Avand in vedere situatia dezastruoasa a creditelor neperformante acordate de majoritatea bancilor comerciale, BNR va trebui sa respecte angajamentele asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene, si sa intervina autoritar in piata.
Pana la finele acestui an, BNR trebuie sa elaboreze un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite.
"Este important sa gasim o cale de aplatizare a dramei pe care cetatenii Romaniei o traiesc prin aceste credite neperformante", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist economic.
Capacitatea populatiei de a-si onora serviciul datoriei a continuat sa se reduca, dar intr-un ritm mai lent, potrivit ultimului raport al Bancii Nationale.
Cum isi poate impune vointa BNR
Volumul foarte mare al creditelor neperformante are la baza mai multe cauze, potrivit analistilor. Aceste cauze sunt legate de:
- manipularea clinetilor din perioada in care se acordau credite doar cu buletinul;
- scaderea nivelului de trai ca urmare a programului de austeritate de acum cativa ani;
- clauzele abuzive ale bancilor.
"Banca Nationala a Romaniei este vinovata din acest punct de vedere pentru ca nu a avut o situatie de preventie eficienta si nu a controlat asa cum trebuia sistemul bancilor comerciale" sustine analistul Mircea Cosea.
Potrivit analistilor, exista doua solutii care au fost folosite modest pana in... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 17:31
Banca Nationala a Romaniei trebuie sa elaboreze, pana la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene.
"BNR va elabora pana la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care bancile din Romania nu iau masuri pentru a reduce creditele neperformante si de ce provizioanele pentru aceste credite sunt inca in bugetul bancilor. BNR trebuie sa propuna apoi un set de masuri pentru restructurarea creditelor, intrucat existenta acestora cauzeaza cresterea costurilor de imprumut in intregul sector bancar", au declarat surse oficiale.
Potrivit acestora, dupa ce finantatorii externi vor analiza masurile propuse de BNR, vor pune la dispozitia bancilor si expertiza altor tari care au fost in aceeasi situatie.
Spre exemplu, bancile din Irlanda au luat la rand toate creditele restante si au stat de vorba cu fiecare client in parte pentru a vedea de ce acesta nu-si poate plati ratele la timp si ce se poate face pentru a imbunatati situatia.
"Finantatorii externi vor sa stie care este capacitatea bancilor de a restructura aceste credite si daca exista probleme in acest sens", au mai spus sursele citate.
Potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare pentru 2013 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si publicat recent, nivelul relativ ridicat... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 08:19
Bancile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia, studiul de impact fiind realizat de Banca Nationala a Romaniei, care a informat Guvernul.
Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.
Simularea BNR a avut in vedere toate clauzele care ar putea fi declarate abuzive de instantele de judecata, inclusiv in conditiile in care contractele de credit ar fi considerate adeziuni, deci nu intelegeri negociate. Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori prevede ca pot fi declarate abuzive clauzele pentru care nu se dovedeste negocierea.
Cu toate aceastea, se pare ca au exsistat banci care au sustinut ca impactul este minim si ca nu ar putea pierde niciun proces.
Pierderile nu ar pune bancile in pericol
Potrivit unor surse judiciare, studiul de impact arata o deteriorare a situatiei financiare doar in cazul a doua banci mari, insa nici in aceasta situatie nu ar fi vorba de vreun pericol pentru ca vreo institutie de credit sa intre in faliment ca urmare a aplicarii prevederii.
De altfel, procesele colective impotriva furnizorilor si... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 16:26
Standardele de creditare pentru populatie au continuat sa se inaspreasca in trimestrul al treilea pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri si s-au mentinut relativ constante pentru creditele de consum, iar pentru trimestrul al patrulea, bancile anticipeaza o evolutie similara, arata un raport al BNR.
"Standardele de creditare au ramas nemodificate in T3/2012 pentru creditele destinate companiilor si pentru creditele de consum acordate populatiei, dar s-au inasprit pentru creditele imobiliare.
Cererea de credite din partea companiilor a crescut moderat, in timp ce in cazul populatiei s-a inregistrat o diminuare a cererii pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, precum si o stabilizare a cererii pentru creditele de consum. Bancile anticipeaza pentru T4/2012 o cerere de finantare in scadere usoara din partea companiilor, iar in cazul populatiei se prognozeaza continuarea evolutiei din T3/2012", potrivit sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei realizat de BNR.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.
In ceea ce priveste sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au mentinut neschimbate in... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 13:01
Productia de materiale de constructii a scazut in februarie 2009 cu 64,7% fata de aceeasi luna a anului trecut. Piata constructiilor a ajuns in 2008 la valoarea de 14,3 miliarde de euro. Reducerea investitiilor si dependenta atat a consumatorilor, cat si a dezvoltatorilor imobiliari de linii de finantare de la banci, vor duce la scaderea sectorului constructiilor, cel mai dinamic domeniu din ultimii ani dintre statele Uniunii Europene (UE).
Situatia dificila preconizata in sectorul constructiilor va avea un impact sever asupra evolutiei Produsul Intern Brut (PIB), a carui crestere din ultimii ani s-a bazat in mare masura pe explozia afacerilor imobiliare, se arata intr-un studiu realizat de PMR, firma poloneza de consultanta si cercetare de piata.
Oficiali din piata sunt insa de alta parere.
Numarul proiectelor imobiliare finalizate se va reduce in acest an
Cel mai afectat segment al pietei va fi cel al constructiilor nerezidentiale, din cauza scaderii investitiilor.
Dezvoltatorii nu vor mai putea finaliza decat proiectele al caror stadiu de constructie este avansat sau cele a caror lucrari au fost incepute in ultimele trei luni ale anului trecut, datorate in principal scaderii cererii si a lipsei de finantare. Segmentul rezidential este un alt motiv care a pus frana pietei de constructii.
. mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 10:48