Se spune ca economiile central si est-europene se decupleaza de vestul Europei, cresterea bazata pe consum fiind inlocuita de orientarea catre export. Va putea fi evitata o incetinire a zonei euro?
Luati ca ingrediente de baza recenta oprire a stimulului fiscal al Bancii Centrale Europene, denumit relaxare cantitativa (QE), ratele dobanzii ajunse la un nivel istoric de scazut in zona euro, ceea ce limiteaza spatiul pentru o politica monetara eficienta si antipatia politica fata de utilizarea instrumentelor fiscale (impozite si cheltuieli) ca o modalitate de a combate criza economica ciclica.
La acestea, presarati unele dintre efectele conflictului comercial dintre SUA si China, impactul economic al Brexitului si un strop de criza italiana.
Amestecati bine si aromatizati cu o recesiune probabila in Germania, inainte de a adauga si intrebarea existentiala privind modul in care UE raspunde acestor diferite crize si ce fel de UE va aparea.
Coaceti melanjul la temperaturi ridicate evitand totodata ascensiunea partidelor de extrema dreapta in Europa, dar serviti preparatul pe un pat de nemultumire sociala.
Wall Street simte miros de sobolan
Pietele, ca noi toti, se chinuie sa digere acest fel de mancare apetisanta. Curba de randament a SUA, privita cu atentie ca indicator al modului in care ticaie Wall Street, s-a inversat saptamana trecuta pentru prima data din 2007.
Cand obligatiunile trezoreriei pe termen scurt platesc o dobanda mai mare decat... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 20:00
Ritmul de crestere a economiei mondiale va continua sa incetineasca, din cauza tensiunilor comerciale si a conditiilor financiare mai putin favorabile, insa o recesiune la scara mondiala pe termen scurt este exclusa, a declarat marti directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde (foto), informeaza AFP si Reuters.
"In luna ianuarie, FMI estima ca economia mondiala va inregistra in 2019 si 2020 o crestere de aproximativ 3,5%. Intre timp economia mondiala a pierdut din elan, dupa cum veti vedea din noile noastre previziuni revizuite ce vor fi publicate saptamana viitoare", a declarat Christine Lagarde, intr-un discurs tinut la Camera de comert americana, in avanpremiera reuniunilor de primavara ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale.
Cu toate acestea, Lagarde a subliniat ca FMI nu se asteapta la o recesiune pe termen scurt. "De fapt, ne asteptam la o relansare a cresterii economice in a doua jumatate a acestui an si in 2020. Insa trebuie sa fim foarte clari, relansarea preconizata pentru ultima parte a anului este una fragila", a sustinut seful FMI.
FMI, care urmeaza sa dea publicitatii in data de 9 aprilie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale, avertizeaza de peste un an ca un razboi comercial intre SUA si China ar avea repercusiuni asupra cresterii economiei mondiale. In acest sens, institutia internationala si-a revizuit inca din ianuarie prognozele privind avansul economiei mondiale in acest an, la 3,5%,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:28
Lucian Croitoru, consilierul de politica monetara al guvernatorului BNR, trage un semnal de alarma, aratand ca se inmultesc analizele economice care arata cu argumente ca ne apropiem de o noua criza, caz in care Romania va fi din nou in situatia de a intari politica fiscala, ca si dupa 2008.
"Se inmultesc si la noi analizele care aduc argumente ca ne apropiem de o noua criza. E adevarat, semnele se acumuleaza. Inca din 30 mai 2016 eu am exprimat opinia, bazata pe analiza unor evolutii in SUA ca o criza va porni din SUA in intervalul 2017-2019 ("Cand va fi urmatoarea recesiune si cum ne pregatim pentru ea")
Apoi, pe 14 aprilie 2017 am reluat analiza pentru a arata ca acest eveniment foarte probabil ne va prinde pe picior gresit din cauza politicii fiscale prociclice, care s-a bazat, in ultimii ani, pe reducerea impozitelor concomitent cu cresterea cheltuielilor, dintre care cele cu salariile au avut ritmuri mari, care se vor aplica si in 2018", scrie pe blog Lucian Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR mai spune, printre altele, ca "avand acest context, este probabil ca, atunci cand criza va lovi, Romania sa fie din nou in situatia de a intari politica fiscala, ca si dupa 2008".
"In acest scenariu, apar complicatii pentru politica monetara. Tarile dezvoltate vor fi nevoite sa reia politicile de relaxare cantitativa, acolo unde au fost stopate, sau sa nu le mai anuleze, acolo unde mai sunt inca in functiune, de exemplu in zona euro. Dar eficienta lor va fi... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 11:44
Banca Centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a majorat miercuri dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, apreciind ca prima economie a lumii a depasit daunele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale (FOMC) a precizat ca a decis sa majoreze rata dobanzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, pana la un interval cuprins intre 0,25 si 0,50%. De la sfarsitul anului 2008 si pana astazi dobanda de politica monetara a Fed a fost mentinuta intre 0 si 0,25% pentru a sustine relansarea economiei. Aceasta este prima majorare a costului creditului decisa de Fed dupa luna iunie 2006.
De asemenea, FOMC a majorat si dobanda platita pentru rezervele excedentare pe care bancile le depun la Fed pana la 0,50%.
"Comitetul a decis ca in acest an a avut loc o imbunatatire considerabila a conditiilor de pe piata muncii si de asemenea este increzator ca inflatia va crese pe termen mediu pana la tinta de ...citeste mai departe despre "Banca Centrala a SUA a majorat dobanda de baza pentru prima data in aproape 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 22:50
Cresterea dobanzilor de referinta ar putea atrage o noua criza a datoriilor pe pietele emergente, trag semnalul de alarma expertii FMI, indicand spre sectorul corporatist care s-a bucurat de creditele ieftine acordate pana in prezent.
Nivelul datoriilor inregistrate de firmele din sectorul non-financiar a crescut, intre 2004 si 2014, de la 4.000 de miliarde dolari la peste 18.000 de miliarde, conform raportului bianual al institutiei financiare internationale, anunta The Guardian.
China a dat tonul
Excesul in contractarea creditelor si-a pus amprenta si asupra profitabilitatii afacerilor, cota din productia economica rezervata achitarii imprumuturilor crescand de la aproape 50%, in 2004, la 75%, in cursul anului trecut.
Companiile de pe piata chineza au fost printre cele care au dictat noua tendinta in pietele emergente, dar firme din Turcia, Chile si Brazilia s-au bazat, de asemenea, pe creditele acordate in conditii avantajoase pana anul trecut, fiind vulnerabile in fata unei eventuale cresteri a dobanzilor de referinta.
O astfel de miscare este de asteptat in cursul lunilor urmatoare cel putin pe piata americana, unde Rezerva Federala a recurs deja la trei amanari succesive a cresterii dobanzilor in cursul acestui an.
Un astfel de eveniment ar putea genera un numar ridicat de falimente in randul companiilor din pietele emergente, pe masura ce costurile unui imprumut vor urca rapid, cred expertii FMI.
Efectul se va resimti si in sectorul bancar, care... mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 15:49
Economia chineza pare contaminata cu un virus destul de pacatos care ar putea da startul unei contagiuni globale. Cea mai mare teama o resimt investitorii americani, expusi intr-o masura mare riscurilor prezentate de China.
Dupa decenii de crestere economica fara precedent, motoarele economiei chineze functioneaza la relanti, iar zvonurile privind falsificarea datelor statistice de catre Beijing nu fac decat sa dea alarma la nivel global, arata portalul CNN Money.
Piata in cadere libera
Avand titlul de a doua mare economie a lumii, China, prin incetinirea brusca a cresterii economice, reprezinta un pericol major pentru toate celelalte economii de referinta la nivel global.
Americanii sunt insa cei mai inspaimantati de o eventuala prabusire a gigantului din Asia.
Momentul este si unul nepotrivit daca tinem cont de cresterea economica anemica inregistrata la nivel global si de lipsa de solutii a guvernelor pentru a reporni motoarele economiilor din fiecare tara.
"Avem nevoie de orice plus cat de mic inregistrat pe cresterea economica din fiecare regiune. O incetinire in ritmul Chinei nu ne ajuta", explica David Joy, sef pentru strategii de piata la Ameriprise Financial.
Investitorii din lumea intreaga au intrat in alerta in momentul in care piata bursiera din China s-a prabusit brusc cu 30 de procente la sfarsitul lunii trecute. Socul s-a transmis imediat, efectele fiind vizibile in prabusirea preturilor la petrol, aur si cupru la nivel global
O... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 14:24
3In timp ce ochii Occidentului sunt atintiti asupra Greciei, o noua criza ia proportii in celalalt colt al lumii.
In unele grupuri restranse analistii au botezat deja prabusirea burselor chineze "China 1929", o trimitere la prabusirea burselor care a precedat Marea Criza Economica din Statele Unite de la inceputul secolului trecut.
In orice perioada normala, o prabusire de 30 de procente a pietei de capital din China, echivalenta cu productia economica a Marii Britanii din 2014, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, arata cotidianul The Telegraph.
Tranzactii suspendate
Grecii au reusit sa fure perspectiva publicului asupra evenimentelor globale, cu interminabila lor serie de negocieri si lamentari asupra datoriilor inregistrate de tara.
China se prezinta insa mult mai inspaimantator pentru analisti. Bursele din China s-au prabusit dupa un an in care au inregistrat o crestere fenomenala, aproape o dublare a valorii actiunilor tranzactionate pe piata de capital.
Interventiile guvernului de la Beijing pentru a limita panica investitorilor, chiar si lipsite de succes, ar fi fost de asemenea un motiv de comentarii aprinse intre economisti.
Pana acum, 940 de companii, aproape 40% din cele prezente pe piata bursiera din China, au anuntat suspendarea tranzactiilor.
Paralela facuta intre situatia de acum din China si criza din 1929 este stranie si nelinistitoare.
Marcate de un deceniu de crestere economica nestavilita, crearea bunastarii... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:39
1Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana nu au depasit inca criza, dar pot realiza acest lucru prin crearea unei zone de liber schimb transatlantice, a declarat intr-un interviu acordat redactiei Deutsche Welle din Berlin fostul presedinte al Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Masurile intreprinse de Banca Centrala Europeana (BCE) au permis imbunatatirea conditiilor economice in zona euro, dar mai este necesar de pus in aplicare cu succes reformele structurale si fiscale, a afirmat el.
"Desigur, situatia s-a stabilizat si aceasta este o veste buna. Vedem acest lucru dupa ratele dobanzilor scazute pentru unele tari mediteraneene, dar sunt total de acord cu seful BCE, Mario Draghi, care considera ca nu a venit inca momentul pentru relaxare", a spus Zoellick, care a parasit postul de presedinte al BM la 1 iulie 2012.
Atentia zonei euro ar trebui sa fie in prezent focalizata pe Italia, Spania si Grecia si, deocamdata, nu exista motive sa se considere ca aceasta criza s-a incheiat.
In opinia sa, economia SUA nu va creste mai mult cu 2% in 2013 datorita majorarii impozitelor. "Dar, chiar si o crestere de 2% nu este suficienta pentru redresarea economica a Statelor Unite. SUA se vor mai confrunta cu o serie intreaga de provocari", a apreciat el.
Referindu-se la zona de comert liber transatlantic, Zoellick a estimat ca mai trebuie rezolvate o multime de probleme si de stabilit capacitatea fiecarei parti de a merge la diferite concesii, insa crearea acestei... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 11:27
Economistul Peter Schiff de la Euro Pacific Capital nu este foarte multumit de noua politica a Rezervei Federale. Acesta sustine ca strategia Fed va duce la caderea dolarului, cresterea preturilor si intarzierea revenirii economiei SUA.Schiff crede ca mentinerea unor rate ale dobanzilor extrem de mici este printre cele mai mari impedimente din calea cresterii economice a Statelor Unite.
Prin luarea angajamentului de a pastra ratele aproape de zero in urmatorii doi ani, Fed nu a facut altceva decat sa intarzie si mai mult inceperea revenirii economiei.
Ratele dobanzilor mentinute in mod artificial la niveluri scazute reprezinta cauza principala a alocarii gresite a resurselor care definesc economia americana moderna.
Rezultatul direct al acestei masuri este ca americanii se vor imprumuta, vor consuma si vor specula prea mult, in timp ce vor economisi, vor produce si vor investi prea putin.
Aceasta politica nechibzuita, gandita pentru a incuraja cheltuielile guvernamentale si pentru a calma investitorii de pe Wall Street, va continua sa infometeze Main Street-ul de capitalul de care are nevoie pentru a realiza investitii care sa genereze productivitate.
Capitalul de investitii american va continua sa iasa din tara, nepermitand afacerilor locale sa se extinda si sa-si creasca numarul de angajati.
"In plus, o astfel de politica inflationista trage salariile in jos, distrugand puterea de cumparare a americanilor", mai spune Schiff.
In consecinta, dolarul intra in cadere... mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 11:11