Elisabeth Millard, asistentul-adjunct al lui Steve Mitchell, seful Biroului Secretariatului de Stat pentru Afaceri in zona Europa si Eurasia, se afla intr-o vizita in Romania si Bulgaria.
Este prima de acest fel la Bucuresti a oficialului american si reprezinta primul pas diplomatic facut de noul sef al Departamentului de Stat Mike Pompeo in ce priveste relatia cu tara noastra.
Doamna Millard este un diplomat de cariera cu o experienta de 25 de ani in cadrul Departamentului de Stat. Printre alte functii pe care le-a detinut de-a lungul timpului se numara cea de ambasador in Tadjikistan in perioada 2016-2017, a lucrat in Kazahstan, Maroc, Nepal, India, Danemarca si Cehia.
In aceste zile s-a intalnit cu oficiali ai Guvernului, ai institutiei prezidentiale, cu experti in politici publice si reprezentanti ai societatii civile. A facut si o vizita la baza militara de la Mihail Kogalniceanu unde a purtat discutii cu ofiteri din trupele americane si cele romane care desfasoara exercitii comune.
"Am fost numita in aceasta pozitie in septembrie 2017, iar in aceasta perioada am lucrat in Washington, fiind cel mai experimentat diplomat de cariera al departamentului pentru Europa. Am vrut foarte mult sa vizitez Romania, pentru ca e o tara care are o relatie excelenta cu SUA, cooperam in foarte multe domenii, iar Romania a facut progrese uimitoare", a declarat doamna Millard la o intalnire cu jurnalistii care a avut loc la sediul Ambasadei SUA din Bucuresti.
Dupa o... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 22:30
Relatiile dintre Romania si Rusia nu au mai fost atat de reci de la ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica, in anul 1940.
S-a ajuns in acest punct din cauza conducerii autoritare a lui Vladimir Putin care si-a propus sa aduca Rusia, din nou, la gloria din timpul Razboiului Rece, dar nu i-a reusit decat o izolare si mai apasatoare pe plan international decat cea din deceniul noua al secolului trecut.
In timpul Razboiului Rece existau doua blocuri economice si ideologice. Desi blocul estic era intr-o profunda recesiune economica, exista totusi o platforma de schimburi comerciale intitulata CAER si un tratat militar, Pactul de la Varsovia, controlat de Moscova din care faceau parte statele socialiste: Republica Democrata Germana, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Romania, Bulgaria si, bineinteles, URSS.
Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat semnificativ si astazi Moscova nu mai face parte din nicio alianta militara, iar economia e dependenta de exporturile de gaz si petrol si de forta pietelor occidentale unde poate inca sa-si mai plaseze marfurile.
Din fosta URSS s-au desprins cele trei state baltice care au aderat la NATO - Estonia, Letonia si Lituania, dar si Moldova si Ucraina care fac pasi importanti pentru acceptarea in Uniunea Europeana.
Multe state din partea asiatica si-au declarat si ele independenta, iar astazi Moscova are o influenta mult diminuata fata de cea din timpul Razboiului Rece. Vladimir Putin, un fost agent KGB, pentru a se mentine la... mai mult
Duminica, 06 August 2017, ora 06:55
Aproape 750 de militari ai Fortelor Navale participa, incepand de luni si pana in 22 iulie, la Saber Guardian 17, cel mai mare exercitiu din istoria moderna a Romaniei, ca numar de militari si state participante. Marinarii militari vor lua parte, printre altele, la un exercitiu de evacuare a ranitilor pe cale aeriana si la diverse scenarii de lupta.
745 militari, zece nave de lupta si de sprijin logistic, 12 ambarcatiuni si 18 mijloace terestre de lupta ale Fortelor Navale Romane participa la sase secvente ale exercitiului Saber Guarian 17, in perioada 10-22 iulie, la Cincu, Raureni, Bordusani, Capu Midia, Mihail Kogalniceanu si Babadag, se arata intr-un comunicat al Fortelor Navale.
Astfel, la Bordusani, pe malul Dunarii, langa Fetesti, marinarii militari vor executa o secventa de fortare a traversarii unui curs major de apa cu un grup de nave fluviale, alcatuit dintr-un monitor, doua vedete blindate, doua vedete dragoare, dar si un detasament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marina si o structura de comanda.
Intr-un raion maritim din zona Capu Midia, o grupare navala alcatuita dintr-o corveta, doua dragoare maritime si un remorcher maritim vor asigura raionul de lansare a rachetelor sol-aer si aer-aer, actiune ce face parte din secventa Tobruq Legacy.
Concomitent cu actiunea de pe mare, la Babadag are loc exercitiul "Marasesti", unde Fortele Navale Romane participa cu doua plutoane de infanterie marina, care vor desfasura actiuni de lupta... mai mult
Luni, 10 Iulie 2017, ora 12:39
Dumitru Martin a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in America pentru mituirea unui ofiter al fortelor armate americane, in incercarea de a obtine un contract in valoare de 10 milioane de dolari la baza militara Kogalniceanu din tara noastra.
Potrivit procurorului american Phillip Talbert, un tribunal federal din Sacramento l-a condamnat pe romanul de 56 de ani pentru conspiratie in vederea unor fapte de coruptie si mituirea unui functionar public, scrie site-ul Central Valley Business Times.
Un juriu federal l-a gasit vinovat pe Martin pe 31 august 2016.
Potrivit unor documente judiciare, Martin a detinut si operat o companie romaneasca, Polaris M. Holdings. Coinculpatii Anamaria Cruceru (49 ani), Constantin Schiller (63) si Marcelle Banaga (41), toti din Romania, au fost angajati ai Polaris.
In perioada iunie 2014-decembrie 2015, cei patru au conspirat sa mituiasca un ofiter care se ocupa de contractari in cadrul Fortelor aeriene americane, cu scopul de a obtine contracte estimate la milioane de dolari cu Polaris.
Ei s-au oferit sa-l mituiasca pe ofiter cu un "comision" de 10% din valoarea fiecarui contract pe care l-ar castiga. Ei au sugerat ca ofiterul sa foloseasca un contract de consultanta fictiv si alte contracte comerciale si documente pentru a ascunde plata mitei.
In iulie 2015, Polaris a prezentat Fortelor aeriene americane o oferta in vederea furnizarii unor containere de depozitare la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, in Romania.... mai mult
Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 15:19
Romania condamna atacul chimic de marti si considera actiunea militara a SUA de joi noapte "o reactie ferma la atrocitatile comise", a transmis vineri Ministerul Afacerilor Externe.
"Romania reitereaza condamnarea ferma a atacului chimic intreprins asupra localitatii Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime in randul populatiei civile, inclusiv copii.
Actiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reactie ferma la atrocitatile comise in urma atacului cu arme chimice. Romania este solidara cu aliatii si partenerii nostri", se arata intr-un comunicat al MAE remis vineri Ziare.com.
In document se mai mentioneaza ca Romania sprijina orice efort destinat incetarii conflictului din Siria.
"Romania sustine in continuare identificarea si implementarea unei solutii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranzitie politica inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezolutiilor relevante ale Consiliului de Securitate, in special a Rezolutiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU si a Comunicatului de la Geneva (2012) ", se mai arata in comunicat.
MAE transmite ca Romania deja si-a exprimat aceasta pozitie in Conferinta de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei si al regiunii, desfasurata la 5 aprilie 2017.
"Pana la momentul producerii atacului, de la inceputul conflictului sirian, nu au fost inregistrate cazuri de cetateni romani decedati sau raniti pe teritoriul Siriei ca urmare a actiunilor armate", se... mai mult
Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 14:54
O ceremonie de plecare in misiune a Detasamentului de aparare antiaeriana ce va fi dislocat timp de sase luni in Polonia a avut loc, miercuri dimineata, la sediul Batalionului 205 Aparare Antiaeriana "General Gheorghe Parvulescu", din Craiova.
Prezenta militarilor romani cu tehnica in Polonia (tunuri anti-aeriene) face parte din masurile NATO pentru intarirea apararii flancului estic al Aliantei, arata MApN pe pagina de Facebook, unde posteaza si o inregistrare de la ceremonie.
Detasarea militarilor romani s-a stabilit in cadrul unui summit NATO la Varsovia.
Militarii romani detasati in Polonia se vor alatura unui batalion multinational NATO, condus de SUA. Din batalion fac parte sapte state aliate (tarile baltice, dar si Marea Britanie).
In urma cu cateva zile, NATO a postat pe canalul sau de YouTube o inregistrare cu militarii romani, in timpul unui antrenament.
Romanii se aratau pregatiti si nerabdatori sa ia drumul Poloniei si sa participe activ la exercitiile care vor avea loc. "Suntem gata sa tragem, complet echipati pentru lupta", putea fi auzit spunand, in inregistrare, capitanul Andrei Nistor.
"Am mai lucrat cu aliatii nostri, dar doar in Romania. Nu am mai fost pana acum detasati peste hotare", mai spunea militarul roman.
In clipul de prezentare, acesta sustinea ca "adrenalina curge prin venele" celor care urmeaza sa plece.
In inregistrare erau prezentate si tunurile anti-aeriene Oerlikon 2X35mm, care vor fi luate de militari in... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 11:48
100 de militari romani vor fi detasati in Polonia, pentru a se alatura unui batalion multinational NATO, condus de SUA.
Militarii romani sunt parte a Batalionului 205 Aparare Antiaeriana si ei vor pleca in Polonia luand cu ei mai multe tunuri anti-aeriene. Acestia vor ajuta NATO sa intareasca apararea flancului estic al aliantei.
In total, militari din sapte state aliate (tarile baltice, dar si Marea Britanie) vor alcatui o brigada multinationala.
Conform unei inregistrari postate de NATO pe canalul sau de YouTube, militarii romani sunt deja pregatiti si nerabdatori sa ia drumul Poloniei si sa participe activ la exercitiile care vor avea loc. "In maxim zece minute suntem gata sa tragem, complet echipati pentru lupta", poate fi auzit spunand, in inregistrare, capitanul Andrei Nistor.
"Am mai lucrat cu aliatii nostri, dar doar in Romania. Nu am mai fost pana acum detasati peste hotare", mai spune militarul roman.
In clipul de prezentare, acesta sustine ca "adrenalina curge prin venele" celor care urmeaza sa plece. In inregistrare sunt prezentate si tunurile anti-aeriene Oerlikon 2X35mm.
Citeste si Din cauza tensiunilor cu Rusia, NATO ar putea trimite 5.000 de militari in Romania
A.S. ...citeste mai departe despre "100 de militari romani pleaca in Polonia, la un batalion NATO: Adrenalina ne curge prin vene (Video)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 17:45
Marinarii militari romani participa, incepand de miercuri, la un exercitiu in Marea Neagra, alaturi de militari din Ucraina si din sapte tari membre NATO, printre care si Statele Unite.
Exercitiul multinational de miercuri, numit "Sea Shield 17", este primul dintre cele peste 50 programate in acest an, se arata pe site-ul Fortelor Navale Romane.
"2.800 de militari din Bulgaria, Canada, Grecia, Romania, Spania, SUA, Turcia si Ucraina vor pune in aplicare proceduri standard NATO de lupta impotriva amenintarilor aeriene, submarine si de suprafata, intr-un raion estic din Bazinul Marii Negre, de aproximativ 80.000 de kilometri patrati, de cinci ori suprafata Dobrogei", transmit Fortele Navale.
Gruparea navala a Romaniei va fi condusa de fregata "Regele Ferdinand", in componenta regasindu-se un distrugator, patru fregate, un submarin, sase aparate de zbor ale partenerilor straini, precum si 11 nave si patru aparate de zbor ale Romaniei.
"Organizarea si conducerea Exercitiului multinational 'Sea Shield 17' demonstreaza faptul ca sistemul de pregatire profesionala al Fortelor Navale Romane corespunde standardelor de performanta ale NATO, iar marinarii militari romani sunt gata in orice moment sa-si indeplineasca misiunile constitutionale", se mai arata in comunicat.
Cele 50 de exercitii planificate pana la sfarsitul anului 2017 urmeaza sa se desfasoare atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara. Din totalul exercitiilor, 6 sunt multinationale planificate si... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 17:05
Statele Unite sunt pregatite sa amplaseze armament greu in Romania si in alte tari din regiune, informeaza cotidianul New York Times.
Pentagonul ia in considerare aceasta posibilitate pentru a putea contracara miscarile de agresiune ale Rusiei. Propunerea trebuie sa fie insa avizata de secretarul american pentru Aparare, dar si de presedintele Barack Obama.
Potrivit New York Times, e vorba de tancuri, blindate, vehicule de infanterie si alte forme de armament greu, precum si 5.000 de militari americani, care vor fi trimisi in mai multe state baltice si din Europa de Est, anume Lituania, Letonia, Estonia, dar si in Romania, Polonia si Bulgaria.
De asemenea, prezenta militara a SUA ar putea exista si in Ungaria.
Daca va fi aprobata, propunerea va reprezenta o premiera de la finalul Razboiului Rece, avand in vedere ca va fi pentru prima data cand echipament militar greu va fi amplasat in cele mai noi state membre NATO, care au facut parte din sfera de influenta ...citeste mai departe despre "Americanii vor sa-si aduca tancurile in Romania, ca sa nu faca mai multe drumuri" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Iunie 2015, ora 12:37