Banca Nationala a Romaniei trebuie sa elaboreze, pana la finele acestui an, un studiu cu privire la cauzele care au dus la acumularea creditelor neperformante in sistemul bancar si sa propuna un plan de restructurare a acestor credite, potrivit angajamentelor asumate de Guvern in fata FMI si a Comisiei Europene.
"BNR va elabora pana la finele anului un studiu detaliat despre motivele pentru care bancile din Romania nu iau masuri pentru a reduce creditele neperformante si de ce provizioanele pentru aceste credite sunt inca in bugetul bancilor. BNR trebuie sa propuna apoi un set de masuri pentru restructurarea creditelor, intrucat existenta acestora cauzeaza cresterea costurilor de imprumut in intregul sector bancar", au declarat surse oficiale.
Potrivit acestora, dupa ce finantatorii externi vor analiza masurile propuse de BNR, vor pune la dispozitia bancilor si expertiza altor tari care au fost in aceeasi situatie.
Spre exemplu, bancile din Irlanda au luat la rand toate creditele restante si au stat de vorba cu fiecare client in parte pentru a vedea de ce acesta nu-si poate plati ratele la timp si ce se poate face pentru a imbunatati situatia.
"Finantatorii externi vor sa stie care este capacitatea bancilor de a restructura aceste credite si daca exista probleme in acest sens", au mai spus sursele citate.
Potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare pentru 2013 realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si publicat recent, nivelul relativ ridicat... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 08:19
Varujan Vosganian, fost ministru al Finantelor, este de parere ca procentul mare de credite neperformante determina bancile sa aiba o atitudine prudenta in acordarea de noi imprumuturi si sa mentina dobanzile la niveluri care le fac neatractive pentru clienti.
"Avem o crestere a procentului creditelor neperformante restante, iar riscul economic este mare. Acestea fac ca dobanda sa fie mai mare, pentru ca este o masura asiguratorie a bancilor ca nu-si pericliteze stabilitatea", a declarat Varujan Vosganian, intr-un interviu acordat Business24.
- In ce masura reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR in acest moment ar relansa consumul? Exporturile merg in jos, la fel si investitiile private sau publice. Consumul ar ramane singura componenta pentru cresterea economica.
- In Romania, exista o anumita inelasticitate a dobanzilor bancilor fata de dobanda de referinta a BNR. Daca dobanda de referinta a Bancii Centrale coboara, nu inseamna ca si bancile isi scad dobanzile.
Din aceasta perspectiva, s-ar putea ca efectul sa nu fie imediat. In principiu, pe termen lung, dobanda de referinta a Bancii Centrale antreneaza o reducere a dobanzii bancilor. Aceasta ar permite relansarea creditarii.
Relansarea creditarii duce la lansarea nu neaparat a consumului final, ci a consumului intermediar, adica a consumului industrial. Acesta, la randul lui, genereaza locuri de munca, venituri care se duc apoi spre consum. In orice stat, reducerea dobanzii de referinta este un... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 21:00
Formarea creditelor neperformante ale grupului BCR a incetinit in primul trimestru, odata cu revenirea pietei retail, care a fost contrabalansata insa de cresterea pe segmentele IMM si microintreprinderi, rata de acoperire a acestor imptumuturi fiind de 125% (garantii si provizioane), potrivit BCR, transmite NewsIn.Evolutia creditelor neperformante (NPL) a determinat costuri de risc de 456,4 milioane lei, mai mari decat in primul trimestru din 2009, dar in scadere comparativ cu trimestrele III si IV din 2009, se mai arata in comunicatul transmis vineri de BCR.Ritmul de formare a NPL s-a diminuat in primele trei luni din 2010 pe fondul reducerii ratelor de dobanda, al stabilizarii monedei nationale si al reducerii provizioanelor pentru creditele retail negarantate."Portofoliul de credite a evoluat relativ bine, in conditiile date - NPL s-au mentinut la un nivel suportabil, de 13,9% din portofoliul de credite acordate clientilor (credite trase) de la 13,1% la sfarsitul anului 2009.
Grupul BCR se bucura de o rata de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 125% (garantii si provizioane)", se mai arata in comunicatul bancii.BCR si-a mentinut cota de piata in cea mai mare parte sustinuta de cresterea creditarii pe zona corporate.
Creditarea retail a fost incetinita de scaderea abrupta a cererii eligibile.
Reprezentantii BCR mai spus ca banca are o pozitie puternica in ceea ce priveste lichiditatea si baza sa de capital, care depaseste cerintele reglementarilor BNR,... mai mult
Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 09:40