Reprezentanti ai Statelor Unite, Coreei de Sud si Japoniei au afirmat, joi, ca vor lucra impreuna pentru a se asigura ca Phenianul va renunta la programul sau nuclear, in urma summit-ului intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean, Kim Jong-un.
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyung-wha, si ministrul nipon de Externe, Taro Kono, s-au intalnit la Seul, la doua zile dupa summit-ul Trump-Kim, in cadrul careia cei doi lideri au semnat un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.
Pompeo a afirmat ca Phenianul si-a luat angajamentul de a renunta la arsenalul sau nuclear, insa considera ca "nu va fi un proces usor", relateaza Reuters.
In acest context, presedintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat ca lumea a scapat de amenintarea unui conflict nuclear.
"Au fost facute multe analize privind urmarile summit-ului, dar consider ca cel mai important lucru este ca oamenii, inclusiv din Statele Unite, Japonia si Coreea, au scapat de amenintarea unui razboi, a armelor nucleare si a rachetelor", i-a transmis Moon Jae-in lui Mike Pompeo.
Mike Pompeo a reiterat faptul ca sanctiunile impuse Phenianului vor ramane in vigoare pana la denuclearizarea completa a Peninsulei Coreene.
"Doar cand vom ajunge la denuclearizarea completa vom renunta la sanctiuni", a declarat secretarul de Stat.
"Sunt multe puncte de vedere diferite privind rezultatele summit-ului, dar cel mai important este ca a permis... mai mult
Joi, 14 Iunie 2018, ora 10:56
Presedintele SUA a anuntat ca in cateva zile detaliile "intalnirii istorice" cu Kim Jong Un, presedintele Coreei de Nord, vor fi publice. Cel mai probabil, reuniunea se va desfasura la sfarsitul lunii mai sau inceputul lui iunie, conform anuntului de la Casa Alba.
In ultimii ani, Coreea de Nord a desfasurat un intens program de inarmare care a culminat cu o serie de teste cu rachete care au ingrozit lumea. Kim Jong Un, dictatorul coreean, responsabil de moartea a sute de oameni de la preluarea puterii, a anuntat in mai multe randuri ca armata sa poate lansa rachete balistice cu incarcatura nucleara care sa atinga tinte din SUA.
Testele atomice au creat panica in Coreea de Sud, direct vizata de un posibil atac nord-coreean, in Japonia, dar si in SUA si Uniunea Europeana.
La sfarsitul anului 2017, testarea armelor nucleare a incetat brusc, iar de atunci se desfasoara un balet diplomatic complicat si intens care va culmina cu intalnirea dintre Kim Jong Un si Donald Trump.
Presedintele SUA sustine ca reactia sa hotarata de amenintare a Coreei de Nord cu un atac iminent a dat rezultate. Liderul de la Casa Alba isi aroga toate meritele in ce priveste stoparea testelor.
Moon Jae In, presedintele Coreei de Sud, a anuntat dupa intalnirea cu Kim Jong Un, care a avut loc in urma cu o saptamana in zona demilitarizata dintre cele doua state, ca Trump merita Premiul Nobel pentru Pace datorita relansarii relatiilor diplomatice din Peninsula Coreea, dar situatia e, totusi,... mai mult
Vineri, 04 Mai 2018, ora 09:47
Coreea de Nord a acceptat principiul "denuclearizarii complete" in schimbul unor garantii de securitate, anunta presedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In.
"Coreea de Nord exprima dorinta denuclearizarii totale. Liderii nord-coreeni nu stabilesc nicio conditie inacceptabila pentru Statele Unite, precum retragerea trupelor americane din Coreea de Sud. Phenianul cere doar incetarea ostilitatilor politice fata de Coreea de Nord si garantii de securitate", afirma presedintele sud-coreean, citat de Le Figaro.
Presedintele Coreei de Sud nu a exclus posibilitatea semnarii unui tratat de pace in acest conditii.
Razboiul dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud, din perioada 1950-1953, s-a incheiat printr-un armistitiu, nu printr-un tratat de pace. "Raman inca multe obstacole. In primul rand, trebuie sa avem un bun inceput prin summitul Coreea de Nord - Coreea de Sud, iar dialogul va trebui sa continue dupa ce vom vedea rezultatele summitului americano - nord-coreean", a spus liderul de la Seul.
Mike Pompeo, directorul in exercitiu al CIA desemnat secretar de Stat al SUA, s-a intalnit recent cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru a pregati viitoarea intrevedere cu presedintele Donald Trump.
Citeste si Dupa 65 de ani de la armistitiu, Coreea de Sud si Coreea de Nord ar putea incheia un acord de pace ...citeste mai departe despre "Seul: Coreea de Nord manifesta disponibilitatea de a renunta la arme nucleare" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 14:49
Presedintele american Donald Trump a precizat ca Phenianul doreste "sa faca pace" si a explicat ca nord-coreenii nu vor mai face teste cu rachete pana la intalnirea sa cu liderul Kim Jong Un, care ar trebui sa aiba loc pana in luna mai.
"Cred ca vor sa faca pace. Cred ca este timpul", a declarat Donald Trump in cursul unei adunari publice in Pennsylvania. El a adaugat ca are incredere in angajamentul regimului nord-coreean de a nu lansa rachete pana la discutiile istorice pe care urmeaza sa le aiba in curand cu liderul Kim Jong-Un.
Presedintele Statelor Unite a afirmat anterior ca este convins ca aceasta intalnire va fi incununata de un "imens succes".
"Cred ca in ce priveste Coreea de Nord totul va fi foarte bine, cred ca vom avea parte de un imens succes, ca va fi ceva foarte rodnic. Avem un sprijin enorm", le-a declarat el jurnalistilor inainte sa isi ia zborul spre Pennsylvania.
"Promisunea Phenianului este ca nu vor lansa rachete intre timp si ca intentioneaza sa se denuclearizeze. Ar fi grozav", a adaugat Trump.
Anterior, seful statului a reamintit pe Twitter ca Phenianul "nu a mai efectuat niciun test de racheta de la 28 noiembrie 2017" si ca a "promis sa nu faca acest lucru in cursul intalnirilor noastre". "Cred ca isi vor respecta promisiunea", a adaugat el.
Pe reteaua sociala, Donald Trump a revenit, de asemenea, asupra discutiei telefonice purtate vineri cu omologul sau chinez, Xi Jinping.
"Presedintele Xi mi-a spus ca apreciaza faptul ca... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 07:56
Presedintele american Donald Trump i-a cerut omologului sau chinez Xi Jinping sa opreasca aprovizionarea cu petrol a Coreei de Nord, dupa recentul test balistic efectuat de catre regimul de la Phenian, a declarat joi ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley.
Reamintim ca statul nord-coreean a anuntat, miercuri, ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala care poate transporta un focos nuclear catre orice tinta din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informatii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.
"Presedintele Trump l-a sunat pe presedintele chinez Xi in aceasta dimineata si i-a spus ca am ajuns in punctul in care China trebuie sa opreasca livrarea de petrol catre Coreea de Nord. Multe tari au facut sacrificii economice si politice majore prin intreruperea legaturilor cu Coreea de Nord. Au facut asta cu scopul pacii si securitatii in lume. Facem apel la presedintele Xi sa ia pozitie. Credem ca are sansa de a face ceea ce trebuie in beneficiul tuturor tarilor. China trebuie sa demonstreze abilitati de lider si sa actioneze. China poate face acest lucru pe cont propriu sau putem lua situatia petrolului in mainile noastre. Avem nevoie ca statul chinez sa faca mai mult. Ar fi un pas esential in efortul mondial de a opri acest paria international", a precizat Nikki Haley, conform Mediafax, care citeaza agentia de presa sud-coreeana Yonhap.
Petrolul, esential pentru programul nuclear... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 04:50
Amenintarile cu "distrugerea totala" formulate de presedintele american Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt "contraproductive" si dau apa la moara Phenianului, care isi justifica ambitiile nucleare prin nevoia de a se apara, afirma analisti citati miercuri de AFP.
Trump a folosit primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a lansa un avertisment dur catre Phenian, care a efectuat la inceputul lui septembrie un al saselea test nuclear, iar saptamana trecuta a testat, in premiera, o racheta care a survolat teritoriul Japoniei.
In discursul de marti de la New York, liderul de la Casa Alba a spus despre nr. 1 al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ca este un "om-racheta" pornit intr-o "misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau".
Daca SUA vor fi constranse sa se apere sau sa-si apere aliatii, nu vor avea alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord, a declarat Trump.
Or, potrivit unor analisti, acest gen de retorica nu va reusi sa descurajeze Phenianul de la concretizarea ambitiilor sale nucleare, ci dimpotriva. Retorica belicoasa este "total neproductiva", a atras atentia Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internationala.
In opinia sa, prin amenintarile sale, Trump i-a ridicat mingea la fileu lui Kim, care se va grabi sa arate pe postul national de televiziune nord-coreean dovada ca Phenianul are nevoie de o forta de descurajare demna de acest nume in fata a ceea ce considera a fi agresiunea... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:37
Nave de razboi japoneze se vor alatura flotei americane in apropiere de Coreea de Nord, pe masura ce tensiunile cresc in zona. Vasele vor participa la exercitii militare, in contextul in care exista temeri ca se pregatesc noi teste nucleare si cu rachete in Coreea de Nord.
De altfel, menirea acestor nave ce se indreapta spre Peninsula Coreeana este de a impiedica Phenianul sa duca la indeplinire alte asemenea teste.
Surse citate de Reuters si agentia japoneza Kyodo sustin ca mai multe distrugatoare ale fortelor maritime japoneze ar urma sa se alature portavionului USS Carl Vinson, pe masura ce intra in Marea Chinei de Est, scrie The Guardian.
Actiunile au loc in contextul in care presedintele chinez Xi Jinping a facut apel la calm in regiune, intr-o conversatie telefonica purtata cu omologul sau american Donald Trump.
Xi Jinping a subliniat ca tara sa este angajata sa dezarmeze nuclear Peninsula Coreeana, sa pastreze pacea si stabilitatea acolo si sa rezolve problemele prin mijloace pasnice.
Trump a transmis mai multe mesaje Chinei, prin intermediul contului sau de Twitter, prin care cerea Beijingului sa fie mai activ in exercitarea presiunilor asupra Phenianului sa-si abandoneze programul nuclear.
"Coreea de Nord cauta probleme. Daca China decide sa ajute, ar fi grozav. Daca nu, vom rezolva problema fara ei! SUA", a scris pe Twitter Donald Trump, marti.
China este singurul aliat diplomatic cheie al Coreei de Nord si cel mai mare partener comercial.... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 16:41
Coreea de Nord a lansat, luni, mai multe rachete in Marea Japoniei.
Premierul japonez, Shinzo Abe, citat de Reuters, a sustinut ca ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns in zona economica exclusiva a Japoniei. Guvernul de la Tokio a inaintat un protest catre Phenian, a precizat el.
Un purtator de cuvant al executivului nipon a vorbit de "o amenintare grava la adresa securitatii nationale", dar a sustinut ca, potrivit primelor rapoarte, nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectiva.
Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anuntat initial, intr-un mesaj text catre agentia Yonhap, ca lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locala 7:36 (1:06 - ora Romaniei) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu raza lunga de actiune, din apropierea granitei cu China. Ulterior, aceeasi sursa a mentionat mai multe rachete, fara a preciza numarul acestora.
Prima racheta mentionata, care a traversat Coreea de Nord si a cazut in Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din Ministerul sud-coreean al Apararii. Acest tip de racheta ar putea ajunge pana pe teritoriul american.
Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reactie la manevrele militare comune ale Coreei de Sud si Statelor Unite, aflate in curs.
Citeste si: Wall Street Journal: Trump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nucleara
Presedintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat ca sistemul... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:07
Conducerea celui mai inchis stat din lume, Coreea de Nord, a lansat o noua amenintare la adresa Statelor Unite ale Americii.
La aniversarea a 62 de ani de la armistitiul care a pus capat Razboiului Coreean de trei ani, liderii de la Phenian au avertizat SUA ca un alt razboi in Peninsula Coreeana nu va lasa niciun american in viata, scrie The Telegraph.
Capitala tarii si alte orase au fost impanzite de steaguri si banere, pentru a marca aniversarea, oamenii iesind in strada pentru a asista la discursuri patriotice si a lua parte la dansuri in masa, dar si pentru a depune flori la statuile fondatorilor statului.
Momentul este sarbatorit in fiecare an in Coreea de Nord si marcheaza semnarea armistitiului din 27 iulie 1953, ce a pus capat razboiului dintre cele doua Corei.
Desi nu a fost semnat un tratat de pace, Phenianul foloseste acest prilej pentru a lauda victoria impotriva Statelor Unite "imperialiste", care au luptat alaturi de Coreea de Sud si aliatii ONU impotriva ...citeste mai departe despre "Noua amenintare a Coreei de Nord pentru SUA: Nu vom lasa niciun american in viata!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 18:51