Mediul de afaceri solicita noului Guvern abrogarea OUG 114/2018 si a masurii Split TVA, care au avut un impact negativ semnificativ asupra firmelor romanesti, a declarat marti Alex Milcev, partener in cadrul firmei de consultanta EY Romania, intr-o intalnire cu presa.
"Asteptam cu nerabdare sa treaca prima perioada de acomodare a noului Guvern, ca sa vorbim concret de noile masuri pe care mediul de afaceri le considera oportune. As atinge aici cateva momente de care am fost intrebati din partea mediului de afaceri si pe care noi, si nu numai noi, le consideram ca fiind de importanta", a precizat Milcev.
El a inceput lista de masuri necesare cu abrogarea OUG 114, probabil cel mai cunoscut subiect de discutie al acestui an, care a avut impact asupra a cel putin trei industrii: telecom, energie si sectorul bancar.
"Cu totii (jurnalistii - n.r.) ati raportat nedumerirea mediului de afaceri legata de nesigurantele mediului legislativ si de impactul masiv financiar al noilor masuri. Toata lumea din mediul de afaceri considera ca Ordonanta 114 nu a fost oportuna. Aici se pune problema in ce masura efectele ei pot fi desfacute, total sau partial, si asteptam o pozitie a Guvernului legat de o parte sau de toate masurile", a spus Milcev.
Potrivit acestuia, impactul financiar cel mai mare a fost in ceea ce priveste taxa pe activele bancare, taxa in domeniul telecom si cea din sectorul energiei.
"Pe scurt, consideram ca aceasta ordonanta trebuie abrogata, asa cum a spus... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:19
Prejudiciile directe produse de "ordonanta lacomiei" se masoara deocamdata in multe miliarde de euro, potrivit estimarilor companiilor afectate si ale analistilor independenti.
Pagubele ar fi putut fi evitate simplu: daca Ministrul de Finante si prim-ministrul ar fi respectat legea. Iar legea prevede doua lucruri esentiale:
- Nicio reglementare (cu atat mai putin o OUG) fara studiu de impact;
- Nicio masura fiscala nu poate intra in vigoare cu mai putin de 6 luni de la data cand devine oficiala.
Si mai exista doua ingrediente necesare care nu sunt legiferate:
- buna credinta a decidentului - adica nu poti veni cu masuri atat de radicale intre Craciun si Anul Nou;
- gestiunea increderii atat in economia proprie, cat si pe pietele internationale.
Zeci de industrii - pe verticala si pe orizontala si zeci de legi au fost aruncate timp de 4 luni in haos.
Modificarile aduse la OUG 114/2018, prin OUG 19/29 martie 2019, au potentialul de a aduce noi presiuni pe pietele afectate si noi motive de infringement din partea Comisiei Europene in energie.
Volumul activitatii bancilor, a companiilor din energie si a celor din telecomunicatii, respectiv profiturile acestora vor scadea si, ca urmare, si incasarile din taxe ale statului.
Statul a avut deja de suferit, ca urmare a introducerii taxei pe activele bancare, in contextul in care licitatiile din acest an au avut rezultate sub asteptari, situatia ameliorandu-se fragil pe masura ce autoritatilor au anuntat... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 09:56
OUG 114 va ar putea avea afecta investitiile viitoare, iar in contexul unei perspective de incetinire a cresterii economice, principala ingrijorare vine din impactul acesteia asupra economiei, a declarat, joi, Michal Szczurek, CEO ING Bank Romania, in cadrul unei conferinte de presa.
"Noi suntem pe deplin angajati sa continuam sa investim, sa continuam sa crestem si cred ca intr-un asemenea mediu cresterea este importanta. Vrem sa investim, vrem sa crestem, vrem sa mai angajam 200 de oameni anul acesta. Vrem sa crestem afacerea intr-un mod sustenabil, dar ingrijorarea nu este legata in mod necesar de impactul asupra ING, dar cred ca va fi un impact asupra economiei. OUG 114 nu este doar despre banci, este despre fonduri de pensii, despre energie, telecom, alte sectoare si cred ca felul in care a fost introdusa afecteaza investitiile viitoare in alte sectoare pentru ca nu este confortabil intr-un mediu in care asemenea lucruri se intampla si scaderea investitiilor afecteaza alte sectoare, precum cel al IMM-urilor. Asa ca de la o crestere a PIB-ului de 7% in 2016, acum unii economisti prezic o crestere de 2% in 2020. Este pozitiva, dar mai mica cu 5 puncte procentuale fata de acum doi ani. Incetinirea economica va afecta toate bancile, ne va afecta. Deci pentru noi principala ingrijorare este economia, perspectiva economica si potentiala incetinirea a economiei mai intr-un ritm mai rapid", a spus Michal Szczurek.
El a afirmat ca atunci cand ne uitam la forma curenta a... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 15:48
Vicepresedintele BNR, Florin Georgescu, s-a intalnit joi seara cu liderul PSD, Liviu Dragnea, si i-a prezentat acestuia studiul de impact al OUG 114 realizat de BNR, dezvaluie senatorul PNL, Florin Citu.
Acesta spune ca presedintele social-democratilor a fost socat de concluziile studiului si i-a chemat de urgenta pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si pe Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al Vioricai Dancila. Cei doi, insa, au dat vina pe Comisia de Prognoza afirmand ca institutia i-a asigurat ca efectele ordonantei vor fi pozitive.
"Document care arunca in aer guvernarea PSD+ALDE! Aseara Dragnea a primit studiul de impact facut de Florin Georgescu si asumat de BNR. Studiul i-a fost prezentat de autor, care a fost si supervizor al programului de guvernare al PSD. Un om in a carui expertiza si experienta Liviu Dragnea are incredere.
A fost socat de concluziile studiului si imediat i-a chemat pe Valcov si Teodorovici. Amandoi au inceput sa dea inapoi, spunand ca nu stiau si au dat vina pe Comisia Nationala de Strategie si Prognoza care i-a asigurat, asa cum scrie si in expunerea de motive, ca efectele OUG 114 pentru economie si, mai ales, pentru sistemul bancar sunt DOAR pozitive. Zilele conducerii CNSP sunt numarate", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL atrage atentia ca concluziile studiului sunt devastatoare, iar Liviu Dragnea face orice sa le ascunda. Mai mult, spune Citu, liderul PSD a dat ordin ca studiul sa nu ajunga la... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 14:57
Ministrul Finantelor, Eugen Orlando Teodorovici, a primit saptamana aceasta o scrisoare semnata de doi inalti oficiali europeni - Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene si Pierre Moscovici, comisar european insarcinat cu Afaceri economice si financiare - care isi exprima ingrijorarea fata de efectele Ordonantei 114/2018 asupra stabilitatii financiare a Romaniei.
Cei doi oficiali europeni sunt ingrijorati privind "impactul potential al masurilor in cauza privind stabilitatea financiara, asupra capacitatii Romaniei de a finanta investitii pe termen lung, asupra dezvoltarii pietei de capital dar si asupra eficientei politicii monetare", informeaza Hotnews.
Este vorba despre OUG 114 si pachetul de legi privind sectorul bancar, care vehiculeaza asa-numita "taxa pe lacomie" aplicata bancilor.
"Consecintele acestui impozit asupra sectorului bancar din Romania pare sa fie sa fie substantial mai mare decat in alte tari ale UE care au introdus taxele bancare in trecut", se arata in scrisoare.
"Indexarea taxei la ROBOR ne ingrijoreaza foarte mult, intrucat limiteaza capacitatea Bancii Centrale de a-si indeplini obiectivele- stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara", mai spun cei doi oficiali europeni.
Nu in ultimul rand, acestia il avertizeaza pe Teodorovici ca "masurile incluse in OUG nr. 14/2018 cu privire la cel de-al doilea pilon de pensii ar putea afecta viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii, ar limita diversificarea... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 20:00
Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) a anuntat, marti, ca OUG 114 va afecta intreaga economie a Romaniei, va duce la scaderea contributiilor la bugetul de stat si nu-i va proteja pe consumatorii casnici, acestea fiind si concluziile unui studiu realizat de Deloitte.
"Studiul, realizat de Deloitte Romania, releva faptul ca OUG 114/2018 va avea efecte negative, printre care mentionam scaderea contributiilor la bugetul de stat, perturbarea concurentei din piata de gaze naturale, esecul de a proteja consumatorii casnici, dar si riscul declansarii unor investigatii la nivel european pe tema unui potential ajutor de stat pentru consumatorii industriali", se arata in comunicat.
Studiul a confirmat estimarea efectului negativ direct asupra bugetului de stat de peste 2,2 miliarde de lei anual, pe care ROPEPCA a semnalat-o in ultimul comunicat de presa pe marginea acestui subiect.
"Studiul realizat de Deloitte analizeaza impactul actului normativ in baza datelor publice disponibile, si confirma consecintele negative pentru economia romaneasca si pentru consumatori.
Dorim ca prin acest instrument sa contribuim la informarea corecta a opiniei publice despre efectele acestei Ordonante si speram sa facilitam intelegerea necesitatii revizuirii masurilor impuse asupra pietei de gaze naturale prin OUG 114/2018", a afirmat presedintele ROPEPCA, Saniya Melnicenco.
De asemenea, piata concurentiala a gazelor din Romania va inceta in cele... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 13:36
Controversata ordonanta de urgenta 114, care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci, a fost scoasa de pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget din Senat, la cererea ministrului de Finante, Eugen Teodorovici.
Acesta a argumentat ca au fost depuse foarte multe amendamente, care urmeaza sa fie discutate de catre Guvern si fiecare sector in parte
"Multumim pentru amendamentele depuse la acest act normativ, sunt foarte multe, ele se afla in analiza Ministerului de Finante si la celelalte ministere implicate in acest act normativ, cum ar fi Comunicatii, Energie. Propunerea noastra este urmatoarea: avand in vedere ca sunt foarte multe amendamente si pentru a face o analiza aprofundata, propunerea noastra este sa scoatem de pe ordinea de zi acest punct, OUG 114.
Asa vom avea timp, la nivel de Guvern, cum spunea si doamna premier ieri, vor fi discutii pe fiecare sector in parte, bancar, energie, comunicatii, se vor discuta si aceste amendamente pentru ca Guvernul sa vina cu o propunere. Daca va fi cazul, daca vor fi amendamente care sa duca la cresterea calitatii vietii pentru romani si companiile din Romania vom fi deschisi la modificarea acestei OUG", a spus Eugen Teodorovici.
In replica, senatorul PNL Florin Citu, a atras atentia ca saptamana viitoare OUG 114 va trece tacit de Senat, fara sa mai fie discutata. Totodata, el s-a aratat nemultumit de faptul ca nici pana acum Guvernul nu a prezentat un studiu de impact cu... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 13:08
Romania risca sa fie investigata de Comisia Europeana cu privire la faptul ca incalca directiva gazelor si ar putea acorda ajutoare de stat ilegale consumatorilor industriali, prin prevederile OUG 114/2018, au declarat, marti, reprezentantii Deloitte si ROPEPCA, intr-o conferinta de presa.
Compania de consultanta a realizat un studiu de impact asupra efectelor OUG 114/2018, comandat de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).
"Exista un risc de ajutor de stat ilegal pentru plafonarea pretului la care consumatorii industriali achizitioneaza gazele. Exista riscul ca unele companii similare din alte tari sa faca plangeri si sa existe o investigatie in acest sens", a aratat Sorin Elisei, expert in cadrul Deloitte.
Potrivit acestuia, Asociatia Producatorilor de Ingrasaminte chimice din Europa a avut recent o pozitie de acest gen cu privire la unele state unde pretul gazelor este semnificativ mai mic sau stabilit local.
"Nu stiu cum a fost stabilit acest pret de 68 de lei pe MWh, dar este semnificativ mai mic decat cotatiile regionale", a aratat expertul Deloitte.
Elisei a precizat ca si furnizorii de gaze sunt avantajati, intrucat pot achizitiona gaze la pret mic, plafonat, de la producatori, dar pot vinde mai departe la orice pret.
El a amintit si un raport al Consiliului Concurentei, prin care se recomanda incurajarea aparitiei de noi producatori de gaze in piata, or, in opinia sa, aceasta ordonanta nu incurajeaza... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 13:07
Banca Nationala a Romaniei a prezentat, luni, in cadrul Consiliul general al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), un studiu de impact privind efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018, iar BNR si Ministerul Finantelor au decis formarea unui grup de lucru pe aceasta tema, potrivit unui comunicat al CNSM, remis AGERPRES.
Consiliul general al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) s-a intrunit in data de 4 februarie 2019, in sedinta ordinara.
"In cadrul sedintei a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Nationala a Romaniei, privind taxa pe active financiare asupra institutiilor de credit, a activitatii de creditare si a cresterii economice, introdusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene", potrivit comunicatului.
Totodata, membrii Consiliului au decis sa fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei, se mai arata in documentul citat.
Concluziile grupului de lucru vor fi discutate in urmatoarea sedinta a CNSM, programata in data de 18 februarie 2019.
Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala a fost infiintat in baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudentiala a sistemului... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 15:54