Administratia presedintelui american Donald Trump a impus taxe vamale in valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru bunuri provenite din tarile Uniunii Europene, care afecteaza, in principal, Spania, Germania, Franta si Marea Britanie.
Conform Departamentului pentru Comert Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat in vigoare vineri, la ora locala 00:01 (4:01 GMT), relateaza agentia EFE.
Taxarea exporturilor din UE a venit dupa decizia de la inceputul lunii octombrie a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea SUA privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington sa aplice sanctiuni in suma de 7,5 miliarde de dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.
UE, la randul sau, asteapta ca OMC sa se pronunte intr-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing si a avertizat SUA ca se vede obligata sa vina cu contramasuri similare.
Cele mai afectate patru tari sunt Spania, Franta, Germania si Marea Britanie, dar taxele vor afecta, in masura mai mica, si restul economiilor de pe piata unica europeana, ceea ce a declansat o etapa de tensiuni intre SUA si blocul comunitar.
Conform OMC, cele patru tari cel mai afectate au oferit Airbus finantare la o dobanda de referinta mai mica decat cea de pe piata, ceea ce a permis companiei sa dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente si mai avansate.
Lista produselor supuse unor taxe aditionale de import de 25% "ad valorem" se... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 10:45
Taxele vamale impuse sau anuntate de SUA si China ar putea taia 0,8% din PIB-ul global in 2020 si ar putea provoca pierderi suplimentare in urmatorii ani, a avertizat joi Fondul Monetar International (FMI), transmite Reuters.
Purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, a apreciat ca tensiunile comerciale incep sa afecteze o economie mondiala care deja se confrunta cu dificultati, inclusiv cu o slabire a productiei industriale care nu s-a mai inregistrat de la criza financiara globala din 2007-2008.
In cadrul obisnuitei conferinte de presa a FMI, Rice a anuntat, fara a furniza detalii suplimentare, ca institutia financiara internationala urmeaza sa prezinte luna viitoare noile perspective economice revizuite.
Ritmul activitatii economice este atenuat, escaladarea tensiunilor comerciale si geopolitice provocand incertitudini si erodand increderea oamenilor de afaceri, investitiile si comertul, a avertizat oficialul FMI.
Si in trecut FMI a atras atentia asupra consecintelor negative asupra economiei mondiale ale razboiului comercial dintre SUA si China si a altor dispute comerciale dar Rice a declarat ca impactul se simte acum.
"Tensiunile nu sunt doar o amenintare, de fapt ele incep sa afecteze semnificativ dinamismul economiei mondiale. Cele mai recente estimari ale FMI arata ca tarifele vamale dintre SUA si China, inclusiv cele implementate sau anuntate, ar putea reduce potential nivelul PIB-ului global cu 0,% in 2020, provocand pierderi suplimentare in... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 10:05
China a confirmat ca va suspenda de la 1 ianuarie 2019 tarifele vamale suplimentare la masinile fabricate in SUA, o masura previzionata de presedintele Donald Trump dupa intalnirea din Argentina cu omologul sau chinez, Xi Jinping, transmite Reuters.
Ministerul de Finante de la Beijing a anuntat vineri ca va opri impunerea de tarife vamale suplimentare la masinile si componentele auto fabricate in SUA, in perioada ianuarie-martie 2019.
Este vorba de tarife vamale de 25% pentru 144 de modele de masini si componente auto din Statele Unite si tarife de 5% la 67 de produse auto.
De asemenea, oficialii de la Ministerul de Finante si-au exprimat speranta ca primele economii mondiale pot accelera negocierile pentru eliminarea tuturor tarifelor vamale suplimentare la bunurile fiecarei tari.
Anuntul urmeaza dupa prima achizitie majora de soia americana de catre China de la intalnirea dintre presedintele Donald Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping, in data de 1 decembrie, la summitul G20 din Argentina.
Suspendarea tarifelor vamale suplimentare si achizitiile de soia reprezinta un indiciu ca razboiul comercial dintre China si SUA ar putea incetini.
In iulie, dupa introducerea taxelor vamale de catre SUA, China a reactionat majorand la 40% tarifele vamale la masinile fabricate in SUA, decizie care i-a fortat pe producatori sa creasca preturile la masini.
Vanzarile auto pe piata chineza au inregistrat in noiembrie cel mai semnificativ declin din ultimii peste... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 14:15
China "va reduce si va elimina" taxele vamale asupra automobilelor americane pe care le importa, a afirmat duminica seara presedintele american, Donald Trump, la o zi dupa armistitiul convenit cu omologul sau chinez, Xi Jinping, in razboiul lor comercial.
"China a acceptat sa reduca si sa elimine taxele vamale asupra masinilor ajunse in China din Statele Unite. In prezent, aceste taxe vamale sunt de 40%", a scris pe Twitter liderul de la Casa Alba care s-a intalnit cu Xi Jinping la finalul summitului G20 desfasurat la Buenos Aires, relateaza AFP.
Sambata, cei doi presedinti "au ajuns la un acord pentru a pune capat aplicarii de noi taxe vamale", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, in cadrul unei conferinte de presa, dupa dineul de lucru de peste doua ore al liderilor celor doua state si al consilierilor lor. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 11:04
China si SUA au ajuns la un acord de a nu mai impune noi taxe vamale "dupa 1 ianuarie", au anuntat duminica media chineze, dupa intalnirea foarte asteptata dintre Donald Trump si Xi Jinping, relateaza AFP si dpa.
Intalnirea a "decurs foarte bine", a anuntat Casa Alba prin vocea consilierului economic Larry Kudlow, fara a furniza mai multe amanunte privind aceasta reuniune, unul dintre evenimentele cu greutate ale summitului G20 din Argentina.
Dineul celor doi presedinti a durat peste doua ore, mai mult decat fusese programat initial, potrivit dpa, care precizeaza ca SUA ar urma sa dea publicitatii in curand un comunicat pe tema discutiilor.
Inainte de intrevederea de la un hotel din Buenos Aires, Donald Trump a spus ca cele doua parti probabil "vor ramane cu ceva care va fi bun atat pentru China, cat si pentru Statele Unite".
Detaliile acordului nu sunt pentru moment disponibile, au precizat agentiile de stiri.
In primul rand, nu se stie cu certitudine daca Washingtonul a renuntat sa majoreze la 25% de la ianuarie, fata de 10% in prezent, taxele vamale pe jumatate din produsele chineze importate in SUA, sau daca Trump a renuntat doar la amenintarea sa de a taxa dupa acea data toate produsele importate din China.
Fondul Monetar International estimeaza ca PIB-ul mondial ar putea fi redus cu 0,75% din cauza cresterii tensiunilor comerciale. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 10:37
Administratia Trump intentioneaza sa ridice la 25% taxele vamale asupra unor importuri din China in valoare de 200 de miliarde de dolari, au anuntat miercuri responsabili de pe langa reprezentantul american pentru comert (USTR).
"Presedintele (Donald Trump) l-a insarcinat pe ambasadorul (Robert Lighthizer) sa ia in considerare posibilitatea de a creste tarifele vamale (...) de la 10% la 25% pentru importuri chinezesti de 200 de miliarde de dolari", a declarat unul dintre acesti responsabili, precizand ca scopul este "a incuraja China sa-si schimbe comportamentul", relateaza AFP.
Presedintele american acuza Beijingul de practici "neloiale" si de "furt de proprietate intelectuala". Trump ii cere gigantului asiatic sa abandoneze aceste practici, sa reduca deficitul comercial american de 200 de miliarde de dolari si sa-si deschida mai mult piata.
"Nu am vazut o evolutie care sa abordeze aceste probleme", au acuzat responsabilii americani. "In loc sa-si schimbe comportamentul, ei au impus in schimb represalii" asupra unor importuri americane in valoare de 34 de miliarde de dolari, si-au exprimat ei regretul, subliniind ca Donald Trump va ramane ferm "pentru a obtine rezultate".
Intrebat despre o eventuala legatura cu criticile recente ale lui Donald Trump privind deprecierea yuanului, unul dintre ei a raspuns: "Nu voi trage concluzii asupra faptului ca anuntul facut astazi este legat de o anumita practica in special".
Responsabilul a reamintit totusi ca Beijingul... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 11:09
Consecintele razboiului comercial in care Statele Unite si China tocmai s-au angajat in mod oficial se extind dincolo de interesele celor doua tari. Printre cei care au motive de ingrijorare se afla si companiile europene, acest razboi reprezentand cea mai mare amenintare la adresa redresarii economice a Europei, sustin analistii.
In teorie, sunt si companii care ar putea beneficia de ostilitatile dintre China si SUA, patrunzand pe nise din piata in conditiile in care companiilor chineze li se refuza accesul pe piata din SUA. Insa vorbim doar de cateva companii sau sectoare, se arata intr-o analiza ABCNews.
Cand intreaga economie este dependenta de comert, o incetinire a comertului global cauzata de taxe vamale impuse ca masuri de retorsiune genereaza frica si deterioreaza increderea. Acest lucru se intampla acum in Europa, unde, in tari precum Germania, increderea mediului de afaceri a scazut.
Administratia Trump a decis sa impuna taxe vamale prohibitive pentru produse din China in valoare de 34 miliarde de dolari, masuri care au intrat in vigoare vineri, in timp ce Beijingul a promis ca va riposta cu taxe echivalente pentru produsele importate din SUA.
In acelasi timp, Europa este implicata in propria disputa comerciala cu SUA, care a impus taxe vamale pe importurile de otel si aluminiu din UE. Washingtonul ia in considerare posibilitatea de a impune taxe similare si pentru importurile de masini, existand astfel riscul sa se ajunga la un conflict de mari... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 13:32
De la 1 mai, SUA ar putea majora taxele vamale pentru importurile europene de otel si aluminiu. Ce inseamna acest lucru pentru UE si pentru Germania?
O face sau nu o face? Presedintele american Donald Trump ii lasa pe europeni in suspans pana in ultimul minut. Pe 1 martie, Trump a dat UE un termen de gratie pana la 1 mai in disputa privind majorarea taxelor vamale la importurile de otel si aluminiu. Va prelungi el acest termen? Sau va decide chiar exceptarea produselor europene de la noile prevederi? Sau asta a fost si acum vin taxele mai mari?
Ar fi o lovitura grea pentru UE si mai ales pentru Germania daca de la 1 mai ar intra in vigoare taxe vamale de 25% pentru otel si de 10% pentru aluminiu. UE este al doilea producator mondial de otel, cu 177 de milioane de tone anual. Este vorba de 11% din intreaga productie mondiala. Germania este principalul exportator european in SUA, urmata de Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie si Suedia.
Este vorba de miliarde
Potrivit datelor Comisiei Europene, in 2017 UE a vandut in SUA produse din otel si aluminiu in valoare de 14 miliarde de euro. Adica 14% din totalul acestor produse importate de America. Noile taxe vamale majorate nu ar afecta insa toate grupele de produse tranzactionate. Raportat la 2017, noile impozite punitive ar afecta produse de otel in valoare de 5,3 miliarde de euro si de aluminiu de 1,1 miliarde.
Donald Trump argumenteaza ca masurile vizeaza surplusurile comerciale europene si mai ales germane.... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 17:24
China va reduce taxele vamale pentru ceasurile elvetiene cu 60% in urmatorii zece ani, in cadrul unui acord de liber schimb ce urmeaza sa fie semnat luna viitoare de cele doua state, a anuntat luni Ministerul chinez al Comertului, intr-un moment in care producatorii de obiecte de lux se confrunta cu o scadere a vanzarilor pe piata din China, transmite Reuters.
Potrivit asistentului ministrului chinez al Comertului, Yu Jianhua, Elvetia va practica tarife zero pentru 99,7% din valoarea bunurilor provenite din China, in timp ce China va permite ca 84% din exporturile elvetiene sa fie scutite de la plata taxelor vamale.
"In primul an, vom reduce taxele vamale pentru ceasurile elvetiene cu 18% dupa care cu aproximativ 5% in fiecare din urmatorii ani. In total tarifele vamale vor fi reduse cu 60% in decurs de zece ani", a precizat Yu Jianhua. Potrivit acestuia, preturile ceasurilor elvetiene vandute in China vor scadea ca urmare a acestui acord insa a precizat ca este dificil de calculat cat de mari vor fi aceste scaderi deoarece trebuie tinut cont si de alte taxe precum TVA sau taxa pe consum.
Imediat dupa acest anunt actiunile producatorilor elvetieni de ceasuri, in special Swatch Group si Richemont, au inregistrat o crestere mai mare decat cea inregistrata de principalul indice bursier elvetian.
China este al treilea mare partener comercial al Elvetiei, dupa Uniunea Europeana si SUA, iar acordul de liber schimb acopera si produsele industriale si agricole.
Yu... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 18:01