Romania se pregateste sa inchida anul 2019 cu buzunarul gol, bugetul tarii este pe cale sa inregistreze cel mai mare deficit din ultimii 9 ani, iar economia pare ca s-a oprit, pentru moment, din "duduiala".
Potrivit ultimelor estimari oficiale, executia bugetara pentru 2019 va consemna un sold negativ de 4,4% din PIB, un nivel mai mare de deficit fiind consemnat doar in anul de criza 2010, cand bugetul s-a inchis cu un deficit de 6,5% din PIB.
Totodata, cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% in ritm anual, potrivit datelor de la Statistica. Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in trimestrul doi, comparativ cu trimestrul unu.
Iar in loc de Mos Craciun, sfarsitul de an aduce un anunt din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poors care a decis, in decembrie, sa inrautateasca perspectiva de rating a Romaniei la negativa de la stabila, avertizand ca ar putea urma chiar o retrogradare a tarii in urmatoarele 24 de luni.
Bugetul pe 2019 trece abia in februarie de Parlament
Cu o intarziere de aproximativ trei luni, Bugetul pentru 2019 a fost adoptat de Parlament in februarie, dupa mai multe dispute intre seful statului si Guvern, partile acuzandu-se reciproc de tergiversare.
Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 5,5%... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 12:21
Comisia Europeana a revizuit in crestere la 4% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in conditiile in care, in luna mai, Executivul comunitar indica un avans al Produsului Intern Brut de 3,3%.
Comisia Europeana a publicat miercuri previziunile economice de vara.
Pentru anul viitor, CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 3,7% fata de 2019. In mai, executivul comunitar previziona o expansiune de 3,1% a produsului intern brut in 2020.
Rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la 4,2% anul acesta si la 3,7% anul viitor, dupa ce in mai Comisia Europeana estimase o rata a inflatiei de 3,6% in 2019 si la 3% in 2020.
Dupa o crestere de 4,1% in 2018, economia Romaniei a accelerat in primul trimestru din 2019 la 5,1% in ritm anual (1,3% in ritm trimestrial) . Principalul motor a ramas consumul privat, inregistrand un avans anual de 7%, datorita unei cresteri de doua cifre a salariilor. Investitiile au urcat, in special datorita redresarii din sectorul constructiilor, impulsionat de recentele masuri de stimulare fiscala. Cresterea exporturilor, in constrast, s-a atenuat la 3,2% in ritm anual, in timp ce importurile au urcat cu 9,3%", se arata in raportul CE.
Ritmul solid de crestere in primul trimestru din 2019 a dus la o imbunatatire a estimarilor pentru acest an. CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 4% anul acesta si la 3,7% anul viitor. Totusi, previzioneaza Executivul comunitar,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:14
Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale lui 2018 a fost de 4,2% pe seria bruta si de 4,3% pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul II al anului trecut, Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor provizorii (2) ale Institutului National de Statistica, date vineri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,4% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier.
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul III 2018, nefiind insa, inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 310 din 7 decembrie 2018", precizeaza INS.
In trimestrul III 2018, in varianta provizorie (2), dinamica PIB s-a modificat cu +0,1 puncte procentuale, comparativ cu varianta provizorie (1) . Volumul valorii adaugate brute s-a majorat cu 0,2 puncte procentuale, modificari mai importante fiind inregistrate in: comert cu amanuntul si ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare, hoteluri si restaurante (+0,6 puncte procentuale), de la 102,1% la 102,7%; activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+0,3 puncte procentuale), de la 105,0% la 105,3%; activitati de... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 09:59
Cresterea economica inregistrata de Romania in primele noua luni ale anului in curs a fost de 4,2%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017, iar fata de trimestrul al doilea din 2018 Produsul Intern Brut in trimestrul III a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,9%, potrivit datelor "semnal" ale Institutului National de Statistica, date miercuri publicitatii.
Raportat la acelasi trimestru din 2017, PIB in trimestrul III din 2018 a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,1% pe seria ajustata sezonier.
"Seria bruta a Produsului Intern Brut s-a revizuit pentru perioada 2010-2012 pentru a asigura coerenta cu conturile sectorului 'Administratii publice' si cu Balanta de Plati. Revizuirea a avut loc ca urmare a aplicarii noii politici de revizuire a indicatorilor macroeconomici elaborata pentru a respecta cerintele impuse de Regulamentul 2304/2016 referitor la modalitatile, structura, periodicitatea si indicatorii de evaluare ai rapoartelor privind calitatea datelor transmise conform Regulamentului (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European si al Consiliului", spune INS, intr-un comunicat.
De asemenea, seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul III 2018, fiind revizuita fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 263 din 10 octombrie 2018.
Potrivit sursei citate, ca urmare a revizuirii seriei brute... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:19
Romania continua sa importe mult mai mult decat exporta, astfel ca deficitul comercial a crescut alarmant. Acesta a fost, in perioada 1 ianuarie - 28 februarie de 1,657 miliarde euro, mai mare cu 398,1 milioane euro decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor INS.
Care este motivul principal? Stimularea artificiala a cererii interne prin masuri populiste, cum ar fi promisiuni de cresteri salariale, explica senatorul PNL Florin Citu.
"Cresterea deficitului comercial al Romaniei are de a face cu structura economiei, care este rigida, invechita si controlata de stat in mare parte. A fost dintr-o data supusa presiunii cererii stimulate artificial. Avem o economie care nu poate sa raspunda imediat unor schimbari si dintr-o data cererea a fost stimulata artificial, de unele promisiuni de cresteri salariale si in acest context cererea a trebuit sa fie satisfacuta de undeva si bineinteles ca a fost satisfacuta din importuri.
Acesta este un aspect. Al doilea aspect are de a face cu tipul de produse pe care le importam, pentru ca daca ne uitam acolo vedem ca importam produse de o calitate superioara, mai scumpe, produse care nu cred ca ar putea fi facute in Romania la aceleasi standarde pe termen scurt, fara sa permitem investitii si fara sa permitem economie de piata. Aceasta problema a Romaniei va exista in viitor mult timp", a subliniat Florin Citu.
De unde avem bani pentru produsele importate? Din credite
Potrivit presedintelui... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 07:07
Ritmul de crestere al economiei romanesti ar putea scadea pana la 3,5% in acest an, si pana la 2% in 2019, potrivit estimarii analistilor de la capital Economics, una dintre cele mai severe de pana acum.
"Economia Romaniei a inregistrat cea mai rapida crestere din regiune (Europa Centrala si de Est, ECE), dar este probabil sa incetineasca mai mult decat spun asteptarile pentru 2018", spune cel mai recent raport al Capital Economics.
In ciuda evolutiei bune a motorului cresterii din Zona Euro, in toata regiunea ECE "ciclul economic s-a maturizat si este probabil ca aceasta crestere sa slabeasca treptat. Inflatia va continua sa creasca si, in ciuda politicii stimulative a BCE (Banca Centrala Europeana), bancile centrale vor creste ratele dobanzilor. Turcia si Romania vor suferi incetinirile cele mai accentuate, dupa cresterile de tip "turbo" anterioare", spune raportul citat.
Pentru regiune in ansamblu, cresterea este probabil sa incetineasca pana la 3,0% in acest an si la 2,3% in 2019, de la 3,8% in 2017. Cu exceptia Rusiei, prognozele capital Economics de crestere pentru anul 2018-19 sunt acum sub consensul general.
Romania
Chiar daca, "desigur, cresterea exporturilor ar trebui sa fie ajutata de cerere puternica din Zona Euro, dar se va retrage sprijinul politic care a propulsat consumul domestic pe parcursul ultimilor doi ani", spune raportul citat.
Mai mult, analistii capital Economics cred ca "deficitul bugetar probabil a incalcat pragul de la... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 08:27
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) reprezinta sectorul care da de munca, la aproape trei milioane de angajati. Si mai inseamna contrabalansul marilor intreprinderi, mamutii pierduti ai post-comunismului.
Acesta este totusi un sector fragil si supus tuturor intemperiilor economice si sufera de subfinantare cronica si stress economic maxim. Dar, cu toate acestea, IMM sunt cele care breveteaza si etaloneaza mica initiativa si (re)dimensioneaza antreprenorul roman.
"SOS IMM - Ce reprezinta IMM pentru economia Romaniei?" este conferinta care va aduce in prim plan problemele majore ale acestui sector. Evenimentul, organizat de Oxygen Events impreuna Risco.ro si Expense Reduction Analysts, va avea loc marti, 14 mai 2013, la sediul BNR, sala Mitita Constantinescu, intrarea din str Doamnei, nr 5.
La eveniment va participa ministrul delegat pentru IMM Maria Grapini, iar dezbaterile celor 3 paneluri, vor fi moderate de Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, Cristian Ionescu, Country Manager Expense Reduction Analysts si Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Gea Strategy&Consulting va face o analiza care va scoate in evidenta 4 probleme majore ale sectorului IMM: rezilienta, masa critica, structura si marimea si va prezenta solutii pentru remedierea diverselor probleme. Scopul final este atingerea potentialul IMM - urilor, care contribuie la cresterea economica si, de asemenea, cresterea absorbtiei fondurilor UE 2014-2020 de catre... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 09:36
Se implinesc 23 de ani de cand Romania a inceput o profunda transformare de sistem. S-au intamplat multe lucruri in aceasta perioada. Si bune si rele. S-au obtinut progrese democratice si sporuri consumatoriste dar nu am reusit sa indeplinim toate expectatiile de acum 23 de ani.
Este dificil sa tragem o concluzie clara si definitiva dar putem avansa unele opinii personale. Iata care este opinia mea:
O tara mimetica
Dupa 23 de ani, situatia Romaniei nu se poate caracteriza doar prin elemente conjuncturale ale recesiunii ci si prin elemente structurale si tipologice de fond ce o pozitioneaza pe o treapta distincta a piramidei dezvoltarii si modernitatii. Dupa parerea mea, principalele elemente care pot caracteriza Romania dupa trecerea de la socialism la capitalism atesta o tendinta evidenta de mimare a unor elemente de natura economiei de piata capitaliste. Astfel, societatea si economia romaneasca nu au identificat si asimilat corect si eficient principiile si valorile economiei de piata. S-a creat doar forma, dar continutul, atunci cand nu a fost complet ignorat, a fost deturnat spre interese politice generale sau economice de grup.
Mai mult, economia de piata romaneasca nu a asimilat cultura relatiei contractuale ci pe cea a relatiei clientelare, sursa principala a acumularii de capital nu o reprezinta profitul afacerii, ci banul public preluat prin relatii clientelare cu bugetul statului.
Desi se declara, de forma, adversar al economiei subterane,... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 12:30
Valentin Lazea, economist-sef al BNR, a anuntat ca este dificil pentru Romania sa adere la euro in 2015, subliniind, printre alte motive, convergenta reala si structura economiei romanesti. In acest sens el a amintit de faptul ca agricultura reprezinta 6-7% din PIB, dar utilizeaza 25-30% din forta de munca a Romaniei.
"Oficial, dupa alegerile parlamentare din decembrie, noul Guvern va decide daca sa mentina sau nu calendarul curent de aderare in 2015. Dupa mine, este dificil de mentinut aceasta data pentru ca ar fi nevoie sa se indeplineasca cumulativ trei conditii. In primul rand ar trebui sa intram in ERM 2 peste doua luni, in ianuarie 2013. In al doilea rand ar insemna sa luam in considerare doar perioada minima de ERM 2, de doi ani. In al treilea rand ar insemna ca Banca Centrala si Comisia Europeana sa accepte faptul ca adoptarea euro pentru Romania sa nu aiba loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an. Aceste conditii sunt extrem de dificil de realizat. Problema reala nu sunt criteriile de convergenta nominala, ci cele de convergenta reala", a declarat Lazea, citat de Agerpres.
Oficialul a atras atentia si asupra eforturilor pe care le presupune aderea la zona euro, dar il considera, cel putin pe termen lung, un castig.
"Aderarea la euro inseamna ca nu trebuie sa ai o pozitie de automultumire si ca abia atunci incepe, cu adevarat, munca mai grea", a precizat Valentin Lazea.
Economistul a adaugat insa apoi: "Chiar daca aceasta Uniune va dura doar... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 16:41