Investitiile pe care chinezii le pot face reprezinta o sursa pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din Romania, acolo unde nu exista proiecte europene, a declarat, duminica, la Realitatea TV, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
'Am avut intalniri cu reprezentantii ambasadei Chinei, cu reprezentanti ai mediului economic din China. Exista intr-adevar un interes foarte mare al chinezilor de a investi in Romania, dar eu spun ca interesul cel mai mare este al nostru. Nevoia de dezvoltare si investitii in infrastructura de transport din Romania este uriasa si nu o putem acoperi nici cu bugetul de stat nici cu fonduri europene, dar putem gasi alte surse financiare prin care sa sustinem aceasta nevoie de dezvoltare. Investitiile pe care chinezii le pot face sunt o astfel de sursa prin care noi putem sa dezvoltam infrastructura acolo unde nu avem proiecte europene: linii de cale ferata ce trebuie reabilitate, autostrazi si poduri ce trebuie construite si nu pot fi facute toate cu fonduri europene pentru ca si acelea sunt limitate. Eu zic ca sunt binevenite aceste colaborari si aceste investitii si am prezentat partii chineze o serie de proiecte pe care am putea sa le facem impreuna, cu investitie chineza, in infrastructura de transport', a spus Ramona Manescu.
Premierul chinez participa la reuniunea din Bucuresti, pe 26 noiembrie
Pe 26 noiembrie 2013, se va desfasura la Bucuresti cea de-a doua reuniune la nivel de prim-ministri din Europa Centrala si de... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:10
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, spune ca in institutia pe care o conduce exista o nevoie acuta de personal competent si de oameni "care sa si munceasca" si intentioneaza sa organizeze concursuri pentru a face angajari pe locurile vacante.
"La nivelul ministerului intentionez sa angajez oameni competenti, pentru ca, ceea ce am gasit in minister ... au fost foarte multe locuri vacante si o nevoie foarte mare, o nevoie acuta, de personal calificat, competent, de oameni care intr-adevar sa si munceasca", a declarat ministrul Transporturilor, pentru Mediafax.
Ea a aratat ca angajarile vor fi facute pe posturi vacante, fiecare directie din minister facand propriile evaluari legate de numarul necesar de angajati, in functie de volumul de munca. In prezent, exista directii in care "dosarele zac pe birouri", pentru ca personalul existent nu are timpul fizic sa le solutioneze, potrivit ministrului.
Manescu a precizat ca in perioada urmatoare vor fi organizate concursuri pentru angajari, dar nu a avansat un numar de oameni care urmeaza sa fie recrutati si nici nu a precizat cate locuri sunt vacante.
Structura organizatorica a Ministerului Transporturilor prevede un numar de maxim 485 de posturi, exclusiv demnitarii si cele aferente cabinetului ministrului.
Pe de alta parte, ministrul a afirmat ca a decis sa retraga atributiile secretarului de stat Cristian Ghibu.
"Cel putin pe domeniul pe care il avea in atributii domnul Ghibu, am considerat ca am nevoie... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 10:06
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, va pleda vineri, la Bruxelles, pentru necesitatea deschiderii pietelor de transport, dar si pentru stimularea concurentei in acest domeniu de activitate, agenda de lucru a vizitei cuprinzand intalniri cu Johaness Hahn, comisarul pentru politica regionala, cat si cu Siim Kallas, comisarul pentru transporturi.
Potrivit unui comunicat de presa, ministrul Ramona Manescu va prezenta celor doi oficiali europeni prioritatile mandatului sau, stadiul fondurilor europene, dar si strategia de dezvoltare ce vizeaza domeniul transporturi in cadrul urmatorului exercitiu financiar al Uniunii Europene.
"Agenda de lucru a intalnirilor este structurata pe trei teme majore: infrastructura de transport terestru, transportul maritim si cel aerian. Ramona Manescu va solicita un calendar de lucru cu Agentia TEN-T din cadrul DG MOVE pentru a stabili strategia de dezvoltare si portofoliul de proiecte care vor fi dezvoltate de catre Romania din fondurile CE. In privinta transportului maritim, principala preocupare este legata de activitatea Portului Constanta.
Acesta este considerat un proiect de interes strategic national si european, fiind in curs de elaborare Master Planul pentru dezvoltarea Portului, dar si a unor proiecte de infrastructura in port, precum linia de cale ferata, digul de larg si podul rutier de acces in port", se arata in comunicatul citat.
Astfel, discutiile vizand domeniul aerian se vor concentra pe initiativa lansata... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 15:02
Premierul Victor Ponta i-a cerut noului ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, sa il cheme, luni, pe castigatorul licitatiei de privatizare a CFR Marfa si sa semneze contractul de vanzare, adaugand ca, daca acesta "nu da banii", va fi numit un manager privat, iar licitatia va fi reluata.
In cazul reluarii licitatiei, termenele vor fi mult mai extinse si mai rezonabile decat la prima licitatie, derulata in conditiile si termenele negociate cu Fondul Monetar International, a spus Ponta, ministru interimar al Transporturilor, prezent la sediul ministerului pentru ceremonia de predare-primire a portofoliului catre Ramona Manescu.
Hotararea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prin vanzarea a 51% din actiuni catre GFR, detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost publicata in urma cu doua saptamani in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv jumatatea lunii octombrie.
GFR a fost declarat castigator in luna iunie in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni. mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:12