Departamentul de Stat american negociaza cu Turcia vanzarea sistemului antiracheta Raytheon Patriot, in locul sistemului rusesc S-400 dorit initial de autoritatile de la Ankara.
Ambasadorul american Tina Kaidanow, secretarul de Stat pe probleme politico-militare, a declarat ca o delegatie a Guvernului american a participat la mai multe intalniri in cadrul Spectacolului Aviatic Farnborough pentru imbunatatirea comertului cu armament.
Departamentul de Stat poarta discutii cu Turcia si "incearca sa le explice turcilor ce poate face sistemul Patriot", a adaugat aceasta.
Turcia a fost criticata de tarile NATO in legatura cu planul de achizitionare a sistemelor S-400 din Rusia, lucru care poate impiedica vanzarea avioanelor de lupta F-35 fabricate de compania americana Lockheed Martin.
"Suntem ingrijorati ca prin achizitionarea sistemului rusesc, Turcia va sustine comportamentul nu tocmai bun pe care Rusia l-a avut atat pe teritoriul Europei, cat si in restul lumii", a declarat Kaidanow.
In luna aprilie, presedintele american Donald Trump a inlaturat o lege privind exportul de armament, cu scopul de a extinde posibilele vanzari catre aliati, de a imbunatati industria de aparare americana si de a crea mai multe locuri de munca pe teritoriul Statelor Unite.
Citeste si:
Erdogan se imprumuta in ruble si cumpara de la Putin varianta ruseasca a rachetelor PatriotGigantul militar american Raytheon a semnat contractul pentru sistemele Patriot destinate RomanieiRusii... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 00:05
Departamentul american de Stat a anuntat ca a aprobat vanzarea de sisteme antiaeriene si antibalistice Patriot catre Polonia, actiune care probabil va irita suplimentar Rusia.
"O Europa sigura, capabila sa descurajeze amenintarile aeriene si balistice si alte forme de agresiune, genereaza pace si stabilitate in cadrul NATO si pe continentul european", se afirma intr-un comunicat.
Departamentului de Stat de la Washington a precizat ca a notificat Congresul SUA pe data de 14 noiembrie in legatura cu aprobarea acordului de vanzare, valoarea contractului fiind de pana la 10,5 miliarde de dolari.
Congresul are la dispozitie 15 zile sa ridice obiectii in legatura cu acordul de vanzare, insa aceasta posibilitate este una redusa avand in vedere relatiile militare stranse intre cele doua tari.
Acordul complet include patru sisteme radar, patru statii de control, 16 statii de lansare, 208 rachete Patriot Advance Capability (PAC-3), cat si alte echipamente, instruirea personalului si piese de schimb.
Anul trecut, Moscova a amplasat rachete balistice Iskander, care pot fi echipate cu focoase nucleare, in enclava rusa Kaliningrad, aflata intre Lituania si Polonia, doua state NATO care se simt amenintate de Rusia.
Moscova a sustinut in repetate randuri ca desfasurarea sistemelor de aparare aeriana in apropierea granitelor Rusiei reprezinta "fara indoiala o amenintare pentru tara", iar presedintele rus Vladimir Putin a reamintit ca oficialii americani si europeni au... mai mult
Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 09:55