Presedintele Bancii Centrale Europene Mario Draghi a salutat progresele recente in Grecia, dar a cerut Atenei sa puna rapid in aplicare reformele structurale promise, intr-un interviu publicat duminica, informeaza AFP.
"Multe lucruri au luat o intorsatura spre bine in ultima vreme, iar aceasta cu ajutorul prim-ministrului grec, guvernului grec si poporului grec", a declarat Draghi intr-un interviu acordat cotidianului liberal grec Katherimini.
Cu toate acestea, "cred ca este in interesul tuturor ca acum sa se acorde atentie punerii rapide in aplicare a masurilor convenite impreuna, in conformitate cu termenii prevazuti", a precizat presedintele italian al BCE, cerand sa nu se puna in discutie "pilonii si obiectivele programului".
Dupa luni de criza politica acuta, Atena a ajuns la un acord in vara cu creditorii ei ...citeste mai departe despre "Presedintele BCE cere Atenei sa puna in aplicare reformele structurale promise" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 10:46
Comisia Europeana (CE) a avertizat Franta ca se afla inca in pericolul de a fi amendata, daca nu continua implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeana (UE) si nu respecta regulile bugetare impuse de UE.
Comisia considera ca Franta a facut progrese limitate in ceea ce priveste sectorul structural al recomandarilor fiscal facute de Consiliul de Ministri al UE in 2014", se arata intr-un raport al CE, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
De asemenea, CE a apreciat ca Franta "nu a intreprins actiuni efective" in acest an pentru a respecta regulile impuse de UE.
In aceste conditii, CE a hotarat sa acorde timp guvernului francez pana in luna martie a anului viitor pentru a dovedi ca respecta angajamentul privind implementarea reformelor structurale, inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste sanctionarea Frantei. Comisia evita astfel un conflict cu Parisul legat de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare.
"Pana in martie vom sti clar daca guvernele implementeaza reformele pe care s-au angajat sa le initieze. Este in interesul zonei euro sa o faca. Fiecare trebuie sa aiba rolul sau pentru a sprijini revenirea economica", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice.
In afara de Franta, si Italia si Belgia risca sa fie sanctionate din cauza proiectelor de buget pentru anul viitor.
La finalul lunii octombrie, autoritatile de la Bruxelles au acceptat proiectele de buget ale Frantei si Italiei pentru 2015, dupa corectii... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:00
Aproape jumatate dintre cele mai mari banci europene s-ar putea sa fie fortate sa se retraga de pe anumite segmente de piata, in cazul in care planul de reformel structurale va fi aprobat de parlamentarii europeni.
Astfel, circa noua dintre cele mai importante 18 banci ar putea abandona unele segmente din piata, potrivit unui studiu realizat de PwC pentru Asociatia Pietelor Financiare din Europa, un grup de lobby bancar, scrie Financial Times.
Reforma structurala face parte din incercarea UE de a elimina riscurile de esuare a bancilor foarte mari. Aici sunt incluse masuri de reducere a investitiilor riscante facute de banci cu propriile fonduri, precum si asigurarea de competente pentru autoritatile de reglementare prin care sa poat elimina activitati comerciale riscante. Bancile fac presiuni asupra lui Lord Hill, comisarul financiar al UE, ca sa se renunte la aceste masuri.
Sustinatorii reformei bancare apreciaza ca sunt necesare masuri corective pentru a elimina subventiile implicite din partea contribuabililor pentru operatiunile bancare de investitii, dar si ca ar aduce crestere si concurenta in regiune.
Comisia Europeana a prezentat planul de reducere a complexitatii din marile banci in luna ianuarie, insa acesta a facut putine progrese in legislativul de la Bruxelles, mai ales ca Franta, Germania si Marea Britanie sunt retinute.
Marea Britanie sustine propriul sau sistem structural care restrange activitatile bancilor de retail in operatiunile de... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 16:56
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a cerut miercuri Senatului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 84/2013 pentru modificarea si completarea OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.
In cererea adresata presedintelui Senatului Crin Antonescu, seful statului arata ca actul normativ trimis spre promulgare prevede aprobarea OUG 84/2013, scopul fiind adoptarea unor reglementari privind unele masuri financiare pentru asigurarea cresterii gradului de absorbtie a instrumentelor structurale alocate Romaniei in perioada 2007 - 2013.
"Opinam, sub aspectul oportunitatii, ca eliminarea termenului de 5 zile lucratoare aplicabil Autoritatii de Management pentru efectuarea rambursarii catre beneficiar vine in contradictie cu obiectivul de stimulare a absorbtiei fondurilor europene. Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, tinand cont de motivul invocat", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Sursa citata precizeaza ca reglementarile din acest act normativ se refera, printre altele, la modificarea unor termene ale autoritatilor de management pentru notificarea platii beneficiarului, sistemul devenind astfel mai flexibil prin scaderea termenului de la 45 de zile la 20 de zile lucratoare de la data depunerii cererii de rambursare.
Totodata, prin... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 15:32
Gajarile sau ipotecile asupra activelor fixe pentru proiectele finantate din fonduri structurale vor putea fi constituie pe toata perioada de valabilitate a contractului de finantare, conform unei modificari recente a actului normativ care stabileste masuri pentru accelerarea implementarii instrumentelor structurale.
Hotararea Guvernul Romaniei nr. 929/2013 pentru modificarea art. 2 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 606/2010 privind stabilirea unor masuri de accelerare a implementarii instrumentelor structurale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 745 din 2 decembrie 2013, intrand in vigoare la data publicarii.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 16:58
Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% in termeni de plati intermediare de la Comisia Europeana, in primul an de functionare a Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), marcat de intreruperi, presuspendari de rambursari si corectii financiare.
Contextul infiintarii MAEur
Ministerul Afacerilor Europene a fost infiintat in septembrie 2011, dorindu-se o solutie pentru coordonarea absorbtiei fondurilor europene, in contextul in care la patru ani de la aderarea Romaniei la UE tara reusise sa atraga rambursari de fonduri structurale si de coeziune in proportie de 2% din totalul de aproape 20 de miliarde de euro alocati Romaniei in programele de fonduri structurale si de coeziune.
"Profit de ocazie sa subliniez ca CE ramane foarte ingrijorata cu privire la rata foarte scazuta a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins doar 3%, o imbunatatire firava fata de cei 2% indicati in precedenta mea scrisoare", ii scria in iunie 2011 presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului roman de la acea vreme Emil Boc.
In 13 septembrie 2011, consilierul prezidential pentru afaceri europene Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, a primit acordul coalitiei de guvernare din acel moment (PDL - UDMR - UNPR - minoritati) pentru a prelua viitorul Minister al Afacerilor Europene, care avea sa includa doua structuri guvernamentale de la acea vreme: Departamentul pentru Afaceri Europene... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:39
Rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 9,67% (1.857,80 milioane de euro) in luna iulie, in ceea ce priveste nivelul platilor intermediare de la CE, ceea ce inseamna o crestere de sub un procent fata de sfarsitul lunii iunie, cand rata de absorbtie era de 9,17% (1.761,69 milioane de euro), in ceea ce priveste nivelul platilor intermediare de la CE.
Nivelul declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisie in luna iulie este de 9,92% (1.905,58 milioane de euro), fata de 9,89% (1.900,51 milioane de euro) in luna iunie.
In ceea ce priveste platile intermediare de la Comisia Europeana, pe POS DRU si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, rata a ramas aceeasi: 7,73% (268,84 milioane de euro), respectiv 6,77% (172,91 milioane de euro).
Cele mai mari cresteri, de peste un procent, s-au inregistrat pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 15,36% (31,95 milioane de euro), fata de 13,57% (28,22 milioane de euro), pe Programul Operational Regional - 21,10% (786,26 milioane de euro), fata de 19,41% (723,32 milioane de euro) si pe Programul Operational Asistenta Tehnica - 15,04% (25,61 milioane de euro), fata de 13,92% (23,7 milioane de euro).
Pe Programul Operational Sectorial Transport, platile intermediare de la CE au ajuns la 6,46% (295,18 milioane de euro), fata de 6,39% (291,91 milioane de euro) la sfarsitul lunii iunie, iar pe Programul Operational Sectorial Mediu rata este de 6,14%... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:35
Comisia Europeana va intrerupe platile pe una din cele patru axe ale Programului Operational Transporturi si pe una din cele cinci axe ale Programului pentru Competitivitate Economica.
Decizia a fost luata din cauza neincrederii in sistemul roman de audit. Comisia Europeana a informat autoritatile romane ca cele doua programe structurale isi vor vedea platile intrerupte pana la clarificarea situatiei, potrivit unor surse comunitare citate de RFI.
Cele doua programe mentionate au o finantare europeana totala de 4,56 miliarde de euro, respectiv 2,5 miliarde, dar nu suma totala a fost intrerupta.
Functionarea sistemului roman de gestiune si control, asupra caruia Comisia Europeana are rezerve se afla in plina examinare, care se va termina doar la sfarsitul lunii.
Autoritatile romane s-au autosesizat in legatura cu existenta unor probleme in verificarea cheltuirii banilor pentru aceste programe si au decis la sfarsitul lui 2011 sa nu mai ceara Comisiei intre 10% si 25% din fondurile dedicate acestora.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a fost vineri la Bruxelles, pentru a participa la o runda de negocieri bilaterale cu presedintia cipriota referitoare la viitorul cadrul financiar 2014-2020, dar si pentru a se intalni si cu reprezentanti ai DG Regio si DG Employment, discutiile fiind axate pe absorbtia fondurilor. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 09:15
Ajutorul imediat oferit Greciei in contextul alegerilor din 17 iunie este unul dintre putinele puncte de consens la Consiliul Informal din 23 mai, comenteaza Deutsche Welle.
"Ne vom asigura ca fonduri structurale europene si alte instrumente vor fi mobilizate pentru ca Grecia sa fie reasezata pe drumul cresterii economice si a crearii de noi locuri de munca", a anuntat dupa reuniune presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
La randul sau, presedintele francez, Francois Hollande, a pledat pentru mobilizarea cit mai urgenta a acestor fonduri, in asa fel incit sa se dea un semnal puternic de incredere alegatorilor greci.
Liderii europeni spera, in acest fel, sa-i determine pe greci sa voteze in 17 iunie cu acele partide care sustin masurile de austeritate si care ar face posibila mentinerea tarii in zona euro. Aceste fonduri nu sunt insa altceva decat fondurile structurale (gratuite) ramase neutilizate si care, potrivit Comisiei Europene ar reprezenta, pentru perioada care se incheie in 2014, 80 de miliarde de euro, noteaza Deutsche Welle.
O parte insemnata a acestor sume de bani ar reveni teoretic Romaniei, care nu a reusit sa utilizeze decat foarte putin. In plus, multe din fondurile deja utilizate sunt grevate de suspiciuni sau chiar fraude dovedite de organismele specializate. In aceste conditii Romania are mari dificultati in a pleda pentru reportarea fondurilor neutilizate pentru perioadele urmatoare.
Evident, Romania risca sa piarda... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 10:56