Gata cu drepturile egale pentru cele 58 de state care au decis sa devina membre in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura! Beijingul a decis sa pastreze dreptul de veto pentru deciziile privind integrarea unor noi membri sau acordarea liniilor de finantarea pentru anumite proiecte.
China, din postura de fondator al institutiei financiare, conta deja in proportie de 30% in adoptarea unor decizii ale comitetului director, dar pastrarea dreptului de veto starneste si mai mult nelinistea SUA, arata Newsweek.
Rivalitate fatisa
Beijingul a asigurat 30 de miliarde de dolari din cei 100 de milioane care reprezinta capitalul Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB).
Din noiembrie 2014 si pana la sfarsitul lunii martie, oficialii chinezi au mimat dezinteresul pentru pastrarea unui control strict in cadrul bancii, fapt care i-a ajutat sa racoleze in randul membrilor nu mai putin de 57 de state de pe tot globul.
O parte sunt aliati traditionali ai Statelor Unite, dar, chiar si in ciuda unei campanii a Washingtonului pentru blocarea aderarii acestora la noua banca a Beijingului, multe tari nu au rezistat tentatiei.
Marea Britanie, Israelul si Australia s-au inscris deja in noua institutie financiara. Pe pozitii a ramas doar Japonia, care a manifestat aceeasi neincredere fata de planurile chinezilor.
Despre AIIB multi comentatori au afirmat ca este o copie a Bancii Mondiale si o rivala de temut pentru Banca de Dezvoltare a Asiei.
Cele... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 17:10
Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12
Chinezii se dovedesc mai buni strategi decat oficialii de la Washington. America Latina a intrat in sfera de influenta economica a Chinei aproape fara stirea liderilor din SUA.
Anul trecut, investitiile bancilor din China in economia din regiune au crescut cu 71%, iar Beijingul anunta ca vrea sa dubleze volumul schimburilor comerciale cu tarile din America Centrala si de Sud in urmatorul deceniu, potrivit CNN.
SUA isi pierd influenta
Nord-americanii incep sa-si piarda influenta in America Latina, pe masura ce investitiile din Statele Unite in regiune devin tot mai firave.
Investitorii americani prefera sa-si retraga capitalul din America Latina tintind spre afaceri mai profitabile de acasa sau din alte zone ale globului.
Chinezii nu se arata insa ingrijorati de evolutia economiilor din America de Sud pe termen scurt.
"Ceea ce observam nu este un simplu joc economic. Vorbim de o strategie care cuprinde si elemente politice si geostrategice", afirma Ilan Berman, vicepresedinte al Consilului American de Politici Externe din Washington.
Dincolo de legaturile comerciale, China s-a implicat in finantarea centralelor nucleare din Argentina, a lansat primul satelit al Boliviei si se zvoneste ca ar oferi asistenta Venezuelei pentru construirea dronelor.
Sud-americanii, arondati Beijingului
Statele Unite inca mai detin statutul de principal partener comercial al tarilor din America Latina, dar acesta se erodeaza treptat sub asaltul chinezilor.
Deja... mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 09:41
Premierul Victor Ponta este de parere ca pentru portul Constanta trebuie gandita o strategie de dezvoltare, inclusiv printr-un parteneriat cu un alt port important din China sau din alta zona a Asiei, dar si cu porturi din vestul Europei.
"Prin stat se intelege MT si autoritatea locala. Comisia Europeana ne-a dat acest punct de vedere - impreuna trebuie sa aiba 50%. Noi acum avem 80% impreuna, ceea ce cu 20% Fondul Proprietatea care este, in general, si la alte companii un actionar destul de obstructionist si care nu ne ajuta foarte mult, dar nu ne-am miscat in vederea modernizarii si a eficientizarii portului Constanta. Povestea care se lansase prin 2011 - sa listam 5%, e o prostie. Cine vrea 5%? Dar minimum 15%, asa cum am facut la Romgaz si la Transelectrica, trebuie listat, trebuie sa ramana bani in companie pentru investitii. Trebuie sa ai un management performant, ca orice companie listata, pentru ca altfel nu te primesc", a spus Ponta, joi seara.
Potrivit acestuia, trebuie gasita o strategie de dezvoltare prin parteneriatul cu un mare port din China sau din alta zona a Asiei, cu Rotterdam sau Hamburg, cu Vest. Problema este ca fluxul principal de investitii si de marfuri este Asia, prin Constanta, spre aceasta zona a Europei. mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 08:50
China este pentru Romania un partener privilegiat, a declarat luni premierul Victor Ponta, afirmand ca isi doreste ca relatia dintre cele doua state sa ramana la fel de stransa si pe viitor.
"Doresc sa salut cu deosebita caldura si prietenie prezenta la Bucuresti a prim-ministrului Li Keqiang si a delegatiei care il insoteste. Este o vizita pe care pot sa o cataloghez istorica - aproape 20 de ani de cand un prim-ministrul al Chinei s-a aflat la Bucuresti. Vreau sa multumesc pentru caldura primirii la Beijing la inceputul lunii iulie. (...) China este pentru Romania un partener privilegiat, avem o relatie de 65 de ani, excelenta din punct de vedere politic, economic, cultural si educational. Au avut loc schimbari politice, dar relatia dintre Romania si China a ramas la fel de apropiata si asa ne dorim si pe viitor. Imi doresc, asa cum am spus si la Beijing, ca Romania sa fie cel mai bun prieten al Chinei in UE si in aceasta regiune", a sustinut premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau chinez Li Keqiang.
Premierul roman a salutat adoptarea unei declaratii privind aprofundarea cooperarii bilaterale, afirmand ca aceasta este inca un pas in realizarea unui parteneriat cu adevarat strategic intre Romania si China.
"Dincolo de relatiile politice, care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relatiile economice. China este un partener economic si comercial important, dar potentialul este mult mai mare si... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 15:39
Profitul net al Yahoo a crescut in trimestrul al doilea cu 46%, la 331 milioane dolari, insa estimarile prezentate pentru urmatoarele trei luni sunt mai slabe fata de asteptarile analistilor, compania punand mai mult accent pe dezvoltarea produselor decat pe vanzarile de publicitate pe termen scurt.
Vanzarile Yahoo, fara venitul transferat mai departe catre site-urile partenere, se va plasa in timestrul al treilea in intervalul 1,06-1,1 miliarde de dolari, anticipeaza compania.
Media estimarilor analistilor indica insa incasari de 1,12 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
Veniturile companiei au scazut in trimestrul al doilea cu 1%, la 1,07 miliarde de dolari, usor sub proiectiile din piata.
Dupa un an la conducerea Yahoo, directorul general, Marissa Mayer, a declarat ca se afla in primele etape ale unui plan de revigorare a afacerilor bazat pe dezvoltarea de noi produse, cu scopul de a atrage atat utilizatori, cat si clienti pe partea de advertising, de la Google si Facebook.
Actiunile la firmele din China si Japonia, responsabile, in principal, pentru performanta financiara a companiei
Masurile implementate in ultimul an la Yahoo au condus la cresterea numarului de utilizatori ai serviciilor companiei, iar investitorii care asteapta cresterea veniturilor ar trebui sa aiba rabdare, comenteaza un analist al Bloomberg Industries.
"Investitiile in produse reprezinta o strategie pe termen lung pentru a stimula utilizatorii si, in final, veniturile.... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 11:00
Indoielile asupra Chinei vin in valuri la fiecare cativa ani. Cu toate acestea, an de an, China a sfidat indoielnicii si a ramas in cursa, perpetuand miracolul de dezvoltare chinez, care pare ca-si urmeaza cursul. Daca principalele preocupari in momentul de fata sunt legate de inflatie, de investitiile in exces, de cresterea salariilor si de creditele bancare neperformante, expertii avertizeaza ca China ar putea putea deveni victim propriilor masuri. Exista totusi un sambure de adevar la multe dintre preocuparile actuale, in special cu privire la inflatie. Iata zece motive pentru care nu trebuie sa diagnosticam China dupa modelul altor economii.Strategia
Incepand cu 1953, China si-a incadrat obiectivele macro intr-un plan de 5 ani, cu initiative politice menite sa atinga obiectivele propuse.
Cel de-al 12-lea plan cincinal recent adoptat ar putea fi un punct de cotitura strategic care sa inaugureze trecerea de la modelul unei productii de succes din ultimii 30 de ani catre o societate de consum infloritoare.
Angajament
Consolidata prin Revolutia culturala din 1970, conducerea Chinei pune stabilitatea pe primul loc.
Un astfel de angajament a servit destul de bine in China pentru a evita daunele colaterale de pe urma crizei din 2008-2009.
Aceasta va juca un rol la fel de important in conducerea luptei impotriva inflatiei si impotriva deteriorarii calitatii creditelor.
Reforme valide
Angajamentul Chinei pentru stabilitate este extrem de puternic.
Mai mult de 30 de ani de... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 18:45
PSA Peugeot Citroen vrea sa accelereze dezvoltarea in China, cea mai mare piata auto din lume, devenita elementul central al strategiei sale internationale, in timp ce Renault analizeaza inca acest lucru, transmite AFP, citat de Mediafax.Semn al importantei date de Peugeot Chinei, grupul a prezentat, luni, la Shanghai, noul model Citroen DS5, cu o zi inaintea deschiderii salonului auto.
"China este elementul esential al strategiei de dezvoltare internationala", a declarat presedintele PSA, Philippe Varin.
Aceasta tara a devenit a doua piata externa, ca importanta, pentru constructorul francez, care a vandut anul trecut 376.000 de vehicule in China.
Pana in 2020, PSA vrea sa ajunga in China la o cota de piata de 8%.
In acest scop, PSA vrea sa dezvolte o companie mixta cu compania Dongfeng, DPCA, prin infiintarea unei a treia uzine.
Grupul asteapta totodata acordul autoritatilor chineze pentru o alta companie mixta, cu constructorul local Changan.
Aceasta noua companie "va lansa in China gama DS Citroen, iar apoi o marca specifica", a aratat Varin.
Grupul francez va mari capacitatile de productie ale celor doua companii mixte, va extinde gama de produse prin lansarea a 12 noi modele in cinci ani, impreuna cu DPCA.
PSA face parte din primele grupuri straine care au intrat in China in anii '80, dar nu a reusit sa profite de acest avantaj.
"Citroen si Vokswagen sunt doi operatori istorici pe piata chineza", a declarat Bertrand Rakoto, analist la compania Polk.... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 10:55