Starea bugetului public, asa cum sugereaza noua Strategie fiscal-bugetara, ramane foarte incordata avand in vedere putinatatea resurselor publice in raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumarii aplicarii unor active normative, precum aplicarea Legii Pensiilor potrivit calendarului in vigoare, arata Consiliul Fiscal.
"In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscal-bugetara si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung", se spune in Opinia insitutiei cu privire la Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2020 - 2022.
Potrivit Consiliului Fiscal, politica fiscal-bugetara este dezirabil sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.
Acest deziderat este cu atat mai relevant in conditiile unui mediu international marcat de mari incertitudini si multiple evolutii potrivnice.
"CF apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa (un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat). Periculoasa pentru nivelul veniturilor fiscale ar fi si o... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:38
Consiliul Fiscal a avizat negativ, vineri, proiectul de ordonanta de urgenta prin care Guvernul Tudose vrea sa modifice Codul Fiscal.
Ca si avizul Consiliului Economic si Social (CES), tot negativ, avizul Consiliului Fiscal este consultativ, dar obligatoriu, adica trebuie sa existe, favorabil sau nevaforabil. Guvernul a amanat adoptarea ordonantei pana luni, in asteptarea avizului de la Consiliul Legislativ.
Citeste si:
Consiliul Economic si Social a dat aviz negativ pentru revolutia fiscala promovata de Guvernul TudoseGuvernul a amanat sedinta extraordinara in care urma sa aprobe controversatele modificari la Codul Fiscal
Opinia Consiliului fiscal asupra proiectului de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicata vineri pe site, precizandu-se ca Guvernul a cerut avizul pe proiect in data de 27 octombrie.
In urma dezbaterilor, membrii Consiliului Fiscal au ajuns la concluzia ca exista riscul "unor pierderi de venituri mai mari decat cele evaluate" si, in plus, "in lipsa unei constructii bugetare complete", Guvernul nu poate certifica "faptul ca tintele bugetare anuale si pe termen mediu asumate prin Strategia Fiscal-Bugetara 2017-2019 nu vor fi depasite, in conditiile in care acestea din urma sunt oricum incompatibile cu regulile fiscale interne si cu tratatele europene", motiv pentru care s-a decis prin vot ca avizul sa fie unul negativ.
In documentul elaborat de Consiliul Fiscal sunt... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 18:28
Schimbarea structurii guvernamentale permite Guvernului rezultat in urma unei noi majoritati parlamentare sa schimbe Strategia fiscal-bugetara stabilita de vechiul Executiv, a declarat presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, in contextul destramarii aliantei de guvernare si al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.
"Lucrurile sunt destul de clar stipulate in Legea Responsabilitatii Fiscale: Atunci cand se modifica structura guvernamentala exista o asa-numita clauza de exonerare. Adica, in momentul in care ai o alta majoritate politica, respectiv un alt Guvern, acesta poate sa spuna - ramanem in aceeasi strategie fiscal-bugetara pe care si-a asumat-o Guvernul anterior sau o schimbam. Ramane de vazut ce va decide noul Guvern. Practic, conform legii, exista posibilitatea ca politicile economice din programul de guvernare anterior sa fie schimbate", a explicat Ionut Dumitru.
El a precizat, insa, ca majoritatea masurilor intentionate de reducere a fiscalitatii cuprinse in Programul de Guvernare al USL erau la stadiul de intentie. "Ele nu erau incluse in niciun fel de proiectie bugetara. Nici pentru 2014 nu s-au bugetat reducerea CAS sau reducerea de impozit pe profitul reinvestit sau alte masuri care au fost incluse in programul de guvernare", a subliniat Ionut Dumitru.
El sustine ca 2014 fiind an electoral, in Romania erau asteptate anumite turbulente politice."Acest lucru este valabil pentru orice tara in anii electorali. In mod particular in Romania,... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 17:16
Misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusa de Andrea Schaechter, se va intalni, luni, cu reprezentantii Consiliului Fiscal si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Pe agenda discutiilor cu presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, figureaza executia bugetara pe anul 2013, strategia fiscal-bugetara 2014 - 2016, administratia fiscala, reforma sectorului sanatatii, companiile de stat, masurile de imbunatatire a atragerii de fonduri europene.
La BVB, delegatia FMI, alaturi de reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale, va discuta despre dezvoltarea pietei de capital si listarile companiilor de stat, guvernanta corporativa, dar si despre reglementarea unificata a pietelor financiare non-bancare. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:19
Finantarea investitiilor prin dublarea ratei de absorbtie a fondurilor europene, concomitent cu scaderea cheltuielilor de capital sunt planuri riscante, apreciaza Consiliul Fiscal, intr-o opinie remisa Business24.
In forma actualizata a Strategiei fiscal-bugetara pentru perioada 2013-2015, Guvernul prognozeaza o accelerare a cheltuielilor aferente proiectelor cu finantare din fonduri UE, de la 2,26% din PIB in 2012, la 4,68% din PIB in 2015, concomitent cu reducerea cheltuielilor de capital din resurse proprii de la 3,3% in 2012 la 2,97% din PIB in 2015, finantarea investitiilor urmand sa se realizeze preponderent din fonduri europene.
"In contextul performantei foarte slabe de pana acum in ceea ce priveste absorbtia fondurilor UE, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra riscurilor semnificative la adresa tintelor fiscal-bugetare generate de o nerealizare a estimarilor ambitioase privind atragerea de fonduri europene concomitent cu utilizarea de resurse proprii pentru asigurarea continuitatii proiectelor, experienta anului 2012 fiind elocventa in acest sens", se arata in document.
Strategia fiscal-bugetara isi propune ca tinte pentru 2015 un deficit bugetar de 1,8%, cheltuieli bugetare in crestere cu doar 0,3% si scaderea cheltuielilor de personal.
Consiliul Fiscal apreciaza ca realiste tintele macroeconomice propuse de Guvern, insa institutia are rezerve in cazul dinamicii fortei de munca, a cheltuielilor de personal si a colectarii taxelor si impozitelor.... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 17:26
Consiliul Fiscal (CF) apreciaza ca balanta riscurilor in ceea ce priveste politica fiscal-bugetara in anii urmatori inclina mai degraba pe partea negativa, respectiv spre un deficit bugetar mai mare decat cel proiectat, se arata in document.
"In acest context, in opinia Consiliului Fiscal, SFB 2013-2015 ar trebui sa contina un capitol separat care sa evalueze riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici si bugetari, precum si eventualele masuri avute in vedere in ipoteza in care aceste riscuri se materializeaza, mai ales avand in vedere recentele evolutii de pe pietele financiare internationale", se spune in document.
Documentul reprezinta opinia Consiliului fiscal cu privire la Strategia fiscal-bugetara pe perioada 2013-2015.
In opinia Consiliului Fiscal, continuarea eforturilor de consolidare fiscala si a celor din sfera reformelor structurale este necesara nu doar din perspectiva respectarii angajamentelor asumate de catre Romania la nivel european si in cadrul acordurilor cu FMI/CE/BM, ci si din cea a asigurarii sustenabilitatii finantelor publice pe termen mediu si lung, astfel incat politica fiscal-bugetara sa poata gestiona riscuri si situatii neprevazute fara a fi nevoita sa opereze ajustari semnificative ale cheltuielilor si veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic si social, si sa respecte principiul echitatii intergenerationale.
De asemenea, in linie cu recomandarile anterioare, Consiliul fiscal insista... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:45
Cresterea pensiilor si salariilor din sectorul public de la jumatatea anului viitor ar incalca nu mai putin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilitatii fiscale, inclusiv interdictia de a opera astfel de majorari cu sase luni inainte de alegeri parlamentare, apreciaza Consiliul Fiscal.
"A recurge din nou la mecanismul derogarii pentru a ocoli regulile statuate de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 (mecanismul derogarii de la LRF a fost deja utilizat cu prilejul primei rectificari bugetare din august 2011) ar ridica intrebari serioase la adresa relevantei acestora si ar anula beneficiile pe termen lung pe care stabilirea unui cadru bazat pe reguli de formulare al politicii fiscal-bugetare le produce", afirma Consiliul Fiscal referindu-se la proiectul de buget pentru anul 2012.
Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru.
In schimb, in raportul care insoteste proiectul de buget se spune ca in situatia unei evolutii economice favorabile, Guvernul ar putea aloca 1,7-1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor, ceea ce inseamna o crestere a fondurilor de salarii cu 4,5%.
Majorarea pensiilor si salariilor in contradictie cu 4 articole de lege
Consiliul Fiscal atrage atentia ca materializarea intentiei de majorare a cheltuilelilor de personal si a celor cu pensiile pe parcursul anului 2012 (prin... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 13:35
Fondul de salarii poate creste anul viitor doar cu 5% daca economia va avansa cu 1,5% in acest an si cu 3,9% in 2012, iar pensiile s-ar putea majora cu cel putin 7%, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, informeaza Mediafax. "Conform cu tintele deja asumate exista niste plafoane care s-au stabilit pentru cheltuielile de personal pentru 2012, respectiv incadrarea in 7,1% din PIB.
Pe baza ultimei variante a strategiei fiscal-bugetare si legii care reglementeaza plafoanele pentru cheltuieli, putem spune ca exista in acest moment un potential de crestere a fondului de salarii de 5% ca sa ne putem incadra in 7,1% din PIB pentru anul viitor. Evident ca daca avem un PIB mai mare, putem creste mai mult", a spus Dumitru, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca datele pe care se bazeaza aceste estimari indica rate de crestere economica de 1,5% pentru 2011 si de 3,9% pentru anul viitor.
Dumitru a explicat ca fondul de salarii include numarul de salariati si salariul mediu, ceea ce inseamna ca salariile pot creste cu mai mult de 5% anul viitor daca personalul se reduce.
"Peste acest plafon, de 7,1% din PIB, spatiul fiscal este aproape nul", a spus Dumitru.
In ceea ce priveste pensiile, acestea trebuie indexate cu inflatia plus jumatate din cresterea salariului real.
"Cu probabilitate mare inflatia va fi peste asteptari, probabil ca vom avea o medie a inflatiei de 6-7% pentru tot anul acesta. Ceea ce inseamna ca anul viitor vom avea... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 23:06