Munca la birou poate provoca diverse probleme de sanatate, multe dintre ele fiind pe cat de frecvente, pe atat de grave. Principalele afectiuni favorizate de activitatea suprasolicitanta de la birou sunt tulburarile musculo-scheletice, oboseala oculara, sindromul de stres (burn-out), depresia, unele boli cardiovasculare, diabetul sau chiar unele forme de cancer.
Afla in ce conditii apar aceste probleme si cum pot fi prevenite.
Tulburari musculo-scheletice
Lipsa de miscare, postura incorecta si/sau indelungata pe scaun, activitatea pe calculator afecteaza de obicei intregul sistem musculo-scheletic: de la gat, umeri, brate pana la spate, bazin si membrele inferioare.
Tulburarile musculo-scheletice reprezinta aproximativ 80% dintre bolile profesionale pentru care angajatii solicita ingrijiri medicale. Manifestarile pot varia de la dureri si disconfort local pana la afectiuni mai grave care necesita concediu medical si tratament de specialitate.
In situatii grave se poate ajunge chiar la intreruperea anticipata a activitatii profesionale din motive medicale.
Printre cele mai frecvente afectiuni musculo-scheletice asociate cu efectele nocive ale muncii la birou se numara:
lombalgiatendinita umaruluisindromul de canal carpianepicondilitacifoza/scoliozasindromul picioarelor greleosteoporoza
Organizarea ergonomica a locului de munca de la birou, mentinerea unei posturi corecte pe scaun si in fata calculatorului, respectarea pauzelor de lucru ajuta angajatii... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 15:01
Toti oamenii cu care lucrez in programul LifeFit simt stresul care ii acapareaza si le reduce enorm starea de bine. Impreuna constatam cum isi lasa amprementa pe starea lor fizica si emotionala.
Problemele legate de bani, munca grea si obositoare, epuizarea fizica - astfel de presiuni din ce in ce mai frecvente au ajutat ca stresul sa devina o parte a vietii moderne autohtone.
Potrivit studiului pe care l-am realizat in anul 2018, Stres National in Romania, 99,7% dintre angajati au raportat un nivel moderat sau cronic al stresului.
Cercetarile recente sugereaza ca daunele legate de stresul cronic incep inainte de a te fi conceput. Alte studii asociaza stresul cu telomerii mai scurti, o componenta cromozomica care a fost asociata cu imbatranirea celulara si riscul bolilor cardiace, al diabetului si cancerului.
Telomerii sunt o carcasa de protectie la capatul unui fir de ADN. De fiecare data cand o celula se divide, se pierde din telomerii sai. O enzima numita telomeraza il poate umple, dar stresul cronic si expunerea la cortizol scad aceasta posibilitate. Atunci cand telomerul este prea diminuat, celula moare adesea sau devine pro-inflamator. Aceasta determina procesul de imbatranire prematura, impreuna cu riscurile asociate pentru sanatate.
Cum recunosti momentul in care efectele negative ale stresului incep sa apara?
Daca vrei un raspuns foarte clar fixat in timp, incep chiar in momentul conceptiei. Mediul intrauterin al unui copil este modelat de... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 10:40
Stres National, studiul pe care Dynamic HR si Learning Network l-au implementat in randul angajatilor din Romania in 2017, dezvaluie statistici ingrijoratoare in ceea ce priveste starea de bine a angajatului la birou.
99,7% dintre angajatii romani sunt stresati.52% se simt instrainati de familie.91,4% nu au rabdare in relatia cu ceilalti.93% se simt deseori deprimati.72,6% nu pot vorbi deschis despre propriile stari atunci cand sunt tristi.98% se simt deseori obositi si epuizati.68% dorm mai putin de 7-8 ore pe noapte.Iar lista poate continua...
In fiecare zi, sute de mii de romani petrec ore lungi la birou muncind si facand performanta in domeniile lor de activitate, in ciuda dezavantajelor aduse in ceea ce privea sanatatea fiecaruia dintre ei.
Pentru acesti romani muncitori, angajatorii investesc bugete considerabile in proiecte prin care se implica in viata echilibrata a angajatilor lor, sub umbrela conceptului work-life-balance.
Incepand din 2011, aceste proiecte au fost premiate in cadrul Galei organizate de Dynamic HR, companie de training, team building si coaching, care este pe piata de training din Romania de peste 14 ani.
Cea de-a VII-a editie a Galei companiilor implicate in viata echilibrata a angajatilor va avea loc pe 22 Februarie 2018, iar inscrierile se pot face la office@dynamichr.ro sau la numarul de telefon 0724.088.400.
Urmatoarea editie va aborda o serie de noi concepte, concediul nelimitat, divortul la locul de munca, reintegrarea... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 15:48
Intoarcerea la ritmul de viata cotidian dupa o vacanta in care timpul parca a stat in loc si ti-a oferit cele mai bune momente este adesea un pas dificil. Cu totii suntem nerabdatori sa plecam in vacanta, insa e mai greu sa gasesti pe cineva care vrea sa revina din vacanta.
Nostalgia post-vacanta este realitatea cu care toti ne confruntam: inboxul plin cu e-mailuri de la birou sau grija fata de banii ramasi in buzunar sunt realitati cu care ne confruntam dupa fiecare sejur. Specialistii motorului independent de cautare a ofertelor de calatorie momondo au adunat opt sfaturi cu ajutorul carora poti depasi nostalgia post-vacanta, iar stresul de la finalul concediului sa poata ramane doar un moment din trecut.
1. Planuieste urmatoarea vacanta
Conform cercetarii din publicatia oficiala a Societatii Internationale de Studii privind Calitatea Vietii, cel mai fericit moment din viata unui calator inversunat nu este vacanta in sine, ci planificarea acesteia, entuziasmul si anticiparea venirii ei.
Foto: Twitter/#traveling
In acest sens, atunci cand esti in aeroport sau in zborul inapoi spre casa, nu sta pe ganduri si incepe sa faci planuri pentru urmatoarea calatorie.
2. Accepta nostalgia
E un pas-cheie sa intelegi faptul ca ceea ce simti este "doar" nostalgia post-vacanta si nicidecum ceva mai serios.
S-ar putea sa crezi ca viata ta este incredibil de plictisitoare in acel moment, dar mergi cinci minute intr-un loc linistit si gandeste-te la tot ce este bun... mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2016, ora 00:00
Am pornit in alcatuirea acestui articol de la multitudinile de lucruri pe care mi-am propus sa le fac in acest weekend, gandindu-ma ca inca o zi libera imi va fi de folos sa termin ce nu am apucat in timpul saptamanii, ba chiar sa fac, poate, ceva in avans. Din fericire pentru mine, cand cei din familie se strange impreuna de sarbatori sunt mai mult decat dornici sa se ocupe de toate aspectele, sa faca toate pregatirile necesare, mie revenindu-mi doar sarcini foarte simple - sincer, nu pot spune ca nu imi convine, ei se bucura de pregatiri, eu nu ii incurc cu nimic - toata lumea e fericita.
Avand acest timp la dispozitie si fiind o fire analitica, mi-am propus sa ma uit peste cateva carti de specilitate privind stresul, sanatatea si importanta relaxarii. Tin tot timpul ca articolele pe care le scriu sa contina, pe langa parerea personala si experienta proprie, si cateva aspecte general valabile, cercetate si validate.
Mi-am dat seama ca nu respect toate sfaturile si bunele practici si am aflat cateva lucruri mai de finete despre stres, iar unele dintre ele mi s-au parut chiar importante si as vrea sa le impartasesc cu voi.
Stresul afecteaza memoria si gandirea - prin producerea unei enzime (PKC) care interfereaza cu functionarea cortexului prefrontal ce reglementeaza ganduri, comportamente si emotii. Rezultatul este ca PKC afecteaza memoria pe termen scurt si alte functii ale cortexului prefrontal.
BUNA PRACTICA: nu luati decizii in situatii de stress sau cand... mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 12:30
O afacere proprie te face sa nu mai simti oboseala, sa muncesti pana la epuizare, "din placere". Cu toate acestea, corpul tau reactioneaza si totul este la vedere.
Ai nevoie mereu de o "trusa de urgenta", hidrateaza-te, invata sa iti faci masaj corect la maini si la picioare si, nu in ultimul rand, invata sa respiri adanc: oxigenul te va ajuta sa iti revii mult mai repede.
Trusa de urgenta: 1 ghiveci cu busuioc inalt de minim 15 cm, 1 sticluta cu ulei de mentanatural, cateva lamai.
Hidrateaza-te cu o bautura energizanta spa 100% bio: maceratul la rece de busuioc.
Busuiocul nu este doar un banal condiment ci o planta cu extraordinare capacitati de revigorare, cu un foarte bun efect asupra psihicului. Cum prepari in doua minute bautura spa?
Simplu: cand pleci de la birou, intr-un recipient de sticla cu o jumatate de litru de apa adauga o crenguta de busuioc proaspat. A doua zi dimineata scoti planta din apa, adaugi in pahar o felie de lamaie si savurezi bautura in locul cafelei. Si, daca vrei sa fii 100% eco, pune busuiocul intr-un pahar cu apa proaspata. In curand va avea radacini si-l vei putea replanta.
Hidrateaza-ti tenul folosind un spray cu atomizor, in care ai adaugat apa minerala, cateva picaturi de lamaie si o picatura de ulei esential de menta. Efectul de prospetime este
instantaneu. Nu are contraindicatii, il poti folosi de cate ori simti nevoia.
Elimina stresul printr-un automasaj al mainilor. Spala-ti mainile in apa rece. Maseaza-le apoi cu... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 00:00
Un birou curat, care miroase a vanilie, scortisoara sau lavanda, ii va ajuta pe angajatii tai sa fie mult mai eficienti, spun specialistii. Desigur, aromele trebuie sa fie naturale, nu chimice, tocmai de aceea trebuie sa fii atent si la produsele de curatenie pe care le folosesti.
De mii de ani, omul a folosit aromoterapia in combaterea si tratarea unor boli, dar si pentru cresterea starii de bine fizice sau psihice. Un "ritual" de curatenie cu produse bio aromate te va ajuta si pe tine sa rezolvi doua probleme majore, dintr-un foc: angajatii nu vor mai respira un aer incarcat cu arome chimice, iar asocierea aromelor cu locuri si momente placute poate creste productivitatea lor la birou.
Vanilia de exemplu are efect anti-oxidant si relaxant, scotisoara stimuleaza ctivitatea creierului si memoria, lavanda reduce stresul si are efect antiviral, portocala relaxeaza tensiunea musculara, menta energizeaza, iar bradul este util ca adjuvant in afectiunile aparatului respirator.
Cum sporesti eficienta angajatilor prin aromoterapie
"In ultimii ani s-au construit birouri de mare capacitate din sticla si otel, a caror ventilatie de cele mai multe ori lasa de dorit. Pentru siguranta, geamurile nu se pot deschide sau sunt doar limitat oscilobatate, suprafata de contact cu aerul proaspat fiind destul de restransa. Aportul de aer din cladire este adus de catre aparatele de climatizare care prezinta un mare risc pentru sanatate", sustine Catalin Colfescu, director comercial... mai mult
Duminica, 20 Ianuarie 2013, ora 18:00
Ne este frica sa ne dam demisia, sa ne schimbam locul de munca si incepem sa ne depunem CV-ul la primul semn de incertitudine de la birou. Acestea sunt doar cateva dintre schimbarile pe care criza le-a adus in comportamentul angajatilor.
Generatia actuala este foarte diferita de cei care s-au maturizat in perioada comunismului sau in primii ani de capitalism. Cei care au iesit de pe bancile facultatilor si s-au trezit in plina criza, formeaza o specie aparte, dominate de frica si de dorinta de stabilitate.
Cum ne-a schimbat criza viata de zi cu zi, relatiile de la birou, dar si modul in care investim, sunt cateva dintre intrebarile la care a raspuns Vlad Dutescu, managing partner al companiei de consultanta Sandler Training, intr-un interviu acordat Business24.
Cum a schimbat criza modul in care muncim si in care privim munca?
Din cauza concedierilor s-a ajuns ca multi dintre noi sa avem mai multe responsabilitati decat inainte de anul 2008, asa ca se munceste mai mult din nevoia de a compensa lipsa de personal.
In multe companii, necesarul de angajati este cu mult sub nevoia reala. Conform unei statistici recente, din punct de vedere al productivitatii suntem in media europeana, insa in ceea ce priveste nivelul salariilor sunt departe. Asa ca solutia este sa fim mai productivi pentru a ajunge la salariile din vestul Europei.
Credeti ca recesiunea ne-a crescut frica fata de riscuri? Preferam sa ramanem la un loc de munca nesatisfacator sau sa nu... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:25
Angajatii care muncesc de acasa sunt mai stresati decat cei care muncesc la birou, arata un studiu citat de Herald.com
Studiul arata ca cei care muncesc de acasa sunt mai stresati si in plus, petrec mai multe ore in interes de serviciu decat daca ar veni la birou, anunta Realitatea.net.
Studiul realizat de Economic and Social Research Institute pe un esantion de 5.000 de angajati arata ca exista o perceptie falsa ca regimul flexibil de munca le permite oamenilor sa fie mai relaxati si sa obtina un echilibru intre viata personala si cea profesionala.
Motivul principal de stres pentru cei care lucreaza de acasa este acela ca nu mai exista o granita clara intre viata de serviciu si cea de familie, iar ei se simt epuizati pentru ca nu mai stiu cand sa se opreasca, explica cercetatorii.
Astfel, studiul conchide ca in ciuda faptului ca pierd mult timp in trafic, angajatii care merg la birou reusesc sa uite de sarcinile de la job cand pleaca acasa, lucru care le este mai greu celor care muncesc la domiciliu. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 22:15