mai insistent cu denuntarea acordului, el a apreciat ca "ar fi pacat" ca documentul "sa fie distrus de noi paria in politica internationala".
Presedintele american a atacat marti Iranul, pe care l-a catalogat drept un "stat paria" si o "dictatura corupta", la aceeasi tribuna a Adunarii Generale a ONU.
Miercuri, presedintele iranian a indemnat la "moderatie" si "democratie".
Acest conflict se afla in centrul unei reuniuni, prevazute ulterior la ONU, a tarilor semnatare ale textului istoric, in care secretarul de Stat american Rex Tillerson il intalneste prima oara pe omologul sau iranian Mohammad Javad Zarif de la investirea administratiei americane, in ianuarie.
In centrul crizei se afla acordul semnat de catre Teheran cu marile puteri - intre care si Statele Unite -, pe care Trump promite sa-l supuna unor suplicii.
Presedintele american urmeaza sa "certifice" pana la jumatatea lui octombrie ca Teheranul isi respecta angajamentele, menite sa garanteze natura... mai mult
Joi, 21 Septembrie 2017, ora 09:44
Iranul ar putea renunta rapid la acordul nuclear cu marile puteri, daca Statele Unite continua politicile de "sanctiuni si coercitie", a declarat marti presedintele iranian Hassan Rohani, transmite AFP.
Incheiat in iulie 2015, acordul nuclear prevede ca Iranul sa-si limiteze programul nuclear in scopuri civile in schimbul ridicarii progresive a sanctiunilor internationale.
"Experienta ratata a sanctiunilor si coercitiei a adus administratiile (americane) precedente la masa negocierilor. Dar daca vor sa revina la aceste metode, cu siguranta, intr-un interval de timp foarte scurt - si nu vorbim despre saptamani sau luni, ci de zile sau ore - vom reveni la situatia (anterioara acordului) intr-o maniera mult mai ferma", a declarat Rohani in parlament, intr-un discurs televizat.
Rohani a apreciat totodata ca omologul sau american Donald Trump a dovedit lunii intregi ca "nu este un bun partener". "In ultimele luni, lumea a fost martora faptului ca Statele Unite, dincolo de faptul ca si-au incalcat constant promisiunile referitoare la acordul nuclear, au ignorat in mai multe randuri acordurile internationale si le-au dovedit aliatilor lor ca nu sunt un bun partener", a acuzat presedintele iranian.
La jumatatea lunii iulie, administratia americana a impus noi sanctiuni juridice si financiare tintite impotriva persoanelor fizice si juridice iraniene avand legatura cu programul nuclear, interzis printr-o rezolutie a ONU, si Gardienilor Revolutiei.
Apoi, Congresul SUA... mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 10:55
Franta cere Iranului sa renunte la programul nuclear militar pana la jumatatea anului viitor, a declarat seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius.
Oficialul francez a precizat ca, daca dupa alegerile legislative din Israel, care vor avea loc in luna iunie 2013, Iranul nu va abandona programul nuclear militar, vor trebui luate alte masuri pentru a determina Teheranul sa renunte la ambitiile de a obtine bomba atomica, potrivit Agerpres.
Fabius a mai spus ca intentia Iranului de a se dota cu arme nucleare este "inacceptabila", pentru ca va determina si alte state sa obtina aceasta arma nucleara. Oficialul francez a dat ca exemplu in acest sens Turcia si Arabia Saudita.
Avand in vedere stadiul in care va ajunge programul nuclear al Iranului in a doua jumatate a anului viitor, Fabius considera ca, daca Teheranul nu va fi convins sa renunte la acesta, dupa alegerile din Israel "va trebui sa avem o discutie generala pentru a decide ce este de facut".
In acelasi timp, autoritatile americane au declarat ca nu au ajuns la nici un acord asupra unor negocieri directe cu Iranul in ceea ce priveste programul nuclear iranian.
SUA: Nu am ajuns la niciun acord cu Iranul, asupra programului nuclear
"Presedintele Barack Obama a spus in mod clar ca va impiedica Iranul sa se doteze cu o arma nucleara si va face ceea ce este necesar pentru a atinge acest scop", a subliniat purtatorul de cuvant al NSC, Cabinetul pentru Politica Externa al lui Obama. mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 18:00
Casa Alba nu a ajuns la nici un acord asupra unor negocieri directe cu Iranul in ceea ce priveste programul nuclear iranian, au anuntat oficialii americani dezmintind astfel informatiile aparute in urma cu doua zile in New York Times.
"Nu este adevarat ca Statele Unite si Iranul au ajuns la un acord asupra unor negocieri bilaterale sau asupra vreunei intalniri dupa alegerile americane" prezidentiale si legislative de la 6 noiembrie, a declarat Tommy Vietor, un purtator de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala (NSC).
Acesta a adaugat ca SUA va continua sa lucreze la o solutie diplomatica impreuna cu Grupul 5+1.
"Presedintele (Barack Obama) a spus in mod clar ca va impiedica Iranul sa se doteze cu o arma nucleara si va face ceea ce este necesar pentru a atinge acest scop", a subliniat purtatorul de cuvant al NSC, Cabinetul pentru Politica Externa al lui Obama.
Vietor, in dezmintirea sa, a anuntat ca "obiectivul nostru a fost sa impunem Iranului respectarea obligatiilor sale, prin intermediul presiunii sanctiunilor".
"Mingea este in tabara iranienilor, altfel vor continua sa fie afectati de sanctiuni devastatoare si o presiune sporita", a avertizat el.
Aceste evolutii intervin inainte cu doua zile de ultima dezbatere, luni, intre presedintele democrat in exercitiu Barack Obama si adversarul sau republican Mitt Romney, tocmai asupra unor probleme de politica externa.
Romney il acuza pe presedintele in exercitiu de un esec in dosarul iranian.... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 13:03
Barilul de petrol s-a ieftinit dupa ce ambasadorul Iranului la Moscova a anuntat ca tara sa ia in considerare oprirea programului nuclear pe care il dezvolta, la propunerea Rusiei, pentru a impiedica eventuale noi sanctiuni din partea SUA si UE.
Contractele futures s-au ieftinit cu 1 dolar dupa ce ambasadorul Mahmoud-Reza Sajjadi a declarat ca "vor analiza propunerea", in cadrul unui interviu acordat la ambasada Iranului in Moscova, scrie Bloomberg.
Pretul barilului de petrol a atins, la inceputul saptamanii, cel mai inalt nivel pe masura ce SUA au anuntat o scadere a stocurilor de petrol. Comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata in America au inregistrat in martie cea mai mare scadere a ultimilor trei ani.
"Stirile din Iran si nivelul comenzilor pentru bunuri de folosinta indelungata au cauzat o scadere a preturilor la petrol", a declarat Tom Bentz, director al BNP Paribas Prime Brokerage din New York. "
Pretul petrolului Crude cu livrare in iunie a coborat pana la 103,87 dolari/baril pe piata de la New York, dupa ce a atinsese anterior cotatia de 104,49 dolari/baril, cel mai mare nivel de pe 18 aprilie si pana acum. In total, pretul a crescut cu 5,1% doar de la inceputul anului.
Pretul petrolului Brent cu livrare in iunie a scazut cu 6 procente, pana la 118,10 dolari pe baril, pe piata londoneza.
Se atenueaza conflictul, scad preturile
Luand in considerare faptul ca principalul propulsor al preturilor la petrol in ultima perioada a... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 08:16
Statele Unite au apreciat miercuri ca fiind "o veste foarte buna" acordul de principiu incheiat intre tarile europene pentru a impune un embargo asupra achizitionarii petrolului iranian, daca Teheranul nu va coopera cu privire la programul sau nuclear controversat.
"Este o veste foarte buna care a rezultat din numeroase consultari intre Statele Unite si tarile Uniunii Europene", a declarat la Washington purtatorul de cuvant al departamentului de Stat, Victoria Nuland.
"Am dori ca astfel de masuri sa nu fie luate doar de aliatii nostri apropiati si de parteneri precum cei pe care ii avem in Europa, ci de catre tarile din lumea intreaga", a adaugat aceasta.
Ea a afirmat ca aceasta noua evolutie in problema iraniana sustine promulgarea din decembrie de catre presedintele Barack Obama a unei legi de finantare a Pentagonului care inaspreste sanctiunile impotriva sectorului financiar al Iranului.
"Este un acord de principiu pentru a merge mai departe" catre un embargo petrolier, a declarat miercuri un diplomat european. Insa "mai este mult de lucru" la acest dosar.
Un embargo european asupra petrolului iranian ar putea fi decis in decursul unei reuniuni a Consiliului ministrilor de Afaceri Externe la 30 ianuarie, a declarat marti la Lisabona seful diplomatiei franceze Alain Juppe. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 09:18