Economia romaneasca se indreapta spre un record istoric in materie de exporturi in 2019, acestea urmand sa depaseasca pragul de 70 de miliarde de euro, impulsionate de constructia de automobile si piese auto, industria prelucratoare, agricultura si software-ul, potrivit analizei realizate de o companie specializata in plati internationale.
"In 2018, economia romaneasca a exportat bunuri si servicii de peste 67,7 miliarde de euro, in crestere cu 81,3% fata de 2010 (37,3 miliarde euro) si cu 8,1% peste nivelul din 2017. Estimarile privind evolutia din 2019 indica o crestere ceva mai temperata fata de anul precedent, de sub 7%, spre nivelul de 72,4 miliarde euro", arata analiza privind comertul international, prezentata de Moneycorp.
Potrivit sursei citate, sectorul automotive, cu Dacia-Renault, Ford si producatorii de piese auto in prim-plan, ar putea asigura, in acest an, principalul vector de crestere al exporturilor, dupa ce, in 2018, au asigurat 18,8% din volum (12,7 miliarde euro), in crestere cu aproximativ 13% fata de anul precedent. Exporturile de masini si aparate si echipamente electrice au reprezentat 28,7% din totalul exporturilor din 2018, in crestere cu 9,1% fata de anul precedent.
"Lansarea noilor modele de automobile si extinderea afacerilor producatorilor de piese si subansamble auto vor reprezenta, in orizontul 2019-2020, un factor semnificativ in evolutia exporturilor Romaniei", estimeaza analistii de la Moneycorp.
Industria prelucratoare va... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 13:11
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Cele patru strategii ale Romaniei - pentru competitivitate, reindustrializare, strategia pentru export si cea pentru inovare - ar trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2013, tinta autoritatilor fiind stabilita pentru jumatatea lunii noiembrie, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta privind dezvoltarea competitiva prin inovare.
"Tinta noastra pentru finalizarea celor patru strategii nationale ale Romaniei este jumatate lunii noiembrie. Acestea trebuie sa fie gata pana la finalul acestui an, avand in vedere ca urmeaza noua programare bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.
Oficialul a adaugat ca strategia pentru competitivitate este importanta in contextul absorbtiei fondurilor europene in urmatorii ani.
"Strategia pentru competitivitate trebuie finalizata pana la finalul acestui an, pentru ca altfel, in contextul bugetar 2014 - 2020, iar nu vom sti pe ce fonduri europene mizam si cum le vom cheltui. Este o conditie ex-ante pentru programarea bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.
Competitivitatea economica, noul brand al Romaniei
De asemenea, acesta a adaugat ca brandul Romaniei trebuie sa fie competitivitatea economica, precizand ca in cadrul intrevederilor sale din strainatate considera ca este oportuna o prezentare a potentialului economic al Romaniei, in afara de simbolurile traditionale promovate.
"Competitivitatea trebuie sa fie blazonul, marca Romaniei, nu frunza sau... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:42
Desi dupa doi ani de recorduri exporturile au scazut anul trecut, oamenii de afaceri sunt increzatori si spun ca Romania poate compensa prin identificarea unor noi piete de desfacere.
Omul de afaceri Aldo de Blasio, care a infiintat in Romania Networking Business Group (NBG) crede ca exista, in urmatorii doi ani, doua mari directii de urmat: una spre Europa occidentala (Franta, Spania, Anglia, Germania) si cealalta spre Europa orientala (Ucraina, Rusia).
La randul sau, Valentin Preda, presedintele Bursei de Afaceri din Romania, crede ca printre pietele cu potential pentru exportatorii romani se numara si Mexic.
Omul de afaceri italian atrage atentia ca, in Romania, pentru o perioada mare de timp, s-a produs si s-a vandut orice, fara niciun fel de planificare.
"Firmele mici producatoare romanesti s-au lansat in ultimii 10 ani ca urmare a cererilor unei piete dezorganizate. Pentru o mare perioada de timp s-a produs orice si s-a vandut orice, fara necesitatea unei planificari, a unei agende stabilite in avans", spune de Blasio.
El considera ca, in momentul in care criza a ajuns in Romania fara preaviz, s-a creat un blocaj in vanzari. "Atunci a fost momentul in care structurile ce vindeau dezorganizat, fara vreo strategie de crestere, s-au blocat. Astazi acesti producatori au fabrici, tehnologie moderna si functionala, dar nu stiu unde si cum sa vanda ce produc. In plus au bancile si societatile de leasing care le sufla in ceafa".
"Matrimoniale" pentru... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 09:45
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca solutia actuala de a exporta gazul romanesc si de a importa gaz rusesc reprezinta "o catastrofa pentru Romania", nu doar pentru populatie, ci si pentru industrie.
"Ideea e ca exportam gaze romanesti, importam gaze rusesti la un pret triplu. Sigur ca avem o problema cu legislatia europeana care spune ca sa lasam, sa exportam. Pe de alta parte, am si o raspundere politica si Chitoiu (ministrul Economiei - n.r.) are sprijinul meu. O sa gasim o solutie.
Altfel, insa, pe romaneste, asta inseamna sa exportam gazele romanesti, alea ieftine, si sa importam de-alea scumpe. Insa, sigur, tine si de o strategie pe termen lung", a afirmat premierul la finalul reuniunii conducerii USL, scrie Agerpres.
El s-a referit in context la ceea ce a numit in mod ironic "egalitatea" tarilor in ceea ce priveste pretul de achizitie la gaze:
"Noi importam cu 450 mia de mc de la Gazprom, Germania importa cu 180, tot de la Gazprom. Vedeti cum e cu egalitatea? Dar dna Merkel merge foarte des la Moscova, eu, si daca trec prin fata ambasadei in drum spre Guvern, aud ca sunt vandut Moscovei". mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:59
Romania trebuie sa inceapa sa gandeasca o strategie de diversificare a exporturilor romanesti si de marire a numarului de parteneri comerciali pentru a reduce dependenta de Uniunea Europeana, unde merg peste 70% din exporturile locale.
Conform raportului Institutului National de Statistica, in primele cinci luni ale anului 2012, exporturile romanesti au crescut cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 18,5 miliarde de euro. Conform INS, marfurile au continuat sa mearga catre tarile Uniunii Europene in proportie de 71,05%.
Intrebat care ar fi o pondere echilibrata intre exporturile catre UE si cele catre zona extracomunitara, analistul economic Mircea Cosea a spus ca este greu de estimat. "Discutand intr-o maniera pur teoretica, ar trebui sa incercam sa reducem in urmatorii zece ani cu cel putin 10-15% ponderea exporturilor catre Uniunea Europeana si sa le orientam catre zona extracomunitara", a declarat acesta.
Parerea sa este insa ca, in momentul de fata, este necesar sa lucram la reorientarea exporturilor in masura in care marfurile noastre pot patrunde pe pietele extracomunitare, fara a propune o anumita cifra si o schimbare radicala imediata.
"Aici nu e o chestiune foarte simpla. Trebuie sa vedem ce marfuri romanesti au vocatie de export pe piete cum ar fi China, India, Rusia, Turcia, fostele republici sovietice sau chiar America Latina si Africa. E o chestiune care cere timp. Polonezii au luptat pentru asta vreo zece ani, dar trebuie... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:05
Exporturile romanesti ar putea creste, anual, in medie, pana in 2015, cu 12-15%, ajungand la un nivel de peste 50% comparativ cu prognoza pentru 2011, de 38 de miliarde de euro, principalele sectoare vizate fiind cele de materii prime, IT, turism, industria low-carbon si energii regenerabile, precizeaza NewsIn."Romania nu este dominanta in fluxurile internationale cu bunuri, aflandu-se intr-o zona periferica in ceea ce priveste intensitatea schimburilor comerciale, la fel ca celelalte state mici si mijlocii.
Estimez ca pana in 2015 exporturile sa creasca, in medie, anual, cu 12-15%. Practic vorbim de o crestere de aproximativ 50% pana in 2015, fata de valoarea estimata in 2011, de 38 de miliarde de euro", a declarat marti Costin Lianu, director in cadrul Directiei de Dezvoltare Export din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).Lianu a precizat ca se afla in pregatire o noua strategie pentru exporturi, aflata in faza de aprobare guvernamentala.
Oficialul MECMA a apreciat ca exportul va fi sustinut pana in 2015 de industriile care vizeaza materiile prime, produsele agroalimentare, cosmeticele si produsele naturale din plante, segmente in prezent putin valorificate, dar cu cel mai mare potential.
Alte domenii cu potential important de crestere sunt IT&C, design, audiovizual, electronica, protectia mediului, inustria low carbon si energiile regenerabile.De asemenea, Romania ar trebui sa puna accent pe atractivitatile naturale, fiind necesara o... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 14:35