Statele Unite au inregistrat in decembrie un deficit bugetar de 144 de miliarde de dolari, un record pentru ultima luna a anului, fata de 13 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2019, din cauza cheltuielilor mari legate de ajutoarele acordate in timpul pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei, transmite Reuters.
Cheltuielile au crescut cu 40%, la 490 de miliarde de dolari, iar incasarile cu 3%, la 346 de miliarde de dolari, comparativ cu anul anterior.
Deficitul bugetar aferent primelor trei luni ale anului fiscal 2021, care a inceput pe 1 octombrie, a atins 573 de miliarde de dolari, in urcare de la deficitul de 357 de miliarde de dolari consemnat in anul fiscal precedent, anterior pandemiei de coronavirus.
Incasarile din primele trei luni ale anului fiscal au fost in mare parte in stagnare, la 803 miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile au urcat cu 18%, la 1.376 de miliarde de dolari.
Citeste si:
Un barbat cu nume romanesc, arestat dupa ce a salutat violentele de la Capitoliu si s-a oferit sa trimita in ajutor "trei masini cu patrioti" ...citeste mai departe despre "SUA au inregistrat cel mai mare deficit bugetar, in decembrie 2020, un record pentru ultima luna a anului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 09:50
Microsoft a recunoscut joi ca hackerii din spatele atacului cibernetic masiv care a vizat sistemele executivului american si companiile private au patruns mai profund in reteaua sa decat a dezvaluit pana acum, informeaza AFP.
Acesti hackeri, suspectati de legaturi cu Rusia de catre autoritatile americane, au avut acces la codul informatic (codul sursa), un element important pentru sistemul companiei, prin piratarea contului unui angajat, a informat grupul in o postare pe blog.
Atacul, care a fost mai profund decat crezuse initial Microsoft, nu a compromis sau modificat niciunul dintre software-urile sale, asigura compania.
"Am detectat o activitate neobisnuita la cateva conturi interne si dupa verificare am constatat ca un cont a fost folosit pentru a vizualiza codul sursa", a scris Microsoft pe blogul sau de securitate.
"Contul nu avea permisiunea de a modifica codul sau sistemele de inginerie si ancheta noastra a confirmat ulterior ca nu au fost facute modificari. Aceste conturi au fost examinate si modificate", se clarifica in continuare.
Potrivit Microsoft, acest lucru "nu a pus in pericol securitatea serviciilor noastre sau a datelor clientilor, dar vrem sa fim transparenti si sa impartasim ceea ce am invatat pe masura ce luptam cu ceea ce credem ca este un actor statal foarte sofisticat".
Microsoft identificase anterior "aplicatii SolarWinds daunatoare" in sistemele sale.
Atacul cibernetic a inceput in martie, potrivit rapoartelor guvernului... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 07:35
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, spune intr-un mesaj adresat romanilor la final de an 2020 ca nicicand relatiile bilaterale dintre cele doua tari nu au fost mai bune si crede ca 2021 va fi un an plin de bucurie si realizari construite pe fundatia creata in acest an extrem de dificil, potrivit Mediafax.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, spune ca anul 2020 a fost marcat de durere, dar ca toti "trebuie sa ne umplem inimile de speranta, acum cand se apropie de sfarsit".
"Avand in vedere ca am avut multe obstacole de depasit anul acesta - unii intr-o mai mare masura decat altii - cu totii ar trebui sa ne umplem inimile de speranta, acum cand anul 2020 se apropie de sfarsit. In ultimul an, am resimtit durerea si discontinuitatea cauzate de o pandemie de proportii cu care lumea nu s-a mai confruntat de mai bine de 100 de ani. In prezent, am creat vaccinuri care ar trebui sa puna capat acestui flagel mondial.
Pe scurt, ar trebui sa putem intr-un final sa lasam Covid-19 in urma noastra si sa ne axam pe reconstruirea vietilor si a economiilor tarilor noastre. 2021 va fi un an plin de bucurie si realizari construite pe fundatia creata in acest an extrem de dificil. Toti romanii ar trebui sa fie mandri de tot ceea ce au reusit sa realizeze in acest an pentru a asigura copiilor lor un viitor si mai bun in 2021", a transmis ambasadorul SUA.
Potrivit acestuia, cea mai mare realizare a acestui an a fost transferul pasnic si democratic de putere... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 21:44
Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) a aprobat in seara zilei de luni, 21 decembrie, un plan de sprijin in valoare de aproape 900 de miliarde de dolari menit sa ajute familiile si companiile americane grav afectate de pandemia cu noul coronavirus.
Aprobarea acestui plan de Camera reprezentantilor, iar apoi de Senat, cele doua camere ale legislativului SUA, deschide calea ratificarii sale de catre presedintele in exercitiu Donald Trump.
Intre masurile cuprinse in pachetul in valoare de 892 de miliarde USD se numara o majorare temporara a alocatiei de somaj acordate saptamanal in SUA si un cec unic de 600 de dolari pentru o buna parte dintre angajati, care ar putea fi distribuit inainte de sfarsitul anului.
De asemenea, circa 275 de miliarde de dolari vor fi alocati sub forma de credite nerambursabile micilor afaceri cum sunt restaurantele, devastate de criza coronavirusului.
Intre altele, programul mai prevede bani si pentru scoli, companiile aeriene si distribuirea de vaccinuri.
Proiectul a fost aprobat de reprezentanti luni seara cu 359 de voturi pentru si 53 impotriva. In Senat, 92 de senatori au votat in favoarea planului, iar sase impotriva sa, cu putin timp inainte de miezul noptii ora locala (05.00 GMT).
Unda verde a Congresului vine dupa luni intregi de dispute intre legislatori, democratii incercand sa majoreze sumele propuse. Varianta lor initiala prevedea peste 3000 de miliarde de dolari, noteaza dpa.
Impreuna cu pachetul de masuri de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 09:14
SUA vor inchide activitatea celor doua consulate de pe teritoriul Rusiei, de la Vladivostok si Ekaterinburg, a anuntat Departamentul de Stat invocand probleme de siguranta si securitate la facilitatile in care operatiunile au fost restranse prin COVID-19.
Secretarul de stat Mike Pompeo, dupa consultari cu ambasadorul John Sullivan, a decis inchiderea consulatului de la Vladivostok, din Extremul Orient rus, si suspendarea operatiunilor la consulatul de la Ekaterinburg, a comunicat un reprezentant al Departamentului de Stat, intr-un email trimis Reuters sambata.
Decizia, care este parte a "eforturilor in desfasurare de a garanta functionarea in siguranta a misiunii diplomatice a Statelor Unite in Federatia Rusa", nu afecteaza consulatele Rusiei in SUA, mentioneaza comunicatul, fara a oferi alte detalii.
Intrebata in aceasta saptamana despre informatiile din presa rusa cu privire la posibila inchidere a doua consulate, ambasada SUA la Moscova a transmis ca a suspendat operatiunile la consulatul din Vladivostok si a redus operatiunile la Ekaterinburg in martie din cauza pandemiei.
La randul sau, CNN a anuntat, citand o scrisoare adresata Congresului de Departamentul de Stat la 10 decembrie, ca SUA vor inchide consulatul de la Vladivostok si vor suspenda activitatile celui de la Ekaterinburg.
Potrivit CNN, preluat de France Presse, decizia a fost luata "ca raspuns la problemele permanente de personal ale misiunii americane in Rusia in urma plafonarii impuse de... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 11:35
Cumparaturile online de Black Friday din Statele Unite au crescut cu aproape 22%, la un nivel record de 9 miliarde de dolari, potrivit datelor Adobe Analytics. In schimb, traficul in magazine a scazut cu 52,1%, cumparatorii preferand sa faca achizitii de acasa, pentru a se proteja de noul coronavirus, relateaza CNBC.
Pentru urmatoarele saptamani, esentiale pentru sezonul cumparaturilor de sarbatori, traficul din magazine ar putea scadea cu 22%-25% fata de anul trecut, potrivit unor estimari anterioare ale Sensormatic Solutions.
Cumparatorii au cheltuit 9 miliarde de dolari pe internet, in a doua zi dupa Thanksgiving, cu 21,6% mai mult fata de anul trecut, potrivit Adobe, care analizeaza tranzactiile online a 80 dintre cel mai importanti 100 de retaileri online din Statele Unite.
Aceasta suma face ca editia Black Friday 2020 sa fie al doilea cel mai mare eveniment online din istoria Statelor Unite, dupa editia de anul trecut a Cyber Monday, potrivit Adobe. Potrivit estimarilor, Cyber Monday va deveni in acest an cel mai mare eveniment digital din istorie, cu cheltuieli de 10,8-12,7 miliarde de dolari, care ar fi cu 15%-35% mai mari fata de 2019.
"Consolele, telefoanele, dispozitivele smart si televizoarele, care se cumpara de obicei de Black Friday, isi impart in acest an spatiul online cu cumparaturi neobisnuite pentru acest eveniment, cum ar fi produsele de bacanie, hainele si alcoolul, care in mod normal ar fi fost cumparate in magazine", a declarat Taylor... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 08:16
Uniunea Europeana a anuntat luni, 9 noiembrie 2020, ca va impune tarife pentru importuri din Statele Unite in valoare de peste patru miliarde de dolari, ca masura de retorsiune fata de subventiile acordate de SUA Boeing, dar a aratat ca spera intr-o imbunatatire a relatiilor comerciale cu administratia presedintelui ales Joe Biden, transmite Reuters.
UPDATE: Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comert (USTR), si-a exprimat luni dezamagirea privind decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse americane, dar s-a abtinut sa ameninte ca SUA vor reactiona cu noi actiuni, transmite Reuters.
Luni, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a informat ca UE va impune tarife vamale suplimentare, de pana la patru miliarde de dolari, pentru avioanele din SUA si alte importuri, din cauza subventiilor ilegale acordate de Washington producatorului de avioane Boeing.
In 26 octombrie Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a autorizat, in mod oficial, Uniunea Europeana sa impuna tarife vamale suplimentare pentru produse americane.
Luna trecuta, Lighthizer avertiza ca orice decizie a Bruxelles-ului de a impune tarife vamale suplimentare va forta SUA sa raspunda, dar scurta declaratie publicata luni nu contine o astfel de amenintare, ci prezinta negocierile dintre cele doua parti pentru rezolvarea indelungatei dispute.
Decizia de luna trecuta a OMC, in beneficiul UE, vine la aproximativ un an dupa ce institutia a... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 09:11
Democratul Joe Biden se apropie de minimul necesar de electori pentru obtinerea mandatului prezidential, 270 din totalul de 538 de electori, in timp ce numaratoarea voturilor continua in mai multe state-cheie, intre care Arizona, Nevada si Pennsylvania. In mai multe orase americane, oamenii cer in strada numararea tuturor buletinelor de vot.
La ora Romaniei 07:00, numararea voturilor continua in statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada si Pennsylvania. In urmatoarele ore sunt asteptate rezultate din Arizona si Georgia.
Donald Trump conduce, pentru moment, in Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) si Georgia (16 electori), iar Biden, in Arizona (11 electori) si Nevada (6 electori).
Conform proiectiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213.
Conform proiectiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214.
Conform proiectiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.
UPDATE 10.20 Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.
UPDATE 09.30 Un judecator american a transmis miercuri ca vrea sa se asigure ca sunt livrate toate buletinele de vot ramase nenumarate in alegerile... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 10:41
Observatorii internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri "acuzatiile nefondate" ale presedintelui Donald Trump privind fraude in alegerile prezidentiale din SUA, subliniind ca acestea "slabesc increderea publicului in institutiile democratice", relateaza AFP.
"Nimeni - niciun politician, niciun ales - nu ar trebui sa limiteze dreptul de vot al populatiei", a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE in Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin.
"Dupa o campanie atat de tensionata, asigurarea faptului ca fiecare vot este numarat este o obligatie fundamentala pentru toate departamentele guvernului", a adaugat el intr-un comunicat.
Misiunea OSCE a concluzionat ca "alegerile din 3 noiembrie au fost eficient si bine gestionate, in pofida numeroaselor provocari cauzate de pandemia de COVID-19"."Campania electorala a fost caracterizata de diviziuni profunde care uneori au impiedicat dezbaterile politice si au inclus acuzatii nefondate de frauda", a adaugat sursa citata.
In timp ce rezultatele scadeau in noaptea de marti spre miercuri, Donald Trump si-a revendicat prematur "marea victorie" in alegerile prezidentiale din SUA, acuzandu-i pe democrati ca au incercat sa-i fure victoria depunand voturi dupa inchiderea scrutinului.
"Aceste declaratii ale unui presedinte care candideaza pentru realegere submineaza increderea publicului in institutiile... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 10:13