Presiunea pe preturi reprezinta cel mai mare risc pentru companii in 2013, urmat de riscul asociat nevoii de control al costurilor si presiunii tot mai mari pe profit, conform unui raport publicat miercuri de Ernst & Young.
"Presiunea pe preturi este cel mai mare risc mentionat de companii pentru 2013.
Echipele de top management au admis ca va trebui sa identifice noi cai pentru a obtine profit, ca sa poata face fata scaderilor inregistrate in pietele dezvoltate. Acest fapt este reflectat si de orientarea companiilor catre inovatie si catre pietele emergente pentru generarea de noi oportunitati.
(...)Datorita evolutiilor anemice in cresterea pietei si competitiei acerbe la nivelul preturilor, companiile din pietele dezvoltate s-au orientat catre piete noi, in care sa poata fructifica oportunitati de extindere. Insa, pentru a exploata potentialul pietelor cu crestere rapida, companiile trebuie sa puna in balanta oportunitatile de aici cu propriul lor nivel de toleranta la riscuri. Important este nu atat cum intra in aceste piete, ci cum le cuceresc", se mentioneaza in studiu.
Companiile, obligate sa ia decizii tot mai drastice
Nivelul ridicat al salariilor si al costurilor de productie, precum si noile masuri de reglementare tot mai stricte impuse in diverse sectoare ii determina pe respondenti sa plaseze pe locul doi riscul asociat nevoii de control al costurilor si presiunii tot mai mari pe profit. Astfel, companiile sunt nevoite sa ia decizii tot mai... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 11:36
Oamenii de afaceri din Romania sunt mai increzatori ca vor inregistra cresteri ale afacerii lor in 2013. in schimb, ei sunt mai putin optimisti privind cresterea industriei in care activeaza.
25% dintre liderii de business din Romania sunt foarte increzatori, iar 40% sunt relativ increzatori ca firmele lor vor creste in 2013, arata concluziile studiului Ernst & Young "O noua viziune a cresterii".
Cu toate acestea, ei sunt mai putin optimisti privind cresterea industriei in care activeaza - doar 4% sunt foarte increzatori in acest lucru.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, 51% dintre ei se asteapta sa inregistreze o crestere moderata, de 5%-10% in 2013. Estimarile privind cresterea profitului sunt de asemenea pozitive - 37% estimeaza ca vor avea o crestere de 5%-10%, in timp ce 22% estimeaza o crestere de doua cifre a profitului, de pana la 20%. Doar 9% dintre respondenti sunt foarte optimisti, mizand pe un avans de 20%-30% al profitului.
Pentru a face fata presiunilor impuse de criza economica in mediul local de business in 2012, 30% din oamenii de afaceri chestionati au declarat ca au recurs la reduceri de costuri, iar 28% s-au concentrat pe cresterea productivitatii.
In privinta cererii clientilor in urmatoarele 12 luni, 66% dintre cei chestionati considera ca nu se vor inregistra modificari majore, fata de doar 2% care se asteapta sa asistam la modificari si 32% care considera ca va ramane la fel ca si anul trecut.
Totodata, 60% dintre oamenii de... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 12:51
Intensificarea comertului intraregional, relaxarea politicilor monetare si fiscale si cresterea cererii de bunuri vor duce la imbunatatirea perspectivelor economice pentru pietele cu crestere rapida in 2013, mentioneaza raportul trimestrial Ernst & Young - Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF).
Previziunile pentru cele 25 de piete importante cu crestere rapida, analizate in cadrul studiului Ernst & Young, aratau anul trecut o usoara scadere pe fondul cresterii globale lente, dar acestea au inceput din nou sa ia avant, inregistrand o crestere de 4,7% in 2012.
Potrivit ultimelor previziuni, cresterea se va accelera pana la 5,4% in 2013 in toate cele 25 de piete emergente, ajungand la 6,4% in 2014.
Aceste cresteri estimate evidentiaza si mai mult performanta slaba a pietelor dezvoltate - in special a celor din zona euro, unde se prognozeaza scaderi de 0,3% in acest an.
Cu toate acestea, evolutiile pietelor vor cunoaste variatii de la o regiune la alta.
Astfel, in cazul pietelor cu crestere rapida din Asia emergenta se prognozeaza o crestere de 7,8% in 2014 si de 7,0% in 2013, in timp ce, in cazul celor din America Latina, se estimeaza o crestere de 4,8% in 2014 si de 3,8% in 2013.
Perspectivele economice pentru Europa emergenta vor ramane rezervate, pe fondul evolutiilor slabe estimate pentru zona Euro, iar pretul mai scazut al petrolului va continua sa incetineasca cresterea pietelor din Orientul Mijlociu.
Pietele emergente au demonstrat ca au o... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 11:37
Plata TVA la incasarea totala sau partiala a facturilor din 2013 are si avantaje si dezvantaje pentru mediul de afaceri, arata un studiu realizat de Ernst & Young.
Printre avantaje se numara efectul pozitiv asupra numeralului companiilor furnizoare sau prestatoare. La polul opus, plata TVA la incasarea facturilor poate cauza si intarzieri in exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru companiile care achizitioneaza bunuri si servicii, potrivit unui comunicat emis de Ernst & Young.
Firmele cu o cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor plati TVA la incasarea totala sau partiala a facturilor de la 1 ianuarie 2013, potrivit unui proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Plata TVA la incasare: Ce spune proiectul de lege
Pana la introducerea acestui sistem, agentii economici trebuie sa determine daca li se poate aplica, atat din perspectiva vanzarilor, cat si a achizitiilot de la furnizorii care il aplica.
Implicatiile pentru companiile care vor fi obligate sa adere la acest sistem sunt extinse si trebuie analizate cu o atentie deosebita, sustin reprezentantii Ernst & Young.
Procedurile interne de facturare si raportare trebuie revizuite pentru a raspunde noilor cerinte de monitorizare. In plus, sistemele IT vor trebui schimbate, proces ce implica eforturi si costuri ce nu au fost probabil planificate pentru perioada urmatoare.
Oficialii Ernst & Young vor organiza in perioada urmatoare o serie de seminarii de specialitate si... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 12:07
Orice crestere economica a Romaniei din urmatoarele trimestre se va baza, probabil, pe cererea interna, deoarece peste 70% din exporturile romanesti sunt adresate pietelor din UE unde criza indica perspective slabe pentru cresterea valorii nominale a acestora pe termen scurt, conform unui raport al Ernst & Young.
Cheltuielile de consum, cel mai probabil, se vor restrange pe masura ce populatia va incerca sa descarce din povara datoriilor, conform Raportului Ernst&Young "Eurozone Forecast (EEF) - Summer 2012". Acest lucru va fi contrabalansat de cresterea veniturilor reale pe fondul scaderii inflatiei si al planurilor Guvernului de a creste salariile bugetare.
Rezultatele care reies din modelarea EEF pentru Romania indica o crestere a cererii interne de 1,3% in 2012 si de 2,8% in 2013. Mai mult decat atat, EEF arata ca investitiile ar putea reprezenta un stimul important al cresterii in Romania, deoarece tara are nevoie de modernizarea infrastructurii publice.
Raportul, lansat vineri, porneste de la premisa ca programul de austeritate al Greciei va continua si ca celelalte state membre ale zonei euro, precum Spania si Italia, vor evita turbulente financiare semnificative in perioada urmatoare. Daca aceste conditii sunt indeplinite, aversiunea fata de riscuri a pietelor financiare, a companiilor si a populatiei se va ameliora catre sfarsitul lui 2012, desi nivelul total al productiei zonei euro se estimeaza ca va scadea cu 0,6% in 2012.
Ernst & Young... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 11:38