Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Sistemul Energetic National este epuizat din punct de vedere moral si are nevoie de un backup, a atras atentia fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, intr-o conferinta de specialitate, organizata vineri.
"Asa-zisele reforme facute in anii trecuti au afectat, de asemenea. Ca s-a gresit nu mai conteaza. Ideea este ca ne dorim cu totii sa avem capacitati de productie curate, insa de doi-trei ani de zile nu se mai investeste in Romania in energia regenerabila produsa de lumina solara sau de vant, din doua motive: o data pentru ca au disparut schemele de suport, iar in al doilea rand ca orice capacitate suplimentara de energie regenerabila are nevoie de sisteme de protectie a Sistemului Energetic National. Sistemul energetic national are nevoie de un backup si acesta este asigurat de partea de carbune. Sistemul energetic din Romania este epuizat din punct de vedere moral. Au fost momente, in timpul iernilor, cu ger foarte puternic, cand nu poti folosi la maxim gazul natural sau cand eolienele se blocheaza, deci esti la limita cu productia. De asemenea, au fost momente in care a trebuit sa apelam la vecini sau cand noi i-am salvat pe vecini. Trebuie sa gasim un echilibru intre dorinta de a furniza energie curata si capacitatea de supravietuire a sistemului energetic si de furnizare pentru populatie. Viitorul nu ne va lasa sa fim confortabili in ceea ce priveste acest domeniu", a declarat Gerea.
Acesta a adaugat ca, in urma cu zece ani, Sistemul Energetic National s-a... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:49
Unitatile disponibile pentru productia de energie electrica din Romania au capacitati de peste 21.000 MW, si de aceea in Romania nu mai sunt necesare investitii in proiecte noi de productie, in conditiile in care consumul zilnic la nivel national este asigurat de capacitati de 8.000-9.000 MW.
"Nu este nevoie reala de investitii in capacitati noi de productie a energiei. Avem capacitati de peste 21.000 MW disponibile", a declarat joi Carmen Neagu, membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, la un seminar pe tema energiei, citat de Mediafax.
Neagu a adaugat ca, pentru sistemul energetic national, energia hidro este foarte importanta, iar Transelectrica, operatorul sistemului energetic national, "este gata oricand sa sprijine energia hidro".
"Hidroelectrica ne da un mare avantaj pentru ca ne ofera o solutie extraordinara pentru reglaj", a spus ea.
Neagu: Proiectele energetice mai vechi de zece ani sunt inutile
Neagu a apreciat ca orice proiect energetic mai vechi de zece ani, precum este cel al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, din judetul Cluj, este inutil.
"Se tot vorbeste de Tarnita. Daca decizia pentru un proiect depaseste 10 ani, investitia devine inutila", a afirmat ea.
Proiectul hidrocentralei Tarnita a fost initiat in timpul regimului comunist, dar inca nu a fost inceput. Guvernul considera acest proiect esential pentru sistemul energetic national.
Romania are nevoie de o strategie energetica transguvernamentala si... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 15:44
Exporturile de energie ar salva sistemul energetic romanesc, dar pretul electricitatii pentru livrarile pe piete straine este necompetitiv, a declarat joi presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza.
"Exportul ar salva sectorul energetic, dar megawattul romanesc nu este competitiv ca pret. Am fi avut o portita in Turcia, dar taxa de export este absurda", a afirmat Borza la un seminar pe teme energetice.
El a adaugat ca in Romania exista o atitudine "proletara" care sacrifica, de dragul pacii sociale, competitivitatea economica a companiilor de stat.
"Noi vorbim de ani de zile de proiecte, vorbim de strategii. (...) Intr-o republica a procurorilor te gandesti de mai multe ori inainte sa semnezi sau nu semnezi nimic. Nu putem accepta companii de stat supradimensionate", a spus Borza.
El a spus ca o prioritate a Guvernului ar trebui sa fie refacerea sistemului national de irigatii.
"Eu nu cred in Tarnita (un proiect de constructie a unei hidrocentrale la Tarnita, in judetul Cluj, n.r.). Hai sa refacem sistemul national de irigatii, ar trebui sa fie o proritate. Romania este o tara eminamente agrara, dar nu trebuie sa ne fie rusine cu asta", a mai spus Borza. mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:17
Ministrulu Economiei, Varujan Vosganian, sustine ca Romania va trebui sa se preocupe de stocarea energiilor regenerabile, masura care ar putea fi chiar mai eficienta decat investitiile in hidrocentrale de pompaj.
"Noi trebuie sa ajungem la stocarea energiilor electrice regenerabile, fara de care vom avea o limita pe care nu o vom putea depasi. Astfel de investitii sunt poate chiar mai eficiente decat in statiile de pompare. E fundamental sa industrializam zona rurala. Acum se pune intrebarea daca sa mai facem reactoarele 3 si 4, sau termocentralele pe huila", a mai spus Vosganian.
Consumul de energie se va stabiliza
Consumul de energie se va stabiliza in cativa ani la 45-50 TWh/an, iar Romania trebuie sa caute solutii de stocare a energiei produse din surse regenerabile, punandu-se totodata intrebarea daca este nevoie de noi reactoare, termo sau hidrocentrale, potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
"Eu cred ca cererea de energie se va stabiliza la 45-50 TWh in urmatorii ani. Exista tendinte de crestere si de scadere a consumurilor, probabil se vor echilibra. Cresterea PIB cu 5% nu duce la cresterea consumului cu 5%", a afirmat Vosganian la o conferinta pe teme energetice.
Potrivit Institutului National de Statistica, in primele luni din acest an consumul a scazut cu 4,5%, dupa ce anul trecut a urcat cu 0,2%, la 53 TWh.
Vosganian a adaugat ca viitoarea strategie energetica pe care vrea sa o elaboreze Guvernul va tine cont si de evolutia... mai mult
Joi, 11 Iulie 2013, ora 12:07
Strategia energetica a Romaniei ar putea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, prima intalnire de lucru pe acest subiect urmand sa aiba loc in data de 10 iunie, a anuntat, joi, Constantin Nita, ministrul Delegat pentru Energie, in cadrul Conferintei "Energy Business Summit", desfasurata sub patronajul Ministerului Economiei.
"Speram sa schitam, pana in toamna, o noua strategie a sectorului energetic din Romania, in perspectiva anilor 2030-2035. In acest scop, incercam sa cream - la nivelul ministerului - un colectiv pentru Strategia energetica a Romaniei, iar o prima intalnire pe acest subiect o vom avea pe data de 10 iunie a.c. In cadrul noii strategii vom pune accent pe elementele de viziune, incercand o noua abordare fata de cea folosita la elaborarea vechii strategii, unde nu se facea decat o detaliere a resurselor energetice de care dispune tara noastra", a afirmat Constantin Nita.
Potrivit acestuia, in cadrul noii strategii energia nucleara ar putea detine un procent de 10-12% din total putere instalata in Romania.
"Daca vom reusi punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, atunci vom obtine inca 2.400 de megawati, ceea ce s-ar traduce printr-o pondere a energiei nucleare de 10-12% din total putere instalata in Romania", a mai spus ministrul Constantin Nita.
Conform unui scenariu realizat de Uniunea Europeana pentru anul 2030, mixul de energie va proveni din surse regenerabile - in procent de 18%, carbune - 12%,... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 13:20
Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica, a declarat joi, in cadrul conferintei de lansare a Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), Gilles Humbert, presedintele noii entitati din domeniul energetic, citand un studiu realizat recent de asociatie.
"Eficienta energetica in toate sectoarele economiei Romaniei este departe de standardele europene. Consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) decat media Uniunii Europene. Chiar daca, in ultimii ani, consumul energetic s-a redus, acest lucru nu s-a datorat imbunatatirii eficientei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producatorii industriali", a afirmat Gilles Humbert.
Potrivit studiului citat, Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, respectiv intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice in intervalul 2010-2020. Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.
Prezent la conferinta, Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, a subliniat faptul ca Romania are in prezent preturi energetice sub media Uniunii Europene, insa se... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:31
Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrala si de Est, eveniment organizat de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR - CME), incepe duminica, la Neptun Olimp.
Pana pe 21 iunie, la forum vor participa peste 130 de specialisti, reprezentanti ai autoritatilor din Romania si ai institutiilor de cercetare si de invatamant in domeniu, care vor sustine aproximativ 300 de lucrari pe subiectele de actualitate ce vizeaza sectorul energetic.
Derulat pe tema "Politici si strategii energetice nationale si regionale. Securitatea alimentarii", forumul va cuprinde cinci sesiuni de comunicari stiintifice, 13 evenimente adiacente, 18 mese rotunde, o expozitie internationala cu peste 70 de standuri.
In cadrul sesiunilor vor fi analizate subiecte precum viitorul gazelor naturale in balanta energetica nationala si in regiune, securitatea aprovizionarii cu energie, strategiile nationale in context european, energia nucleara, atragerea investitorilor.
De asemenea, la FOREN participa directorii companiilor energetice din Romania, precum si cei ai societatilor cu capital privat strain care isi deruleaza activitatea in tara.
CME are misiunea de a promova furnizarea si utilizarea durabila a energiei, este prezenta in 93 de tari si reprezinta 3.000 de organizatii membre - guverne, industrie si institutii specializate. mai mult
Duminica, 17 Iunie 2012, ora 13:26