Capitala Romaniei a coborat, in 2017, pe locul 181, in topul celor mai scumpe orase pentru expati, potrivit unui studiu anual publicat, miercuri, de firma de consultanta Mercer.
Orasele asiatice domina clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati, ocupand 5 din primele 10 pozitii.
Cu toate acestea, pe prima pozitie a clasamentului este capitala Angolei, Luanda, din cauza costurilor ridicate ale bunurilor si serviciilor de securitate, urmata in ordine de Hong Kong, Tokyo, Zurich, Singapore, Seul, Geneva, Shanghai, New York si Berna.
La polul opus, cele mai ieftine orase pentru expati sunt Skopje (207), Biskek, capitala Kirghiztanului (208), si Tunis (209).
"Desi numeroase orase asiatice raman unele din cele mai scumpe orase din lume pentru expati, marile centre financiare precum Hong Kong si Singapore continua sa atraga in continuare oamenii talentanti si sa ramana principalele alegeri pentru relocare", a declarat Mario Ferraro, director de mobilitate globala pentru Asia, Orientul Mijlociu si Africa la Mercer.
In cazul Europei Centrale si de Est, ca urmare a deprecierii monedelor locale in raport cu dolarul american, unele orase, inclusiv Praga (132) si Budapesta (176) au pierdut pozitii in acest clasament in timp ce Minsk (200) si Kiev (163) au urcat patru si respectiv 13 locuri, in pofida costului relativ stabil al locuintelor in aceste locatii.
In regiunea Europei Centrale si de Est, cele mai scumpe orase pentru expati sunt Moscova (14), Sankt... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:57
Exista cateva tari care reusesc sa faca viata de expat usoara, iar un clasament al lor a fost realizat de Wall Street Journal, in functie de mai multe caracteristici, cum ar fi calitatea vietii, serviciile de sanatate, nivelul de educatie, siguranta si securitate, un indice munca-viata cat mai echilibrat si castiguri cat mai mari.
Conform unui sondaj realizat de HSBC, in care au fost intervievati circa 9.000 de expati, o anumitat tara are cea mai buna combinatie intre aceste criterii. Iar onoare revine Elvetiei, scrie Wall Street Journal.
Principalele avantaje ale Elvetiei scoase in evidenta de expati sunt veniturile ridicate pe familie, venituri mai mari decat necesarul, si o economie puternica. In acelasi timp, viata sociala de aici nu este printre cele mai placute, si nici usurinta cu care strainii isi pot face prieteni nu este prea apreciata de respondenti, reiese din sondajul bancii elvetiene.
Daca se elimina "experienta" si "cresterea copiilor" din aceasta ecuatie, tara cea mai satisfacatoare din punct de vedere financiar pentru un expat este China (clasata pe locul al treilea la general). Turismul, cultura, stilul de viata si de adaptare pot fi frustrante in China, dar este o tara atractiva din punct de vedere economic.
Alte tari considerate atragatoare de expati sunt Singapore, Bahrain, Noua Zealand si Tailanda. Oman, Qatar, Hong Kong si Germania sunt puternice din punct de vedere economic, iar Noua Zealand, Africa de Sud, Germania, Japonia, Singapore,... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:30
Strainii care muncesc in Romania au trimis in tarile de origine 206 milioane euro in 2010, cu 22,6% mai mult decat in 2009, in timp ce pe ansamblul Uniunii Europene cresterea a fost mult mai mica, de numai 2,5%, pana la 31,2 miliarde euro, potrivit datelor publicate luni de Eurostat.
In 2009, strainii din Romania au trimis in tarile lor 168 milioane euro, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar, remiterile au fost de 30,4 miliarde euro.
Remiterile din Romania in interiorul Uniunii au crescut in 2010 cu 34,2% fata de 2009, la 106 milioane euro. Totodata, remiterile in afara UE au sporit fata de 2009 cu 12,3%, pana la 100 milioane euro.
La nivelul UE, cea mai mare parte a banilor trimisi de muncitori catre tarile de origine au ajuns in tari aflate in afara blocului comunitar, 22,3 miliarde euro, fata de numai 8,8 miliarde euro cat au ajuns in alte state membre ale Uniunii.
Potrivit Eurostat, 23% din totalul banilor trimisi in tarile de origine de lucratorii din UE au provenit din Spania (7,2 miliarde euro), urmata de Italia (6,6 miliarde euro), Germania (3 miliarde euro) si Franta (2,9 miliarde euro). mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 15:19
Bucurestiul s-a mentinut in acest an pe pozitia a 70-a in Europa dupa costurilor vietii pentru expati, insa a urcat usor la nivel mondial, pe locul 183, fata de 189 anul trecut, potrivit unui studiu al companiei britanice de consultanta ECA International, citat de Mediafax. Studiul ia in calcul un cos de bunuri de consum si servicii utilizate in mod comun de expati pentru a compara nivelul preturilor in 400 de orase si locatii din intrega lume, se arata intr-un comunicat al ECA.
Orasul norvegian Oslo a devenit cel mai scump oras din Europa pentru expati, dupa ce a devansat Copenhaga, ocupanta primei pozitii in 2009. Oslo este urmat de Stavanger (Norvegia), Copenhaga (Danemarca), Geneva, Zurich, Berna si Basel (toate din Elvetia).
Pe ultimele trei pozitii din top zece s-au plasat Helsinki (Finlanda), Moscova si Paris. "Companiile care trimit expati sa lucreze in alte state analizeaza costul vietii la calcularea pachetului salarial pentru a asigura stabilitatea puterii de cumparare a acestora.
Schimbarea in costul vietii din orase ca Oslo, Stockholm sau Moscova evidentiaza nevoia companiilor de a se adapta in functie de cursul de schimb si preturi pentru a administra mai bine pachetele salariale pentru expati", a afirmat Frederic Franchi, analist la ECA.
Din europa Centrala si de Est, Viena este cel mai scump oras, locul 12, urmata de Atena - 24, Sankt Petersburg 28, Istanbul 29, Ankara - 36, Zagreb - 41 (Croatia), Ljubljana - 43 (Slovenia), Tbilisi - 44 (Georgia),... mai mult
Luni, 14 Iunie 2010, ora 23:44
Moscova a pierdut titlul de cel mai scump oras din lume in fata capitalei nipone, pentru anul 2009, mai ales pe fondul volatilitatii valutare cauzate de criza financiara globala, reiese dintr-un studiu publicat marti de cabinetul american de consultanta Mercer, citat de AFP, preluat de NewsIn. Conform studiului, ce se bazeaza pe analiza preturilor a circa 200 de bunuri si servicii (locuinta, alimente, transport, haine, cheltuieli pentru activitati din timpul liber) in 143 de orase din lume, doua metropole nipone, Tokyo si Osaka, au devenit cele mai scumpe din lume.
Moscova cade de pe locul intai pe locul trei.
"Ca si consecinta directa a crizei economice, am observat fluctuatii valutare semnificative, care au avut un impact profund asupra clasamentului din 2009", a explicat intr-un comunicat Nathalie Constantin-Metral, analist la Mercer.
"Multe monede nationale, precum euro si lira sterlina, s-au depreciat considerabil fata de dolar, care a dus la o adevarata degringolada in clasament pentru multe dintre orasele europene", a adaugat aceasta.
Studiul Mercer are la baza costul de trai din New York, care a primit indicele 100, iar indicii pentru restul oraselor analizate sunt calculati pornind de la aceasta valoare.
Indicele capitalei nipone se ridica la 143,7 in timp ce Londra, care in 2008 ocupase pozitia a treia a clasamentului, cade pe locul 16.
Olso, oras care in 2008 a ocupat pozitia a patra in clasament, a cazut pe locul 14.
New York a urcat insa de pe locul 22 in... mai mult
Marti, 07 Iulie 2009, ora 13:25