Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Schimbarea de paradigma in lumea energiei si tranzitia energetica rapida din Uniunea Europeana pot deveni risc extern de securitate daca Romania nu se adapteaza in timp util, avertizeaza grupul de lucru care a elaborat componenta "Securitate si diplomatie energetica" a viitoarei Strategii de securitate energetice a Romaniei.
Lipsa de aliniere la standardele europene plaseaza Romania intr-o "groapa de potential", ocolita de fluxurile de energie, "groapa" care nu este doar de natura tehnica, ci si economica, financiara, tehnologica si chiar diplomatica.
Confortul teoretic oferit de statistici
In UE, Romania este statul membru cu cele mai mici importuri de energie per capita: 12,5 GJ, potrivit datelor Eurostat (2015).
Dependenta de importuri de gaz natural a scazut de la 24% din cerere in anul 2011 la mai putin de 5% in anul 2015, in special pe fondul scaderii consumului industrial de gaz natural in industria productiei de ingrasaminte chimice.
De asemenea, pretul mediu al ...citeste mai departe despre "Avem cele mai mici importuri de energie din UE, dar suntem intr-o "groapa de potential"" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 08:43
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marti, ca este adevarat ca Romania nu are inca o strategie energetica, dar nici la nivelul Uniunii Europene lucrurile nu sunt clarificate inca.
Potrivit acestuia, energia este viitorul si este un element de securitate, iar, daca unele state folosesc energia ca o arma, atunci "armele sunt un rau necesar".
"E adevarat ca nu avem o strategie energetica, dar vedeti ca nici la nivel european aceste lucruri nu sunt clarificate inca", a afirmat Gerea.
Securitatea energetica este, insa, pilonul viitoarei strategii energetice a Uniunii Europene, iar in ce priveste Romania un mix energetic echilibrat este esential, a explicat oficialul.
"Trebuie sa construim o strategie flexibila, care sa se poata adapta noilor provocari. Ar fi fost extraordinar daca aveam o stregie de reindustrializare pe care sa ne putem baza. Din motivul acesta, nu putem lega cele doua strategii, dar putem construi pilonii pe care sa o dezvoltam", a continuat ...citeste mai departe despre "Opinia unui ministru: E adevarat ca nu avem o strategie energetica, dar nici Europa nu are" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 12:54
Summit-ul pe teme de Securitate Energetica organizat zilele acestea in capitala Germaniei da fiori rusilor, dezvoltarea rapida a Uniunii Energetice de pe continent fiind privita la Moscova ca o amenintare pe termen lung.
12 state europene vor semna in iunie o declaratie comuna privind eliminarea plafoanelor tarifare si a interventiilor guvernamentale in tranzactiile cu energie din regiune, a anuntat Rainer Baake, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Economice si Energiei din Germania.
Acesta a recunoscut ca dezvoltarea Uniunii Energetice pericliteaza rolul Rusiei de furnizor de gaze pe piata europeana, anunta agentia rusa Sputnik.
Un prim pas
Summit-ul organizat la Berlin are ca scop analiza costurilor si beneficiilor aduse de aparitia Uniunii Energetice din Europa, primul pas catre crearea acesteia constand in liberalizarea pietei de energie din cele 12 state.
Declaratia din iunie urmeaza sa fie semnata de catre rerezentantii Germaniei, Frantei, Belgiei, Olandei, Danemarcei, Poloniei, Cehiei, Austriei, Elvetiei si Luxemburgului, acestor state urmand sa li se alature Suedia si Norvegia, interconectate cu ajutorul unui cablu electric submarin.
"Summit-ul pe teme de securitate energetica vine si ca urmare a deteriorarii relatiilor dintre Occident si Moscova, fortand statele membre UE sa caute surse alternative de energie", a mentionat Baake.
"Nu este o strategie impotriva Rusiei, ci una care sa stimuleze competitivitatea in Europa. Vor fi efecte... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 12:25
1Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, in cadrul inalnirii cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica, aratand ca Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune.
"Independenta Romaniei si a Europei este profund legata de independenta si securitatea energetica. Romania poate deveni un exportator de securitate in regiune printr-o politica a sustinerii interconectorilor energetici si prin exploatarea resurselor proprii", a declarat seful statului.
El a mentionat ca Romania saluta importanta acordata obiectivului de realizare a Uniunii Energetice.
"Consideram esentiala continuarea procesului de consolidare a solidaritatii in interiorul UE, intre Uniune si vecinii sai, precum si a acordarii de prioritate proiectelor de infrastructura din aceasta regiune. De asemenea, avem in vedere substantializarea relatiilor cu statele cu care am incheiat parteneriate strategice sau relatii privilegiate si consolidate precum Franta, Germania, Italia, Polonia, Austria, Regatul Unit, Spania si Turcia", a aratat Klaus Iohannis.
Potrivit sefului statului, Romania va continua sa actioneze si pentru completarea dialogului bilateral, prin cooperari sectoriale in special in sfera economica.
"Aceste tari se numara printre principalii investitori si parteneri comerciali ai Romaniei. De mare parte din aceste tari ne leaga, dincolo de interesele strategice, si afinitati... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 14:29
Strategia energetica a Romaniei va fi transmisa joi seara tuturor presedintilor de partid urmand ca vineri documentul sa fie lansat in dezbatere publica, a anuntat joi ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Am aici cu mine Strategia Energetica a Romaniei, partea I si partea II, asa cum am promis si pe care maine (vineri - n.r.) o vom lansa in dezbatere publica. In aceasta seara (joi - n.r.) voi transmite acest document presedintilor tuturor partidelor pentru ca raman consecvent obiectivului pe care l-am anuntat inca de la investitura mea, de a incerca sa revizuiesc strategia energetica printr-un consens politic cat mai larg, transmite Agerpres.
Documentul elaborat fara costuri, fara consultanti externi, elaborat cu resurse umane proprii din departament, in principal, prezinta o radiografie a starii sistemului energetic romanesc, prezinta o radiografie a angajamentelor asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene, prin acorduri internationale", a spus Razvan Nicolescu.
Ministrul a afirmat ca va fi lansat un set de intrebari si ca asteapta participanti, de la toate partidele politice, sa lucreze la etapa finala a proiectului, etapa in care vor fi prezentate scenariile de dezvoltare si politicile pe care Romania urmeaza sa le implementeze in urmatorii 20 de ani.
Razvan Nicolescu a precizat ca documentul va fi disponibil, pentru comentarii, vineri, pe site-ul Departamentului si ca asteapta sugestiile,... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 09:44
Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica, a declarat joi, in cadrul conferintei de lansare a Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), Gilles Humbert, presedintele noii entitati din domeniul energetic, citand un studiu realizat recent de asociatie.
"Eficienta energetica in toate sectoarele economiei Romaniei este departe de standardele europene. Consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) decat media Uniunii Europene. Chiar daca, in ultimii ani, consumul energetic s-a redus, acest lucru nu s-a datorat imbunatatirii eficientei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producatorii industriali", a afirmat Gilles Humbert.
Potrivit studiului citat, Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, respectiv intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice in intervalul 2010-2020. Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.
Prezent la conferinta, Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, a subliniat faptul ca Romania are in prezent preturi energetice sub media Uniunii Europene, insa se... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:31
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat interesul Romaniei pentru continuarea coordonarii si cooperarii stranse cu SUA in domeniul securitatii energetice, inclusiv prin realizarea unui transfer de expertiza si tehnologie, intr-o intalnire cu noul director american pentru Europa Centrala, precizeaza NewsIn.Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut vineri o intrevedere de lucru cu noul director pentru Europa Centrala din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Michael Morrow.
Potrivit MAE, cei doi oficiali au evaluat impreuna o serie de elemente importante ale cooperarii bilaterale in contextul recentei semnari, in cadrul vizitei la Washington a presedintelui Traian Basescu a Acordului privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, respectiv al adoptarii Declaratiei comune de Parteneriat Strategic pentru secolul XXI, care marcheaza inceputul unei noi etape in relatia de Parteneriat Strategic dintre Romania si SUA.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat ca este necesara intreprinderea de demersuri comune, in perioada imediat urmatoare, pentru valorificarea si punerea in aplicare, cu maxima eficienta si de o maniera cuprinzatoare, a oportunitatilor deschise de cele convenite in textul Declaratiei.
Cei doi oficiali au fost de acord ca nivelul excelent al interactiunii in plan politico-militar trebuie sa se regaseasca si in cadrul celorlalte dimensiuni enumerate in cuprinsul documentului mentionat, cu accent special asupra impulsionarii... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 19:45
Proiectul South Stream, care vizeaza sa transporte gaz rusesc in Europa ocolind Ucraina, va contribui la consolidarea securitatii energetice a Europei, a declarat luni un secretar de stat in Ministerul elen al Mediului, Energiei si Schimbarilor climatice, informeaza RIA Novosti, potrivit Newsin. "Aceasta conducta permite diversificarea rutelor de transport al gazului natural, ceea ce este necesar pentru a veni in intampinarea nevoilor in crestere ale Europei. Nu incape indoiala ca punerea sa in functiune va consolida securitatea livrarilor de gaz", a afirmat Yannis Maniatis.
Oficialul elen a spus ca Rusia este in masura sa garanteze securitatea energetica a Europei, aratand ca pierderea exporturilor de gaz libian catre Italia a fost imediat compensata de cresterea exporturilor ruse.
"Aceasta a confirmat inca o data fiabilitatea pe termen lung a Rusiei atat ca partener, cat si in calitate de garant esential al securitatii energetice a Europei", a adaugat Maniatis la inaugurarea Conferintei mediteraneene pentru petrol si gaz.
Aceasta incredere de care se bucura Rusia va fi intarita in viitor o data cu lansarea conductelor South Stream si Burgas-Alexandroupolis, a subliniat secretarul de stat.
In plus, potrivit oficialului grec, South Stream, care va trece pe teritoriul elen, va ajuta aceasta tara sa-si consolideze pozitiile strategice.
Participantii la conferinta de la Atena examineaza rolul energetic al Greciei, pornind de la proiectele de gazoducte ce ii vizeaza... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 23:25