Un turist strain a cheltuit in Romania, putin peste 2.000 de lei in vacanta petrecuta la noi in tara, se arata in datele statistice oficiale.
Astfel ca, numarul total de nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective in trimestrul trei din acest an a fost de 95.000, acestia cheltuind 190,4 milioane de lei (2.005 lei/ pers), potrivit Institutul National de Statistica (INS).
Afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut in Romania de catre 59,8% dintre turistii nerezidenti in trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentand 60,3% din total.
40,2% dintre turistii nerezidenti sositi in Romania, in perioada analizata au calatorit in scop particular, in principal pentru vacante (60%) si pentru vizitarea prietenilor si rudelor (16,6%).
Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 14,1%.
Mai mult, din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 52,8% au fost destinate alimentelor si bauturilor, iar 25,5% cadourilor si suvenirurilor.... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 10:54
Dupa ce, de o bucata buna de timp, pe santierele din Romania au inceput sa munceasca cu spor (si poate si cu drag) lucratori din China, in ultima perioada am vazut tot mai des angajati din Nepal, noua moda in materie de lucratori exotici, venita sa inlocuiasca mitul demult apus al bonelor filipineze, harnice si neobosite.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Inspectia Muncii, in anul 2019, in Romania munceau oficial aproximativ 40.000 de cetateni straini, cei mai numerosi fiind cetatenii turci, urmati de cei din Vietnam, Italia, Republica Moldova, China si Minanmar.
In acest context, tot mai multi oameni de afaceri, din cele mai diverse domenii, fie ca vorbim de constructii de drumuri sau rezidentiale, fie ca vorbim de servicii, au inceput sa fie interesati de conditiile in care strainii pot fi incadrati in munca in Romania.
De asemenea, un interes similar il au si firmele straine care doresc sa intre pe piata din Romania dar sa isi aduca si angajatii lor, pe care sa ii detaseze aici, pe o perioada de timp, pentru a se asigura ca business-ul este implementat si functioneaza conform propriilor exigente.
Din aceste motive, ne-am propus sa prezentam, in mod cat mai succint, principalele dispozitii legale care reglementeaza procedura de incadrare in munca si detasare a strainilor pe teritoriul Romaniei.
Astfel, in functie de activitatea pe care vor sa o desfasoare, strainii pot munci in Romania in calitate de lucratori permanenti, stagiari, au pair (incadrati... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 15:11
Masuri ca Split TVA generalizat sau impozitul pe cifra de afaceri, desi au fost relativizate si retrase, produc pagube in economie, iar sentimentul de frica si lipsa de predictibilitate raman, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dragos Anastasiu, presedintele AHK Romania - Camera de Comert si Industrie Romano - Germana.
"13% din Produsul Intern Brut reprezinta o voce unitara si care asteapta sa fie tratata ca atare. Principalul mod in care autoritatile se pot raporta la aceasta industrie este prin predictibilitate. Acesta este raspunsul pe care industria auto il transmite autoritatilor.
Ar fi bine ca autoritatile sa nu se alinieze creativitatii clasice romanesti si sa aiba foarte multe idei. Cateodata ne dorim sa existe cat mai putine idei, pentru ca ele fac parte din predictibilitate.
Ne bucuram sa constatam ca diverse idei si masuri care la un moment dat erau aproape ca si luate, precum impozitul pe cifra de afaceri sau Split TVA generalizat sunt relativizate si retrase. Dar as vrea sa intelegem cu totii ca simplul fapt ca se discuta in forma in care se discuta aceste idei, relativ putin pregatite, si cu toate ca ele dispar genereaza pagube care raman, pentru ca sentimentul de frica, de lipsa de predictibilitate ramane in intreaga economie romaneasca si in industria auto, in special.
Cred ca aceasta industrie auto este zona cea mai simpla prin care putem sa intelegem absurditatea discursului legat de antagonizarea capitalului dupa... mai mult
Marti, 17 Octombrie 2017, ora 21:38
Calatoriile de afaceri iau avant in Romania in detrimentul turismului personal, potrivit unui document oficial, care arata evolutia acestui sector in ultima vreme.
Cei care au venit in tara noastra in scop profesional au adus anul trecut o contributie la exportul de servicii turistice de 1,2 miliarde de euro, potrivit Profit.ro.
Cifra este mai mare decat cea inregistrata in 2014, de 829 de milioane de euro.
Pe de alta parte, turismul in scop personal a inregistrat o contributie de doar 298 de milioane de euro, jumatate din cifra de anul anterior.
"In timp ce Romania devine tot mai mult o destinatie pentru calatorii de afaceri, in schimb atragerea de turisti in scop personal sufera tot mai mult, ceea ce denota o segmentare a acestui tip de afacere", se arata in documentul obtinut de Profit.ro.
Principalele ramuri contributoare la exportul de servicii au fost cele de ...citeste mai departe despre "Strainii vin in Romania mai mult pentru afaceri decat de placere" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Martie 2016, ora 08:55
Chiar daca reusesc totusi sa faca bani in Romania, firmele straine prezente in tara noastra au mult de furca din cauza haosului legislativ si a modului in care statul roman isi face treaba.
Cele mai mari provocari pe care trebuie sa le infrunte sunt schimbarea frecventa a legislatiei (54%), obtinerea unui sprijin adecvat din partea statului (51%) si implementarea exigentelor legislative (49%), arata rezultatele studiului "La ce sa te gandesti cand faci afaceri in Romania" realizat de TMF Group Romania.
In consecinta, companiile ajung sa externalizeze serviciile de asistenta fiscala si contabilitate (67%), salarizare si administrare resurse umane (40%) si administrare legala (17%), pentru a se concentra asupra activitatilor lor de baza, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Dincolo de aceste provocari majore, cele mai dificile aspecte ale business-ului companiilor straine prezente pe piata din Romania sunt considerate adaptabilitatea politicilor corporative la exigentele legislatiei locale (41%), gasirea unor angajati competenti si implementarea proceselor standardizate in functie de diverse jurisdictii (36%) si transpunerea rapoartelor financiare locale si a rapoartelor specifice intr-un mod accesibil managementului (26%).
Cu toate acestea, se mai arata in comunicatul citat, majoritatea firmelor fac fata acestor provocari deoarece beneficiaza de o crestere accelerata a economiei nationale si de un dinamism al pietei, care inseamna si numeroase... mai mult
Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 10:38
Impinsi de criza sau sedusi de pretul scazut al terenurilor, mii de europeni s-au instalat in Bulgaria si in Romania, profitand de beneficiile Europei de Est.
Este situatia a 145.000 de straini, dintre care 52.000 sunt cetateni ai Uniunii Europene, potrivit Vosges Matin.
Dupa ce au lucrat in Brazilia si la Bruxelles, spaniolii Rafaela si Ricardo Alcaine au pus bazele unei societati de consultanta la Bucuresti, in Romania, si isi ajuta conationalii sa se instaleze in aceasta tara.
In vreme ce Spania iese timida din ultimii doi ani de recesiune, Romania a inregistrat o crestere 2,7% in primele noua luni ale anului, iar pentru 2014 previziunile arata o crestere economica de 2,4 procente, peste media europeana de 1%.
Magnet pentru bani: Ce domenii vor atrage cele mai multe investitii straine in 2014
"Transportul usor, ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria, un adevarat "El Dorado" pentru investitorii din Occident" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 19:17
Am salutat initiativa fostului prim ministru Mihai Razvan Ungureanu de a infiinta Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ca si decizia actualului prim ministru Victor Ponta de a continua aceasta initiativa.
Am convingerea ca este necesar un parteneriat intre executiv si mediul de afaceri romanesc, indiferent de forma pe care o imbraca acesta.
Dictionarele economice definesc mediul de afaceri ca fiind ansamblul reglementarilor si valorilor juridice, administrative, morale, etice, care alcatuiesc cadrul extern de infiintare si functionare a firmelor intr-o tara sau intr-o anumita zona. Rezulta ca si in conditiile existentei unui mediu de afaceri global sau doar la nivelul Uniunii Europene, mediul de afaceri national isi pastreaza anumite particularitati influentand strategia pe termen lung, tacticile si chiar activitatile zilnice ale firmelor din arealul economic national.
Mediul de afaceri si mediul politic
Una dintre cele mai importante particularitati ale mediului economic romanesc o consider a fi inaltul lui grad de politizare. Politica este prezenta in orice mediu de afaceri, oriunde si oricand, dar in Romania intruziunea politicii in economie a ajuns la stadiul de simbioza. Este motivul pentru care mediul de afaceri nu a reusit sa generalizeze cultura contractuala, preferand cultura clientelara.
Sprijinul reciproc intre mediul de afaceri si mediul politic in vederea obtinerii, pe de o parte a contractelor cu statul si pe de alta parte a... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:01
Increderea investitorilor in mediul de afaceri din Romania s-a imbunatatit puternic in intervalul februarie-aprilie, in contextul unei perceptii semnificativ mai bune la nivelul Europei Centrale si de Est, potrivit unui sondaj realizat de Reuters si compania de servicii financiare OeKB din Austria.
Indicele privind increderea companiilor straine in mediul de afaceri din Romania a urcat de la 14 puncte in perioada octombrie-ianuarie la 28 de puncte in februarie-aprilie.
O imbunatatire mai puternica decat Romania, de 22 de puncte, a inregistrat doar Ungaria, tara pentru care perceptia ramane insa predominant negativa, cu o valoare a indicelui de -9.
Increderea companiilor atinge cel mai ridicat nivel in Rusia (58 puncte), urmata de Polonia (38 puncte), Cehia (30), Romania (28), Croatia (27), Ucraina (26), Slovacia (25), Serbia si Muntenegru (22), Bulgaria (20), Slovenia (17) si Ungaria (-9).
Mediul de afaceri din Europa Centrala si de Est a devenit mai atragator in perioada februarie-aprilie, intrucat au crescut increderea investitorilor privind perspectivele economice si optimismul legat de operatiunile din regiune. Indicatorul la nivelul regiunii a urcat de la 14 puncte la 24 de puncte.
La sondaj participa 400 de companii internationale cu sediul regional in Austria, care administreaza 1.400 de companii in 19 state din Europa Centrala si de Est. mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 13:41
"Omul de afaceri roman este pradator, lacom si, cum spunea Isarescu saptamana trecuta, tunar. Da tepe. Da un tun si traieste din acei bani toata viata si el si copiii lui (…). Omul de afaceri roman isi doreste sa se imbogateasca peste noapte" a declarat scriitorul si analistul politic Stelian Tanase, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. In opinia acestuia diferenta dintre capitalistul interbelic si cel de astazi este ca primul juca dupa reguli, iar cel de astazi "se simte in jungla, are o avere fara reguli, fara morala, fara valori".Care sunt cele mai importante trei trasaturi de psihologie sociala si economica la poporul roman, dupa 1989?
Anxietatea, fuga inainte si invartitul in jurul cozii.
Grija zilei de maine si nesiguranta sunt cei mai importanti factori de influenta ai psihologiei sociale.
Individualismul la romani ?!
E o trasatura a poporului roman.
Ne asezam greu in angrenaje, in echipe.
Paradoxal, asta vine in oglinda cu faptul ca traim in gasti, in clanuri, in mafie, in retele.
Omul nu are curaj sa stea pe picioarele lui.
Radulescu-Motru vorbea despre "neperseverenta la lucrul inceput". Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, ca de lasat se lasa usor. Cum am ajuns sa fim maestri la proiecte incepute si abandonate?
E adevarat. E o trasatura de sute de ani. Nu e o descoperire dupa ‘89.
Radulescu-Motru ne arata ca am avut aceleasi trasaturi si in comunism si in tranzitie, le avem si astazi cand spunem ca avem o societate consolidata din punct... mai mult
Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 01:00