Consecintele economice ale pandemiei de COVID-19 nu sunt deloc de neglijat pentru Europa. Pe de o parte a avut loc o oprirea productiei (cel putin partial) in multe companii, iar pe de alta parte am asistat la scaderea consumului, din cauza restrictiilor de mobilitate. Declinul veniturilor companiilor a condus o crestere a intarzierilor la plata - si, in cele din urma, a incapacitatii de plata. Acestea ar fi principalele concluzii ale unui recent studiu al celor de la Coface. Vestile nu sunt bune pentru Romania, intrucat se anticipeaza multe insolvente in state catre care noi directionam aproape doua treimi din exporturi. Iar daca aceste economii vor merge prost, nici noua nu ne va merge altfel.
Situatia nu e insa una uniforma in intreaga lume. Analistii se asteapta la o crestere diferentiata si intarziata a insolventelor in Europa, in ciuda modificarilor reglementarilor.
Conform modelelor de prognoza ale Coface, este de asteptat ca numarul de insolvente in toata Europa sa creasca brusc, in a doua jumatate a anului 2020 si in 2021. Germania, tara cel mai putin afectata, este inca pe un trend de crestere a insolventelor cu 12% intre sfarsitul lui 2019 pana la sfarsitul anului 2021. Franta (+21%) si Spania (+22%) vor fi mai afectate de criza. Cu toate acestea, cele mai mari cresteri ale numarului de insolvente sunt asteptate sa apara in Olanda (+36%), Regatul Unit (+37%) si Italia (+37%).
Desi prognozele privind insolventele sunt aproximativ in linie cu previziunile de... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 13:59
Agentia de rating si evaluare Coface a comunicat, joi, datele unui studiu privind maturitatea mediului de afaceri romanesc.
Iata concluzia principala: "Caracterizat de o competitivitate scazuta, de subtierea paturii de mijloc, de accentuarea unui fenomen de polarizare si de un spirit antreprenorial modest, mediul de afaceri romanesc pare sa fie intr-un stadiu embrionar al dezvoltarii si incapabil sa treaca la nivelul urmator".
In plus, companiile romanesti progreseaza foarte lent, nu detin strategii pe termen lung, fiindu-le deci afectata dezvoltarea, iar start-up-urile produc idei de afaceri generale, modest documentate.
Procesul distrugerii creative - care este efectul net
In perioada de boom, imediat dupa aderarea in UE, mediul de afaceri romanesc inregistra o medie de doua SRL-uri nou inregistrate la fiecare companie care isi intrerupea activitatea.
Impactul crizei financiare pe plan local a fost masiv si a inversat acest raport, astfel incat, in perioada 2009 - ...citeste mai departe despre "Coface: Mediul de afaceri romanesc e in stadiu embrionar, incapabil de evolutie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 20:28
Situatiile financiare publicate de Ministerul Finantelor arata ca firmele din randul distribuitorilor autohtoni de produse alimentare, agricole si diverse acestor segmente au generat in 2012 o cifra de afaceri totala de 100 miliarde de lei si 120.784 de locuri de munca, detinand, astfel, o pondere de 9,4% din cifra de afaceri si 3% din efectivul de salariati al tuturor firmelor considerate active la nivelul intregii economii.
Cresterea volumului vanzarilor si obtinerea de profit nu garanteaza intotdeauna o situatie buna a lichiditatilor efective, se arata intr-un studiu realizat de Coface.
"La un nivel agregat, situatia pozitiva a celor trei categorii de distribuitori, indicata de cresterea numarului de firme active, a cifrei de afaceri si a numarului de salariati nu este, din pacate, confirmata si de evolutia profitabilitatii companiilor. Astfel, profitul net total inregistrat in acest segment al comertului cu ridicata a scazut cu nu mai putin de 33%, in special din cauza evolutiei total nefavorabile a profitului net obtinut de distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun (-37%) si de produse diverse (-43%), in timp ce doar profitul distribuitorilor de produse agricole a crescut cu 20%. Este clar ca nivelul consumului este inca redus, ceea ce impune o presiune asupra preturilor si profitabilitatii distribuitorilor.", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.
Corelarea evolutiei cifrei de afaceri si a profiturilor nete cu gradul de... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 14:35
Asiguratorul global de credite comerciale si principalul furnizor de informatii de afaceri in Europa Centrala, Coface, isi imbunatateste oferta online cu date financiare relevante si actualizate despre companii si mediul economic in care acestea activeaza. Rapoartele de credit sunt disponibile acum pentru 54 de tari, de la SUA, Germania pana la Turkmenistan si Qatar.
Rapoartele de credit Coface reprezinta un instrument cuprinzator si flexibil al managementului riscului de credit. Acestea ofera suportul necesar evaluarii potentialilor parteneri de afaceri si clasifica clientii in functie de istoricul platilor si al creditelor.
ICON, baza de date a Coface si cea mai mare retea de informatii financiare din Europa Centrala si de Est, genereaza acum continutul online si direct pentru rapoartele internationale din 54 de tari.
Design-ul acestora este personalizat, iar accesul la informatii se realizeaza in timp real in toate tarile.
De asemenea, rapoartele Coface ofera si informatii despre disponibilitatea datelor financiare si cele ale analistilor, alaturi de posibilitatea comunicarii directe cu acestia.
"Coface pune acum la dispozitie rapoarte online de credit pentru 54 tari. Aceasta oferta importanta include aproape toate tarile europene, precum si Asia, Orientul Mijlociu si SUA. Companiile vor beneficia de informatii in timp real despre partenerii lor de afaceri.", a declarat Katarzyna Kompowska, Executive Manager, Coface Central Europe. mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 15:50
Numarul companiilor care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului a scazut cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 18.321 de firme, insa ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat in trimestrul al treilea, in conditiile in care soldul la finalul primului semestru anunta o contractie de 10%.
Una dintre cauze a fost decizia unor companii de a grabi acest proces, luand in considerare modificarile aferente codului de procedura civila, conform grupului Coface.
Accelerarea ritmului de insolvente din ultima perioada va determina, probabil, ca nivelul de la sfarsitul anului curent sa fie comparabil cu cel inregistrat anul anterior. Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 se va inregistra un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari.
Evolutia insolventelor indica o stagnare relativa
Evolutia recenta a insolventelor indica o stagnare relativa, dar efectele negative prezente sunt semnificative si se vor propaga in economia privata.
In urma analizei datelor financiare aferente firmelor insolvente in corelatie cu contextul macroeconomic si practicile de business observate intre companii, identificam cateva cauze, care au dus la amplificarea acestui risc global.
Prima este cresterea importantei creditului comercial, pe fondul unei ponderi mai ridicate a creantelor in active circulante in bilantul companiilor.
A doua, conform Coface, este extinderea termenelor de incasare, pe fondul cresterii mai... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 11:50
In primele sase luni ale anului 2013, 12.739 de companii au intrat in insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Totusi, cele mai multe dintre ele sunt companii medii si mari, ceea ce inseamna o crestere a impactului social.
"Nu este o veste buna pentru ca ponderea insolventelor mari este la un nivel dublu comparativ cu anul trecut ceea ce duce la un impact social foarte mare. In 2013 u intrat in insolventa companii medii si mari", a declarat Constantin Coman, country Manager Coface Romania.
"Profilul" companiilor care au intrat in insolventa in 2013
Cifra de afaceri medie a companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2013 era de 2,32 milioane de lei. Companiile aveau in medie 9,15 angajati si un grad de indatorare de 95,51%.
In timp ce in primele sase luni ale anului trecut o singura companie cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro a intrat in incapacitate de plata, pe cand in 2013, patru companii au intrat in insolventa in aceeasi perioada a anului.
Constructiile, HORECA si transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul semestru al anului curent raportat la numarul firmelor active, se arata intr-un studiu Coface.
Distributia teritoriala a insolventelor
Zonele care concentreaza jumatate din numarul companiilor intrate in insolventa sunt Sud-Est, Sud si Nord- Vest.
Cele mai multe companii care au intrat in incapacitate de plata in... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:45
Numarul firmelor intrate in insolventa in primul trimestru al acestui an a scazut cu peste 10%, la 6.381 de societati, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar rulajul mediu al firmelor ajunse in incapacitate de plata in intervalul analizat este de trei ori mai ridicat, potrivit unui studiu al firmei Coface.
"Din perspectiva Coface, 2013 va fi anul insolventelor mari si foarte mari, iar faptul ca acestea au crescut de 2,5 ori mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut este o certitudine. Este un semn ingrijorator tinand cont de impactul in economie, precum si cel social.
Foarte multe companii medii si mari care au incercat sa se extinda in anii trecuti intampina astazi probleme de sustenabilitate a afacerii in conditiile in care au devenit banci comerciale pentru clientii lor. Nu numarul insolventelor va fi important in 2013, ci magnitudinea companiilor ce intra in aceasta procedura de insolventa." a declarat Contantin Coman, Country Manager, Coface Romania.
Cifra de afaceri medie a firmelor intrate in insolventa in primul trimestru al acestui an este de aproape 3 milioane de lei, comparativ cu un nivel mediu de 930.000 de lei al firmelor intrate in insolventa in T1 2012, respectiv 1,4 milioane de lei pentru firmele intrate in insolventa in T1 2011, arata datele Coface.
Media a crescut din cauza faptului ca in primul trimestru al acestui an au intrat in insolventa trei firme cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, fata... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:12
Peste 16.400 de firme din Romania au intrat in insolventa in primele noua luni ale acestui ani, in crestere cu 7,59% fata de intreg anul 2011, potrivit celor mai recente statistici oferite de Coface Romania.
Numarul insolventelor din primele noua luni ale acestui an este mai mare cu 17,17% fata de 2010, iar peste 50% dintre aceste insolvente au fost solicitate de debitori.
Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, in conditiile in care se observa o crestere a gradului de concentrare pentru primele trei-cinci sectoare.
"86% dintre firmele intrate in insolventa in perioada analizata sunt microintreprinderi, dar acestea reprezinta sub 10% din cifra de afaceri consolidata, 12% din numarul de salariati si 0,5% din valorea cumulata a datoriilor. Aceste intreprinderi mici si mijlocii inregistreaza cel mai ridicat nivel al DSO (durata medie de incasare a creantelor), al pierderii nete, al gradului de indatorare precum si al capitalurilor proprii negative", potrivit reprezentantilor Coface.
Chiar daca, din punct de vedere numeric, ponderea intreprinderilor mijlocii, mari si foarte mari a reprezentat doar 3%-4% din totalul firmelor intrate in insolventa in primele noua luni din ultimii 3 ani de zile, ponderea cifrei de afaceri inregistrata de acestea in total cifra de afaceri, a crescut semnificativ, de la 40% in 2010 si 38% in 2011, la 70% in anul 2012.... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 11:58
Numarul insolventelor a scazut la 4.414 de unitati in primul trimestru al anului, cu 34,65% mai putine fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind cea mai semnificativa scadere din ultimii cinci ani.
Cea mai mare scadere a numarului de insolvente s-a inregistrat in industria metalurgica, industria de masini si echipamente sau sanatate si asistenta sociala, se arata intr-un studiu Coface.
"Contractia insolventelor din primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior este cea mai semnificativa din ultimii 5 ani si pentru prima data una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate.
Consideram ca dinamica acestora nu reflecta fidel contextul economic actual, caracterizat de o relativa stabilizare si influentat semnificativ de instabilitatea economica internationala", a declarat Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface Romania.
Potrivit acestuia, scaderea numarului insolventelor este atribuita unor factori structurali, precum scaderea numarului de persoane juridice active in ultimii 3 ani, efectului de baza ridicat din anul anterior si filtrarea firmelor mai putin competitive in perioada recesiunii economice.
"Sub spectrul ultimelor tendinte, ne putem astepta la o contractie semnificativa a insolventelor pentru anul curent", a adaugat analistul Coface.
Constructiile, al patrulea an consecutiv pe lista "neagra"
Sectoarele care inca sunt afectata de criza financiara, inregistrand cel mai mare numar de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 12:16