Statele Unite vor acepta din nou refugiati, dupa patru luni in care a fost in vigoare controversata masura de inchidere a granitelor pentru acesti oameni. Cu toate acestea, nici acum portile nu sunt deschise total, fiind exceptati cei care provin din "11 tari de mare risc", cu populatie majoritar musulmana.
Aceata interdictie temporara a facut obiectul unei indelungate saga judiciare, de la proclamarea ei de catre Donald Trump, inca de la instalarea sa la Casa Alba, in ianuarie, printr-un decret care provoaca in continuare polemica.
Curtea Suprema a permis, in iunie, punerea - partiala - in aplicare a decretului, ceea ce ar urma sa le lase timp conducatorilor serviciilor americane de imigratie sa revizuiasca procedurile si metodele de verificare a antecedentelor calatorilor.
Aceasta trecere in revista "ne-a facut natiunea mai sigura", se arata intr-un nou decret semnat marti de catre Donald Trump care relanseaza sistemul de primire a unor refugiati.
Refugiatii vor fi supusi de-acum unor verificari "consolidate", printr-o studiere mai aprofundata a prezentei lor pe retele de socializare si a istoricul conexiunilor lor, a explicat Jennifer Higgins, o membra a conducerii departamentului insarcinat cu refugiatii in cadrul serviciilor americane de imigratie.
Noul decret este insotit de o reducere mare a numarului refugiatilor primiti in Statele Unite anul viitor.
Presedintele democrat Barack Obama a stabilit limita la 110.000 refugiati in anul fiscal 2017,... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 17:56
Protestele din Bucuresti de dupa adoptarea ordonantei 13, care de atunci sunt in atentia lumii intregi, sunt comparate cu cele din Statele Unite, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat un ordin ce interzice intrarea in SUA a cetatenilor din sapte tari musulmane.
Pe aceasta idee isi construieste Gwynne Dyer articolul din The Portugal News, intitulat "Multimea si legea".
Sursa citata aminteste ca, dupa mai multe seri consecutive de proteste, Guvernul a decis sa abroge ordonanta de modificare a Codurilor Penale, si explica efectele pe care le-ar fi avut actul normativ: ar fi dezincriminat abuzul in serviciu (din motivul ca inchisorile sunt prea aglomerate). Astfel, pentru o frauda de sub 47.500 de dolari, noteaza autorul, s-ar putea sa fii nevoit sa dai banii inapoi, dar nu mergi la inchisoare.
In plus, cei care sunt acuzati ca au furat mai putin din aceasta suma scapa de urmarirea penala, inclusiv liderul PSD, Liviu Dragnea, care este acuzat ca ar fi furat echivalentul a 27.000 de dolari. Sursa citata precizeaza ca "suma asta nu este neaparat cat a furat, ci cat au putut DOVEDI ca a furat".
Paralela intre ordonanta 13 si ordinul anti-imigratie al lui Trump
Romania era una dintre cele mai corupte tari ale Europei, insa de cand a aderat la Uniunea Europeana in anul 2007, Bruxelles-ul a facut mari presiuni pentru lupta anticoruptie. De asemenea, a fost si o uriasa presiune din partea romanilor obisnuiti, care sunt satui de politicienii corupti, iar lupta... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2017, ora 12:40
Posesorii de carte verde care au cerut exceptarea de la noul decret privind migratia al presedintelui Donald Trump au obtinut-o, a anuntat duminica un inalt oficial al administratiei americane.
"Toate persoanele care au cerut o exceptare in cadrul sistemului de carte verde au primit-o", a declarat acesta intr-o conferinta prin telefon cu presa, menita a clarifica toate conditiile de aplicare a decretului, transmite AFP.
Potrivit responsabilului citat, numarul persoanelor aflate in aceasta situatie era duminica de 170.
Decretul, semnat de presedintele Trump vineri, a interzis, pe de o parte, intrarea pe teritoriul american a refugiatilor timp de 120 de zile si, pe de alta parte, venirea oricarui cetatean din sapte tari cu majoritate musulmana si considerate ca reprezinta riscuri teroriste (Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen) timp de 90 de zile.
Mesaje contradictorii
Mesaje aparent contradictorii au fost trimis incepand de vineri seara in legatura cu situatia cetatenilor din aceste tari care detin un permis de sedere permanenta in SUA (carte verde) si se afla in prezent in strainatate.
Sambata, Casa Alba a explicat ca ei trebuie sa solicite o scutire de la caz la caz inainte de calatori. Duminica, administratia a explicat ca ei dispun cu totii de o scutire.
Secretarul pentru securitate interna John Kelly a declarat ca primirea posesorilor de carte verde pe teritoriul american este in "interes national", o exceptie prevazuta in textul... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 12:15