Schimbarea structurii guvernamentale permite Guvernului rezultat in urma unei noi majoritati parlamentare sa schimbe Strategia fiscal-bugetara stabilita de vechiul Executiv, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in contextul destramarii aliantei de guvernare si al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.
"Lucrurile sunt destul de clar stipulate in Legea Responsabilitatii Fiscale: Atunci cand se modifica structura guvernamentala exista o asa-numita clauza de exonerare. Adica, in momentul in care ai o alta majoritate politica, respectiv un alt Guvern, acesta poate sa spuna - ramanem in aceeasi strategie fiscal-bugetara pe care si-a asumat-o Guvernul anterior sau o schimbam. Ramane de vazut ce va decide noul Guvern. Practic, conform legii, exista posibilitatea ca politicile economice din programul de guvernare anterior sa fie schimbate", a explicat Ionut Dumitru.
El a precizat, insa, ca majoritatea masurilor intentionate de reducere a fiscalitatii cuprinse in Programul de Guvernare al USL erau la stadiul de intentie. "Ele nu erau incluse in niciun fel de proiectie bugetara. Nici pentru 2014 nu s-au bugetat reducerea CAS sau reducerea de impozit pe profitul reinvestit sau alte masuri care au fost incluse in programul de guvernare", a subliniat Ionut Dumitru.
El sustine ca 2014 fiind an electoral, in Romania erau asteptate anumite turbulente politice."Acest lucru este valabil pentru orice tara in anii electorali. In mod particular in Romania,... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 17:16
Guvernul Romaniei isi propune tinte ambitioase in strategia fiscal-bugetara pentru 2014-2016, care prevede o crestere economica de 2,2%, sustinuta de majorarea consumului intern si de o inflatie de 3% la sfarsitul anului 2014. Analistii economici desfiinteaza previziunile Executivului, pe care le numesc "halucinatii economice".
In strategia fiscal-bugetara pentru intervalul 2014-2016, publicata de Ministerul de Finante, se arata ca,"avand in vedere evolutia potentialului de crestere economica, pentru perioada 2014-2016 se estimeaza ca economia romaneasca isi va relua cresterea mai sustinuta, cu un ritm apropiat de potential, fiind posibila o crestere a produsului intern brut, in medie, cu 2,5% anual".
In acelasi document se precizeaza ca anul acesta motorul cresterii economice va fi cererea interna, iar Ministerul de Finante anticipeaza in strategia postata pe site-ul oficial ca in 2013 cheltuielile cu consumul privat vor creste cu 1,4%, in conditiile majorarii veniturilor disponibile ale populatiei.
De asemenea, cheltuielile cu consumul guvernamental se vor majora cu 1,5%, "exporturile vor inregistra ritmuri modeste de crestere, in special ca urmare a reducerii cererii in statele UE, fiind prognozate sa inregistreze o majorare de 1,2%, in timp ce importurile de bunuri si servicii vor creste cu 3,0%", se mai arata in documentul citat.
Specialistii financiari contactati de Business24 nu impartasesc deloc optimismul autoritatilor. In timp ce consultantul... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 13:44
Finantarea investitiilor prin dublarea ratei de absorbtie a fondurilor europene, concomitent cu scaderea cheltuielilor de capital sunt planuri riscante, apreciaza Consiliul Fiscal, intr-o opinie remisa Business24.
In forma actualizata a Strategiei fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015, Guvernul prognozeaza o accelerare a cheltuielilor aferente proiectelor cu finantare din fonduri UE, de la 2,26% din PIB in 2012, la 4,68% din PIB in 2015, concomitent cu reducerea cheltuielilor de capital din resurse proprii de la 3,3% in 2012 la 2,97% din PIB in 2015, finantarea investitiilor urmand sa se realizeze preponderent din fonduri europene.
"In contextul performantei foarte slabe de pana acum in ceea ce priveste absorbtia fondurilor UE, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra riscurilor semnificative la adresa tintelor fiscal-bugetare generate de o nerealizare a estimarilor ambitioase privind atragerea de fonduri europene concomitent cu utilizarea de resurse proprii pentru asigurarea continuitatii proiectelor, experienta anului 2012 fiind elocventa in acest sens", se arata in document.
Strategia fiscal-bugetara isi propune ca tinte pentru 2015 un deficit bugetar de 1,8%, cheltuieli bugetare in crestere cu doar 0,3% si scaderea cheltuielilor de personal.
Consiliul Fiscal apreciaza ca realiste tintele macroeconomice propuse de Guvern, insa institutia are rezerve in cazul dinamicii fortei de munca, a cheltuielilor de personal si a colectarii taxelor si impozitelor.... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 17:26
Consiliul Fiscal (CF) apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa, respectiv spre un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat, se arata in document.
"In acest context, in opinia Consiliului Fiscal, SFB 2013-2015 ar trebui sa contina un capitol separat care sa evalueze riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici si bugetari, precum si eventualele masuri avute in vedere in ipoteza in care aceste riscuri se materializeaza, mai ales avand in vedere recentele evolutii de pe pietele financiare internationale", se spune in document.
Documentul reprezinta opinia Consiliului fiscal cu privire la Strategia fiscal-bugetara pe perioada 2013-2015.
In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscala si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european si in cadrul acordurilor cu FMI/CE/BM, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung, astfel incat politica fiscal-bugetara sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.
De asemenea, in linie cu recomandarile anterioare, Consiliul fiscal insista... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:45
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa."Este foarte posibil sa reintre inflatia in intervalul tintit pana la sfarsitul anului. Vedem ca inflatia va reintra in interval inainte de sfarsitul anului si se va mentine aproape de tinta si anul viitor", a spus viceguvernatorul bancii centrale.
Popa a aratat ca dezinflatia a intervenit asa cum a estimat corect banca centrala, odata cu disiparea efectului de runda a doua la TVA, ceea ce dovedeste ca BNR a procedat corect cand a mentinut dobanda la 6,25%, mizand pe un soc temporar din partea ofertei.
Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR a recunoscut ca anticipatiile privind presiunile din partea preturilor alimentare nu s-au adeverit in toata regiunea, iar in Romania performanta agriculturii a condus chiar la accentuarea efectului dezinflationist.
Cu toate acestea, Popa atrage atentia ca in iulie 2012 va exista un efect de baza contrar, ceea ce inseamna ca banca centrala trebuie sa aiba o dobanda care sa acomodeze si aceasta situatie, pe langa celelelate presiuni care persista.
BNR a anuntat, dupa sedinta de politica monetara de joi, ca va ajusta gradual conduita politicii monetare tinand cont de procesul de dezinflatie, evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate si volatile, precum si de stadiul aplicarii... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 19:57
Presedintele Traian Basescu s-a aratat ingrijorat de eventualitatea unei noi criza, insa a precizat ca Romania este mult mai bine pregatita sa faca fata unui nou val decat a fost in 2009-2010, informeaza NewsIn."Dupa parerea mea, suntem in prima criza economica si toate efectele pe care le vedem pe bursa nu sunt nici efectul unei prabusiri de banci, ci sunt o problema de incredere la masurile luate de oameni politici in SUA si in Europa", a spus Basescu.
Presedintele a facut acest comentariu dupa ce a fost intrebat despre "noua lovitura" pe care au primit-o bugetarii prin Strategia fiscal-bugetara si, solicitat sa raspunda daca tara este sau nu in criza, presedintele a spus ca intrebarea este a cuiva "care nu traieste in Romania".
"Toata Europa, inclusiv SUA, sunt in criza economica. Noi vorbim de existenta sau nu a celei de-a doua crize", a subliniat seful statului.Traian Basescu s-a aratat totusi ingrijorat de eventualitatea unei reveniri a crizei, cu toate ca Romania este mai bine pregatita decat in anii trecuti.
"Sigur ca ingrijorat sunt, dar zic eu ca suntem mult mai pregatiti acum sa facem fata unei eventuale a doua crize, in conditiile in care n-am iesit din prima. Suntem mult mai pregatiti acum decat am fost in 2009-2010", a spus presedintele, prezent la santierul naval din Mangalia. mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 13:53
Impozitele si taxele nu vor creste intre 2012-2014, iar TVA-ul va ramane la 24%, a precizat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, care a mai subliniat faptul ca obiectivele strategiei fiscal-bugetare va fi consolidarea fiscala si iesirea din procedura de deficit excesiv, informeaza NewsIn."Obiectivele strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014 sunt urmatoarele: continuarea consolidarii fiscale si iesirea din procedura de deficit excesiv.
Referitor la impozite si taxe, nu vor creste. O singura conditie, vom continua impozitarea pentru case si masini. Ma refer la impozite si taxe locale. Nu vom majora impozitul pe venit, va ramane 16%.
Nu ne putem permite sa reducem cota de TVA, care va ramane 24%", a precizat ministrul.Ialomitianu a adaugat ca institutiile publice au in continuare un numar mare de functionari."Cuvantul de baza este prudenta. Nu ne putem permite sa dam frau liber cheltuielilor publice. In institutiile publice inca avem un numar mare de functionari.
Deci statul trebuie sa fie mai suplu, sa functioneze cu un numar mai mic.
Nu ne-am propus sa dam afara 100.000, 200.000. Ne-am propus sa avem grija cu angajarile in sectorul bugetar", a mai spus ministrul Finantelor. mai mult
Vineri, 12 August 2011, ora 13:49
Pentru perioada 2012-2014, tendinta de reducere a inflatiei va continua, urmand ca rata inflatiei sa scada pana la nivelul de 2,5% in anul 2014, cu o medie anuala de 2,8%, se arata in strategia fiscal-bugetara pentru 2012-2014 aprobata miercuri de Executiv. Totodata, la sfarsitul lui 2012, rata inflatiei ar urma sa ajunga la 3%, iar in 2013, la 2,8%.
La reluarea trendului dezinflationist s-a avut in vedere continuarea procesului de reducere a inflatiei, prin mentinerea conduitei ferme a politicilor monetare, cat si a celorlalte componente de politici economice (fiscala, a veniturilor).
"Estimarile au luat in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului.
De asemenea, reducerea graduala a majorarii de accize, promovarea unei politici salariale prudente si continuarea reformelor structurale vor mentine procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila", potrivit strategiei fiscal-bugetare pentru 2012-2014.
Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,5% in anul 2014, cu o medie anuala de 2,8%. De asemenea, continuarea procesului de dezinflatie va contribui la scaderea suplimentara a asteptarilor inflationiste.
Potrivit strategiei, un alt mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste va fi revenirea tendintei de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro.
"Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate de productivitate in... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 22:07
Bugetul consolidat pentru 2011 este construit pe o proiectie mai favorabila de venituri comparativ cu Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern (+2,5 mld.lei), in conditiile in care veniturile cresc cu 1,8 mld.lei, excluzand asistenta financiara din partea donatorilor, considera Consiliul Fiscal, potrivit NewsIn.Potrivit Consiliului, contributia principala revine revizuirii ascendente a veniturilor din TVA si accize (+4,05 miliarde lei), justificata de performanta mai buna decat cea avuta in vedere initial la nivelul colectarii veniturilor din impozite indirecte in anul 2010.
Astfel, acest plus de venituri compenseaza reducerile pentru 2011, comparativ cu cifrele din Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern avute in vedere pentru capitolul "impozit pe venit, profit si castiguri din capital de la persoane juridice", ce prevad o scadere cu 1,53 miliarde lei, consecinta a incasarilor mai slabe decat cele programate initial in anul 2010 si a eliminarii impozitului minim, precum si a revizuirii in scadere cu 741 milioane lei a veniturilor nefiscale.
Totusi, Consiliul Fiscal considera ca revizuirea ascendenta a veniturilor bugetare (excluzand asistenta financiara din partea UE si a altor donatori) se reflecta integral in majorarea cheltuielilor.
Astfel, comparativ cu nivelurile din Strategia fiscal-bugetara aprobata de Guvern, cheltuielile cu bunuri si servicii cresc in 2011 cu 1,42 miliarde lei, iar cele de la capitolul "alte transferuri" cu 1,45 miliarde lei, in timp ce... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 18:33