Presedintele sud-coreean Moon Jae-In si presedintele american Donald Trump au discutat telefonic, miercuri, in urma celui mai recent test balistic efectuat de Coreea de Nord, cei doi lideri angajandu-se sa solicite noi sanctiuni impotriva regimului de la Phenian.
In cadrul unei conversatii de 20 de minute, cei doi presedinti "au subliniat amenintarea grava pe care cea mai recenta provocare a Coreei de Nord o reprezinta nu numai pentru Statele Unite si Coreea de Sud, ci pentru intreaga planeta", iar dezvoltarea programelor nucleare si balistice "submineaza securitatea Coreei de Nord si adancesc izolarea diplomatica si economica", potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Citeste si: Coreea de Nord anunta ca tot continentul american se afla in raza de actiune a noii rachete
"Cei doi lideri au condamnat cu fermitate Coreea de Nord pentru lansarea unei noi rachete balistice cu raza lunga de actiune, in ciuda avertismentelor repetate ale comunitatii internationale si a continuarii sanctiunilor si presiunilor prin intermediul unor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU.
De asemenea, cei doi lideri au convenit sa continue eforturile pentru a aduce Coreea de Nord la masa dialogului, continuand sa impuna sanctiuni si presiuni asupra Coreei de Nord, in stransa cooperare cu comunitatea internationala. In acelasi timp, cele doua parti vor gestiona cu fermitate provocarile nord-coreene, in baza unor pozitii puternice de aparare", a declarat purtatorul de cuvant al... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 08:20
Congresul american a adoptat cheltuieli militare de aproape 700 de miliarde de dolari pentru anul bugetar 2018, mai mult decat ceruse presedintele Donald Trump.
Senatul a adoptat definitiv aceasta lege joi, in unanimitate, dupa validarea ei, marti, in Camera Reprezentantilor. Presedintele american, care s-a angajat "sa reconstruiasca" armata tarii, este asteptat sa o semneze pentru a o promulga, relateaza AFP.
Bugetul il depaseste cu 15% pe cel din 2016, ultimul an complet al presedintelui Barack Obama, si cu 26 de miliarde de dolari suma ceruta de Casa Alba, cu aproximativ 4% mai mult.
In fata amenintarilor reprezentate de rachetele balistice nord-coreene, congresmenii americani au aprobat, de asemenea, o majorare exceptionala - de aproape 50% - a bugetului Agentiei de aparare antirachete, care va urca de la 8,2 miliarde la 12,3 miliarde de dolari, cu scopul de a finanta zeci de interceptoare noi.
Donald Trump solicitase o crestere similara la inceputul lui noiembrie.
Noul buget se va traduce prin achizitionarea de noi echipamente militare pe care congresmenii au avut grija sa le enumere, printre care 90 de noi avioane de vanatoare F-35 (cu 20 in plus fata de solicitarea presedintelui), zeci de elicoptere, noi tancuri si blindate, precum si 14 noi nave si submarine (cu cinci in plus).
Solda militarilor va fi majorata cu 2,4%.
Ucraina obtine un ajutor pentru securitate in valoare de 350 de milioane de dolari. Israelul va primi circa 705 milioane de... mai mult
Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 08:45
Administratia Donald Trump nu va putea lansa niciun atac asupra Coreei de Nord, intrucat stie cu certitudine ca regimul de la Phenian are armament nuclear care poate fi utilizat ca riposta, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"In privinta Coreei de Nord, Statele Unite nu vor ataca, intrucat nu doar suspecteaza, ci stiu cu certitudine ca Phenianul are arme nucleare", a declarat Serghei Lavrov intr-un interviu acordat postului rus NTV.
"Nu incerc sa protejez Coreea de Nord, spun pur si simplu ca practic toata lumea este de acord cu aceasta evaluare", a explicat Serghei Lavrov, potrivit agentiei de stiri Tass.
Seful diplomatiei ruse a precizat ca aceasta logica a fost impartasita de aproape toti omologii sai prezenti la reuniunea Adunarii Generale ONU. In acelasi timp, Lavrov a subliniat ca Statele Unite ar trebui sa fi tras invataminte in urma interventiei militare in Irak.
"Sper ca Washingtonul va avea aceasta logica. Altfel, situatia va degenera si vor avea de suferit mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni nevinovati din Coreea de Sud, Coreea de Nord; sigur ca si Japonia, Rusia si China sunt foarte aproape de acea zona", a subliniat Lavrov.
Sambata, Serghei Lavrov a lansat un apel la calm in contextul tensiunilor dintre Statele Unite si Coreea de Nord, indemnand "mintile infierbantate" sa inceteze "abordarea copiilor de gradinita", dupa insultele intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Donald Trump l-a... mai mult
Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 15:47
Presedintele SUA, Donald Trump, a reactionat duminica dupa-amiaza in urma celui de-al saselea test nuclear al regimului nord-coreean, care a detonat la primele ore ale diminetii cea mai puternica bomba cu hidrogen dezvoltata pana in acest moment de catre Phenian, catalogand drept "foarte ostile si periculoase" actiunile Coreei de Nord.
"Coreea de Nord a efectuat un test nuclear major. Cuvintele si actiunile lor continua sa fie foarte ostile si periculoase pentru Statele Unite...", a scris presedintele SUA pe Twitter.
De asemenea, Trunp a explicat ca regimul nord-coreean este "necinstit" si a devenit o mare amenintare si rusine inclusiv pentru China.
In acest sens, liderul american a facut din nou trimitere la Beijing, sperand ca autoritatile de chineze vor rezolva problema reprezentata de regimul nord-coreean in locul SUA.
Regimul nord-coreean a anuntat ca a testat cu succes o noua bomba cu hidrogen, proiectata tocmai pentru a fi atasata noilor rachete balistice intercontinentale testate in ultimele luni.
In acest sens, televiziunea de stat a anuntat ca detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonata de liderul Kim Jong-un si s-a dovedit un "succes complet", fiind vorba de un pas "semnificativ" in completarea programului nuclear al Coreei de Nord.
Acest anunt vine la doar cateva ore dupa ce seismologii au detectat un cutremur de suprafata cu magnitudinea de 6,3 in nord-estul peninsulei Coreene, unde exista un poligon nuclear al regimului de la Phenian.... mai mult
Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 15:16
Coreea de Nord a rechemat cativa ambassadori-cheie in tara, printre care pe cel in China, pe cel in Rusia si pe ce la ONU, pentru o reuniune in capitala tarii, relateaza Daily Mail.
"Coreea de Nord pare sa gazduiasca ceea ce pare a fi o reuniune a sefilor misiunilor diplomatice straine, dupa ce si-a rechemat ambasadorii in tarile importante inapoi la Phenian", a declarat un oficial pentru agentia sud-coreeana Yonhap.
Nu se stie cati ambasadori sunt implicati iau parte la reuniune.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Unificarii de la Seul, Baik Tae-hyun, a declarat intr-o conferinta de presa ca intalnirea ar putea face parte dintr-o serie de intalniri regulate ale ambasadorilor.
"Coreea de Nord a organizat cea de-a 43-a intalnire a ambasadorilor in iulie 2015, iar (reuniunea din prezent - n.r.) pare sa ii urmeze aceleia", a explicat purtatorul de cuvant.
Exista, insa, si zvonuri ca intalnirea actuala ar putea avea legatura cu pregatirile tarii pentru noi provocari militare, precum teste nucleare sau balistice.
Presedintele SUA Donald Trump a declarat vineri ca liderul nord-coreean Kim Jong-un "va regreta sincer" orice actiuni ostile impotriva teritoriului SUA sau impotriva aliatilor SUA, avertismentul fiind lansat la cateva ore dupa ce, intr-o postare pe Twitter, afirma ca armele americane sunt deja "incarcate si armate" pentru a combate orice amenintare reprezentata de Coreea de Nord.
Insa directorul CIA, Mike Pompeo, a dat asigurari ca o infruntare... mai mult
Luni, 14 August 2017, ora 10:39
Statele Unite nu vor sa rastoarne regimul nord-coreean si spera sa poata dialoga pe viitor cu acesta, cu conditia ca Phenianul sa renunte la programul sau nuclear, a declarat marti secretarul american de Stat, Rex Tillerson.
"Nu suntem in cautarea unei schimbari de regim, nici a unei prabusiri a regimului, nu suntem in cautarea unei reunificari accelerate a peninsulei" coreene, a transmis oficialul american in fata presei, la Washington, cu prilejul bilantului primelor sase luni ale mandatului sau diplomatic, conform AFP.
"Nu cautam o scuza pentru a ne trimite armata la nord de paralela 38", care separa cele doua Corei, a adaugat el.
Adresandu-se nord-coreenilor, Tillerson a spus: "Nu suntem dusmanul vostru, nu va amenintam, dar voi reprezentati o amenintare inacceptabila pentru noi, iar noi trebuie sa raspundem la asta".
Seful diplomatiei americane a lasat chiar usa deschisa unui dialog cu Phenianul. "Conditia pentru aceste discutii este ca nu exista viitor pentru o Coree de Nord care ar detine arme nucleare", a subliniat el.
Potrivit secretarului american de Stat, amenintarea nord-coreeana s-a "materializat" in cursul ultimelor luni. "Avem un numar limitat de optiuni", a aratat Rex Tillerson, evocand politica americana de "presiune pacifista" asupra regimului de la Phenian.
El a facut apel din nou la China pentru "a-si utiliza influenta asupra Coreii de Nord in scopul crearii conditiilor unui dialog productiv".
Coreea de Nord a lansat vineri o... mai mult
Miercuri, 02 August 2017, ora 09:52
Departamentul american al Apararii a anuntat, vineri, ca intentioneaza sa testeze in curand, in Alaska, sistemul antiracheta THAAD, pe fondul puternicelor tensiuni cu Coreea de Nord, care a reusit recent primul tir cu o racheta intercontinentala capabila sa loveasca Statele Unite, transmite AFP.
Sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este conceput pentru a intercepta si distruge rachete balistice cu raza scurta, medie si intermediara de actiune.
Agentia de aparare antiracheta americana (MDA) a precizat ca testul va fi efectuat la baza Kodiak din Alaska, "la inceputul lunii iulie", fara sa ofere mai multe detalii.
Sistemul "va detecta, urmari si viza o tinta cu o racheta interceptoare THAAD", a explicat MDA intr-un comunicat.
Daca acest tip de test este planificat intotdeauna cu mai multe luni inainte, anuntul capata o importanta deosebita dupa primul tir reusit marti de Coreea de Nord cu o racheta balistica intercontinentala capabila sa ajunga pe teritoriul american, in principal in Alaska, potrivit Pentagonului si Natiunilor Unite.
Coreea de Nord a lansat o racheta balistica de ziua nationala a SUA. Trump ii cere Chinei o reactie
Pentagonul confirma ca racheta balistica lansata de Coreea de Nord este un model nemaivazut pana in prezent
Trump anunta ca vrea o reactie foarte dura la racheta lansata de Coreea de Nord
THAAD nu este insa conceput pentru a intercepta o racheta balistica intercontinentala. Pentru aceasta, armata americana se... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 10:19
Un site oficial nord-coreean a avertizat Statele Unite ca vor fi "sterse de pe fata Pamantului" daca Washingtonul va declansa un razboi in Peninsula Coreeana, cel mai recent episod in schimbul de amenintari care alimenteaza tensiunile in regiune.
Sambata, vicepresedintele american Mike Pence a anuntat ca portavionul american Carl Vinson si grupul sau aeronaval vor ajunge "in cateva zile" in Marea Japoniei in contextul zvonurilor privind un posibil al saselea test nuclear nord-coreean, transmite luni AFP.
Phenianul spera sa construiasca o racheta capabila sa transporte un focos nuclear pe continentul american. Coreea de Nord si-a inmultit in ultimul timp declaratiile incendiare si a desfasurat doua teste cu racheta doar in luna aprilie.
Intr-o serie de editoriale, cotidianul Rodong Sinmun, portavocea partidului unic aflat la putere, explica faptul ca fortele nord-coreene nu sunt impresionate de iminenta venire a portavionului american, care constituie "un santaj militar vadit".
"O astfel de amenintare ar putea impresiona poate o meduza, insa nu va merge niciodata cu RPDC", Republica Populara Democrata Coreeana, denumirea oficiala a Coreii de Nord, sustine Rodong Sinmun. Fortele nord-coreene vor fi pregatite sa "scufunde portavionul nuclear american dintr-o singura lovitura", a scris duminica publicatia.
Site-ul de propaganda Uriminzokkiri sustine ca desfasurarea portavionului Carl Vinson este o declaratie de razboi. "Este dovada ca se pregateste o invadare a... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 14:05
Presedintele american Barack Obama a impus miercuri noi sanctiuni Coreei de Nord, in urma testului nuclear din 6 ianuarie si lansarii unei rachete care a folosit tehnologie balistica, in 7 februarie, a anuntat Casa Alba.
"Aceste actiuni sunt consistente cu angajamentul nostru de durata privind aplicarea de presiune sustinuta asupra regimului nord-coreean", a explicat un purtator de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, intr-un comunicat, scrie agentia Reuters, citata de News.ro.
"Statele Unite si comunitatea mondiala nu vor tolera activitatea ilicita a Coreei de Nord din domeniul nuclear si balistic si vom continua sa impunem sanctiuni Coreei de Nord pana cand isi va respecta obligatiile internationale", a adaugat el.
Sanctiunile SUA vin in aceeasi zi in care Curtea Suprema din Coreea de Nord a decis condamnarea la 15 ani de munca silnica a studentului american Otto Frederick Warmbier pentru crime impotriva statului, dupa ce a marturisit ca a incercat sa fure un banner cu un ...citeste mai departe despre "Obama sanctioneaza din nou Coreea de Nord, pentru bombe si rachete" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 23:01