George Haber, un prosper om de afaceri american de origine romana, supranumit peste Ocean "parintele DVD-ului", critica ideea de lockdown vehiculata de Joe Biden, despre care spune ca ar putea ingropa economia mondiala. Ba chiar o considera "obscena" si "proasta" si da ca exemplu Marea Britanie, care a luat timp de jumatate de an o astfel de masura si, totusi, nu a scapat de coronavirus.
George Haber a plecat la finele anilor '80 in SUA. Aici a construit de la zero companii importante, iar pe unele le-a vandut apoi cu zeci, ba chiar si cu sute de milioane de dolari. Astfel, a incasat 80 de milioane de dolari din vanzarea companiei CompCore Multimedia si circa 200 de milioane numai din vanzarea GigaPixel.
In prezent, George Haber este interesat in primul rand de inteligenta artificiala, de robotica si biotech, iar firmele sale au aceste domenii de activitate.
2020, anul schimbarilor
Anul 2020 a adus o serie de schimbari la nivelul Statelor Unite, dar si la nivel global. Criza sanitara cauzata de COVID-19 si alegerile din SUA au influentat de departe cel mai mult lumea.
In ce priveste situatia SUA, in urma alegerilor care vor consemna cel mai probabil schimbarea lui Trump, exista o mare doza de impredictibilitate, crede George Haber.
"Economia Americii, dar si a intregului mapamond va depinde de pandemie. Atata timp cat vom fi in continuare in lockdown, vom ajunge sa nu mai avem nici hartie igienica si ne vom sterge la fund cu frunze", glumeste Haber. Apoi,... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 00:01
Biden redevine favorit marginal. Chiar daca Trump supravietuieste politic, proiectul lui pentru America pare marele invins al alegerilor
Statele Unite sunt, de mai bine de doua decenii, o superputere in criza. O criza de relevanta economica, inainte de toate, generata de dinamismul mai mare al Chinei - al Asiei in general - cand vine vorba de productivitate si rentabilitate. Pe termen scurt, desigur, marea America este in continuare mai solida economic si mult mai puternica militar. Totusi, pentru prima data dupa mai bine de un secol, suprematia Washingtonului devine discutabila intr-un orizont de doua-cinci decenii - ceea ce in anul 1989 era de neimaginat.
In al doilea rand, dupa o suita de lovituri simbolice incasate in ritm accelerat, Statele Unite resimt o criza de identitate care a inceput, simbolic, in momentul in care Bill Clinton a rostit cuvintele "I did not have sexual relations with that woman, Ms. Lewinsky." Sa ne uitam la cronologie:
1. 1998 - Scandalul Monica Lewinsky. O criza morala.
2. 2001 - Distrugerea Turnurilor Gemene. Un esec catastrofal al serviciilor de informatii.
3. 2003 - Razboiul din Irak, justificat neconvingator, cu operatiuni militare discutabile (Fallujah) si, mai ales, cu o strategie post-conflict nefunctionala. Un esec al promovarii democratiei.
4. 2016 - Scandalul implicarii Rusiei in alegerile americane. Un moment in care super-democratia occidentala a parut vulnerabila ideologic in fata unei Rusii care, in urma cu numai... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 00:01
Declaratia de miercuri a presedintelui SUA, Donald Trump, despre conflictul cu Iranul arata ca "nu mai este iminenta o confruntare militara" si deschide o eventuala perspectiva de negocieri pentru un nou acord, apreciaza directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), Dan Dungaciu, intr-o declaratie pentru Agerpres.
"Prima faza a confruntarii, adica faza care putea sa duca la un razboi intre Statele Unite si Iran s-a incheiat. Practic, fara sa spuna explicit, presedintele Trump a dat semnalul ca cel putin pentru moment, America nu neaparat este nemultumita cu modul in care a retaliat Iranul, dar a decis sa nu retalieze inca o data sau sa contra-retalieze fata de actiunile iraniene. Suntem in momentul in care faza de razboi sau care putea sa duca la razboi s-a oprit", afirma analistul.
Astfel, Dungaciu arata ca "nu mai este iminenta o confruntare militara intre Statele Unite si Iran, cum putea sa apara, teoretic, cel putin, la inceputul acestei tensionari a situatiei".
Din perspectiva lui Dungaciu, in discursul de miercuri de la Casa Alba, "Trump a vorbit si pentru publicul intern si din perspectiva electorala".
"N-a uitat sa mentioneze erorile strategice ale vechii Administratii, dar pe fond, reactia Americii lui Donald Trump la ceea ce se intampla in Iran este o accentuare a sanctiunilor, pentru a sublinia foarte clar linia rosie care este arma nucleara pentru Iran - asta e o linie rosie... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 20:31
Unul dintre subiectele abordate divergent intre Departamentul de Stat condus de Rex Tillerson si Casa Alba a fost cel legat de intelegerile multilaterale, din 2015, cand Iranul a acceptat sa-si puna programul nuclear sub control extern, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale.
Departamentul de Stat a considerat ca retragerea SUA din "Acordul nuclear", asumat alaturi de Franta, Germania, Marea Britanie, UE, Rusia si China, ar genera costuri strategice inacceptabile pentru SUA si a evaluat variante de reactie, altele decat invalidarea semnaturii presedintelui Obama pe Acord.
Chiar in ziua demiterii lui Tillerson, in cursul unei audieri in Senat, in mod surprinzator, Pentagonul si-a exprimat sprijinul pentru abordarea Departamentului de Stat, considerand ca este oportun ca SUA sa ramana in Acordul cu Iranul. Joseph Vogel, seful Comandamentului Central al SUA - vorbind atat in numele secretarului Apararii, dar si al presedintelui Statelor Majore Reunite - a subliniat ca mentinerea intelegerilor cu Iranul este o decizie pozitiva, in favoarea intereselor americane.
Evolutiile sunt cat se poate de interesante, pornind si de la ideea ca deosebirile de abordare privind Acordul "nuclear" au reprezentat si principalul argument, public, al presedintelui Trump atunci cand a dorit sa explice demiterea lui Tillerson, de la conducerea Departamentului de Stat.
Este evident ca in aceste zile presedintele Trump doreste sa rezolve aceste divergente inter-institutionale,... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 07:15
Schimburile dure de replici si amenintarile din ultimele zile, dintre presedintele american Donald Trump si liderul de la Phenian Kim Jong Un, care au dus la escaladarea tensiunilor, au determinat Kremlinul sa intre in ring.
Astfel, Moscova s-a vazut nevoita sa transmita un apel la calm celor doi actori implicati.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus vineri ca liderii Statelor Unite si Coreei de Nord ar trebui sa-si tempereze declaratiile belicoase si a avertizat ca o prabusire a acordului nuclear dintre Iran si puterile mondiale nu va face decat sa incurajeze Phenianul, transmite agentia Reuters.
"Schimbul de amenintari este cu totul rau, inacceptabil. Trebuie sa calmam capetele infierbantate", le-a spus Lavrov reporterilor, la o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca este convins ca o propunere ruso-chineza ar putea in continuare sa deschida drumul unei solutii diplomatice la criza nord-coreeana.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca "refuzul diplomatiei in chestiunea coreeana este catastrofal".
"In continuare, la Moscova, suntem convinsi de lipsa de alternativa la o solutie politica si diplomatica in problema nord-coreeana; o alta decizie nu poate fi, orice alt rezultat poate avea consecinte foarte nedorite si chiar catastrofale", a spus Peskov, citat de RIA Novosti.
"In Moscova, suntem foarte ingrijorati de escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeana, impreuna cu schimbul unor declaratii... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 22:47
Oricat de atipica a fost din punct de vedere protocolar vizita presedintelui american Donald Trump la Riad, aceasta s-a soldat cu mai multe avantaje pentru economia SUA.
Pe langa contractele de livrare armament in valoare de 100 de miliarde de dolari negociate de Trump, sauditii au fost convinsi sa investeasca inca 20 de miliarde de dolari in proiectele de infrastructura ale actualei administratii de la Casa Alba, relateaza CNN Money.
Banii urmeaza sa intre in economia americana pe culoarul deschis de fodul de investitii private Blackstone Group, condus de Steve Schwarzman, un om care il consiliaza pe Trump pe diverse teme, incepand de la comert si pana la investitii in infrastructura.
In afara de banii sauditilor, Blackstone mai are nevoie de inca 20 de miliarde de dolari pentru atinge pragul de 100 de miliarde pe care si l-a propus sa il investeasca in infrastructura rutiera si aeroportuara din SUA.
Negocierile cu Arabia Saudita au demarat inca de anul trecut, dar acordul final a fost obtinut abia in urma vizitei lui Trump la Riad, ceea ce reprezinta o victorie de moment pentru presedintele american care este asteptat sa prezinte proiectul de buget pentru 2018 si planurile referitoare a investitiile de 1.000 de miliarde de dolari in infrastructura, conform promisiunilor facute in campania electorala.
Schwarzman nu detine o pozitie oficiala in grupul de consilieri ai lui Trump, dar este personajul care a alcatuit un consiliu de consultanta pentru actualul... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 11:02
La Casa Alba se sfarseste o saptamana haotica, in care membrii echipei lui Trump si el insusi si-au dat cu stangul in dreptul. Dupa demiterea-soc a sefului FBI, au urmat zile de balbe, declaratii contradictorii, o situatie care a scapat de sub control si nu a putut fi gestionata defel.
Din ce in ce mai multi isi pun intrebarea: ce s-ar intampla in cazul unei crize reale majore si nu uneia generate chiar de Casa Alba?
Si ceva urmeaza sa se intample, nu are cum sa nu se intample, remarca Politico. Iar comportamentul lui Trump, stilul haotic de management, declaratiile sale din ultima saptamana care au luat mai multe versiuni, prezentate dezinvolt, fara vreo grija, nu ajuta; ii creeaza o imagine lipsita de credibilitate. Reprezentanti ai clasei politice si din securitatea nationala sunt pur si simplu ingroziti.
Temerea e si mai mare cu cat in cele 114 zile de cand e presedinte, Trump si administratia sa nu au avut de-a face cu vreo criza majora, interna sau externa. Toate crizele care au lovit administratia au fost create din interior. Aceasta administratie nu a avut de gestionat vreun atac cum a fost cel de la 11 septembrie, nu a fost nevoita sa ia masuri dupa vreun uragan cum a fost Katrina si nici nu a trebuit sa gestioneze vreo epidemie de ebola. Nu s-a confruntat cu vreun atac la vreo ambasada sau cu vreo luare de ostatici, mai arata sursa.
Potrivit lui Andy Card, seful personalului de la Casa Alba in vremea lui George W. Bush, de vina pentru acest haos e... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:35
Decizia presedintelui american Donald Trump de a interzice accesul imigrantilor musulmani in SUA ii forteaza pe oficialii canadieni sa reactioneze prompt in fata unei potentiale crize care se desfasoara in imediata vecinatate.
Desi guvernul de la Ottawa a evitat sa critice pana acum decizia noii administratii de la Casa Alba, ministrul pentru Imigratie, Ahmed Hussen, a anuntat ca imigrantii musulmani respinsi de SUA vor beneficia de rezidenta temporara acordata de autoritatile canadiene, informeaza Reuters.
Situatia din SUA starneste dezbateri aprinse in Canada, Consiliul pentru Refugiati din aceasta tara si politicienii solicitand o dezbatere urgenta in Parlament pentru a stabili daca autoritatile de la Ottawa nu ar trebui sa renunte la acordul de returnare a refugiatilor respinsi de SUA, o intelegere veche de decenii.
"Ii asigur pe toti cei care raman blocati in Canada ca imi voi folosi autoritatea pentru a le acorda rezidenta temporara, asa cum am procedat si in trecut", a declarat ministrul Hussen.
Interventia sa pare sa fi fost fortata si de o scrisoare deschisa semnata de reprezentantii a peste 200 de companii canadiene din sectorul IT care solicita atragerea strainilor respinsi de Trump.
"Companiile tehnologice din Canada inteleg puterea incluziunii si a diversitatii in gandire, iar aceste talente si aptitudini nu pot fi blocate de granite", se arata in scrisoarea adresata guvernului canadian.
Mai mult, Bob Vaez, directorul de origine iraniana a... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 09:33
1Liderii statelor din flancul sudic al Uniunii Europene fac coalitie impotriva politicii adoptate de noua administratie americana, in special in ceea ce priveste relatiile comerciale intretinute de SUA.
7 sefi de state si guverne fac apel la intarirea legaturilor in randul statelor membre UE, considerand ca lumea are nevoie de o Europa unita si puternica in fata riscului izolarii economiei americane, anunta Bloomberg.
"A devenit si mai clar acum, decat inaintea alegerilor prezitentiale din SUA, ca lumea are nevoie de o Europa puternica si unita", a explicat premierul portughez Antonio Costa.
Alarma a fost data de ordinul de construire a unui zid la granita dintre Mexic si SUA, intentia de a impune suprataxe pentru marfurile importate din China sau Mexic si posibilitatea retragerii Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific.
Vocea premierului portughez a fost dublata si de cea a presedintelui Frantei, Francois Hollande. "Protectionismul nu e in genele noastre, in mostenirea genetica a europenilor.
Trebuie, totusi, sa fim clari. Nu ne vom deschide granitele sub orice conditii. Suntem in favoarea unor schimburi comerciale echilibrate. Aceasta este esenta discutiilor pe care le vom purta cu administratia de la Washington", a declarat presedintele francez, chiar inaintea unei discutii telefonice cu Donald Trump.
"Vom gasi cea mai buna metoda de a coopera cu noua administratie americana. Suntem interesati, pregatiti si dispusi sa cooperam, dar suntem Europa... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 09:30
1