Schimbarea structurii guvernamentale permite Guvernului rezultat in urma unei noi majoritati parlamentare sa schimbe Strategia fiscal-bugetara stabilita de vechiul Executiv, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in contextul destramarii aliantei de guvernare si al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.
"Lucrurile sunt destul de clar stipulate in Legea Responsabilitatii Fiscale: Atunci cand se modifica structura guvernamentala exista o asa-numita clauza de exonerare. Adica, in momentul in care ai o alta majoritate politica, respectiv un alt Guvern, acesta poate sa spuna - ramanem in aceeasi strategie fiscal-bugetara pe care si-a asumat-o Guvernul anterior sau o schimbam. Ramane de vazut ce va decide noul Guvern. Practic, conform legii, exista posibilitatea ca politicile economice din programul de guvernare anterior sa fie schimbate", a explicat Ionut Dumitru.
El a precizat, insa, ca majoritatea masurilor intentionate de reducere a fiscalitatii cuprinse in Programul de Guvernare al USL erau la stadiul de intentie. "Ele nu erau incluse in niciun fel de proiectie bugetara. Nici pentru 2014 nu s-au bugetat reducerea CAS sau reducerea de impozit pe profitul reinvestit sau alte masuri care au fost incluse in programul de guvernare", a subliniat Ionut Dumitru.
El sustine ca 2014 fiind an electoral, in Romania erau asteptate anumite turbulente politice."Acest lucru este valabil pentru orice tara in anii electorali. In mod particular in Romania,... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 17:16
Guvernul Romaniei isi propune tinte ambitioase in strategia fiscal-bugetara pentru 2014-2016, care prevede o crestere economica de 2,2%, sustinuta de majorarea consumului intern si de o inflatie de 3% la sfarsitul anului 2014. Analistii economici desfiinteaza previziunile Executivului, pe care le numesc "halucinatii economice".
In strategia fiscal-bugetara pentru intervalul 2014-2016, publicata de Ministerul de Finante, se arata ca,"avand in vedere evolutia potentialului de crestere economica, pentru perioada 2014-2016 se estimeaza ca economia romaneasca isi va relua cresterea mai sustinuta, cu un ritm apropiat de potential, fiind posibila o crestere a produsului intern brut, in medie, cu 2,5% anual".
In acelasi document se precizeaza ca anul acesta motorul cresterii economice va fi cererea interna, iar Ministerul de Finante anticipeaza in strategia postata pe site-ul oficial ca in 2013 cheltuielile cu consumul privat vor creste cu 1,4%, in conditiile majorarii veniturilor disponibile ale populatiei.
De asemenea, cheltuielile cu consumul guvernamental se vor majora cu 1,5%, "exporturile vor inregistra ritmuri modeste de crestere, in special ca urmare a reducerii cererii in statele UE, fiind prognozate sa inregistreze o majorare de 1,2%, in timp ce importurile de bunuri si servicii vor creste cu 3,0%", se mai arata in documentul citat.
Specialistii financiari contactati de Business24 nu impartasesc deloc optimismul autoritatilor. In timp ce consultantul... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 13:44
Finantarea investitiilor prin dublarea ratei de absorbtie a fondurilor europene, concomitent cu scaderea cheltuielilor de capital sunt planuri riscante, apreciaza Consiliul Fiscal, intr-o opinie remisa Business24.
In forma actualizata a Strategiei fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015, Guvernul prognozeaza o accelerare a cheltuielilor aferente proiectelor cu finantare din fonduri UE, de la 2,26% din PIB in 2012, la 4,68% din PIB in 2015, concomitent cu reducerea cheltuielilor de capital din resurse proprii de la 3,3% in 2012 la 2,97% din PIB in 2015, finantarea investitiilor urmand sa se realizeze preponderent din fonduri europene.
"In contextul performantei foarte slabe de pana acum in ceea ce priveste absorbtia fondurilor UE, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra riscurilor semnificative la adresa tintelor fiscal-bugetare generate de o nerealizare a estimarilor ambitioase privind atragerea de fonduri europene concomitent cu utilizarea de resurse proprii pentru asigurarea continuitatii proiectelor, experienta anului 2012 fiind elocventa in acest sens", se arata in document.
Strategia fiscal-bugetara isi propune ca tinte pentru 2015 un deficit bugetar de 1,8%, cheltuieli bugetare in crestere cu doar 0,3% si scaderea cheltuielilor de personal.
Consiliul Fiscal apreciaza ca realiste tintele macroeconomice propuse de Guvern, insa institutia are rezerve in cazul dinamicii fortei de munca, a cheltuielilor de personal si a colectarii taxelor si impozitelor.... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 17:26
Consiliul Fiscal (CF) apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa, respectiv spre un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat, se arata in document.
"In acest context, in opinia Consiliului Fiscal, SFB 2013-2015 ar trebui sa contina un capitol separat care sa evalueze riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici si bugetari, precum si eventualele masuri avute in vedere in ipoteza in care aceste riscuri se materializeaza, mai ales avand in vedere recentele evolutii de pe pietele financiare internationale", se spune in document.
Documentul reprezinta opinia Consiliului fiscal cu privire la Strategia fiscal-bugetara pe perioada 2013-2015.
In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscala si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european si in cadrul acordurilor cu FMI/CE/BM, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung, astfel incat politica fiscal-bugetara sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.
De asemenea, in linie cu recomandarile anterioare, Consiliul fiscal insista... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:45
Sefii Misiunii CE, Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) a ajuns la un acord cu autoritatile elene, referitor la noul set de masuri care sa elimine deficitul fiscal al Greciei, anunta Comisia Europeana, citata de NewsIn.Troica si autoritatile din Grecia au cazut de acord asupra Strategiei Fiscale pe Termen Mediu (MTFS), se arata intr-un comunicat al CE.
Comisia se asteapta ca aceasta strategie fiscala sa fie transpusa in masuri legislative concrete si sa reflecte planul de privatizare. De asemenea, Comisia Europeana asteapta ca Parlamentul elen sa voteze saptamana viitoare legile care, o data implementate, vor permite Greciei sa isi indeplineasca obiectivele stabilite.Guvernul elen a supravietuit miercuri unui vot de incredere crucial in Parlament, in conditiile in care incearca sa obtina sustinere pentru noi masuri de austeritate, necesare pentru evitarea falimentului.Noul cabinet al premierului Giorgios Papandreou a fost aprobat cu 155 de voturi pentru, 143 impotriva si doua abtineri, potrivit BBC News.
In continuare, parlamentarilor li se va cere sa aprobe un set de reduceri de cheltuieli, cresteri de taxe, reforme fiscale si privatizari in valoare de 28 de miliarde de euro. mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 11:55
Bugetul consolidat pentru 2011 este construit pe o proiectie mai favorabila de venituri comparativ cu Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern (+2,5 mld.lei), in conditiile in care veniturile cresc cu 1,8 mld.lei, excluzand asistenta financiara din partea donatorilor, considera Consiliul Fiscal, potrivit NewsIn.Potrivit Consiliului, contributia principala revine revizuirii ascendente a veniturilor din TVA si accize (+4,05 miliarde lei), justificata de performanta mai buna decat cea avuta in vedere initial la nivelul colectarii veniturilor din impozite indirecte in anul 2010.
Astfel, acest plus de venituri compenseaza reducerile pentru 2011, comparativ cu cifrele din Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern avute in vedere pentru capitolul "impozit pe venit, profit si castiguri din capital de la persoane juridice", ce prevad o scadere cu 1,53 miliarde lei, consecinta a incasarilor mai slabe decat cele programate initial in anul 2010 si a eliminarii impozitului minim, precum si a revizuirii in scadere cu 741 milioane lei a veniturilor nefiscale.
Totusi, Consiliul Fiscal considera ca revizuirea ascendenta a veniturilor bugetare (excluzand asistenta financiara din partea UE si a altor donatori) se reflecta integral in majorarea cheltuielilor.
Astfel, comparativ cu nivelurile din Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern, cheltuielile cu bunuri si servicii cresc in 2011 cu 1,42 miliarde lei, iar cele de la capitolul "alte transferuri" cu 1,45 miliarde lei, in timp ce... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 18:33
Guvernul a asigurat Fondul Monetar Internatiuonal ca este pregatit sa introduca masuri compensatorii in cazul in care strategia fiscala pentru perioada urmatoare nu poate fi aplicata din cauza unor impedimente de ordin judiciar, releva scrisoarea de intentie convenita cu FMI si obtinuta de MEDIAFAX. Executivul a asigurat institutia financiara ca fondul de salarii va fi limitat anul viitor la 39 miliarde lei, exluzand contributiile militarilor (1,6 miliarde lei) si ca va limita in continuare angajarile la un functionar pentru sapte posturi eliberate.
"Suntem gata sa luam masuri compensatorii daca vor aparea impedimente judiciare in aplicarea strategiei fiscale", se arata in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI la finalul misiunii din octombrie-noiembrie.
Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca au fost probleme serioase in discutiile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, la ultima misiune de evaluare, legate de "credibilitatea si predictibilitatea" deciziilor institutiilor juridice ale Romaniei, care adesea, fara justificare si temei constitutional, au interferat masiv politica economica a Guvernului.
"A fost un lucru exprimat si la nivel politic si la nivelul expertilor care numai ce au parasit Romania: Cu cine trebuie sa vorbim, cu cine stabilim politicile economice?
Le stabilim cu Guvernul sau mergem sa negociem cu Curtea Constitutionala?", a spus Basescu.
El a aratat ca structurile abilitate sa adopte masuri pe timp de... mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 14:21
Estimarile cu privire la cheltuielile totale la nivelul Ministerului Sanatatii indica o reducere drastica in urmatorii trei ani, acestea putand ajunge de la 5.081 de milioane de lei in 2010, la 1.842 de milioane de lei in 2013.Cheltuielile totale la nivelul Ministerului Sanatatii sunt estimate in 2010 la 5.081 de milioane de lei, reprezentand 0,99% din PIB.
Estimarile cu privire la cheltuielile totale pentru urmatorii trei ani indica o scadere drastica. Acestea ar putea ajunge la 1.829 de milioane de lei in 2011 (0,34% din PIB), la 1.783 de milioane de lei in 2012 (0,30% din PIB) si la 1.842 de milioane de lei in 2013 (0,28% din PIB), potrivit strategiei fiscale pentru perioada 2011 - 2013, document aprobat miercuri de Guvern si obtinut de MEDIAFAX.
In ceea ce priveste cheltuielile de personal, acestea sunt estimate in 2010 la 224 milioane de lei. In urmatorii trei ani estimarile nu indica modificari semnificative cu privire la acest parametru. Astfel, in 2011 cheltuielile de personal ar urma sa fie 205 milioane de lei, in 2012 - 211 milioane de lei, iar in 2013 - 219 de milioane de lei.
In ceea ce priveste cheltuielile cu investitiile, se estimeaza ca in 2010 acestea vor fi la nivelul Ministerului Sanatatii de 293 de milioane de lei (0,06% din PIB), urmatorii doi ani fiind marcati de o scadere din acest punct de vedere.
Acestea ar putea ajunge la 189 de milioane de lei in 2011, cel mai scazut nivel fiind in 2012, cand cheltuielile cu investitiile ar putea fi de doar 124... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 01:31
Guvernul va prezenta Parlamentului, pana la data de 30 mai a fiecarui an, o strategie fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani, care va contine, printre altele, cadrul macroeconomic privind prognozele bugetare si politica fiscal-bugetara si cadrul de cheltuieli pe termen mediu, relateaza NewsIn.Strategie bugetara pentru urmatorii trei ani va fi prezentata Parlamentului la propunerea Ministerului Finantelor Publice, potrivit proiectului legii responsabilitatii fiscale, aprobat marti de Guvern.
"Strategia fiscal-bugetara reprezinta documentul de politica publica care stabileste obiectivele si prioritatile in domeniul fiscal-bugetar, tintele veniturilor si cheltuielilor bugetului general consolidat si ale bugetelor componente ale bugetului general consolidat, precum si evolutia soldului bugetului general consolidat pe o perioada de trei ani", se precizeaza in proiectul de lege.
Legea prevede ca, in termen de o luna de la transmiterea proiectului de strategie, Parlamentul poate sa furnizeze Guvernului comentarii si recomandari asupra acestuia si aproba limitele specificate in cadrul fiscal-bugetar.
Cadrul macroeconomic contine informatii privind situatia macroeconomica si prognozele.
Pentru anul bugetar curent si trei ani ulteriori, dar si rezultatatele efective ale ultimilor doi ani bugetari, informatiile se refera la mai multi parametri macroeoconomici, intre care produsul intern brut (PIB), inflatie, deflatorul PIB, somaj, ocuparea fortei de munca, balanta de plati si... mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 16:13