Agentia de evaluare financiara Fitch a mentinut la "AAA" ratingul atribuit Statelor Unite dar a inrautatit perspectiva de la stabila la negativa, citand adancirea deficitului pentru a finanta masurile de stimulare menite sa combata efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA si Reuters.
Agentia a apreciat ca inrautatirea perspectivei reflecta "deteriorarea finantelor publice ale SUA si absenta unui plan credibil de consolidare".
Datoria si deficitul, care incepusera deja sa creasca inainte de pandemie, au inceput sa erodeze traditionala soliditate a ratingului de credit al SUA. Datoria guvernamentala a SUA, cea mai ridicata in randul tarile care beneficiaza de rating "AAA", ar urma sa depaseasca 130% din PIB pana in 2021, avertizeaza Fitch.
"Flexibilitatea financiara, asistata de interventia Rezervei Federale a SUA in vederea restabilirii lichiditatilor catre pietele financiare, nu atenueaza in intregime riscurile la adresa sustenabilitatii pe termen mediu a datoriei, si creste riscul ca autoritatile SUA sa nu consolideze suficient finantele publice pentru a stabiliza datoria publica dupa ce trece socul provocat de pandemie", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
"Decizia Fitch reduce increderea in pietele financiare americane, si va determina unele entitati sa vanda bonduri SUA, deci ar putea fi afectate randamentele obligatiunilor, chiar daca nimeni nu se asteapta la intrarea SUA in incapacitate de plata", a... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 12:15
Economia Statelor Unite isi va reveni, dar ar putea avea nevoie de un vaccin contra coronavirusului inainte de redresarea completa, a declarat presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell.
"Pe termen lung si chiar pe termen mediu, nu ati dori sa pariati impotriva economiei americane. Economia americana se va reface", a spus Powell intr-un interviu acordat la emisiunea CBS "60 Minutes", potrivit unui fragment difuzat la emisiunea "Face the Nation".
Cu toate acestea, Powell a remarcat ca recuperarea va depinde probabil de cat de in siguranta se vor simti americanii.
"Presupunand ca nu va exista un al doilea val de coronavirus, cred ca veti vedea ca economia se va reface constant in a doua jumatate a anului", a spus seful bancii centrale. Cu toate acestea, el a adaugat ca "pentru ca economia sa se recupereze pe deplin ... s-ar putea sa fie nevoie sa asteptam venirea unui vaccin".
Fed a lansat o serie de masuri pentru ca pietele sa functioneze corect si a facut echipa cu Departamentul Trezoreriei pentru o varietate de programe de creditare destinate intreprinderilor si persoanelor fizice.
In plus, Fed cumpara obligatiuni corporative si municipale.
Masurile au fost adoptate pe fondul crizei somajului, 36,5 milioane de americani au facut cereri in acest sens, in timp ce rata somajului a urcat la 14,7%.
"Este o perioada de mari suferinte si dificultati si se produce atat de repede si cu o astfel de forta, incat nu poti exprima cu adevarat durerea pe care o... mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 08:44
Economia americana a inregistrat, in trimestrul doi din 2018, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorarii cheltuielilor de consum si al accelerarii livrarilor de boabe de soia catre China, inaintea intrarii in vigoare a tarifelor vamale, transmit DPA si Reuters.
In prima saptamana din iulie, SUA si China, primele doua mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri in valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzand Washingtonul ca a declansat cel mai mare razboi comercial din istorie.
Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 4,1% in trimestrul doi din 2018, fata de un avans de 2,2% in precedentele trei luni si in linie cu estimarile analistilor. Este cea mai solida performanta din trimestrul trei din 2014 si pana in prezent.
In perioada aprilie-iunie 2018, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au inregistrat un avans de 4%, fata de cresterea de 0,5% din primul trimestru.
Majorarea livrarilor de boabe de soia si alte bunuri au stimulat exporturile in trimestrul doi din 2018, care au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din trimestrul patru din 2013. Comertul a contribuit cu 1,06 puncte procentuale la cresterea PIB-ului. In schimb, cheltuielile pentru echipamente au urcat cu 3,9% in perioada aprilie-iunie 2018, fata de un avans de 8,5% in primul trimestru al anului.
In... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2018, ora 17:43
Imprumuturile "solide" ale corporatiilor, majorarea cheltuielilor de consum si inasprirea pietei fortei de munca arata ca economia SUA ramane in grafic pentru continuarea cresterii, desi exista riscul unui razboi comercial, se arata in studiul "Cartea bej", publicat miercuri de Rezerva Federala a SUA (Fed), transmit Xinhua si Reuters.
Studiul se bazeaza pe informatiile colectate de cele 12 districte regionale ale Fed, de la mijlocul lunii februarie pana la sfarsitul lunii martie.
Perspectiva in randul oamenilor de afaceri "ramane pozitiva", dar multi sunt ingrijorati de tarifele la importuri impuse de administratia SUA, se arata in raport.
Unele districte au raportat un avans al creditarii in domeniul comercial, imobiliar si industrial, in special in St. Louis, Atlanta si Cleveland.
Cresterea preturilor pe plan national a fost "moderata", dar pretul otelului a urcat "dramatic" in unele regiuni, dupa anuntarea tarifelor la importurile de otel si aluminiu.
Oamenii de afaceri si-au exprimat frustrarea privind lipsa de personal calificat in diverse sectoare, de la inginerie la IT, constructii, transporturi si ingrijirea sanatatii, se arata in raport.
Economia americana a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut o crestere peste estimarile analistilor, apropiindu-se de tinta de 3% propusa de presedintele Donald Trump, gratie celui mai puternic avans al cheltuielilor de consum din ultimii trei ani.
Potrivit celei de-a treia estimari publicate luna... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 10:14
Economia globala nu pare sa evolueze in mod uniform, iar cea mai buna dovada in acest sens o reprezinta politicile monetare diferite pe care Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala le au in program pentru perioada imediat urmatoare.
Cele doua institutii ar putea aplica politici total diferite in vederea sustinerii economiilor din cele doua regiuni.
Prapastia dintre economiile nord-americana si europeana s-ar putea adanci, in urma aplicarii unor politici monetare diferite pe cele doua piete.
Astfel, datele statistice rezultate in SUA in ultimele luni lasa loc speculatiilor privind o eventuala crestere a dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, in vreme ce BCE pare sa tina cu dintii de politica actuala a unor dobanzi de referinta in zona negativa cu scopul de a nu lasa loc derapajelor populiste intr-un an electoral crucial pentru Franta, Olanda si Germania.
Astfel, analistii consultati de mai multe agentii de presa occidentale au apreciat ca pragul dobanzii de referinta din zona euro va ramane la -0,4%, in vreme ce in SUA aceasta ar putea creste cu 0,75%.
Chiar daca economia zonei euro pare sa se fi dezmortit anul acesta, iar inflatia tinde sa se situeze in sfarsit la nivelul dorit de oficialii BCE, o crestere a dobanzii de referinta pe piata europeana pare improbabila, atata vreme cat factorii de decizie prefera sa joace cartea prudentei.
Un sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor financiara arata ca majoritatea acestora crede intr-o... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:06
Instalarea lui Donald Trump la Casa Alba ar putea costa economia americana aproximativ 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii 5 ani, prezic analistii Oxford Economics.
Prognoza acestora este bazata pe implementarea totala a promisiunilor facute in campania electorala de candidatul republican pe teme de fiscalitate, politici economice si migratie, anunta CNN Money.
Somaj urias
In primul rand, ideile promovate de Trump ar putea declansa un soc urias pe piata muncii din SUA, lasand fara slujbe aproximativ 4 milioane de persoane.
Alte pericole sunt reprezentate de diminuarea cresterii economice globale, scaderea consumului in Statele Unite si declansarea unui razboi comercial intre marile economii ale lumii.
"Puse laolalta, aceste politici ar avea un impact negativ semnificativ pentru economia americana", este de parere Jamie Thompson, seful departamentului de analize macroeconomice al Oxford Economics.
Prognoza analistilor britanici coincide, cel putin in privinta numarului de someri care ar urma sa apara in mandatul lui Trump, cu alte predictii facute de economistii Universitatii din Pennsylvania si de economistul Mark Zandi de la agentia de rating Moodys.
Lovitura de bomerang
In opinia lui Thompson, politicile promovate de candidatul republican ar urma sa loveasca direct in angajatii americani pe care Donald Trump pretinde ca vrea sa-i protejeze.
Miliardarul care tinteste pozitia suprema in SUA a afirmat ca intentioneaza sa aplice taxe de pana... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 13:50
1Coasta de Est a SUA a fost lovita de un viscol naprasnic in acest weekend, iar urgia naturii ar putea afecta puternic cea mai mare economie a lumii.
Analistii americani sustin ca impactul ar fi de 859 de milioane, cei mai afectati fiind patronii de restaurante, teatrele si intreaga industrie a spectacolelor, dar si unii retaileri, transmite CBS News.
Snowzilla devasteaza SUA: zapada de un metru, orase paralizate, 80 de milioane de oameni afectati (Foto)
Insa exista si voci care sustin ca lovitura nu ar fi, de fapt, una semnificativa.
Printre acestia se numara Chris Christopher, analist la firma de cercetare a pietei IHS Global Insight, care sustine ca "gaura" financiara ar fi fost deja acoperita de faptul ca americanii au dat buzna in magazine inainte de venirea viscolului pentru a-si face provizii, de la lopeti la mancare.
De asemenea, desi cinematografele si salile de concerte au fost inchise, industria nu a fost vaduvita, pentru ca oamenii au fost nevoiti sa stea in ...citeste mai departe despre "Snowzilla va "devora" economia SUA? Ce impact ar putea avea teroarea alba asupra afacerilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 20:21
Civilizatia moderna a dat nastere unor ansambluri comerciale uriase, a caror maretie impresiona in trecut. Cand ele sunt parasite, natura incepe sa ia inapoi ce a cedat.
In urma cu zeci de ani, americanii consumau mai mult decat azi, iar mallurile apareau ca urmare a cererii tot mai mari din partea cumparatorilor, scrie Gizmodo.
Acest mall urias din statul Ohio, denumit Randall Park, este un exemplu graitor. El era in trecut unul dintre cele mai mari de pe teritoriul american.
Fotografiile au fost facute de un artist din SUA cunoscut sub pseudonimul Seph Lawless. El a publicat si o ...citeste mai departe despre "Cum arata un mall-fantoma din SUA, semn al declinului economic (Galerie foto)" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 10:55
Economia americana a crescut probabil in ultimele luni din 2009 in cel mai intens ritm din ultimii patru ani, in contextul in care fabricile au majorat productia si companiile au achizitionat echipamente noi, estimeaza analistii citati de Bloomberg.Produsul intern brut (PIB) a avansat in perioada octombrie-decembrie cu 4,6%, de peste doua ori mai rapid decat in trimestrul precedent si in cel mai intens ritm din primul trimestru al anului 2006, potrivit estimarilor analistilor consultati de Bloomberg.
Alte statistici ar putea indica o crestere a comenzilor pentru bunuri de folosinta indelungata si o scadere a vanzarilor de locuinte. Producatori precum Intel Corp. sustin revenirea, in contextul in care cresterea cererii si scaderea stocurilor determina companiile sa majoreze productia.
Totusi, scaderea cheltuielilor de consum dupa al treilea trimestru, odata cu expirarea programului primelor de casare, arata ca rata somajului, ce a atins 10%, afecteaza revenirea economiei, ceea ce ar putea determina banca centrala sa mentina dobanzile la nivelul minim actual.
"Stocurile vor sustine cel putin jumatate din crestere, daca nu mai mult", a declarat Joshua Shapiro, analist in cadrul Maria Fiorini Ramirez Inc. "A existat o cantitate enorma de stimuli din partea guvernului, ce vor expira de-a lungul anului, asa ca este inca neclar in ce masura se poate sustine economia pe cont propriu", a adaugat el.
Oficialii Federal Reserve vor sustine economia prin sustinerea costurilor de... mai mult
Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 23:16