Un procent de 54% dintre maghiarii din Transilvania nu ar accepta vecini imigranti, conform unei anchete sociologice realizate recent pe un esantion reprezentativ, intr-un context comparativ la nivel international, in premiera pentru institutele de cercetare sociala din aceasta zona a tarii.
Cercetarea a fost coordonata de Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN) din Cluj-Napoca, in cadrul European Values Study, si s-a desfasurat inainte de debutul epidemiei de COVID-19, in cadrul acesteia fiind adresate intrebari dedicate masurarii atitudinilor fata de imigratie si straini.
Potrivit autorilor studiului, rezultatele privind atitudinile maghiarilor din Transilvania trebuie interpretate in contextul crizei refugiatilor din 2015, ce a dus la un discurs dominant anti-imigratie si anti-imigranti in statele Europei de Est, si mai ales Ungaria.
In cadrul cercetarii, respondentii au fost intrebati in ce masura ar accepta sa aiba ca vecin persoane de alta rasa, imigranti, romi, respectiv musulmani.
Conform studiului, procentul maghiarilor din Transilvania care ar refuza un vecin din categoriile mentionate arata in felul urmator: 54% nu ar accepta sa aiba vecin imigrant, 52% vecin rom, 42% vecin musulman si 38% vecin de alta rasa.
De asemenea, maghiarii din Transilvania au exprimat cele mai negative pareri despre consecintele pe care le are migratia asupra dezvoltarii.
"Atitudinea impotriva imigrantilor poate avea la baza mai multe... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 15:00
Mai mult de jumatate dintre dintre computerele utilizate in companiile mici si medii din Romania sunt expuse unor riscuri majore de securitate, deoarece inca mai folosesc sistemul de operare Windows XP, chiar si dupa intreruperea de catre Microsoft a asistentei tehnice pentru acest sistem de operare, acum doua luni, reiese dintr-un studiu realizat de Bitdefender.
"La cateva saptamani dupa anuntul de finalizare a asistentei tehnice de la Microsoft, o noua vulnerabilitate de tip zero-day care tintea de Internet Explorer s-a transformat intr-o amenintare permanenta pentru utilizatorii XP. Asta pana cand cei de la Microsoft au emis un remediu disponibil si pentru sistemul de operare pe care vor sa-l scoata din uz. Oricum, remediul oferit a fost o exceptie, iar companiile n-ar trebui sa-si imagineze ca acest lucru se va repeta la infinit. Asadar, migrarea de la sistemul XP catre unul mai sigur este absolut necesara", a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Cercetarea a luat in calcul tari precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia, Germania, Spania si Brazilia, insa ponderea medie de utilizare a Windows XP in companii la nivel global este de 18%, semnificativ mai mica decat cifra din Romania.
IMM-urile sunt tinta a milioane de atacuri in fiecare luna
IMM-urile sunt tinta a milioane de atacuri in fiecare luna, iar hackerii incearca sa fure date confidentiale, profitand de vulnerabilitatile sistemelor, se mai arata... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 15:20
Peste 12% dintre utilizatorii din Europa s-au confruntat cu pierderea, furtul sau distrugerea unui dispozitiv digital portabil - laptop, smartphone sau tableta - in ultimele 12 luni. Insa, utilizatorii nu raman numai fara dispozitive, ci pierd totodata informatii personale valoroase.
Laptop-urile, smartphone-urile si tabletele au devenit o parte de neinlocuit a vietii de zi cu zi - la serviciu, in timpul liber, sau atunci cand socializam cu prietenii sau cu familia, se arata in studiul "Kaspersky Consumer Security Risks".
Potrivit acestuia, dispozitivele mobile sunt pierdute, furate sau deteriorate in mod regulat: peste 12% dintre respondentii din Europa au raportat cel putin una din aceste probleme anul trecut. O privire mai atenta arata ca 8% dintre dispozitivele utilizatorilor au fost iremediabil deteriorate, 2% dintre acestea au fost pierdute si 3% au fost furate. Aceste date confirma faptul ca pierderea sau furtul unui dispozitiv mobil este o problema frecventa.
Potrivit sondajului, pe dispozitivele mobile sunt stocate mai multe tipuri de date
Astfel, fotografii si clip-uri video personale sunt pe 74% dintre smartphone-uri si pe 68% dintre tablete.
Mesaje primite si trimise de pe e-mailul personal apar pe 64% dintre smartphone-uri si pe 62% dintre tablete, iar parolele pentru conturile de pe retelele sociale si conturile de e-mail pe 17% din smartphone-uri si 15% din tablete.
In acelasi timp, e-mailuri de serviciu se gasesc pe 30% din smartphone-uri... mai mult
Duminica, 16 Februarie 2014, ora 09:57
Infectiile informatice prin reclame postate pe site-uri legitime se vor inmulti in 2014, iar cele mai multe reclame periculoase fac parte din categoria celor de business si reprezinta 20,73% din total, se arata intr-un studiu realizat de Bitdefender.
"In 2014 ne asteptam ca escrocii sa exploateze din ce in ce mai mult reclamele pentru a livra utilizatorilor malware sau pentru a-i pacali sa intre in diverse jocuri prin care pierd bani. Milioane de utilizatori de peste tot din lume sunt expusi astfel infectiilor cu virusi, mesajelor frauduloase sau celor spam. Un exemplu al efectelor pe care acest fenomen le-ar putea avea il reprezinta incidentul in care a fost implicat acum trei saptamani portalul Yahoo!", a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Circa 7% dintre reclamele afisate pe website-uri legitime directioneaza utilizatorii catre pagini ce contin virusi, le livreaza acestora mesaje frauduloase, spam sau mesaje de tip phishing, se arata in un studiul realizat pe 70.000 de bannere cu reclame, afisate pe aproximativ 150.000 de pagini web.
Reclamele periculoase din categoria 'business' acopera pagini cu afaceri fictive
Pentru a selecta reclamele, echipa de cercetare a Bitdefender a scanat motoarele de cautare dupa 50 de termeni precum filme gratis, muzica gratis, jocuri, torenti, download gratis, slabeste acum, castiga bani de acasa, termeni pe care utilizatorii iicauta frecvent.
Cele mai multe reclame periculoase fac parte din... mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 17:59
Companiile sunt tot mai ingrijorate cu privire la amenintarile generate de utilizarea dispozitivelor mobile proprii de catre angajati, se arata intr-un studiu Kaspersky Lab si B2B International.
Potrivit studiului realizat pe baza analizei raspunsurilor primite de la reprezentanti ai mai multor companii din 24 de tari, folosirea necorespunzatoare a acestor dispozitive este o cauza frecventa a incidentelor de securitate IT, avand ca rezultat pierderea de date importante ale companiei.
Aproape 17% (cu 11 puncte procentuale mai mult decat in 2012) dintre respondentii acestui studiu au declarat ca, in 2013, firmele lor au suferit scurgeri de date confidentiale din cauza utilizarii e-mailului, mesajelor text, si a altor canale disponibile pe smartphone-uri si tablete.
Insa, un numar relativ mic de companii dispun in acest momendt de produse software specializate pentru a se proteja impotriva unor astfel de amenintari.
Aproximativ 39% dintre companii folosesc solutii antivirus pentru a integra, a proteja si a gestiona dispozitivele mobile din reteaua companiei, si numai 28% dintre acestea folosesc solutii specializate pentru dispozitivele mobile.
Pe masura ce BYOD devine o politica tot mai raspandita si numarul de incidente care implica dispozitivele mobile creste, asigurarea unei administrari centralizate pentru aceste dispozitive si mentinerea sigurantei devin nevoi importante si relevante, spun autorii studiului.
"Este la fel de important ca solutiile care... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 08:58
Celor mici le place sa navigheze pe internet, dar acest lucru vine cu un pret uneori, parinti, in general, fiind cei care platesc pentru boacanele din online ale copiilor lor.
Cel putin 1 din 8 parinti au pierdut fie bani, fie date personale importante, deoarece copiii lor au utilizat computerul nesupravegheati, dupa cum a relevat un studiu efectuat de B2B International si Kaspersky Lab.
Ce fac, mai exact, copiii pe internet?
Aceasta intrebare a devenit mai presanta ca niciodata acum, cand accesul la Internet este posibil prin intermediul computerelor, smartphone-urilor si tabletelor. In mediul online nu exista granite sau limite - daca poti utiliza un computer, ai acces la orice tip de site-uri - iar copiii sunt, in general, cel putin la fel de "tech-savvy" ca parintii lor. Insa, nu tot ce este online este potrivit pentru cei mici, si, in timp ce web-ul este o sursa valoroasa de educatie si de divertisment, gazduieste, de asemenea, destule amenintari.
Potrivit acestui studiu, aproximativ 22% dintre parintii din Europa se tem pentru securitatea copiilor pe internet, fiind posibil ca acestia sa fi fost expusi la riscuri de pe Internet cel putin o data in ultimele 12 luni. Aproape 8% dintre parintii intervievati au declarat ca cei mici au intalnit continut neadecvat si 4% dintre respondenti au avut dovezi potrivit carora copiii lor luasera legatura cu persoane necunoscute.
Aproximativ 6% dintre cei intervievati au declarat ca au pierdut informatii... mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 12:41
Cea mai mare parte a companiilor din Europa de Est, respectiv 87%, s-au confruntat cu un incident de securitate intern care a dus la pierderea de informatii, potrivit studiului Global Corporate IT Security Risks 2013.
Cele mai comune trei tipuri de amenintari interne sunt vulnerabilitatile sau defectele din software-ul existente, bresele de securitate cauzate de o eroare umana si pierderea sau furtul dispozitivelor mobile, potrivit studiului realizat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab.
Majoritatea companiilor din lume inteleg importanta masurilor preventive de securitate IT si le pun in aplicare. Pentru a minimiza riscurile la adresa securitatii interne, 57% dintre organizatiile intervievate au structuri de retea care separa retelele de tip "mission-critical" de alte retele, iar 51% dintre companii au implementat diferite niveluri de acces la sistemele IT.
Angajatii nu respecta intotdeauna politicile existente de securitate ale companiei
Cu toate acestea, multe companii considera ca masurile existente sunt insuficiente si pun in aplicare tot mai multe noi solutii de securitate, care sa implementeze politicile de securitate si sa ofere protectie suplimentara impotriva scurgerilor de informatii.
De exemplu, mai putin de jumatate dintre companiile intervievate folosesc solutii pentru controlul aplicatiilor, controlul dispozitivelor sau programe anti-malware pentru dispozitivele mobile. Un numar si mai mic de organizatii au implementat o... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 16:48
Aproape o treime dintre utilizatori considera ca accesarea serviciilor de plati online prin intermediul smartphone-urilor sau a tabletelor nu este sigura.
Acestia nu au incredere in securitatea dispozitivelor mobile in ceea ce priveste efectuarea cumparaturilor pe internet sau folosirea serviciilor de tip online banking, potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks,.
Magazinele, platformele de plati online si sistemele e-banking au simplificat multe operatiuni financiare. Acestea le ofera utilizatorilor posibilitatea sa isi plateasca facturile, sa cumpere obiecte greu de gasit si sa faca tranzactii prin cateva click-uri si fara a pierde timpul la ghisee aglomerate.
Online banking-ul, mai convenabil datorita tabletelor si smartphone-urilor
Utilizarea pe scara larga a smartphone-urilor si a tabletelor face online banking-ul si mai convenabil: portabilitatea si functionalitatea acestor gadget-uri implica faptul ca utilizatorii pot administra totul nu numai de acasa sau de la birou, ci de oriunde pot avea acces la internet sau de unde au semnal la telefon.
Nu toti proprietarii de smartphone-uri si de tablete inteleg beneficiile accesarii banilor in timp ce sunt pe drum si se pare ca multi ezita sa adopte tehnologia mobile banking.
In studiu se arata ca 33% dintre respondenti nu ar folosi un dispozitiv mobil pentru a face tranzactii online, precum plata pentru bunuri in magazinele online.
Android, cel mai folosit sistem de operare pentru... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 10:26
Peste 50% dintre proprietarii de smartphone-uri si tablete care ruleaza sistemul de operare Android nu folosesc niciun fel de program de securitate pentru protejarea dispozitivelor impotriva amenintarilor IT, potrivit unui studiu realizat in vara anului 2013 de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab.
Android a devenit de mult timp cea mai populara platforma mobila pentru utilizatorii obisnuiti, dar si pentru infractorii cibernetici care folosesc programe malware.
Mai putin de jumatet dintre tablete si smartphone au solutie de securitate
Numai 40% dintre posesorii de smartphone-uri si 42% dintre posesorii de tablete care au participat la studiu au declarat ca au instalat o solutie de securitate pentru dispozitivele lor, pe care o utilizeaza in prezent. Alti respondenti au recunoscut ca se bazeaza pe functiile de securitate limitate incluse in sistemul de operare sau ca au incredere in propriile instincte pentru a se proteja de pericole.
Dispozitivele care ruleaza sistemul de operare Android reprezinta principala tinta a infractorilor cibernetici in randul platformelor mobile. Astfel, potrivit serviciului cloud Kaspersky Security Network, care centralizeaza date cu privire la amenintarile cibernetice emergente, 99% din programele malware care vizeaza dispozitivele mobile au fost create pentru platforma Android. In plus, aceasta amenintare este in continua crestere: specialistii Kaspersky Lab au detectat 35.000 de mostre malware pe parcursul anului... mai mult
Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 11:02