Romania este pe locul 2 in lume la deficitul de talente profesionale, dupa Japonia, potrivit unui studiu dat publicitatii recent de Manpower Incorporated.
Cifrele arata ca 4 din 5 intreprinzatori intampina probleme in gasirea angajatilor de care au nevoie. De fapt, atat de rau stau lucrurile incat unui intreprinzator din Romania ii este, astazi, de patru ori mai greu sa isi gaseasca angajatul potrivit decat unuia din Marea Britanie.
Iata cum au ajuns angajatorii din tara noastra in aceasta situatie de criza si cum ar putea-o depasi.
Peste un milion de oameni bine pregatiti in meseriile lor ar angaja chiar astazi intreprinzatorii din Romania. Din pacate, nu au cum sa gaseasca atatia, in conditiile in care mai bine de o treime din populatia activa a tarii - adica peste 4 milioane de persoane - lucreaza deja in strainatate.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM), Florin Jianu, a explicat pentru Ziare.com ca nu romanii plecati sunt de vina pentru deficitul de forta de munca intampinat de intreprinzatorii locali, ci statul care n-a stiut cum sa isi tina in tara oamenii buni de munca.
"Desi am fi tentati sa spunem ca migratia populatiei active reprezinta principala cauza a lipsei fortei de munca, aceasta este doar o consecinta a unor politici economice si sociale inadecvate de-a lungul celor 28 de ani.
Lipsa unei viziuni de sustinere a cresterii economiei private, de intarire a fortei economice capabile sa... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 08:02
22% dintre angajatorii din Romania planuiesc sa isi creasca numarul total de angajati in intervalul aprilie - iunie 2014, arata cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, derulat in randul a 626 de angajatori.
Previziunea Neta de Angajare a atins valoarea de +12%, prognoza fiind cea mai puternica din trimestrul IV/2012 si pana in prezent, si depasind cu 5 puncte procentuale Previziunea ajustata sezonier din primul trimestru al acestui an.
"Intentiile de angajare se intensifica, pe fondul semnelor de stabilizare din intreaga Europa si a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, insa nu credem ca avem de a face cu un optimism crescut, ci mai degraba cu o atenuare a pesimismului" a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
"Cresterea Previziunii Nete de Angajare la nivel national se bazeaza atat pe o crestere a numarului companiilor care intentioneaza sa faca angajari in trimestrul urmator - aproape unul din cinci - cat si pe scaderea semnificativa a procentului de angajatori care nu intentioneaza redimensionari, de la maximul istoric de 78% in trimestrul I la doar 69% in trimestrul II/2014. Imboldul spre angajare exista, dar este fragil si trebuie sustinut de un cadru fiscal si legislativ stabil."
Numarul total de angajari va creste in intervalul aprilie-iunie
In sapte din cele opt regiuni cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la o crestere a numarului total de angajari in... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 12:38
Mai putin de o cincime (17%) dintre angajatorii din Romania sustin ca vor face noi angajari in urmatoarele trei luni, planurile de angajare fiind mai pesimiste decat in urma cu trei luni, potrivit unui studiu al grupului cu activitati in domeniul resurselor umane ManpowerGroup Romania.
"In ciuda crizei economice din Europa, angajatorii romani anticipeaza in continuare oportunitati de angajare pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, in primele trei luni ale anului 2013. Cele mai semnificative cresteri ale activitatii de angajare, din trimestrul 2 al anului 2008 si pana in prezent, se intrevad in sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul. Adancirea crizei datoriilor din Europa impacteaza in continuare zona de business din Romania, iar acest lucru s-ar putea transforma intr-o incetinire prelungita a dezvoltarii economice" , a declarat, intr-un comunicat, Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup Romania.
Studiul Manpower, realizat pe un esantion de 635 de angajatori de pe piata locala, a folosit un indicator - previziunea neta de angajare- calculat ca diferenta intre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a numarului de angajati in ultimul trimestru al anului.
Astfel, previziunea neta de angajare pentru primul trimestru din 2013 este de 3%, avand in vedere ca 17% de angajatori care spun ca vor creste numarul de angajati in urmatoarele trei luni, 14%... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 10:55
Perspectivele pentru cei care isi cauta de munca sunt cele mai optimiste din ultimii trei ani, conform unui studiu Manpower, citat de NewsIn. "Studiul la care au participat 765 de angajatori romani din cele zece sectoare de activitate din opt regiuni indica un ritm activ al angajarilor pentru trimestrul urmator, 28% dintre angajatori anticipand cresteri de personal. Doar 8% dintre ei se asteapta la diminuari in ceea ce priveste numarul de angajati, iar un procent semnificativ, 63%, nu anticipeaza nicio schimbare. Previziunea Neta de Angajare, de 20%, este cea mai optimista din trimestrul 4 2008 pana in prezent si una din cele mai puternice din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa)", se arata intr-un comunicat al companiei.Directorul de tara al Manpower Romania, Valentin Petrof, a declarat ca perspectivele optimiste au fost determinate de asteptarile angajatorilor din industria prelucratoare si constructii."Se observa semne de imbunatatire a activitatii de angajare la nivel regional si la nivel de sectoare, indicand ca angajatorii sunt din ce in ce mai increzatori in revenirea pietei fortei de munca. Dat fiind acest context, ne asteptam sa vedem din ce in ce mai multe miscari pe piata, intrucat foarte multi inidivizi au asteptat semne de revenire inainte de a reincepe cautarea unui loc de munca ori a unor noi oportunitati", a afirmat el.Previziunea Neta de Angajare este calculata ca diferenta intre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 09:40
Pe o piata marcata de criza si somaj, peste jumatate dintre companiile din Romania nu reusesc sa ocupe locurile vacante, conform Mediafax. Peste jumatate dintre angajatorii din Romania (53%) intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante, in principal din cauza lipsei de experienta a candidatilor, iar cel mai greu de gasit sunt muncitorii calificati, inginerii si persoanele pentru functiile de conducere, potrivit Manpower.
Studiul anual Manpower privind deficitul de talente a fost realizat prin intervievarea a aproximativ 40.000 de angajatori din 39 de tari si teritorii pe parcursul primului trimestru, pentru a determina gradul in care deficitul de talente afecteaza piata muncii la nivel global.
"In comparatie cu rezultatele studiului din 2010, in clasamentul cu pozitiile cel mai greu de acoperit, pozitia «ingineri» a coborat de pe primul pe al doilea loc, in timp ce muncitorii calificati au urcat pe primul loc in topul pe Romania. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, managerii/functiile de conducere au fost mentionate de mai multi angajatori, urcand pe locul trei fata de pozitia a cincea ocupata cu un an inainte", potrivit Manpower.
Printre posturile greu de ocupat se numara si cele de mecanici, personal din domeniul financiar si contabil, bucatari, directori de vanzari, masinisti/operatori masini, operatori productie si muncitori necalificati.
Astfel, prin acest rezultat Romania se pozitioneaza peste media globala (34%).
Angajatorii locali... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 09:51