Peste doua treimi dintre romanii de peste 18 ani considera ca traiesc intr-o lume mai degraba injusta, nedreapta, releva un studiu IRES.
Intitulat "Prin ochii victimelor. Reprezentari sociale ale dreptatii sociale in Romania", studiul a fost prezentat vineri de sociologul Vasile Dincu, fost vicepremier in Guvernul Ciolos, in cadrul unei conferinte organizate de Universitatea din Bucuresti.
Potrivit studiului, 67% dintre intervievati considera ca societatea romaneasca este mai degraba injusta, in timp ce doar 26% spun ca este mai degraba justa. Perceptia ca societatea este injusta este mai pregnanta in randul femeilor si al persoanelor trecute de varsta de 35 de ani si este asociata si cu o pondere mai ridicata a nemultumitilor cu privire la propria situatie sociala si economica.
De asemenea, romanii au perceptia unei lumi in care nedreptatea si inegalitatile vor creste in anii viitori, 44% dintre subiecti raspunzand afirmativ la intrebarea privind evolutia inegalitatilor in viitor, in timp ce 29% cred ca vor ramane la fel, iar 19% ca vor scadea.
Desi mai bine de jumatate dintre cetatenii romani se simt neintegrati in societate si simt ca le sunt afectate drepturile fundamentale, acestia manifesta un "optimism ciudat" in ceea ce priveste viitorul evolutiilor copiilor lor, in ciuda faptului ca sunt convinsi ca inegalitatile vor creste, releva cercetarea IRES.
Reusita depinde de noroc si intamplare
Aproape jumatate dintre romani cred ca norocul si... mai mult
Vineri, 24 Martie 2017, ora 22:52
22% dintre angajatorii din Romania planuiesc sa isi creasca numarul total de angajati in intervalul aprilie - iunie 2014, arata cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, derulat in randul a 626 de angajatori.
Previziunea Neta de Angajare a atins valoarea de +12%, prognoza fiind cea mai puternica din trimestrul IV/2012 si pana in prezent, si depasind cu 5 puncte procentuale Previziunea ajustata sezonier din primul trimestru al acestui an.
"Intentiile de angajare se intensifica, pe fondul semnelor de stabilizare din intreaga Europa si a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, insa nu credem ca avem de a face cu un optimism crescut, ci mai degraba cu o atenuare a pesimismului" a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
"Cresterea Previziunii Nete de Angajare la nivel national se bazeaza atat pe o crestere a numarului companiilor care intentioneaza sa faca angajari in trimestrul urmator - aproape unul din cinci - cat si pe scaderea semnificativa a procentului de angajatori care nu intentioneaza redimensionari, de la maximul istoric de 78% in trimestrul I la doar 69% in trimestrul II/2014. Imboldul spre angajare exista, dar este fragil si trebuie sustinut de un cadru fiscal si legislativ stabil."
Numarul total de angajari va creste in intervalul aprilie-iunie
In sapte din cele opt regiuni cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la o crestere a numarului total de angajari in... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 12:38
Romanii, alaturi de germani si austrieci, sunt cei mai optimisti din Europa in ceea ce priveste redresarea economica a statelor in care locuiesc in perioada urmatoare, la polul opus situandu-se portughezii, francezii si grecii, se arata intr-un studiu al GfK realizat pentru primul trimestru.
"Prognoza consumatorilor, cand vine vorba despre modul in care economia tarii lor va evolua in lunile care urmeaza, variaza foarte mult in Europa. Desi sperantele intr-o redresare economica au crescut in mod destul de perceptibil in unele tari, in altele acestea au stagnat sau au disparut", se arata in studiul GfK Climatul de consum in Europa si SUA.
Potrivit sursei citate, cele mai ridicate valori ale indicatorului privnd increderea in economie le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13,6 puncte), iar cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia (-36,9 puncte).
"Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. (...) Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte.
O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 13:50
Optimismul romanilor este in crestere in ceea ce priveste situatia economica a tarii, comparativ cu anul trecut.
Numarul celor care intentioneaza sa economiseasca mai mult in 2012 a crescut cu 9%, potrivit studiului "Observatorul Cetelem", prezentat marti intr-o conferinta de presa.
"88% dintre romani recunosc ca au abandonat in ultimul an anumite proiecte din motive financiare, dar sunt gata sa cheltuiasca din nou pentru a-si mentine standardul de viata. In acelasi timp, procentul celor care intentioneaza sa economiseasca mai mult in 2012 s-a majorat de la 14% la 25%", se arata in document.
Europenii, mai pesimisti
Potrivit acestuia, in 2012, consumatorii europeni raman pesimisti, increderea lor atingand un nivel minim istoric, de 3,8 puncte din 10 posibile. Perceptia romanilor asupra situatiei lor materiale este in tonul mediei est-europenilor, 39% dintre cei chestionati declarandu-se satisfacuti sau foarte satisfacuti de situatia lor.
"Principalele preocupari ale romanilor sunt legate de imbunatatirea sau mentinerea standardelor de viata (71%) si asigurarea unei educatii bune pentru copiii lor (71%). Romanii si polonezii se mentin pe un loc fruntas in randul europenilor care vor sa-si majoreze cheltuielile in 2012", se mai spune in studiu.
Topul intentiilor de cumparare pentru 2012 la nivel european a ramas aproximativ acelasi ca anul trecut, exceptie facand achizitia de telefoane mobile, care a pierdut din importanta in favoarea mobilierului (36%).... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 11:28