Unul dintre cei mai importanti experti din Australia in domeniul sanatatii mintale a avertizat, vineri, ca telefoanele mobile inteligente sunt raspunzatoare de o criza ce costa anual statul 60 de miliarde de dolari australieni.
Inaintea unui forum dedicat sanatatii mintale desfasurat vineri in Adelaide, Patrick McGorry a declarat ca rata cazurilor de anxietate si depresie a crescut odata cu introducerea si raspandirea telefoanelor tip smartphone, relateaza agentia Xinhua.
"Este un paradox - (tinerii) nu au fost niciodata mai sanatosi din punct de vedere fizic, insa sanatatea lor mintala nu a fost nicicand mai precara", a spus specialistul in Adelaide pentru News Corp Australia.
McGorry a primit in 2010 titlul Australianul Anului in semn de apreciere pentru activitatea sa in cadrul organizatiei non-profit Headspace, cunoscuta anterior drept Fundatia Nationala pentru Sanatatea Mintala a Tinerilor.
In marja alegerilor generale din luna mai, McGorry a adresat un apel catre cele doua formatiuni politice importante sa se angajeze in avansarea unor solutii reale pentru criza sanatatii mintale mai degraba decat sa se concentreze pe simple campanii de "constientizare".
Costul anual al problemelor de sanatate mintala se ridica la aproximativ 4% din Produsul Intern Brut sau 60 de miliarde de dolari australieni, a anuntat in 2016 Comisia guvernamentala nationala pentru sanatate mintala.
McGorry a citat un studiu potrivit caruia, in ciuda campaniilor nationale de... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 14:43
Ecranele telefoanelor smartphone contin pana la 600 de microbi: de 30 de ori mai mult decat vasul de WC, unde au fost gasite 20 de bacterii, potrivit lui Maite Muniesa, cercetatoare la Departamentul de Microbiologie a Universitatii din Barcelona (UB), citata sambata de EFE.
Muniesa a prezentat vineri la Barcelona un studiu privind bacteriile din locuinte, in care sunt recensate rezultatele unui sondaj realizat in 1.000 de case si periodicitatea cu care se face curatenie.
Experta in microbiologie a avertizat cu privire la o lipsa importanta de dezinfectie a "zonelor uitate" ale casei, precum lavetele, sau buretii de menaj, vasele in care se tin periutele de dinti, congelatoarele sau filtrele de cafea. Ea a asigurat ca bacteriile gasite pe ecranele de smartphone, sau tablete sunt de acelasi tip cu cele descoperite pe lavetele sau buretii de menaj.
Jucariile sunt de ...citeste mai departe despre "Ecranul telefoanelor mobile contine de 30 de ori mai multi microbi decat vasul de la WC (studiu)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 15:00
Aproape 70 % din persoanele adulte sufera de tensiune oculara si vedere incetosata in urma folosirii in exces a calculatoarelor, tabletelor si telefoanelor inteligente, au aratat cercetatorii americani intr-un studiu prezentat joi la Salonul de electronica CES din Las Vegas.
Persoanele care folosesc timp de doua ore, fara pauza, un dispozitiv electronic ce solicita ochii se confrunta cu dureri de spate, vedere incetosata si dureri de cap, iar cercetari aprofundate au aratat ca expunerea la lumina emisa de monitoare poate provoca degenerescenta maculara si cataracta, conform dailymail.co.uk.
"Ochii nu sunt inzestrati sa vizualizeze ecranele digitale pentru perioade indelungate de timp. Aceste experiente poate ca sunt frecvente, dar nu sunt normale", a declarat Justin Bazan, optician si consultant medical pentru Vision Council, care a realizat studiul.
Vision Council a descoperit ca americanii petrec in medie intre 6 si 9 ore pe zi in fata dispozitivelor digitale, dar si ca numarul adultilor care depasesc 10 ore pe zi in fata acestor dispozitive a crescut cu 4 % anul trecut.
"Focalizarea privirii pe un obiect situat la o distanta intermediara - cum ar fi un calculator sau un telefon inteligent - in cele din urma oboseste sistemul de focalizare a ochilor si produce tensiune (oculara, n.r.)", a mai afirmat Justin Bazan.
Cu toate acestea, exista metode de a reduce efectele tensiunii oculare provocate de dispozitivele digitale. Printre aceste metode se numara... mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 14:18
Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co. a vandut anul trecut peste 400 milioane telefoane mobile, devansand grupul finlandez Nokia Corp. si devenind cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, arata rezultatele unui studiu publicat duminica de firma de cercetare de piata International Data Corp. (IDC), transmite Yonhap.
Potrivit IDC, anul trecut, vanzarile de telefoane mobile marca Samsung au inregistrat o crestere de 22,7% pana la 407 milioane unitati, ceea ce-i permite firmei sud-coreene sa controleze 23,7% din piata globala a telefoanelor mobile. In schimb, vanzarile Nokia au scazut cu 19,5% in ritm anual pana la 335,6 milioane unitati si o cota de piata de 19,6%.
Pe locul al treilea se situeaza grupul american Apple, care a vandut 136,8 milioane telefoane mobila (8% din piata globala), urmat de producatorul chinez ZTE cu 65 milioane telefoane mobile vandute anul trecut si LG Electronics Inc. cu 55,9 milioane telefoane mobile.
La nivel global, anul trecut au fost vandute 1,71 miliarde telefoane mobile, in scadere cu 0,2% comparativ cu 2011, dintre care 545,2 milioane telefoane au fost de tip smartphones.
Samsung ocupa pozitia de lider si pe piata smartphones gratie unei cresteri anuale de 129% a vanzarilor sale de telefoane de acest tip, 215,8 milioane unitati sau 39,6% din piata globala, in crestere fata de 20,6% in 2011. Pe locul al doilea, pe segmentul smartphones se situeaza Apple cu 136,8 milioane unitati vandute si o cota de piata de 25,1%. mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 14:33
Vanzarile de smartphone din China au depasit deja livrarile de telefoane mobile din aceasta tara pentru prima data. Piata smartphone din China a depasit deja Statele Unite ale Americii in ceea ce priveste livrarile de dispozitive si activarile telefoanelor.
In ultimele trei luni, vanzarile de smartphone au atins 56,9% din piata dispozitivelor mobile din China, potrivit The Next Web.
Aceasta cifra este importanta, reprezentand o schimbare importanta pe piata din China ce arata interesul crescut al consumatorilor pentru dispozitive mobile avansate.
Numarul utilizatorilor activi de smartphone pe piata din China va depasi 200 milioane de persoane pana la sfarsitul anului 2012, conform unui studiu efectuat de Nikkoa Partners.
Sistemul de operare Android detine un procent de 55% pe piata smartphone din China.
Vanzarile telefoanelor cu tehnologie 3G au fost mai mari decat cele ale dispozitivelor cu tehnologie 2G. Au fost livrate aproximativ 190 milioane de telefoane 3G, comparativ cu 107 milioane de telefoane cu 2G.
40% din smartphone-urile vandute pe piata chineza vor costa mai putin de 200 de dolari pana in 2015, arata un studiu efectuat de firma Canalys. Smartphone-urile ieftine produse de firme precum Baidu sau Alibaba vor avea un rol important in cresterea pietei smartphone. mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 15:01
Piata mondiala de telefoane mobile este de asteptat sa creasca in acest an in cel mai lent ritm dupa 2009, din cauza dificultatilor economice, potrivit unui studiu al firmei de cercetare americane IDC publicat miercuri.
Livrarile globale ale producatorilor de telefoane multifunctionale, smartphone-uri, ar urma sa creasca doar cu 4% in acest an, la aproape 1,8 miliarde de unitati, intrucat multi utilizatori amana pe mai tarziu inlocuirea aparatului lor, estimeaza studiul, citat de AFP.
El nu precizeaza care a fost rata de crestere a vanzarilor in anii anteriori. Pana la sfarsitul anului 2016, IDC estimeaza vanzari de 2,3 miliarde de telefoane mobile.
Firma de consultanta prevede de asemenea o scadere de 10% in vanzarile de telefoane clasice "text si voce" in acest an. Multi dintre detinatorii acestor telefoane se abtin sa le inlocuiasca cu cele mai noi aparate "in contextul actual de incertitudine privind locurile de munca si economia", adauga IDC.
In ciuda declinului asteptat in vanzarile de telefoane mobile clasice, ele reprezinta inca 61,6% din piata mondiala in acest an, remarca IDC.
In paralel, numarul de smartphone-uri vandute in acest an va creste cu 38,8%, la 686 milioane de unitati. mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 09:15
Livrarile de telefoane iPhone aproape ca s-au dublat, in 2011, depasindu-le pe cele de LG si ZTE. Astfel, Apple devine al treilea producator de telefoane mobile din lume, dupa Nokia si Samsung.
Ca urmare a vanzarilor puternice de iPhone 4S din ultimul trimestru al anului, Apple a urcat doua locuri in clasamentul companiei de cercetare de piata IDC ai celor mai mari producatori de telefoane mobile din lume, relateaza mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 19:35
Telefoanele mobile nu cresc riscul de a te imbolnavi de cancer la nivelulul sistemului nervos central, arata un studiu realizat de cercetatorii din Danemarca si publicat, luni, in British Medical Journal.
Studiul a examinat rapoartele centralizate privind cazurile de cancer din Danemarca si inregistrarile a peste 350.000 de utilizatori de telefonie mobila. Participantii la studiu aveau peste 30 de ani, fiind urmarite inregistrarile efectuate intre anii 1990 - 2007.
Studiul a aratat ca nu exista o incidenta mai mare la persoanele care utilizezaza telefoane mobile decat la celelalte persoane.
"Nu am descoperit un risc mai mare de cancer pentru persoanele care folosesc un telefon mobil decat la restul populatiei adulte", au mentionat cercetatorii.
Acesta este cel mai important studiu de acest tip pentru ca s-au folosit informatiile deja existente, in loc sa intervieveze retrospectiv abonatii ale caror amintiri sunt selective si nesigure, au mai adaugat oamenii de stiinta.
Agentia Internationala de Cercetare in Domeniul Cancerului, care face parte din Organizatia Mondiala a Sanatatii, a declarat in iunie ca telefoanele mobile pot cauza cancer la creier.
O luna mai tarziu, Comisia Internationala pentru Protectia impotriva Radiatiilor a contestat aceste constatari. Acesta institutie a sustinut ca dupa revizuirea unor studii din mai multe tari, a ajuns la concluzia ca folosirea tehnologiei nu poate creste riscul de tumori.
La nivel mondial sunt mai mult de 5 miliarde... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 08:16
In ciuda clasificarii recente a telefoanelor mobile drept posibil factor cancerigen, din ce in ce mai multe dovezi stiintifice indica faptul ca nu exista legatura intre tumorile cerebrale si folosirea acestor dispozitive.Potrivit unui noi evaluari a unui studiu realizat pe 13.000 de utilizatori, de experti din Marea Britanie, Statele Unite si Suedia, nu exista dovezi concludente care sa duca la concluzia ca telefoanele mobile ar putea provoca aparitia cancerului cerebral, relateaza Reuters.De asemenea, studiul nu a gasit nici mecanisme biologice prin care semnalele radio ale telefoanelor mobile ar putea provoca aparitia unor tumori."Desi ramane o oarecare nesiguranta, tendinta este de acumulare a dovezilor impotriva ipotezei ca folosirea telefoanelor mobile cauzeaza aparitia tumorilor la adulti", au scris expertii in Environmnetal Health Perspectives.
Vezi continuarea pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 14:10