Statul Islamic a suferit o pierdere importanta pe plan financiar in ultima perioada. Pana la 800 de milioane de dolari, bani cash, au fost distrusi in lovituri aeriene ale coalitiei internationale de lupta impotriva jihadistilor, potrivit unui oficial militar american.
Generalul maior Peter Gersten, care se afla in capitala irakiana Bagdad, a declarat ca avioanele de razboi ale SUA au tintit in repetate randuri depozite in care organizatia terorista isi pastra banii, arata BBC.
Statul Islamic a pierdut in flacari zeci de milioane de dolari bani gheata
Lovitura in sectorul financiar al extremistilor a dus la o crestere masiva a dezertarilor, precum si la o scadere a numarului noilor veniti, a adaugat oficialul american.
Peter Gersten, adjunctul comandantului pentru operatiuni si intelligence din cadrul coalitiei conduse de SUA impotriva Statului Islamic, a spus ca au fost lansate aproape 20 de raiduri aeriene asupra depozitelor de bani lichizi ale jihadistilor. Militarul nu ...citeste mai departe despre "Cum a pierdut Statul Islamic 800 de milioane de dolari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 13:01
Zonele stapanite de Statul Islamic in Siria si Irak nu se mai dovedesc atat de profitabile pentru organizatia terorista. Loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA au dus la restrangerea teritoriilor controlate si diminuarea veniturile teroristilor cu 30%.
Datele au fost prezentate intr-un raport al firmei de analiza IHS din Statele Unite, expertii sustinand ca reducerea fondurilor ameninta existenta pe termen lung a autoproclamatului califat, anunta Reuters.
Deficit bugetar
Sumele incasate de teroristi din exploatarea campurilor de sonde din zona, dar si veniturile colectate de la populatia locala au scazut de la 80 de milioane de dolari/luna, cat se estimeaza ca ar fi fost la jumatatea anului trecut, pana la 56 de milioane/luna.
"Statul Islamic reprezinta inca o forta in regiune, dar diminuarea veniturilor este un element important si va pune probleme organizatiei in controlarea teritoriului pe termen lung", sustine Ludovico Carlino, analist senior IHS.
In perioada mentionata, productia zilnica de petrol a Statului Islamic a scazut de la 33.000 de barili la aproximativ 22.000 de barili, ca urmare a atacurilor aeriene organizate de coalitia internationala in regiune.
Teritoriul controlat de ISIL s-a redus cu aproximativ 22%, in vreme ce populatia din zona mai numara doar 6 milioane de persoane, fata de 9 milioane cat se estima ca ar fi fost in august 2014.
Impozite noi
"Sunt mai putini oameni si mai putine afaceri pe care catre... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:36
Regiunile Rusiei sunt insuficient protejate in fata noilor unitati ale gruparii extremiste Statul Islamic, sustine Evgheni Birukov, de la Institutul rus pentru Studii Strategice (RISS).
"In acest moment, regiunile Rusiei sunt insuficient protejate de unitatile Statului Islamic. Membrii organizatiei teroriste interzisa in Rusia pot patrunde in orice regiune a federatiei", a avertizat expertul pentru Tass.
"Spre exemplu, la Ekaterinburg au fost retinute persoane care venisera din Asia Centrala si intrasera in regiune pretinzand ca sunt muncitori imigranti. O situatie de acest gen poate aparea in orice alta regiune", a explicat acesta.
Sefii spionajului american avertizeaza: Statul Islamic are planuri criminale in Europa si SUA
Cu toate acestea, admite expertul, persoanele originare din Centrul Asiei impartasesc cultura comuna si mostenirea istorica a rusilor, "vin in Rusia ca sa castige bani, nu ca sa arunce case in aer". "Insa, din nefericire, unii dintre ei pot cadea sub ...citeste mai departe despre "Cat de pregatita este Rusia pentru militantii Statului Islamic?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 14:21
Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, urmeaza sa prezinte, marti, proiectul de buget al Pentagonului pentru 2017, cu finantari suplimentare pentru a lupta impotriva gruparii Statul Islamic, noi mini-drone si intarirea prezentei americane in Europa de Est, in special in Estonia si Romania.
Un responsabil din cadrul Departamentului Apararii a facut cunoscut, luni, ca bugetul de baza al Pentagonului pentru anul fiscal 2017 (1 octombrie 2016 - 30 septembrie 2017) se va ridica la 524 de miliarde de dolari, in crestere cu 59 de miliarde de dolari in raport cu anul precedent, transmite AFP.
Bugetul va include numeroase "fonduri pentru operatiuni in strainatate", cu scopul de a finanta operatiunile sale in Afganistan si lupta impotriva gruparii extremiste Statul Islamic.
SUA isi arata muschii: Avioane de razboi F-35, in cel mai costisitor program de inarmare din istorie
Un alt responsabil, care a dorit sa isi pastreze anonimatul, a precizat ca bugetul va include 7 ...citeste mai departe despre "La ce-i trebuie armatei SUA enorme sume de bani: Statul Islamic, mini-drone si Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 07:51
Fortele armate ale Statelor Unite au bombardat o cladire care continea o suma uriasa de bani apartinand Statului Islamic. Loviturile aeriene au avut loc duminica, la Mosul, in Irak.
Banii erau folositi de gruparea jihadista pentru a-si plati soldatii si a finanta operatiunile, transmite CNN.
Oficialii americani nu stiu exact cati bani au fost distrusi, dar in depozitul lovit se aflau "milioane".
Lider de top al Statului Islamic, ucis intr-un raid aerian
Impactul bombardamentului este gandit pe termen lung: SUA intentioneaza sa loveasca mai multe tinte financiare pentru a lasa gruparea Statul Islamic fara capacitatea de a functiona similar unui stat.
SUA considera ca lovitura de la Mosul a fost extrem de delicata, intrucat imobilul in care se aflau banii Statului Islamic se afla intr-o zona cu multi civili si exista riscul unor victime ...citeste mai departe despre "SUA au bombardat milioanele Statului Islamic: Cate victime colaterale sunt dispusi americanii sa sacrifice" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 09:10
Fostul sef CIA Michael Morell a dezvaluit ca fortele coalitiei internationale care lupta impotriva Statului Islamic au evitat sa atace sonde petroliere ale jihadistilor, pentru ca s-au gandit la consecintele pe care le poate avea aceasta actiune asupra mediului inconjurator.
"Nu am tintit sonde de petrol - adica sa lovim efectiv sonde petroliere controlate de ISIL - pentru ca nu am vrut sa provocam pagube mediului si nu am vrut sa distrugem acea infrastructura", a declarat fostul sef al spionilor americani, citat de Washington Times.
Morell a precizat ca el nu mai are acces in camera in care consilierii de securitate ai presedintelui SUA Barack Obama iau decizii secrete, insa fostul director CIA a explicat care era rationamentul inainte de atentatele din Paris.
"Era un rationament acolo...nu voiam sa distrugem acele cisterne cu petrol, pentru ca acea infrastructura le va fi necesara oamenilor, cand ISIL va disparea. In plus, am fi afectat mediul inconjurator", a lamurit ...citeste mai departe despre "De ce nu au bombardat pana acum americanii izvorul de bani al Statului Islamic: Fostul sef CIA face dezvaluiri" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 09:29
Pe langa petrol, Statul Islamic ar putea detine active intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari, bani sechestrati din bancile din Irak anul trecut. La acestea se adauga sute de milioane de dolari sub forma de taxa perceputa populatiei aflata sub controlul grupului, dar si zeci de milioane de dolari obtinute in urma jafurilor comise in siturile antice si a rascumpararilor primite pentru ostatici.
Taxele, de fapt, sunt o sursa foarte importanta de venit, noteaza Bloomberg.
Spre exemplu, Statul Islamic le permite politistilor, soldatilor si profesorilor sa intre pe teritoriul sau doar in schimbul unei taxe menite sa compenseze "pacatul" de a fi lucrat in regimuri nepotrivite din punct de vedere religios.
"Iertarea" vine sub forma unei carti de identitate care poate sa coste pana la 2.500 de dolari si care necesita o taxa anuala de reinnoire de 200 de dolari, potrivit lui Aymenn Jawad al-Tami, membrul al Forumului Orientului Mijlociu, care urmareste indeaproape activitatea grupului.
In mod cert cea mai putin apreciata sursa de venituri pentru Statul Islamic sunt terenurile sale fertile, acesta obtinand 200 de milioane de dolari din graul de pe silozurile din Irak.
Pe langa granele recoltate, suprafetele controlate acum de militanti pe vaile raurilor Tigru si Eufrat produc in mod traditional jumatate din culturile de grau ale Siriei, aproximativ o treime din cea a Irak-ului si 40% din orzul produs in Irak, potrivit oficialilor pe agricultura ai Natiunilor... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 12:48
1Statele Unite au extins marti lista persoanelor si organizatiilor care ar ajuta organizatia terorista Statul Islamic sa obtina fonduri de pe urma activitatilor sale criminale prin spalare de bani, cotizatii directe sau diverse intermedieri ilegale.
Trezoreria americana a anuntat ca in noul grup de persoane supuse sanctiunilor se intalnesc sustinatori financiari si intermediari folositi de Statul Islamic pentru a avea acces pe piata financiara internationala, informeaza agentia Reuters.
"Trezoreria ramane in continuare axata pe diminuarea resurselor financiare ale Statului Islamic si pe blocarea accesului acestui grup terorist pe piata financiara internationala", a declarat subsecretarul Adam Szubin, din cadrul departamentului de combatere a terorismului.
Autoritatile de la Washington au inclus pe lista teroristilor internationali zece persoane si cinci organizatii (Indonezia, Algeria), incluzand aici si cetateni din Franta si Marea Britanie, alaturi de sustinatori ai Statului Islamic din Rusia, Siria, Maroc, Arabia Saudita si Tunisia.
Conform declaratiilor unui oficial american, acest lucru denota faptul ca amenintarea Statului Islamic reprezinta un pericol global.
M.J. mai mult
Marti, 29 Septembrie 2015, ora 18:22
SUA cheltuiesc peste noua milioane de dolari pe zi in razboiul impotriva gruparii Stat Islamic si au alocat pana in prezent 2,7 miliarde de dolari in campania de bombardament.
O coalitie internationala desfasoara atacuri aeriene in Irak si Siria incepand din august. Prima analiza a costurilor Statelor Unite, publicata de Pentagon, arata ca doua treimi din bani au mers catre fortele aeriene, relateaza BBC News Online.
Ororile jihadistilor: Statul Islamic vinde adolescente pe pachete de tigari
Aceasta informatie intervine in timp de Congresul a respins legislatia care interzice alte cheltuieli.
Camera Reprezentantilor a aprobat ...citeste mai departe despre "Suma uriasa pe care o dau SUA pentru razboiul impotriva Statului Islamic: 9 milioane de dolari pe zi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 16:21