Departamentul american al Apararii a anuntat, vineri, ca intentioneaza sa testeze in curand, in Alaska, sistemul antiracheta THAAD, pe fondul puternicelor tensiuni cu Coreea de Nord, care a reusit recent primul tir cu o racheta intercontinentala capabila sa loveasca Statele Unite, transmite AFP.
Sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este conceput pentru a intercepta si distruge rachete balistice cu raza scurta, medie si intermediara de actiune.
Agentia de aparare antiracheta americana (MDA) a precizat ca testul va fi efectuat la baza Kodiak din Alaska, "la inceputul lunii iulie", fara sa ofere mai multe detalii.
Sistemul "va detecta, urmari si viza o tinta cu o racheta interceptoare THAAD", a explicat MDA intr-un comunicat.
Daca acest tip de test este planificat intotdeauna cu mai multe luni inainte, anuntul capata o importanta deosebita dupa primul tir reusit marti de Coreea de Nord cu o racheta balistica intercontinentala capabila sa ajunga pe teritoriul american, in principal in Alaska, potrivit Pentagonului si Natiunilor Unite.
Coreea de Nord a lansat o racheta balistica de ziua nationala a SUA. Trump ii cere Chinei o reactie
Pentagonul confirma ca racheta balistica lansata de Coreea de Nord este un model nemaivazut pana in prezent
Trump anunta ca vrea o reactie foarte dura la racheta lansata de Coreea de Nord
THAAD nu este insa conceput pentru a intercepta o racheta balistica intercontinentala. Pentru aceasta, armata americana se... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 10:19
Statele Unite au testat cu succes marti, pentru prima oara, interceptarea unei rachete balistice intercontinentale, transmitand astfel un mesaj Coreei de Nord care cauta sa se doteze cu aceasta arma nucleara cu raza lunga de actiune cu scopul de a atinge continentul american.
Acest sistem de interceptare "este vital apararii tarii noastre, iar acest test demonstreaza ca avem un mijloc de disuasiune eficient si credibil impotriva unei amenintari foarte reale", si-a exprimat satisfactia viceamiralul Jim Syring, directorul agentiei americane insarcinate cu lupta antiracheta, Missile Defense Agency (MDA), citat intr-un comunicat.
O racheta trasa de la baza Vandenberg apartinand Fortelor aeriene (US Air Force), in California, "a interceptat cu succes o racheta balistica intercontinentala tinta", fara focos nuclear, intrucat a fost vorba despre un test, lansata de la Reagan Test Site, pe Insulele Marshall, la Oceanul Pacific, potrivit MDA.
Este pentru prima oara cand armata americana reuseste acest test asupra unei rachete intercontinentale.
Un test precedent, in 2014, asupra unei rachete cu o raza de actiune inferioara, a reusit, insa trei teste precedente au esuat.
Un purtator de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis, a declarat marti ca acest test nu a fost efectuat ca raspuns la recentele teste ale Coreei de Nord, ci ca "in mod general, Coreea de Nord este unul dintre motivele pentru care avem aceasta capacitate".
"Ei continua sa faca teste, ca in acest... mai mult
Miercuri, 31 Mai 2017, ora 09:28
In contextul amenintarilor Phenianului, Pentagonul a anuntat ca planuieste ca in cateva zile sa lanseze o racheta intercontinentala, pe care sa o intercepteze ulterior.
Racheta va fi lansata din insulele Marshall si va fi interceptata in spatiu de o alta racheta lansata de la o baza din California, arata Fox News.
Racheta de interceptare va avea o viteza mai mare decat cele testate anterior, a declarat Christopher Johnson, purtator de cuvant al Missile Defense Agency.
Racheta care va fi interceptata, una nucleara intercontinentala, este de genul celei lansate recent de Coreea de Nord.
Testul este progranmat pentru marti si vine dupa ce Phenianul a lansat cu succes doua rachete balistice.
SUA se tem ca, daca nu vor lua masuri, Coreea de Nord va merge mai departe cu ambitiile sale. "Daca este lasat pe traiectoria actuala, regimul va reusi in cele din urma sa dezvolte o racheta nucleara capabila sa ameninte pamantul SUA", a declarat in Senat, saptamana aceasta, lt. gen. Vincent Stewart, directorul Defense Intelligence Agency.
SUA au mai incercat sa intercepteze astfel de rachete, reusind in 9 din 17 incercari incepand cu 1999. Cel mai recent astfel de test a avut loc in 2014 si a fost unul reusit. Acesta, insa, a venit dupa trei esecuri. ...citeste mai departe despre "SUA vor testa interceptarea unei rachete balistice intercontinentale" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Mai 2017, ora 22:18
SUA iau in considerare interceptarea rachetelor nord-coreene, ca raspuns la provocarile recente ale Phenianului, au declarat doua surse de la Washington.
Acestea au spus pentru The Guardian ca SUA cauta metode de a presa Coreea de Nord sa renunte la programul sau nuclear. Phenianul a anuntat recent ca va continua testele nucleare si ca va urma curand un al saselea test.
Aceasta optiune a SUA, prezentata Congresului de secretarul american al Apararii, James Mattis, nu s-a materializat inca intr-o decizie. Un oficial american a declarat ca o astfel de miscare a SUA e menita sa semnaleze Phenianului ca actiunile sale pot avea consecinte militare din partea Americii.
Insa experti si fosti oficiali spun ca o astfel de abordare poate duce la o escaladare a tensiunilor, situatie pe care Washingtonul e posibil sa nu o poata controla. Unul dintre riscurile interceptarii unei rachete este chiar razboiul in Peninsula Coreeana, cu consecinte potential devastatoare asupra aliatilor SUA, Coreea de Sud si Japonia.
"As vedea o astfel de actiune ca pe o escaladare (a situatiei - n.red.), dar nu stiu cum o va interpreta Kim Jong-un", a declarat Abraham Denmark, fost oficial in cadrul Pentagonului in timpul administratiei Obama.
"As fi ingrijorat ca ar putea simti nevoia sa reactioneze puternic, ca sa nu para slab", a mai spus acesta.
Cat despre sistemul de interceptare pe care l-ar putea folosi SUA, potrivit surselor, acesta ar fi de tipul Aegis, aflat la bordul unui... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 19:18
SUA si opt tari aliate au testat, marti, in premiera, sistemul antiracheta in Europa.
Exercitiul multinational a presupus lansarea unei rachete balistice cu raza scurta de actiune din Scotia catre Oceanul Atlantic, informeaza Reuters. Dispozitivul a fost interceptat si distrus de o alta racheta lansata de pe distrugatorul american USS Ross, similara cu cele care sunt montate la baza de la Deveselu.
Rusia cere Romaniei sa renunte la scutul de la Deveselu "cat nu e prea tarziu" - Reactia MAE (Video)
Conform sursei citate, testul este o prima demonstratie de maxima importanta a capacitatii militare a Europei, fiind pentru prima oara cand fortele navale americane au demonstrat in Europa capacitatea de aparare anti-balistica a sistemului Aegis.
E prima oara cand interceptorul ghidat ...citeste mai departe despre "Americanii au testat, in premiera, scutul antiracheta din Europa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 10:27
Sistemul american de aparare antibalistica a inregistrat vineri un esec cu ocazia unui test desfasurat deasupra Oceanului Pacific, ratand interceptarea unei rachete balistice, a anuntat Pentagonul.
Acest costisitor sistem de interceptare a rachetelor, aflat la sol, a ratat toate testele la care a fost supus cu incepere din 2008.
Obiectivul exercitiului de vineri a constat in lansarea unei rachete antiracheta de la baza aeriana Vanderberg (California) care sa intercepteze o racheta balistica lansata de la baza americana Kwajelein, din insulele Marshall.
"Interceptarea nu a avut loc", a declarat purtatorul de cuvant al agentiei de aparare impotriva rachetelor, Richard Lehner, intr-un scurt comunicat, potrivit AFP.
Citeste mai multe despre Inca un esec pentru americani: Sistemul antiracheta a ratat ... racheta pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iulie 2013, ora 11:40