Rusia a denuntat sambata "caracterul belicos" si "antirus" al noii strategii nucleare americane, facuta publica in ajun, si a avertizat ca va lua "masurile necesare" pentru a-si asigura securitatea fata de Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.
"De la prima lectura, caracterul belicos si antirus al acestui document sare in ochi", a reactionat Ministerul Afacerilor Externe rus intr-un comunicat de presa, declarandu-se "profund deceptionat".
"Evident, va trebui sa luam in calcul abordarile Washingtonului si sa luam masurile necesare pentru a ne asigura securitatea", se mai mentioneaza in comunicatul citat.
SUA si-au anuntat vineri intentia de a se dota cu arme nucleare cu putere scazuta ca raspuns in principal la reinarmarea Rusiei. Acest anunt i-a facut pe experti sa se teama de o relansare a proliferarii nucleare si de cresterea riscului unui conflict nuclear.
Moscova a denuntat sambata "o incercare de a repune in discutie dreptul (Rusiei) la legitima aparare". "Speram ca Washingtonul este constient de nivelul de pericol ridicat pe care il reprezinta aceste directive din punctul de vedere al planificarii militare practice", potrivit comunicatului MAE rus.
Potrivit Moscovei, documentul american este "plin pana la refuz cu tot soiul de clisee antirusesti, incepand cu acuzatia abracadabranta de 'comportament agresiv' si de toate 'ingerintele' cu putinta si terminand cu acuzatiile la fel de nefondate de 'incalcari' a tot soiul de acorduri privind controlul... mai mult
Sambata, 03 Februarie 2018, ora 17:12
Statele Unite reusesc inca sa tina cu dintii de titlul "cea mai importanta putere spatiala a lumii, din punct de vedere militar", dar China si Rusia vin tare din urma, pentru a revendica aceasta pozitie, iar asta ii pune pe jar pe americani.
Departamentul american al Apararii are deja un buget de investitii in domeniul spatial de peste 2 miliarde de dolari, dar ar vrea sa-si mentina suprematia si prin implicarea unor noi forte in domeniu, asa cum ar fi industria hi-tech din Silicon Valley, arata Forbes.
Implicatii pe termen lung
Modul in care guvernul american bate la usa companiilor din Silicon Valley este ceva mai discret, dar poate avea implicatii pe termen lung in a asigura un avantaj important in fata rivalilor chinezi si rusi.
Washingtonul se arata interesat de potentialul pietei emergente de servicii comerciale spatiale, in special de satelitii de mici dimensiuni, capabili sa prelucreze si sa retransmita o cantitate impresionanta de date.
Programul intitulat Initiativa de Inovare in Aparare intentioneaza tocmai sa asigure puntea de legatura intre aceasta industrie si proiectele Departamentului de Aparare al SUA.
Nu este vorba doar de impunerea unui control asupra cercetarilor si proiectelor cu impact strategic ale companiilor private, ci mai mult un mod de a impulsiona activitatea acestora, cu conditia ca armata sa aiba acces cat mai rapid la noile tehnologii spatiale din sectorul comercial.
Vecini cu Google
Sigur, abordarea guvernului... mai mult
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 13:25
Statele Unite au "tinut in brate ursul rusesc", in ultimii 20 de ani, doar pentru a realiza acum ca abordarea a fost gresita, sustine generalul Phillip Breedlove, comandantul fortelor militare americane din Europa.
Breedlove, care indeplineste si rolul de comandant suprem al trupelor aliate NATO din Europa, sustine ideea cresterii numarului de soldati americani detasati in regiune, pentru a contracara amenintarea venita din partea Rusiei, se arata intr-un comunicat al Armatei Statelor Unite.
Rusia revansarda
Odata cu prabusirea blocului sovietic, din 1991, SUA au incercat sa foloseasca orice prilej pentru a face un partener din Rusia.
Noua strategie de securitate semnata de Vladimir Putin anunta insa pentru prima data ca Statele Unite reprezinta o amenintare pentru Rusia, iar generalul Breedlove spune ca aceasta explica intru totul actiunile Moscovei din ultimul deceniu.
"Daca privim cu atentie actiunile Rusiei inca din 2008, in Georgia, in Nagorno Karabah, Crimeea, Donbas si acum Siria, vedem o Rusie revansarda, gata sa-si afiseze forta in fata oricui, pentru a-si atinge obiectivele", a declarat comandantul american.
In opinia acestuia, modul in care fortele militare ale SUA opereaza in Europa va trebui modificat luand in considerare faptul ca in ultimele doua decenii Washingtonul a incercat sa adopte o pozitie de conciliere in raporturile cu Moscova.
"De-a lungul acestei perioade ne-am modificat structura fortelor armate, am modificat modul de lucru... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 18:25
1Presedintele Rusiei si-a reconfirmat sprijinul pentru regiumul Assad din Siria, insistand ca sustinerea aratata de Moscova a redus si presiunea pusa de refugiatii sirieni pe tarile UE si cateva state din Orientul Mijlociu.
Spre ingrijorarea Washingtonului, Putin nu mai face un secret din deplasarea armamentului si a trupelor sale in Siria, iar expertii asteapta ca strategia Washingtonului privind Siria sa capete de acum alt contur, remarca portalul Euronews.
Putin antitero
"Am sustinut regimul de guvernamant din Siria, in contextul in care acesta se confrunta cu o serioasa agresiune terorista.
Am asigurat si vom asigura in continuare suportul militar si tehnic necesar si cerem si altor state sa ni se alature", a declarat Putin in cursul unei recente vizite in Tadjikistan.
In mod oficial, Rusia a livrat fortelor guvernamentale siriene doar echipament militar cu o vechime mai mare de 25 de ani, provenit din fostul arsenal sovietic, acesta fiind folosit la apararea portului Tartus, o fortificatie ramasa in mana sustinatorilor presedintelui Assad.
Tartus este un port la Mediterana pe care rusii il folosesc ca baza militara conform unui acord incheiat in 1971 intre guvernul de la Moscova si presedintele de atunci al Siriei, tatal actualului sef al statului.
Dar, dincolo de aparente si comunicate oficiale, observatorii organismelor internationale prezente in Siria raporteaza ca inginerii rusi au extins deja pistele aeroporturilor din Hamimim si Hamidiya... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 13:13
3China depune eforturi majore pentru a contesta superioritatea militara a Statelor Unite in domeniul aero-spatial, fortand Pentagonul sa investeasca masiv in noi tehnologii care sa tina rivalii asiatici la distanta, a recunoscut la inceputul acestei saptamani, secretarul adjunct al Apararii, Robert Work.
Oficialul american a admis, in fata unei audiente formate din experti militari si civili, existenta unei competitii acerbe intre Washington si Beijing, mentionand ca se observa o rapida reducere a handicapului tehnologic din partea Chinei, anunta Reuters.
Razboiul stelelor
In doar cativa ani, China a reusit sa dezvolte aeronave invizibile radarelor, avioane de recunoastere avansate, rachete balistice sofisticate si echipamente perfomante de razboi electronic.
"Chiar daca speram in construirea unei relatii de parteneriat cu China, Pentagonul nu poate trece cu vederea aspectele competitive ale acestei relatii, in special in domeniul militar, o zona unde China inregistreaza progrese majore", a declarat Robert Work.
La randul lor, oficialii chinezi din domeniul Aparari au declarat pentru agentia de presa Xinhua ca inovatiile din domeniul militar ar trebui accelerate.
"Echipamentul nostru militar nu mai este realizat in baza cercetarii facute pentru a reduce handicapul tehnologic. Am trecut la inovatii independente", a afirmat Xu Qiliang, vicepresedintele Comitetului Militar Central de la Beijing.
Work a plasat remarcile sale referitoare la competitia dintre... mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 15:54
1De cand "Noul Razboi Rece a inceput" ca rezultat al conflictului din Ucraina, SUA au inceput sa-si puna in practica in Europa strategia de "Lead from behind" (conduce din spate) pentru a crea un "cordon sanitar antirusesc" in care Romania va fi o piesa de baza, se apreciaza intr-un comentariu publicat vineri de portalul rusesc pro-Kremlin Sputnik News.
"SUA incurajeaza fostele puteri regionale sa-i sprijine strategia in schimbul recunoasterii, apoi a restabilirii sferei lor de influenta. In mod ideal, SUA doresc ca noua Cortina de Fier sa includa Scandinavia, Europa de Est si de Sud-Est, iar Romania, Polonia si Suedia sa fie partenerii lor condusi din spate", este scenariul descris de autorul articolului, Andrew Korybko.
Rusia acuza Romania ca e platforma de agresiune a NATO - Cum raspunde Alianta
El invoca in argumentatia sa decizia celor cinci state nordice (Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia si Islanda) de a-si intensifica impreuna cooperarea militara cu tarile baltice ...citeste mai departe despre "Presa rusa: Romania este o piesa de baza a strategiei militare a SUA in estul Europei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 19:37
Recent a avut loc un al doilea bombardament al Statelor Unite impotriva gruparii ISIS, pe teritoriul Siriei. Atacul face parte dintr-o misiune care se poate prelungi pana la 3 ani, potrivit declaratiilor presedintelui Barak Obama.
Revista Foreign Affairs estimeaza costurile acestei lupte la 10 miliarde de dolari pe an.
Desi SUA s-a aliat pentru aceste operatiuni cu alte state, printre care se numara Arabia Saudita, Iordan, Bahrain si Emiratele Arabe Unite, o mare parte din costuri vor trebui acoperite in continuare, scrie International Business Times.
Costurile echipamentelor aeriene americane folosite in razboiul cu Siria
Pentru a-ti da seama de dimensiunile acestor costuri, este suficient sa te gandesti la cheltuielile pentru debutantul F-22 Raptor, care se ridica la suma de 68.000 de dolari pe ora, fara a include costurile pentru armele pe care le foloseste. Dintre cele mai cunoscute, rachetele Sidewinder costa aproximativ 600.000 de dolari, iar bombele cu diametru mic au pretul de 250.000 de dolari fiecare. Casa Alba a refuzat sa comenteze pe aceasta tema, insa estimarile optimiste ale unei zile de atac se ridica la 7,5 milioane de dolari pe zi.
Pe langa aceste cheltuieli, se adauga si costurile pentru cele 47 de rachete Tomahawk, in valoare de 1,59 milioane de dolari fiecare, adica 74 de milioane de dolari pentru o singura zi. Nu este de neglijat nici cheltuiala pentru portavionul USS George H. W. Bush, a carei utilizare costa 24.400 de dolari pe ora.... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:15
1Situatia de securitate internationala, modul de dezvoltare a capabilitatilor militare in cadrul NATO prin proiecte 'Smart Defense', in conditiile crizei economice mondiale si ale unor alocari bugetare insuficiente pentru aparare, precum si principalele aspecte ale parteneriatului strategic romano-american in domeniul apararii au constituit principalele subiecte ale discutiilor ministrului Apararii cu omologul sau american, Charles Timothy Hagel.
In cadrul intrevederii au fost dezvoltate teme legate de programul de inzestrare al Armatei Romaniei cu avioane multirol F-16 si instruirea pilotilor, cooperarea in vederea retragerii trupelor si materialelor din Afganistan si a stadiului proiectului scutului antiracheta de la Deveselu.
Referitor la ultimul subiect, ministrul Dusa a punctat faptul ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate la termenele stabilite si va continua sa duca la bun sfarsit toate celelalte sarcini pentru ca proiectul sa fie definitivat.
De asemenea, Afganistanul a fost un alt subiect important al agendei, context in care ministrul Apararii a declarat ca perioada post 2014 va reprezenta o noua etapa de transformare, cand Romania va ramane angajata in mentinerea coeziunii si solidaritatii Aliantei.
Tratamentul medical acordat militarilor romani in spitalele americane, dar si sprijinul oferit trupelor romanesti pentru desfasurarea misiunilor au fost elemente pe care delegatia romana a dorit sa le puncteze in cadrul intalnirii.
Cei doi... mai mult
Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 11:06