Intr-o societate in care retelele de socializare au devenit o agora virtuala si fiecare persoana isi poate exprima liber parerile, reputatia si imaginea unei companii trebuie construite si mentinute cu foarte mare grija. Din ce in ce mai multi consumatori cer companiilor sa schimbe modul in care isi desfasoara activitatea, sa devina mai transparente si sa isi asume un rol activ in abordarea problemelor sociale, culturale si de mediu. In plus, in actualul context sanitar, solidaritatea si implicarea sociala au devenit foarte importante si relevante atunci cand vorbim despre imaginea unei companii. Responsabilitatea sociala corporativa (CSR) nu mai este doar un trend de PR, ci are un rol din ce in ce mai bine conturat in orice plan de business, iar companiile care ignora acest lucru o fac pe propria lor raspundere.
Iata de ce activitatile de responsabilitate sociala sunt atat de importante si cum pot ele ajuta la construirea unei bune reputatii.
Mesaje catre comunitate
Companiile care au politici de responsabilitate sociala le pun in practica, de obicei, prin diferite forme de donatii catre organizatii de caritate, prin programe de voluntariat ale angajatilor sau prin implementarea de bune practici privind mediul inconjurator. Atunci cand astfel de activitati sunt comunicate eficient, o companie transmite de fapt comunitatii din care face parte ca este in pozitia de a ajuta societatea si actioneaza in acest sens. Prin acest proces, companiile nu numai ca ajuta... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2020, ora 17:57
Noua editie a studiului "Evolutia afacerilor in 2020" lansat azi de Valoria si realizat in parteneriat cu Doingbusiness.ro aduce o perspectiva unica a modului in care companiile au previzionat evolutia afacerilor la inceput de an in 2018, 2019 si 2020.
La intrebarea "cum credeti ca va fi anul 2020 pentru afaceri comparativ cu anul 2019?", scorul total al raspunsurilor exprimate pe o scala de la "1-total nefavorabil" la "10-total favorabil", atinge 5,95 in 2020, fata de 3,90 in 2019 si 4,40 in 2018.
"Comparativ cu editia de la inceputul anului 2019, cercetarea Evolutia afacerilor in 2020 arata un reviriment al sentimentului de business in Romania. Rezultatele cercetarii indica optimismul companiilor privind evolutia pozitiva a cifrei de afaceri, profitului si investitiilor.
De asemenea respondentii spun ca anul 2020 va fi mai favorabil pentru afaceri comparativ cu anul 2019. Putem pune receptarea pozitiva pe seama schimbarii de ton in abordarea masurilor economice, precum si pe asigurarile cu privire la stabilitatea fiscala", spune Constantin Magdalina, Expert Tendinte si Tehnologii Emergente, co-autor al cercetarii.
Prognoza privind evolutia cifrei de afaceri
Fata de prognozele de la inceputul anului 2018 si 2019, perspectiva de crestere a companiilor este mai optimista in 2020. Vedem o crestere de 2pp (puncte procentuale) a companiilor care se asteapta la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10% si de 9pp a celor care prognozeaza o cifra de afaceri mai mare cu... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 11:09
Numarul de companii in insolventa a scazut in primul semestru al acestui an cu 33%, insa aceasta diminuare este compensata de cresterea numarului de firme radiate in timp ce intarzierile la plata cresc semnificativ, iar companiile mari se confrunta cu un mediu economic dificil, conform unui studiu realizat de Coface.
"Un nou studiu realizat de Coface Romania privind evolutia insolventelor in Romania, pe parcursul primului semestru al anului 2019, puncteaza scaderea numarului de companii insolvente in aceasta perioada, cu 33%, in contextul unei cresteri economice reale sustinute, de 5,1%. Cu toate acestea, evolutia macroeconomica nu este sustenabila, din cauza mai multor dezechilibre: adancirea deficitului fiscal cu 81% in primul semestru al acestui an, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior, cea mai ridicata inflatie anuala din cadrul UE, de 4,1%, cresterea deficitului comercial si deprecierea monedei nationale. Mai mult, analiza Coface arata ca scaderea insolventelor este compensata de cresterea firmelor radiate, intarzierile la plata cresc semnificativ, iar companiile mari se confrunta cu un mediu economic dificil", se mentioneaza intr-un comunicat Coface remis, miercuri, AGERPRES.
Studiul semnaleaza ca firmele care au intrat in insolventa pe parcursul primului semestru al anului curent au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani, iar distributia regionala a cazurilor de insolventa in primul semestru al anului 2019 reflecta... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 11:49
Marea majoritate a companiilor de dimensiuni medii (87%) din Europa evalueaza ca pozitiva situatia actuala a afacerii lor si au perspective optimiste cu privire la viitorul lor apropiat.
Cel mai recent studiu EY arata ca aproape jumatate dintre companiile de dimensiuni medii din Europa (46%) se asteapta ca performantelor lor in urmatoarele sase luni sa se imbunatateasca si doar 7% dintre companii anticipeaza o deteriorare a activitatii de business.
"Cel mai ridicat nivel de optimism se inregistreaza in servicii si industria producatoare. Cele mai atractive conditii pentru derularea afacerilor se intalnesc, in prezent, in Turcia, Irlanda si Marea Britanie, iar cele mai nefavorabile in Grecia", se arata in comunicatul EY.
50% din companiile medii din Europa si 64% din cele din Romania se asteapta la cresterea cifrei de afaceri in 2015
In privinta evolutiei cifrei de afaceri, 50% dintre companiile medii din Europa se asteapta la cresterea veniturilor, conform barometrului EY European Mid-Market, comparativ cu 64% dintre companiile medii romanesti, conform studiului EY Romania O noua viziune a cresterii 2015.
Ce asteptari sunt pe termen scurt
Asteptarile pe termen scurt privind evolutia economiilor nationale sunt prudent optimiste: in 14 din cele 21 de tari se asteapta o imbunatatire a situatiei economice interne, in vreme ce in 6 tari se estimeaza o depreciere a acesteia.
In linie cu perspectivele economice pozitive, companiile de dimensiunii medii din... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 10:44
Companiile care refuza sa adopte un model de business axat pe client si isi mentin structurile organizationale traditionale, continuand sa faca investitii punctuale in tehnologie fara o viziune de ansamblu, ascultand mai degraba de expertii interni decat de vocea clientului, nu vor reusi sa creasca si sa-si valorifice avantajul competitiv.
De asemenea, in procesul de obtinere de informatii de valoare de la clienti, liderii din marketing si vanzari nu se asigura ca sunt folosite cele mai bune instrumente de analiza, se mai arata in raportul global EY, "Competition, coexistence or symbiosis? The DNA of C-suite sales and marketing leaders".
Doar 47% dintre CMO si 58% dintre CSO declara ca au o relatie buna de colaborare cu directorul IT (Chief Information Officer - CIO),
Raportul EY, care are la baza un studiu calitativ efectuat in randul a peste 700 de lideri de marketing si vanzari si peste 120 reprezentanti din top management, precum si peste 20 de interviuri in profunzime, arata ca doar 58% dintre directorii de marketing (Chief Marketing Officers - CMO) si 68% dintre directorii de vanzari (Chief Sales Officers - CSO) considera ca aduc valoare companiei prin folosirea feedback-ului de la clienti in scopul dezvoltarii business-ului lor.
"In mediul de business volatil de astazi, cand branduri care se impun la nivel global pot aparea si disparea in cativa ani, nicio strategie comerciala nu poate garanta un succes durabil. Un lucru este insa cert: companiile care... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 12:10
Valoarea de piata a 162.455 de firme din Romania era la sfarsitul lui 2013 mai mica sau egala cu 1.000 de euro. La polul opus se regasesc 37 de companii, cu o valoare de piata mai mare de 500 milioane euro, arata o analiza realizata de RisCo - Verificare Firme Online.
"Daca dorim sa stim unde este locul economiei romanesti la nivel global si al UE, nu este suficient sa avem statistici generale privind numarul de inregistrari de firme noi, radieri si insolvente de-a lungul anilor. Dintre companiile de pe piata, trebuie sa stim cate au dimensiuni suficiente pentru a fi competitive intr-o piata tot mai integrata. Datele arata ca mai putin de 30.000 de companii aveau o valoare de piata de peste 1 milion de euro si mai putin de 5000 aveau o valoare de piata de peste 10 milioane de euro, la nivelul anului 2013. Asadar, Romania este tara in care sectorul IMM constituit din firme foarte mici reprezinta majoritatea; in consecinta, politicile guvernamentale de sprijinire a economiei ar trebui sa se axeze pe acest segment de firme", a spus Dragos Cabat, Managing Partner RisCo.
Valoarea de piata a unei firme este calculata pe baza valorii estimate de piata a capitalului si datoriile firmei, fiind utilizate datele contabile la sfarsitul fiecarui an fiscal, ajustate cu multiplii medii relevanti ai companiilor listate pe pietele de capital, din acelasi domeniu de activitate cu firma analizata.
De asemenea, sunt luate in calcul si rezultatele financiare nete prin metoda de... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 11:12
Peste o treime dintre firmele germane membre ale Camerei de Comert Germano-Bulgare (GBCCI) nu ar mai investi in Bulgaria, printre motivele mentionate fiind sistemul administrativ ineficient, coruptia si infrastructura nedezvoltata.
Astfel, 35% dintre companiile participante la un sondaj efectuat in randul membrilor asociatiei au afirmat ca nu ar mai investi din nou in Bulgaria, comparativ cu 21,5% anul trecut, relateaza Novinite.
Oamenii de afaceri au reclamat in special sistemul administrativ ineficient, lipsa stabilitatii legislative si a transparentei achizitiilor publice, coruptia si infrastructura nedezvoltata.
Directorul general al GBCCI, Mitko Vasilev, a notat ca numai 12% dintre respondenti considera ca situatia economica din Bulgaria este pozitiva.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Bulgariei, investitiile germane in aceasta tara au scazut anul trecut cu 54 milioane de euro. Investitiile germane in Bulgaria, in perioada 2000-2011, se ridica 1,8 miliarde de euro. mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 22:39
Cisco identifica noi metode utilizabile de catre comercianti pentru a "prinde" si "pastra" clientii si pentru a revitaliza magazinele fizice, potrivit unui studiu al companiei.
Conform studiului, magazinele trebuie sa raspunda consumatorilor pasionati de tehnologie creand experiente digitale, usor de folosit si bazate pe tehnologie in magazin pentru a creste volumul cumparaturilor si pentru a mari profiturile. Aceste experiente "amesteca" vanzarea fizica cu amanuntul alaturi de cel mai bun continut online.
Studiul a relevat existenta a trei comportamente de cumparaturi specifice. In primul rand, influenta pe care o are continutul digital asupra deciziilor de cumparare ale consumatorilor, apoi, pe locul doi se afla felul in care consumatorii abordeaza cumpararea de pe mai multe canale, iar al treilea comportament se traduce in felul in care consumatorii folosesc tehnologia cand sunt la cumparaturi.
Aceste experiente care acopera mai multe zone tehnologice, cunoscute si ca "mashops" sunt denumite astfel deoarece ele "amesteca" (mash-up) lumile virtuala si fizica pentru a crea noi metode de a face cumparaturi (shop).
De asemenea, studiul a descoperit ca impulsul de cumparare poate fi declansat de continutul digital. Aducerea continutului digital online in magazin este mai puternica in influentarea deciziilor de cumparare la punctul de vanzare.
Astfel, 19% dintre respondenti au fost influentati sa faca o achizitie de catre declansatori "de inspiratie" digitali,... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 08:48
Companiile incep sa adopte noul sistem de operare Microsoft, Windows 7, sau sa planifice trecerea la noua platforma, ceea ce s-ar putea constitui intr-un nou semnal pozitiv pentru industria IT, dat fiind ca decizia implica o crestere a investitiilor in zona de software, spune compania de analiza Dimensional Research. Studiul a fost realizat in luna ianuarie 2010, pe 923 de companii. Mai mult de jumatate din companii vor utiliza Windows 7 - cel putin pe cateva sisteme - pina la finalul acestui an.
Cercetatorii au stabilit ca 16% dintre firme au adoptat deja sistemul de operare Microsoft, care are ca focus viteza si compatibilitatea. In plus 42% dintre cei interogati au spus ca planuiesc deja sa introduca Windows 7 pe computerele angajatilor in cursul acestui an.
"Rezultatele studiului sunt foarte pozitive pentru Microsoft si Windows 7", a apreciat un analist Dimensional Research. Cifrele Windows 7 sunt relativ comparabile cu ratele de adoptie Windows Vista si asta in ciuda perioadei de criza economica, iar procentele sunt mult mai bune decat anul trecut.
De altfel evolutia pozitiva este confirmata si de Microsoft. Vicepresedintele producatorului software care se ocupa de Windows, Brad Brooks, a declarat recent ca vede tot mai mult interes din partea companiilor pentru Windows 7.
Chiar si in zona de retail sunt comenzi mai mari de sisteme cu Windows 7 Professional, comparat cu cel Home Premium. Cifrele foarte bune nu inseamna insa ca perioada de criza a trecut,... mai mult
Vineri, 19 Martie 2010, ora 00:24