Noile politici ale administratiei Trump menite sa limiteze accesul Chinei la inovatiile americane au blocat practic investitiile chineze in startup-uri tehnologice americane, atat investitorii, cat si fondatorii acestor firme abandonand planurile din cauza supravegherii stricte a Washingtonului.
Investitiile chineze in startup-uri americane au atins anul trecut un nivel record de 3 miliarde de dolari, potrivit firmei de cercetari economice Rhodium Group din New York, stimulate de interesul investitorilor si al companiilor tehnologice de a finaliza acordurile inainte de aprobarea unor noi reglementari, in luna august, relateaza Reuters.
Ulterior, aceste finantari s-au prabusit, au aratat interviurile facute de Reuters cu 35 de firme din aceasta industrie.
Presedintele american Donald Trump a semnat o lege noua care extinde dreptul guvernului de a bloca investitiile straine in companii americane, indiferent de tara de origine a investitorilor. Dar Trump a fost vocal in special in ceea ce priveste oprirea Chinei de a obtine tehnologii americane de interes strategic.
Noile reglementari sunt inca in curs de finalizare, dar veteranii industriei tehnologiei spun ca declinul investitiilor a fost rapid.
"Acordurile in care sunt implicate companii chineze, cumparatori chinezi si investitori chinezi practic s-au oprit", a declarat avocatul Nell O'Donnell, care a reprezentat companii tehnologice americane in tranzactii cu cumparatori straini.
Avocatii care au... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 09:26
Pentru mai mult de un deceniu, liderii politici si ai corporatiilor din China au colindat prin intreaga lume cu portofolele evident pline. Din Asia in Africa, SUA si America Latina, rezultatele sunt greu de ignorat, deoarece Beijingul s-a afirmat cu putere ca un lider al lumii emergente.
Mai putin cunoscuta este amprenta difuza, dar extensibila a Beijingului in Europa, se arata intr-un studiu realizat de Bloomberg.
Agentia a analizat cifrele realizand cea mai cuprinzatoare analiza de pana acum a prezentei Chinei in Europa.
In ultimii zece ani, statul asiatic a cumparat sau a investit in active evaluate la cel putin 318 miliarde de dolari.
In aceasta perioada, activitatea Chinei pe continent a fost cu 45% mai ridicata decat a Statelor Unite, conform datelor disponibile publicate de Bloomberg.
Volumul si natura unora din aceste investitii, de la infrastructura vitala din estul si sudul Europei la firmele de inalta tehnologie din vest, au provocat ingrijorare la nivelul UE.
Liderii UE, printre care cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron, fac presiuni pentru o strategie comuna care sa tina sub control avansul neobosit al Chinei in Europa, desi exista o anumita opozitie la periferia continentului.
Multe dintre statele UE care sunt de acord cu analizarea amanuntita a tranzactiilor straine au ele insele un numar ridicat de investitii din statul asiatic.
Bloomberg a analizat datele referitoare la 678 de tranzactii finalizate... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:11
Riscul declansarii unui razboi comercial intre China si Europa a impins-o pe sefa guvernului de la Berlin, Angela Merkel, sa-si programeze o vizita de urgenta la Beijing, a doua in cursul acestui an.
Pe langa problemele ridicate de politica de dumping a Chinei in sectorul metalurgic, Germania s-a trezit ca ajunge sa piarda controlul asupra unor companii cu rol strategic in dezvoltarea industriala, acestea fiind curtate intens de firme aflate sub umbrela guvernului de la Beijing, dupa cum remarca Bloomberg.
Influenta globala
In incercarea de a-si cosolida statutul de a doua mare economie a lumii, China a apelat in ultimii ani la o serie de artificii menite sa aduca mediului de afaceri local o influenta globala.
De la creionarea proiectului "Noul Drum al Matasii", care ar urma sa lege piata chineza de cea din Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Europa, si pana la sustinerea companiilor chineze in efectuarea unor achizitii de companii europene cu un bun renume international, Beijingul nu a parut sa dea inapoi de la nimic.
Pirelli, Volvo, Ferragamo, Ferretti sunt deja firme controlate de investitori din China, totalul sumelor investite in ultimul deceniu de companiile din China in piata de fuziuni si achizitii din UE ridicandu-se la peste 200 de miliarde de euro.
Acum insa oferta de preluare a producatorului german de roboti industriali Kuka de catre firma chineza Midea Group, contra sumei de 4,6 miliarde de euro, pare sa fi declansat semnalul de alarma la... mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:54
1Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
Investitiile pe care chinezii le pot face reprezinta o sursa pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din Romania, acolo unde nu exista proiecte europene, a declarat, duminica, la Realitatea TV, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
'Am avut intalniri cu reprezentantii ambasadei Chinei, cu reprezentanti ai mediului economic din China. Exista intr-adevar un interes foarte mare al chinezilor de a investi in Romania, dar eu spun ca interesul cel mai mare este al nostru. Nevoia de dezvoltare si investitii in infrastructura de transport din Romania este uriasa si nu o putem acoperi nici cu bugetul de stat nici cu fonduri europene, dar putem gasi alte surse financiare prin care sa sustinem aceasta nevoie de dezvoltare. Investitiile pe care chinezii le pot face sunt o astfel de sursa prin care noi putem sa dezvoltam infrastructura acolo unde nu avem proiecte europene: linii de cale ferata ce trebuie reabilitate, autostrazi si poduri ce trebuie construite si nu pot fi facute toate cu fonduri europene pentru ca si acelea sunt limitate. Eu zic ca sunt binevenite aceste colaborari si aceste investitii si am prezentat partii chineze o serie de proiecte pe care am putea sa le facem impreuna, cu investitie chineza, in infrastructura de transport', a spus Ramona Manescu.
Premierul chinez participa la reuniunea din Bucuresti, pe 26 noiembrie
Pe 26 noiembrie 2013, se va desfasura la Bucuresti cea de-a doua reuniune la nivel de prim-ministri din Europa Centrala si de... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:10
Romania isi doreste sa incheie un parteneriat strategic cu China, prin care sa fie asigurata o colaborare atat in domeniul politic, cat si in cel economic, cultural si educational, a declarat premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor avute cu presedintele si prim-ministrul chinez.
"Ne-am dori - anul viitor sunt 65 de ani de relatii diplomatice - sa avem un parteneriat strategic si cu China. Un asemenea parteneriat strategic presupune multe domenii, pornind de la colaborarea politica, evident cea economica care este cea de substanta, dar si culturala, educatie si alte domenii", a spus Ponta, aflat la Beijing.
El a adaugat ca ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va semna un memorandum de parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Chinei. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 15:50
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53
Premierul Emil Boc a precizat, ca Romania si China nu au reusit pana acum sa fructifice in plan economic relatiile excelente de la nivel politic si a cerut investitorilor chinezi sa vina in Romania, tara cu oportunitati deosebite."Tarile noastre au o excelenta relatie din punct de vedere politic si acum trebuie sa dovedim un pragmatism - pe care sunt convins ca cele doua parti il au si pot sa il materializeze - de a fructifica in plan economic excelenta colaborare in plan politic", a declarat Emil Boc la inceputul discursului sustinut luni la Beijing.
Primul-ministru roman s-a aratat increzator ca tara noastra poate constitui "o poarta de intrare" a Chinei in Europa, in contextul in care economia Romaniei este in dezvoltare, costul fortei de munca este inca scazut, iar oportunitatile de afaceri sunt numeroase. Printre avantajele pe care le prezinta Romania pentru un investitor chinez, Boc a mentionat stabilitatea geopolitica si strategica conferita de catre integrarea in structurile euroatlantice, cota unica de 16%, calificarea si competentele lingvistice a fortei de munc , un nivel al datoriei publice de numai 31,5% din PIB, prudenta politicilor bugetare si fiscale, increderea aratata de catre agentiile de rating perspectivelor economiei romanesti, flexibilizarea apreciabila a pietei muncii si limitarea deficitului bugetar.Premierul a aratat ca guvernul sau a adoptat o serie de masuri de austeritate, cum ar fi reducerea numarului si salariilor bugetarilor, cresterea... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 15:41
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminica, la o emisiune televizata, ca a propus in CSAT schita unei strategii a relatiilor cu China in secolul XXI, el explicand absenta investitiilor majore in Romania prin lipsa "unui OK politic de la Guvernele anterioare", informeaza Mediafax.
"Avem o relatie diplomatica neintrerupta de 60 de ani, foarte multe schimburi de delegatii. Am propus si in CSAT schita unei strategii de relatii cu China pentru secolul XXI ", a spus Baconschi
El a adaugat ca si-ar dori sa vada investitii chineze in mari proiecte de infrastructura.
"Faptul ca lucram cu precadere alaturi de partenerii nostri europeni nu exclude ca piata romaneasca sa fie deschisa si catre investitii chineze, mai ales ca lucreaza la standarde de cost bune, fac lucruri de calitate si le pot face repede", a spus el.
Intrebat de ce pana acum investitorii chinezi nu au fost prezenti in marile proiecte de infrastructura, ministrul a spus: "N-au reusit sa primeasca un OK politic in Guvernele anterioare, criza ne-a surprins in situatia de a ne reduce deficitul public.
Nu au spus stop ca atare (Guvernele anterioare, n.red.), dar nu avem o investitie chineza majora pe infrastructura, desi erau niste proiecte care au fost discutate".
"Ne dorim o relatie mult mai substantiala economic cu China", a mai spus el, atragand totodata atentia ca, avand in vedere legislatia UE, nu se pot acorda garantii de stat.
mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 00:06