Grupul american Smithfield Foods Inc., cel mai mare producator mondial de carne de porc, a decis sa inchida pe o perioada nedeterminata un mare combinat de procesare a carnii din SUA, din cauza cazurilor de coronavirus in randul angajatilor, si totodata a avertizat ca aceasta inchidere duce America "periculos de aproape" de o posibila criza de aprovizionare cu carne de porc, transmite Bloomberg.
Smithfield Foods, prezent si pe piata din Romania, a informat duminica, intr-un comunicat, ca va inchide facilitatea de procesare a carnii de porc de la Sioux Falls, Dakota de Sud, care este responsabila pentru aproximativ 5% din productia de carne de porc a SUA. Decizia celor de la Smithfield vine dupa ce oficialii din statul Dakota de Sud au descoperit peste 200 de cazuri de coronavirus in randul angajatilor de la acest combinat.
"Inchiderea acestei facilitati, cumulata cu o lista in crestere de facilitati de productie a furajelor care au fost inchise in industrie, duce tara noastra periculos de aproape de limita in termeni de aprovizionare cu carne. Este imposibil ca rafturile magazinelor sa fie pline daca fabricile noastre nu functioneaza", a declarat directorul general de la Smithfield, Ken Sullivan.
Initial, Smithfield, companie detinuta de grupul WH Group din Hong Kong, a propus inchiderea combinatului din Dakota de Sud pentru o perioada de trei zile. Insa guvernatorul din Dakota de Sud, Kristi Noem, a cerut companiei sa prelungeasca perioada de inchidere pentru cel... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:40
La Casa Alba se sfarseste o saptamana haotica, in care membrii echipei lui Trump si el insusi si-au dat cu stangul in dreptul. Dupa demiterea-soc a sefului FBI, au urmat zile de balbe, declaratii contradictorii, o situatie care a scapat de sub control si nu a putut fi gestionata defel.
Din ce in ce mai multi isi pun intrebarea: ce s-ar intampla in cazul unei crize reale majore si nu uneia generate chiar de Casa Alba?
Si ceva urmeaza sa se intample, nu are cum sa nu se intample, remarca Politico. Iar comportamentul lui Trump, stilul haotic de management, declaratiile sale din ultima saptamana care au luat mai multe versiuni, prezentate dezinvolt, fara vreo grija, nu ajuta; ii creeaza o imagine lipsita de credibilitate. Reprezentanti ai clasei politice si din securitatea nationala sunt pur si simplu ingroziti.
Temerea e si mai mare cu cat in cele 114 zile de cand e presedinte, Trump si administratia sa nu au avut de-a face cu vreo criza majora, interna sau externa. Toate crizele care au lovit administratia au fost create din interior. Aceasta administratie nu a avut de gestionat vreun atac cum a fost cel de la 11 septembrie, nu a fost nevoita sa ia masuri dupa vreun uragan cum a fost Katrina si nici nu a trebuit sa gestioneze vreo epidemie de ebola. Nu s-a confruntat cu vreun atac la vreo ambasada sau cu vreo luare de ostatici, mai arata sursa.
Potrivit lui Andy Card, seful personalului de la Casa Alba in vremea lui George W. Bush, de vina pentru acest haos e... mai mult
Duminica, 14 Mai 2017, ora 20:35
Banca Centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a majorat miercuri dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, apreciind ca prima economie a lumii a depasit daunele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale (FOMC) a precizat ca a decis sa majoreze rata dobanzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, pana la un interval cuprins intre 0,25 si 0,50%. De la sfarsitul anului 2008 si pana astazi dobanda de politica monetara a Fed a fost mentinuta intre 0 si 0,25% pentru a sustine relansarea economiei. Aceasta este prima majorare a costului creditului decisa de Fed dupa luna iunie 2006.
De asemenea, FOMC a majorat si dobanda platita pentru rezervele excedentare pe care bancile le depun la Fed pana la 0,50%.
"Comitetul a decis ca in acest an a avut loc o imbunatatire considerabila a conditiilor de pe piata muncii si de asemenea este increzator ca inflatia va crese pe termen mediu pana la tinta de ...citeste mai departe despre "Banca Centrala a SUA a majorat dobanda de baza pentru prima data in aproape 10 ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 22:50
Rezerva Federala a SUA (Fed) a avertizat bancile active pe piata americana ca va inaspri testele prin care evalueaza capacitatea acestora de a rezista la o eventuala criza financiara, iar verificarile vor avea loc regulat, pentru ca institutiile de credit sa remedieze vulnerabilitatile identificate.
Banca centrala va acorda o atentie sporita elementelor macro ale testelor de stres, precum expunerea comuna mai multor institutii de credit si riscul pe care il reprezinta pentru sistemul financiar, a declarat seful diviziei de reglementare din cadrul Fed, Daniel Tarullo, potrivit cotidianului Financial Times.
Testele de stres anuale ale Fed sunt critice pentru bancile din SUA, pentru ca decid daca institutiile financiare sunt suficient de solide financiar pentru a majora dividendele sau pentru a rascumpara actiuni proprii.
In cazul subsidiarelor din SUA ale unor banci straine, verificarile decid in ce masura acestea pot plati grupului parinte dividende mai mari. Standardele pentru bancile mari sunt cele mai stricte si nu este suficient ca acestea sa respecte criteriile minime privind capitalul, a spus Tarullo.
In plus, standardele privind managementul riscului si planificarea capitalului vor fi tot mai mult incorporate in programul de supraveghere al Fed, astfel ca bancile vor fi nevoite sa ramana vigilente constant, in loc sa se concentreze asupra eforturilor de a trece un test anual.
In acest an, institutii de credit precum Citigroup si diviziile americane ale... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:05
Criza fiscala care tocmai s-a incheiat a subminat credibilitatea Statelor Unite in strainatate si a redus cresterea economica, a declarat joi presedintele Barack Obama, aratand ca nu exista castigatori din aceasta situatie, relateaza CNBC.
Cu cateva ore inainte de acest discurs, Obama a semnat acordul de compromis aprobat de Congres dupa mai multe saptamani de blocaj. Plafonul datoriilor a fost prelungit pana pe 7 februarie, iar activitatile guvernamentale vor fi finantate pana pe 15 ianuarie.
"Nu exista castigatori, ultimele cateva saptamani au provocat daune economiei. Nu cunoastem inca amploarea daunelor, dar toti analistii considera ca a fost incetinita cresterea economica", a spus presedintele.
El a aratat ca numai riscul producerii unui default (incapacitate de plata) a majorat costurile de imprumut ale SUA, care s-au adaugat la deficit.
Din cauza incertitudinilor, multi consumatori si-au redus cheltuielile si jumatate dintre directorii de companii au afirmat ca blocarea activitatilor institutiilor federale i-a determinat sa isi reduca planurile de angajari, pentru urmatoarele sase luni, a mai spus Obama, adaugand ca americanii s-au saturat de Washington.
"Stim ca familiile au ramas fara salariile sau serviciile pe care se bazau. Stim ca posibilii cumparatori de case au obtinut mai putine ipoteci", a continuat presedintele.
Unii membri ai Congresului au sustinut ca au blocat activitatea guvernului in beneficiul economiei, dar Obama considera ca... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 09:30
Congresul american a ridicat miercuri plafonul datoriei Statelor Unite pana la 7 februarie, dupa adoptarea de catre Camera Reprezentantilor a unui text ce elimina riscul de incapacitate de plata. Presedintele Barack Obama a semnat acest text care pune capat crizei bugetare.
Presedintele american, Barack Obama, a promulgat, joi dimineata, legea ce ridica plafonul datoriei si indeparteaza riscul unei incapacitati de plata, punand capat celor doua saptamani de batalie politica si incertitudinii pietelor, a anuntat Casa Alba, relateaza AFP.
Presedintele american, Barack Obama, le-a cerut, miercuri seara, tuturor angajatilor federali care au intrat in concediu fara plata din cauza blocajului bugetar sa se intoarca la munca joi, dupa ce Congresul a votat o lege temporara privind finanatele, relateaza AFP.
"Acum ca legea a fost aprobata de Senat si Camera Reprezentantilor, presedintele o va promulga inca din aceasta seara, iar angajatii (federali) trebuie sa isi reia activitatea maine dimineata", a declarat Sylvia Matthews Burwell, directoarea biroului pentru buget de la Casa Alba.
Alesii Camerei au votat cu 285 de voturi pentru si 144 impotriva textului adoptat cu putin timp inainte de Senat si care va redeschide intregul stat federal, inchis partial de la 1 octombrie.
Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri ca va promulga textul imediat ce il va primi.
Toate agentiile federale vor fi redeschise complet pana la 15 ianuarie
Grupul democrat din Camera a... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 08:28
Bancile centrale au inceput sa-si faca planuri de urgenta pentru a pastra pietele financiare functionale in cazul in care Statele Unite nu-si vor putea achita la scadenta datoriile, situatie care va pune obligatiunile folosite ca referinta la nivel global in situatia de default.
Liderii bancilor centrale au discutat posibile masuri de raspuns la intalnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI), de la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg. Discutiile au continuat si dupa ce bancherii au parasit reuniunea de la Washington.
"Doar pentru ca in trecut a fost rezolvata intotdeauna, nu inseamna ca nu trebuie sa facem planuri de urgenta. (...) Ma astept ca Banca Angliei sa se pregateasca. Ma astept ca sectorul privat sa faca acelasi lucru, iar in alte tari situatia sa fie similara", a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie functia de viceguvernator pentru stabilitate financiara la Banca Angliei.
Raspunsul initial al bancilor centrale la o eventuala intrare a SUA in default ar fi asemanator cu actiunile intreprinse dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers in 2008. La momentul respectiv, bancile centrale s-au angajat sa asigure lichiditate suficienta, au redus cerintele pentru garantiile cerute la acordarea de finantare si au deschis linii de swap intre ele pentru a-si asigura un necesar suficient de moneda.
Datoriile SUA catre creditori sunt, insa, de cateva zeci de ori mai mari decat cele... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 10:41
Intrarea guvernului Statelor Unite in default (incapacitate de plata) este extrem de improbabila, chiar si fara un acord in Congres pana la termenul limita, 17 octombrie, privind plafonul datoriei de stat, considera directorul general al agentiei de rating Moody's, Raymond McDaniel.
"Este extrem de improbabil ca Trezoreria sa nu continue platile in contul obligatiunilor. Speram ca nu se va ajunge dincoo de 17 octombrie fara o modificare a plafonului datoriei de stat, insa chiar si daca se va intampla asa ceva, credem ca Trezoreria va continua sa plateasca datoriile", a afirmat McDaniel intr-un interviu acordat CNBC.
Guvernul SUA a suspendat partial activitatea incepand de la 1 octombrie, pe fondul impasului politic de la Washington, unde Congresul nu a reusit sa negocieze un nou buget. Plafonul datoriei de stat, aflat la 16.700 miliarde de dolari, trebuie ridicat pana cel tarziu pe 17 octombrie pentru a evita o eventuala situatie de default.
Consecintele intrarii in default a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar fi devastatoare pentru pietele financiare si economia mondiala.
Pietele au afisat pana acum o reactie nesemnificativa la impasul politic de la Washington. Scaderile de pe bursele din Europa si Asia au fost limitate, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 0,5% de marti pana vineri.
Statele Unite au mai trecut printr-o situatie similara in 2011 in ceea ce priveste plafonul datoriei de stat. Atunci, impasul politic a... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 15:12
Bancile din SUA alimenteaza bancomatele cu fonduri suplimentare pentru a face fata unei eventuale intrari in panica a consumatorilor in urmatoarele zile, in perspectiva posibilei intrari a Statelor Unite in incapacitate de plata.
Trei dintre cele mai mari zece banci din SUA au afirmat ca pun in practica planuri folosite si in august 2011, cand politicienii americani au aprobat pe ultima suta de metri cresterea limitei de indatorare a tarii. Statul federal american a fost nevoit saptamana aceasta sa implementeze prima oprire partiala a activitatii din ultimii 17 ani, dupa ce Congresul nu a ajuns la un acord pentru a vota bugetul anului fiscal 2014, care a inceput la 1 octombrie, potrivit Financial Times.
Pregatirile bancilor pentru o intrare a SUA in incapacitate de plata includ conferinte zilnice intre diferitele divizii, in incercarea de a anticipa viitoarele probleme. Un director important de la o banca din SUA a declarat ca institutia de credit livreaza cu 20-30% mai multi bani la bancomate pentru eventuale situatii in care clienti panicati vor sa retraga fonduri in masa.
Depozitele bancare sunt garantate in SUA in limita a 250.000 de dolari, dar perturbarile majore de pe piata financiara - in special criza din 2008 - au cauzat retrageri semnificative indiferent de garantiile autoritatilor federale.
Un angajat al altei banci a declarat, de asemenea, ca bancomatele sunt alimentate cu mi multi bani. O a treia institutie de credit a refuzat sa comenteze, dar a... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:43