Coreea de Nord va raspunde "cu foc" la decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a "aprinde fitilul razboiului" prin declaratiile "beligerante si nebunesti" facute la Adunarea Generala ONU, ameninta Ri Yong-Ho, ministrul nord-coreean de Externe.
"Prin declaratiile beligerante si nebunesti facute la Natiunile Unite, Donald Trump a aprins fitilul razboiului impotriva noastra", a declarat Ri Yong-Ho, intr-un interviu acordat agentiei de presa ruse Tass.
"Stimatul lider Kim Jong-Un a transmis un avertisment sever: Statele Unite trebuie sa actioneze cu multa atentie si sa inceteze sa ne mai deranjeze, daca nu vor sa fie facute de rusine in fata intregii lumi expunandu-se unui atac militar din partea noastra. Liderul nord-coreean a afirmat ca fortele noastre strategice, care au capabilitati extrem de puternice, necunoscute de nimeni, nu vor lasa America, un stat agresor, sa ramana nepedepsita", a adaugat Ri Yong Ho.
"Acum a venit randul Americii sa plateasca; intregul nostru popor, toti militarii nostri cer insistent sa fie reglat scorul final cu americanii cu foc, nu prin cuvinte. Aproape ca am atins punctul final in scopul nostru suprem de a avea un echilibru real de capabilitati in raport cu Statele Unite.
Armele noastre nucleare nu vor fi niciodata subiect de negocieri atat timp cat politica Statelor Unite de a face presiuni asupra Coreei de Nord nu va fi oprita definitiv", a atras atentia ministrul nord-coreean de Externe.
In discursul rostit la Adunarea... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 21:25
Presedintele american, Donald Trump, se va intalni joi cu omologii sai din Japonia si Coreea de Sud pentru a discuta amenintarea reprezentata de Coreea de Nord, a anuntat vineri Casa Alba.
Pe acelasi subiect, HR McMaster, consilierul pentru securitate nationala al presedintelui SUA, le-a transmis, intr-o conferinta de presa, "celor care au vorbit de o lipsa de optiuni militare" ca "exista o optiune militara", dar nu aceasta este solutia preferata de administratia americana, transmite AFP.
Vineri dimineata Coreea de Nord a lansat o noua racheta deasupra Japoniei.
Cursa inarmarii nord-coreene este "una dintre cele mai urgente si periculoase probleme de securitate ale lumii", le-a spus McMaster jurnalistilor, la Casa Alba.
In fata acestei amenintari, "este vital ca toate natiunile sa coopereze pentru a face tot ceea ce le sta in putinta pentru a rezolva aceasta problema", a adaugat consilierul lui Trump, care va participa saptamana viitoare la New York la Adunarea Generala a ONU.
Washingtonul s-a aratat dispus sa acorde timp pentru ca ultima serie de sanctiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU sa-si demonstreze eficacitatea.
"Importanta este implementarea riguroasa (a sanctiunilor) pentru a permite actiunilor economice si diplomatice sa progreseze", a spus McMaster.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a subliniat potentiala eficacitate a celei de-a opta serii de sanctiuni contra Phenianului, adoptata luni in unanimitate. Aceste masuri, ce... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 09:31
China se pregateste pentru o criza la granita cu Coreea de Nord, unde isi intareste defensiva si isi realiniaza fortele in zonele din jur.
Potrivit The Wall Street Journal, Beijingul muta in acest fel trupele la granita de circa 1.400 de kilometri cu Coreea de Nord pregantindu-se pentru o potentiala criza, inclusiv posibilitatea unui atac al armatei Statelor Unite.
Potrivit unor site-uri militare si guvernamentale, dar si unor interviuri cu experti care au studiat pregatirile, Beijingul a implementat multe dintre schimbari in ultimele luni, dupa ce le-a initiat anul trecut.
Aceste miscari coincid cu anuntul lui Donald Trump, despre o posibila actiune militara americana care sa stopeze programul armelor nucleare ale Coreei de Nord, in timp ce liderul de la Casa Alba preseaza China sa faca mai multe pentru a controla situatia de la Phenian.
Printre masurile luate de chinezi se numara o noua brigada de aparare a granitei, supraveghere video continua in zona montana de la frontiera, sustinuta de drone, si buncare pentru protejarea de explozii nucleare si chimice.
De asemenea, armata chineza a deplasat si a modernizat alte unitati din zonele de granita si a dat publicitatii detalii despre exercitii efectuate recent cu fortele speciale, trupe aeriene si alte unitati despre care expertii sustin ca pot fi trimise in Coreea de Nord intr-o situatie de criza.
Ministerul chinez al Apararii nu a raspuns atunci cand a fost chestionat daca recentele schimbari au... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 22:58
Diplomati nord-coreeni si americani s-au intalnit in secret la Oslo.
Ambasadorul Joseph Yun, unul din expertii Statelor Unite in relatia cu Coreea de Nord, a discutat luna trecuta direct cu reprezentanti ai regimului de la Phenian, dupa ce l-a convins pe secretarul de Stat american, Rex Tillerson, sa aprobe acest demers neobisnuit. Yun i-a explicat sefului sau ca subiectul principal va fi situatia detinutilor americani din Coreea de Nord, scrie Washington Post, citat de Yonhap.
Nord-coreenii au acceptat, se pare, sa permita unor diplomati suedezi sa ii viziteze pe detinutii americani.
Suedia este puterea protectoare a cetatenilor americani din Coreea de Nord, in lipsa unei misiuni diplomatice a SUA la Phenian.
Tillerson a anuntat, marti, ca Phenianul l-a eliberat pe studentul american Otto Warmbier, condamnat in 2016 la 15 ani de munca silnica. Detinutul era in coma, iar Yun s-a deplasat, luni, in Coreea de Nord impreuna cu un grup de medici, pentru a-l repatria. Cu aceasta ocazie, diplomatul i-a putut vizita si pe ceilalti conationali ai sai din inchisorile nord-coreene.
Intalnirea din mai, de la Oslo, a fost probabil primul contact direct intre oficiali nord-coreeni si americani dupa multa vreme.
In prezent, tensiunile intre Phenian si Washington sunt puternice, pe fondul testelor nord-coreene cu rachete, dar Washington Post afirma ca dupa dialogul secret ar putea urma si o reluare a negocierilor bilaterale pe scara mai larga.
Pe de alta parte, un... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 07:38
Presedintele american Donald Trump nu exclude actiunea militara impotriva Coreei de Nord, daca tara comunista va merge mai departe cu un alt test nuclear.
Intr-un interviu difuzat duminica, Trump a spus ca nu va fi incantat daca Phenianul va face acest pas.
"Va face ceea ce trebuie sa faca. Dar intelege ca nu vom fi foarte fericiti", a spus liderul de la Casa Alba despre omologul sau, Kim Jong Un, noteaza The Washington Post.
Intrebat de moderator daca asta vrea sa insemne ca ar putea avea loc actiuni militare, Trump nu a confirmat, insa nici nu a negat: "Nu stiu. Adica, vom vedea".
Presedintele american nu a vrut sa vorbeasca despre recentele incercari esuate de lansare a unei rachete de catre Coreea de Nord. Trump a spus ca ar prefera sa nu discute despre acest subiect, pentru ca nu vrea sa dezvaluie care va fi urmatoarea sa miscare, insa a spus ca Statele Unite nu pot permite Coreei de Nord sa-si imbunatateasca arsenalul nuclear.
"Este ca un joc de sah. Pur si simplu nu vreau sa stie oamenii cum gandesc", a precizat presedintele Statelor Unite.
Acesta l-a laudat din nou pe Kim Jong Un, despre care a spus ca este "destul de destept", insa a adaugat ca trebuie oprit.
Citeste si:
Donald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord. Absolut!Coreea de Nord a testat inca o racheta. Trump a reactionat imediat: Rau!Tensiuni in crestere: Coreea de Nord ameninta cu razboi total, Trump ii transmite un mesaj lui Kim Jong UnDupa... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 22:27
Coreea de Nord va continua sa testeze rachete in pofida condamnarilor internationale si a tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite, a declarat un oficial nord-coreean intr-un interviu pentru BBC News.
"Vom efectua si mai multe teste de rachete, saptamanal, lunar si anual", a declarat adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Han Song-ryol, la Phenian, in acest interviu cu John Sudworth de la BBC.
El a amenintat cu un "razboi total" daca Statele Unite vor fi atat de "nechibzuite sa recurga la mijloace militare".
Un mesaj ferm si dur a avut si ambasadorul adjunct la ONU, Kim In Ryong. El a declarat ca "daca Statele Unite indraznesc sa aleaga actiunea militara (...), RPDC (Republica Populara Democrata Coreeana) este pregatita sa reactioneze la orice tip de razboi dorit de Statele Unite. Vom lua cele mai dure masuri de represalii fata de provocatori".
In acelasi timp, intrebat de un jurnalist in timp ce participa la traditionala vanatoare de Paste a oualor pe peluza Casei Albe, ce mesaj are pentru Kim Jong-Un, presedintele SUA, Donald Trump a raspuns: "Trebuie sa se poarte cum trebuie" ("Got to behave", n.red.), relateaza AFP.
Vicepresedintele Mike Pence a declarat luni ca "era rabdarii strategice" americane fata de Coreea de Nord s-a incheiat. El a sosit la Seul duminica, la doar cateva ore dupa ce Phenianul a tras o racheta care a explodat imediat dupa lansare.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta ca va devasta fara mila SUA in cazul unui atac asupra... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 21:47
Actiunea militara impotriva Phenianului este o optiune care se afla pe masa, a declarat secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, in contextul noilor teste balistice facute de Coreea de Nord.
Coreea de Nord da iarasi fiori lumii intregi: Kim a lansat 4 rachete intr-o zi. Una ar fi putut ajunge pana pe teritoriul SUA
Oficialul american a facut aceasta declaratie vineri, dupa o vizita oficiala in Zona Demilitarizata, care divide Coreea de Nord de Coreea de Sud, arata South China Morning Post, care citeaza AFP.
"Sigur ca nu vrem asta, sa se ajunga la conflict militar", a spus Tillerson reporterilor, adaugand ca daca amenintarea din partea Phenianului "creste pana la un nivel despre care credem ca cere actiune, atunci, aceasta optiune (actiunea militara - n. red.) se afla pe masa".
Tillerson a mai spus ca "tacerea strategica" a ONU a ajuns la final. "Politica tacerii strategice a luat sfarsit", a declarat oficialul american intr-o conferinta de presa cu ministrul Afacerilor Externe din Coreea de Sud, Yun Byung-se.
"Luam in considerare un nou set de masuri diplomatice, economice si care tin de securitate. Toate optiunile sunt pe masa", a mai spus oficialul american.
Tillerson se afla in Asia si discuta cu oficiali din regiune legat de gasirea unei cai de a face fata amenintarilor venite din partea Phenianului. Acesta a recunoscut ca politica adoptata pana acum si sanctiunile aplicate nu au avut, practic, niciun efect si ca e nevoie de o alta abordare.
20 de... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 12:18
Coreea de Nord a lansat, luni, mai multe rachete in Marea Japoniei.
Premierul japonez, Shinzo Abe, citat de Reuters, a sustinut ca ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns in zona economica exclusiva a Japoniei. Guvernul de la Tokio a inaintat un protest catre Phenian, a precizat el.
Un purtator de cuvant al executivului nipon a vorbit de "o amenintare grava la adresa securitatii nationale", dar a sustinut ca, potrivit primelor rapoarte, nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectiva.
Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anuntat initial, intr-un mesaj text catre agentia Yonhap, ca lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locala 7:36 (1:06 - ora Romaniei) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu raza lunga de actiune, din apropierea granitei cu China. Ulterior, aceeasi sursa a mentionat mai multe rachete, fara a preciza numarul acestora.
Prima racheta mentionata, care a traversat Coreea de Nord si a cazut in Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din Ministerul sud-coreean al Apararii. Acest tip de racheta ar putea ajunge pana pe teritoriul american.
Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reactie la manevrele militare comune ale Coreei de Sud si Statelor Unite, aflate in curs.
Citeste si: Wall Street Journal: Trump se gandeste sa atace Coreea de Nord, ca sa scape de amenintarea nucleara
Presedintele interimar al Coreei de Sud, Hwang Kyo-ahn, a afirmat ca sistemul... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 07:07