Adaptarea competentelor angajatilor pentru Cea de-a patra revolutie industriala ramane o provocare pentru organizatiile din toata lumea, deoarece liderii inca nu inteleg pe deplin ce abilitati sunt necesare pentru a avea succes in lumea in permanenta schimbare in care traim, arata cel mai recent studiu Deloitte privind gradul de pregatire pentru Industria 4.0, efectuat pe baza raspunsurilor a peste 2.000 de lideri de business din 19 tari.
In acest context, atunci cand pregatesc programe dedicate angajatilor, liderii investesc cu prioritate in training si dezvoltare (74%), in intelegerea competentelor necesare in viitor (59%) si in atragerea si retentia angajatilor (28%).
Raportul arata si ca tot mai multi lideri considera acum ca responsabilitatea pentru dezvoltarea angajatilor este si a lor, nu doar a individului. De aceea, peste 80% din respondenti au creat sau sunt in curs de creare a unei culturi organizationale care faciliteaza invatarea pe tot parcursul vietii.
Studiul mai subliniaza ca, pentru prima data, schimbarile climatice au devenit una dintre principalele ingrijorari ale liderilor din toata lumea.
Noua din zece respondenti se tem ca efectele modificarilor climatice ar putea avea efecte negative asupra organizatiilor lor, iar multi dintre ei implementeaza programe care incearca sa ofere solutii pentru resursele tot mai limitate si pentru protejarea mediului.
"In contextul in care companiile romanesti raporteaza cresteri sustinute ale veniturilor... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 13:45
Romania risca sa fie investigata de Comisia Europeana cu privire la faptul ca incalca directiva gazelor si ar putea acorda ajutoare de stat ilegale consumatorilor industriali, prin prevederile OUG 114/2018, au declarat, marti, reprezentantii Deloitte si ROPEPCA, intr-o conferinta de presa.
Compania de consultanta a realizat un studiu de impact asupra efectelor OUG 114/2018, comandat de Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA).
"Exista un risc de ajutor de stat ilegal pentru plafonarea pretului la care consumatorii industriali achizitioneaza gazele. Exista riscul ca unele companii similare din alte tari sa faca plangeri si sa existe o investigatie in acest sens", a aratat Sorin Elisei, expert in cadrul Deloitte.
Potrivit acestuia, Asociatia Producatorilor de Ingrasaminte chimice din Europa a avut recent o pozitie de acest gen cu privire la unele state unde pretul gazelor este semnificativ mai mic sau stabilit local.
"Nu stiu cum a fost stabilit acest pret de 68 de lei pe MWh, dar este semnificativ mai mic decat cotatiile regionale", a aratat expertul Deloitte.
Elisei a precizat ca si furnizorii de gaze sunt avantajati, intrucat pot achizitiona gaze la pret mic, plafonat, de la producatori, dar pot vinde mai departe la orice pret.
El a amintit si un raport al Consiliului Concurentei, prin care se recomanda incurajarea aparitiei de noi producatori de gaze in piata, or, in opinia sa, aceasta ordonanta nu incurajeaza... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 13:07
Lipsa veniturilor la bugetul de stat ar fi, se pare, cauza principala pentru care a fost emisa OUG 114 privind masuri fiscal bugetare, a declarat, joi, intr-o intalnire cu presa, Dan Badin, partener coordonator Servicii fiscale si juridice, Deloitte Romania.
"Mi-am adus aminte de o zicala a unui parinte al manipularii si as spune chiar un maestru, Joseph Goebbels, care spunea ca o minciuna repetata de un numar suficient de ori ajunge sa devina adevar. Se pare ca noi am ajuns in perioada in care trebuie sa repetam adevarul de un numar suficient de ori, astfel incat acesta sa ramana adevar. Romania nu este formata numai din guvernanti sau numai din angajati, ci este formata din absolut toti cei care traiesc in aceasta tara, inclusiv companiile care reprezinta o componenta importanta a economiei nationale.
Pana la urma, companiile reprezinta locul principal de unde oamenii isi obtin veniturile ca sa traiasca. Ordonanta 114 are deja efecte negative asupra economiei si afecteaza, in mod substantial, multe industrii. Am vrut sa intelegem, in primul rand, de ce a fost data aceasta Ordonanta?
Acum, la mai bine de o luna, cand vedem ca bugetul nu a fost publicat, se pare ca o componenta principala a cauzelor pentru care a fost emis acest document o reprezinta, eventual, lipsa de venituri la buget.
Dupa mai multi ani in care unele dintre taxe au fost scazute, iar cheltuielile guvernamentale au crescut destul de mult, fiscalitatea ca principala sursa a bugetului de stat... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 13:55
Directorii financiari din Romania apreciaza ca in viitorul apropiat piata locala s-ar putea confrunta cu o criza de specialisti in domeniul financiar. Managerii romani sunt singurii care sunt ingrijorati de acest aspect, potrivit unui studiu Deloitte.
"Liderii departamentelor financiare din companii de top din Romania si-au exprimat temerea cu privire la o posibila diminuare a resursei de talente in viitorul apropiat; acest consens pune Romania intr-o pozitie unica fata de celelalte sapte tari incluse in cel mai recent studiu CFO lansat de Deloitte Europa Centrala", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta si audit.
Marea majoritate a directorilor financiari din regiune nu sunt ingrijorati de o posibila criza pe piata talentelor, in urmatorul an. Romania face exceptie, 57% dintre respondenti exprimandu-si aceasta opinie.
"Diminuarea ofertei este de asteptat cu precadere la nivelul mediu de management, un palier foarte important pentru companii in general si, de asemenea, cel mai vulnerabil. In organigrama unei institutii, nivelul de mid-management este de obicei acea zona de profesionisti care are atat capacitatea de a livra proiecte, cat si de a coordona echipe. Ei sunt primii vizati pentru promovare, dar si target pentru recrutare de catre concurenta", a declarat, Doina Patrubani, director in cadrul Deloitte Consultanta - Management Consulting si expert in domeniul Capitalului Uman.
In opinia sa, raspunsurile directorilor din Romania in ceea ce... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 16:07
Actuala etapa a crizei economice obliga companiile sa examineze extrem de critic structura de costuri, spre deosebire de etapele precedente ale recesiunii, arata o analiza publicata, miercuri, de Deloitte Romania.
"De aceasta data conducerea companiilor trebuie sa acorde o importanta deosebita echilibrului dintre necesitatea de a reduce costurile (deci, deseori, si numarul de angajati) pe de o parte, iar pe de alta parte, de a anticipa imperativele strategice pe termen mediu si lung. Sarcina este cu atat mai dificila cu cat in fiecare domeniu de activitate se pot construi nu unul singur, ci mai multe scenarii diferite ale evolutiei contextului economic in urmatorii ani", arata studiul.
Pana in prezent, multe companii s-au concentrat asupra transformarii si optimizarii functiilor suport (in principal resurse umane, departamentul financiar, IT). Chiar daca mai exista inca posibilitatea unor imbunatatiri incrementale, in linii mari, eficienta care poate fi generata de astfel de reduceri a fost obtinuta. Inevitabil, incepe sa apara necesitatea reducerilor la nivelul capabilitatilor si operatiunilor principale.
Evident, aceasta noua faza de reduceri este insotita de un nivel de risc incomparabil mai mare. Este necesar sa existe un mare grad de certitudine ca schimbarile efectuate la nivelul activitatilor cheie nu pun in pericol chiar ceea ce face succesul unei companii: eficienta sa operationala si calitatea produselor sau serviciilor furnizate, releva analiza.... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:43
Gradul de incertitudine privind sistemul fiscal, in special ca urmare a schimbarilor legislative frecvente si calitatii relatiei cu autoritatile fiscale, este, in Romania, unul dintre cele mai ridicate din regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), potrivit unui studiu Deloitte.
Informatia este inclusa in prima editie a raportului "Gradul de certitudine fiscala - un studiu despre relatia dintre companii si autoritatile fiscale" in 24 de state din EMEA.
"Desi rezultatele arata ca in majoritatea tarilor companiile au o relatie buna cu autoritatile fiscale locale, gradul general de incertitudine reprezinta un motiv de ingrijorare: unul din doi respondenti considera ca incertitudinea fiscala din tara lor are un impact si chiar afecteaza operatiunile companiei pe care o reprezinta", se arata intr-un comunicat al Deloitte.
Cadrul legislativ si rolul autoritatilor locale in cazul sistemului fiscal romanesc
Studiul analizeaza totodata gradul in care autoritatile locale implementeaza sistemele informatice la nivel operational, modul in care respondentii din diverse tari percep disensiunile cu autoritatile locale si sistemul de solutionare fiscala anticipata.
"Acum trei ani, Deloitte Tax lansa raportul Fiscalitatea romaneasca - Radiografia unei reforme incomplete, care prezenta o parte dintre provocarile semnalate de marii contribuabili din Romania. Identificam atunci doua neajunsuri importante care contrabalansau avantajele competitive ale sistemului fiscal... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:25
Multi italieni isi vor cheltui bonusul de sarbatori, echivalent cu cel de-al 13-lea salariu in Romania, pentru a-si plati facturile, sarind anul acesta de traditionalele cadouri de sarbatori, in conditiile in care tara se confrunta cu cea mai grava criza din ultimii 60 de ani.
"Consumatorii nu mai cred in ziua de maine. Vanzarile in perioada Craciunului vor scadea cu mai mult de 15% fata de anul trecut, inregistrand cea mai mare scadere de la al Doilea Razboi Mondial, pana in prezent", spun expertii, potrivit Bloomberg.
Premierul italian, Mario Monti, a anuntat masuri de austeritate drastice pentru a incerca sa evite despartirea de zona euro. Printre masurile propuse de Monti se regasesc taxele pe bunurile de lux si pensionarea amanata pentru multi muncitori.
Avand in vedere situatia drastica a tarii, cumparatorii italieni si-au redus bugetele cu 2,3% fata de anul trecut, la 625 de euro pentru cadouri, produse alimentare pentru masa festiva si divertisment in timpul sezonului de sarbatori, potrivit unui studiu Deloitte.
Vanzatorii italieni impartasesc pesimismul consumatorilor. Vanzarile cu amanuntul au scazut in luna septembie cu 1,6% fata de anul anterior, cele mai bine vandute articole fiind pantofii si aparatele de uz caznic.
Potrivit agentiilor turistice, italienii care nu vor sa stea acasa de sarbatori, insa nu sunt dispusi sa scoata din buzunar mai mult de 100 de euro isi pot petrece Craciunul la restaurantul La Vigilia, cu un aperitiv de 50 de... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 22:30
Ca in fiecare an, marea companie de audit Deloitte publica un clasament al celor mai importanti 500 jucatori economici din Europa Centrala si de Est. Anul acesta clasamentul, intocmit dupa cifra de afaceri, evidentiaza si schimbarile determinate de criza. Schimbarile s-ar putea spune sunt minore, ceea ce era de asteptat, caci marii jucatori nu puteau ramane decat aceiasi. Din primii 500, un numar de 38 sunt inscrisi juridic in Romania. Din pacate, concluzia studiului Deloitte ce insoteste clasamentul - concluzie impartasita, si mai din pacate, de publicatii de business din Romania - este ca 38 de companii "romanesti" se lupta sa-si faca loc in regiune si chiar reusesc.
Ba, ducandu-se la absurd interpretarea aceasta cu totul fara fundament, ni se spune ca Romania si-a sporit "reprezentarea", caci in clasamentul pe anul anterior erau doar 33 de companii inscrise juridic in Romania intre primele 500, iar cota lor era de numai 6%, fata de 8% la cat a crescut.
Punerea unui semn de egalitate intre o companie inscrisa juridic in Romania si o companie "romaneasca" este abuziva si cu totul netemeinica.
O filiala inscrisa juridic in Romania apartinand unei multionationale nu este mai putin multinationala decat mama ei si, oricum, nu devine "romaneasca" nici in cuget si simtiri si nici din punctul de vedere al capitalului, deciziei si distributiei profitului.
De altfel, in general, o firma cu capital strain inscrisa juridic intr-o tara nu devine, prin simpla inscriere... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 11:41
Perspectivele Romaniei se stabilizeaza, pe fondul imbunatatirii increderii in economie, a termenelor de plata a creantelor si planurilor de investitii, dar increderea directorilor de companii a scazut in privinta perspectivelor de angajare si relaxarea reglementarilor, potrivit unui studiu Deloitte, citat de Mediafax.Deloitte a anuntat, miercuri, concluziile celei de-a cincea editii a Deloitte Business Sentiment Index, realizat pe baza opiniilor si previziunilor exprimate de directori din cele mai mari companii din Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.
"De la ultima editie a studiului, in trimestrul trei al anului trecut, numarul directorilor executivi optimisti a ramas in mare acelasi (39%), in timp ce procentul pesimistilor a scazut de la 20% la 13%.
In plus, directorii romani sunt mai relaxati in privinta termenelor de plata a creantelor (84% dintre ei spun ca facturile sunt platite intr-o perioada de timp sigura sau relativ sigura, fata de 70% la editia anterioara; in acelasi timp, numarul companiilor care spun ca termenele de plata sunt excesive a scazut de la 30% la 16%)", a declarat intr-un comunicat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
Cu toate acestea, deteriorarea increderii pe anumite paliere, cu precadere in zona angajarilor, a adus Romaniei doar un punct in plus la indicele de tara, pana la 115.
"Nu este neaparat un lucru rau, ci mai degraba efectul unor schimbari structurale in derulare sau necesare in contextul local de... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 10:05