Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, la Paris, ca a semnat alaturi de omologul sau francez, Jean Castex, o noua foaie de parcurs in ceea ce priveste Parteneriatul strategic dintre cele doua tari, "cu o structura actualizata, ambitioasa".
Orban se afla intr-o vizita oficiala in Franta.
"Este o vizita extrem de importanta intr-un an simbolic in care aniversam 140 de ani de relatii diplomatice. Tarile noastre sunt legate printr-un Parteneriat strategic, iar dorinta comuna este de a da un caracter si mai strategic acestui parteneriat, de aceea am semnat o noua foaie de parcurs cu o structura actualizata, ambitioasa, care are ca scop sa stranga si mai mult relatiile dintre Franta si Romania, atat in plan bilateral, cat si la nivel european si international", a spus Ludovic Orban, dupa intalnirea avuta cu premierul francez Jean Castex si ceremonia de semnare a mai multor documente bilaterale.
El a punctat, in context, ca prezenta economica a partii franceze in Romania este una importanta.
"Investitiile franceze genereaza multe locuri de munca si, inaintea pandemiei, schimburile economice dintre tarile noastre au atins aproape 10 miliarde de euro pe an. Ne dorim ca aceasta cooperare sa creasca, sa se diversifice, sa fie aprofundata, sa genereze efecte si mai benefice", a precizat Orban.
Premierul roman a aratat ca a semnat impreuna cu omologul sau si o Declaratie de intentie privind colaborarea in domeniul nuclear civil, care se doreste dezvoltat in... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 20:35
Statele Unite au desfasurat - pentru prima oara - o arma nucleara de putere slaba, la bordul unui submarin, vrand astfel sa descurajeze Rusia sa foloseasca armament similar, relateaza AFP.
"Marina americana (US Navy) a desfasurat focosul nuclear de slaba putere (de tip) W16-2 pe o racheta balistica lansata dintr-un submarin", a anuntat marti intr-un comunicat numarul doi in ierarhia Pentagonului John Rood.
"Adversari potentiali, ca Rusia, cred ca folosirea armelor nucleare de putere slaba le va oferi un avantaj asupra Statelor Unite si aliatilor si partenerilor acestora", a adaugat Rood, care confirma astfel informatii dezvaluite de catre un grup de experti, Federation of American Scientists (FAS).
La publicarea noii "posturi nucleare" a Statelor Unite, in februarie 2018, Pentagonul a avertizat ca va modifica aproximativ 50 de ogive nucleare, reducandu-le puterea, si le va imbarca la bordul unor submarine, pentru a raspunde unei amenintari percepute din partea Rusiei.
Potrivit Washingtonului, Moscova este pe cale sa-si modernizeze un arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, amenintand tarile europene de la frontierele sale si ocolindu-si obligatiile pe care si le-a asumat prin Tratatul de dezarmare New START.
Acest tratat numara doar armele strategice care servesc drept fundament al doctinei disuadiunii bazate pe "distrugerea reciproca asigurata".
Aceste arme nucleare tactice - de o putere inferioara bombei de la Hiroshima - ar permite Moscovei sa se... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 13:13
China ar putea construi in urmatorul deceniu pana la 30 de reactoare nucleare in strainatate, in cadrul programului "O centura, un drum", a declarat recent un inalt oficial chinez la reuniunea Conferintei Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), forul consultativ suprem chinez, transmite Reuters.
China, cea mai mare putere comerciala a lumii, a anuntat in 2013 o noua initiativa denumita "O centura, un drum", destinata crearii unui nou Drum al Matasii si consolidarii schimburilor comerciale intre Asia, Rusia si Europa. China a promis ca va aloca 126 miliarde de dolari pentru aceasta strategie, in principal sub forma de investitii in infrastructura.
Wang Shoujun, membru in comitetul CPPCC, a declarat miercuri delegatilor ca R.P China trebuie sa profite la maximum de oportunitatile oferite de initiativa "O centura, un drum" pentru a oferi mai mult sprijin financiar si politic sectorului sau nuclear.
"Promovarea energiei nucleare a devenit o strategie de stat, iar exporturile nucleare vor ajuta la optimizarea exporturilor noastre si ne vor permite sa eliberam capacitati interne de productie", a spus Wang Shoujun intr-un document publicat pe pagina de internet a CPPCC.
Wang Shoujun, care este si fost presedinte al companiei China National Nuclear Corp (CNNC), a apreciat ca proiectele nucleare in tarile implicate in strategia "O centura, un drum" ar putea aduce firmelor chineze pana la 1.000 de miliarde de yuani (197 miliarde dolari) pana in 2030, potrivit... mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 14:20
Armata americana instruieste fortele armate ale tarilor din Europa asupra modului de utilizare a armelor nucleare tactice impotriva Federatiei Ruse, a declarat miercuri ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, potrivit caruia insusi faptul ca SUA dispun de arme tactice pregatite pentru utilizare in Europa reflecta o pozitie agresiva.
In aceste conditii, "existenta unor arme nucleare tactice ale SUA gata de utilizare in Europa nu reprezinta doar o relicva a razboiului rece, ci si o pozitie foarte agresiva", a insistat Serghei Lavrov, vorbind la o conferinta privind dezarmarea la Geneva.
Ministrul rus a acuzat SUA ca au decis sa mentina un numar important de rachete, ceea ce incalca un acord major de dezarmare nucleara, potrivit Reuters, cu referire la cele doua agentii de presa ruse.
"Dezarmarea nucleara este obstructionata si de pastrarea armelor nucleare americane nestrategice in Europa, insotita de o practica destabilizatoare a unor 'misiuni nucleare comune'", a afirmat seful diplomatiei ruse, care sustine ca, in cadrul acestor misiuni, printr-o incalcare grava a Tratatului de neproliferare nucleara, tari membre NATO - ce nu sunt puteri nucleare - participa la planificarea utilizarii armelor nucleare americane nestrategice si sunt implicate in dezvoltarea unor competente in acest sens.
"Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca ei (americanii) antreneaza fortele armate ale tarilor din Europa pentru utilizarea armelor nucleare tactice impotriva Rusiei", a... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 22:31
Ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a apreciat duminica ca revizuirea strategiei nucleare a SUA, care mizeaza pe innoirea arsenalului fara a-l extinde, dovedeste ca "o noua cursa a inarmarii s-a declansat deja" si a pledat pentru noi initiative de control.
"Acordurile privind controlul armamentului existent trebuie respectate cu strictete. In loc de noi sisteme de armament avem nevoie de noi initiative de dezarmare", a explicat Gabriel intr-un comunicat.
In opinia sa, la fel ca in timpul Razboiului Rece, Europa este "in mod special amenintata" si din acest motiv trebuie sa fie vectorul identificarii de noi initiative in favoarea unui control mai strict al armelor si a dezarmarii.
Cu toate ca autoritatile americane au insistat vineri, la prezentarea noii doctrine nucleare, ca scopul este consolidarea si innoirea arsenalului fara suplimentarea numarului de ogive nucleare, Gabriel a avertizat ca dezvoltarea de noi arme "trimite un semnal gresit si poate genera o cursa a inarmarii".
Citeste mai departe despre "Germania critica noua strategie nucleara a SUA: Trimite un semnal gresit si poate genera o cursa a inarmarii" pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 19:00
Rusia a denuntat sambata "caracterul belicos" si "antirus" al noii strategii nucleare americane, facuta publica in ajun, si a avertizat ca va lua "masurile necesare" pentru a-si asigura securitatea fata de Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.
"De la prima lectura, caracterul belicos si antirus al acestui document sare in ochi", a reactionat Ministerul Afacerilor Externe rus intr-un comunicat de presa, declarandu-se "profund deceptionat".
"Evident, va trebui sa luam in calcul abordarile Washingtonului si sa luam masurile necesare pentru a ne asigura securitatea", se mai mentioneaza in comunicatul citat.
SUA si-au anuntat vineri intentia de a se dota cu arme nucleare cu putere scazuta ca raspuns in principal la reinarmarea Rusiei. Acest anunt i-a facut pe experti sa se teama de o relansare a proliferarii nucleare si de cresterea riscului unui conflict nuclear.
Moscova a denuntat sambata "o incercare de a repune in discutie dreptul (Rusiei) la legitima aparare". "Speram ca Washingtonul este constient de nivelul de pericol ridicat pe care il reprezinta aceste directive din punctul de vedere al planificarii militare practice", potrivit comunicatului MAE rus.
Potrivit Moscovei, documentul american este "plin pana la refuz cu tot soiul de clisee antirusesti, incepand cu acuzatia abracadabranta de 'comportament agresiv' si de toate 'ingerintele' cu putinta si terminand cu acuzatiile la fel de nefondate de 'incalcari' a tot soiul de acorduri privind controlul... mai mult
Sambata, 03 Februarie 2018, ora 17:12
Pentagonul analizeaza "in mod activ" posibilitatea de a folosi arme nucleare impotriva unor obiective din Rusia, tara acuzata ca nu respecta Tratatul INF, Moscova anuntand ca urmareste cu atentie informatiile despre planul SUA de instalare a unor rachete nucleare in Europa si in Asia.
Administratia Barack Obama analizeaza un plan care prevede instalarea de rachete nucleare in Europa si Asia pentru a putea distruge tinte nucleare pe teritoriul Rusiei.
Mai precis, potrivit agentiei Associated Press, Pentagonul analizeaza "in mod activ" posibilitatea folosirii armelor nucleare impotriva unor tinte militare din Rusia, ca reactie la presupusa incalcare de catre Moscova a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), semnat in anul 1987.
Rusia respinge acuzatiile privind incalcarea INF prin testarea unor rachete de croaziera care au raza de actiune intre 500 si 1.000 de kilometri. Associated Press citeaza un fragment neclasificat al unui raport elaborat de generalul Martin ...citeste mai departe despre "SUA vor sa instaleze rachete nucleare in Europa si Asia. In vizor, obiective din Rusia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 14:10
O criza a petrolului este vazuta in prezent ca cea mai mare amenintare la adresa economiilor americane si europene. Potrivit celor 18 economisti chestionati intr-un sondaj de opinie realizat de CNN Money, cresterea pretului petrolului la valori mai ridicate decat in prezent va mari riscurile generate de criza datoriilor din Europa, va cauza un blocaj asupra bugetului de la Washington si va confirma temerile legate de o incetinire a economiei chineze.
"O intrerupere a provizionarii cu petrol iranian ar putea duce pretul petrolului la 200 de dolari/baril", crede Lynn Reaser, economist sef la Institutul Economic Fermanian.
Este intr-adevar o preocupare. O confruntare militara ar putea impinge preturile mai sus de 180 de dolari/baril, ceea ce ar duce la o noua recesiune", spune Chris Lafakis, economis la Moody's Analytics.
Economia, dupa cum se pare, poate sustine pretul petrolului in jurul valorii de 100 de dolari/baril. In timp ce preturile la petrol si gaze sunt ridicate, cheltuielile de consum continua sa creasca.
Presedintele Obama este constient de aceasta situatie si incearca sa gaseasca echilibrul perfect pentru sanctionarea Iranului pentru dezvoltarea si mentinerea programului nuclear.
Sanctiunile, care vor fi implementate gradual, urmaresc sa dauneze industriei petroliere a Iranului astfel incat guvernul sa fie impins catre masa de negocieri. Cu toate acestea, nu se doreste ca pretul petrolului sa creasca necontrolat sau sa se lanseze un conflict... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 18:21
Romania isi va continua strategia in domeniul energiei nucleare, dar peste cateva luni pot sa apara modificari importante, iar Guvernul ar trebui sa se gandeasca la acordarea de garantii de stat pentru finantarea reactoarelor 3 si 4, a declarat joi Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei.
"Romania isi continua strategia pe nuclear. Peste cateva luni de zile pot sa apara si modificari strategice, despre care nu vreau sa vorbesc. (...) Vom sti clar daca suntem singuri in proiect (constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, n.r.), sa vedem daca Enel si ArcelorMittal mai vor. Cam in trei luni vom sti", a afirmat Serban la un seminar pe tema strategiei energetice.
El a adaugat ca pentru participarea la aceasta investitie, evaluata la 4 miliarde de euro, au fost interesate companii din Coreea de Sud, pe care insa statul nu le-a inclus in proiect.
"Poate nu ne-am priceput sa ii mentinem pe sud-coreeni in proiectul de la reactoarele nucleare 3 si 4. In luna martie trebuia sa anuntam investitorii si constructorul, dar dupa cum stiti investitorii nu au venit", a spus Serban, precizand ca valoarea investitiei este in curs de reevaluare.
Consilierul ministrului Economiei a mai spus ca ar fi timpul ca Guvernul sa ia in calcul acordarea de garantii de stat pentru derularea acestui proiect, iar participatia companiei de stat Nuclearelectrica in firma de proiect, de peste 80%, ar trebui regandita.
La finele lunii martie presedintele Traian Basescu a declarat ca... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:38