Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reafirmat luni, la Tbilissi, ca Georgia urmeaza sa adere la Alianta Nord-Atlantica, in pofida opozitiei Rusiei, relateaza AFP.
"Cei 29 de aliati au spus clar ca Georgia va deveni membru NATO. Vom continua sa cooperam pentru a pregati aderarea georgiei la NATO", a declarat Stoltenberg intr-o conferinta de presa comuna cu premierul georgian Mamuka Bakhtadze, la Tbilisi.
"Noi nu vom accepta ca Rusia sau orice alta putere sa hotarasca cine poate fi membru NATO", a subliniat el.
Eventualitatea aderarii Tbilisi la NATO, din care fac parte mai multe foste tari din fostul bloc sovietic, este considerata de Moscova o ingerinta occidentala in sfra sa de influenta.
Liderii Aliantei au apreciat, intr-un summit la Bucuresti, in 2008, ca Georgia are vocatia sa adere la NATO, insa ei nu au lansat, pana in prezent, procesul aderarii.
La randul sau, premierul Mamuka Bakhtadze a apreciat ca Rusia "nu are dreptul sa ingradeasca optiunea unei tari suverane cu privire la acordurile sale in domeniul securitatii". "Aderarea la NATO este alegerea poporului georgian si este prevazuta in Constitutie".
Jens Stoltenberg se afla intr-o vizita la Tbilisi, unde asista la manevre militare organizate de Georgia si NATO, la Krtsanisi, in apropierea capitalei georgiene.
La aceste exercitii, lansate la 18 martie, pe o perioada de 12 zile, participa 350 de militari din Statele Unite, Regatul Unit, Franta, Germania si alte 17 state membre NATO.... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 18:00
Statele membre NATO au dat miercuri unda verde recurgerii la tactici de razboi cibernetic in operatiuni ale Aliantei Nord-Atlantice, o noua etapa in vederea consolidarii pozitiei in fata Rusiei.
Cei 29 de ministri ai Apararii din Alianta au dat de asemenea unda verde unei reforme profunde a "structurii de comandament" a blocului militar occidental, readucand la viata un centru care supervizeaza Atlanticul de Nord ca in timpul Razboiului Rece, relateaza AFP.
Dupa anexarea Crimeei si ofensiva rebelilor prorusi in estul Ucrainei, in 2014, NATO a inceput o reforma profunda in fata Rusiei, pe care o considera "mai agresiva".
"Am vazut o Rusie care a investit puternic in materie de Aparare de multi ani, cu capacitati moderne, forte conventionale si nucleare, si care a aratat ca vrea sa recurga la forta impotriva tarilor vecine", a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la Ucraina.
"NATO a stiut sa-i raspunda. Ne adaptam constant", a insistat el, amintind desfasurarea batalioanelor in tarile baltice si Polonia.
NATO considera din 2016 spatiul cibernetic drept un "domeniu operational". Ca atare, "un atac cibernetic poate declansa articolul 5" al Tratatului fondator al Aliantei, care prevede ca tarile membre sa sara in ajutorul unui aliat in cazul unei agresiuni, a amintit Stoltenberg.
Tacticile razboiului cibernetic - impotriva unor site-uri sau retele de socializare, cu scopul interceptarii conversatiilor, opririi serverelor sau... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 13:19
Reprezentantii Aliantei Nord-Atlantice si cei ai Kremlinului s-au intalnit din nou, luni, intr-o noua sedinta a Consiliului NATO-Rusia, a doua din ultimele sase luni.
"Daca nu discutam, nu avem cum sa ne rezolvam problemele", a declarat seful NATO, Jens Stoltenberg, la finalul intalnirii de la Bruxelles, informeaza Reuters. Acesta a recunoscut ca inca exista "neintelegeri profunde" in privinta situatiei din Ucraina.
Rusii le-au povestit despre exercitiile lor militare recente, in care au fost implicati 120.000 de militari, dar totul s-a oprit la capitolul Ucraina, in conditiile in care NATO refuza sa recunoasca anexarea Crimeii de catre Rusia, iar Moscova intretine in zona un razboi in care pana acum au murit peste 10.000 de oameni.
Raport inegal de forte
Dupa summitul de la Varsovia, de la inceputul lunii iulie, NATO a decis sa suplimenteze fortele prezente in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia cu un contingent de 4.000 de soldati.
"Ideea este sa prevenim un alt conflict si sa transmitem un mesaj clar de descurajare a unei alte agresiuni", a transmis secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, pe fondul temerii ca fostele tari sovietice din zona ar putea impartasi soarta Ucrainei.
De altfel, ambasadorii statelor membre NATO sustin ca solutia sporirii fortelor armate din regiune pare nesemnificativa fata de masurile de militarizare luate de Rusia, care ar fi comasat 320.000 de soldati spre granita de vest, din martie 2014 si pana in prezent.... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 20:45
Seful NATO Jens Stoltenberg a lansat o invitatie la dialog Rusiei, in speranta ca, daca exista comunicare intre Kremlin si Alianta, momentele de tensiune intre cele doua tabere vor fi mai putine sau dezamorsate mai repede.
Desi nu este prima oara cand Stoltenberg face astfel de declaratii, faptul ca ele vin dupa ce presedintele ales al SUA Donald Trump a stabilit, intr-o convorbire telefonica cu Vladimir Putin, sa intareasca relatiile dintre cele doua tari, a starnit numeroase comentarii in presa internationala despre cum va arata Alianta Nord-Atlantica in era Trump.
"Mesajul NATO a fost ca noi ne dorim un dialog cu Rusia. Este cel mai mare vecin al nostru si, in mod special, cand tensiunile ating cote inalte si intalnim diferite probleme de securitate este bine sa avem un dialog", a apreciat secretarul general al NATO, citat de Arab News
Cu toate acestea, problema anexarii Crimeei de la Ucraina ramane un punct fierbinte in cadrul discutiilor dintre cele doua parti.
"Nu vom accepta niciodata violarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Ucrainei", a mai spus Stoltenberg.
Vocea sa a fost dublata si de cea a ministrului Apararii din Germania, Ursula von der Leyen, care a declarant sec: "Este important sa nu ne uitam principiile".
In doi ani si jumatate de la anexarea peninsulei ucrainiene, Rusia a mutat un adevarat arsenal in zona, iar Kremlinul sustine ca teritoriul este unul rusesc si nu poate fi supus negocierilor internationale.
Stoltenberg... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 13:16
NATO si Rusia raman in dezacord in privinta Ucrainei, dar vor analiza o propunere pentru reducerea riscului unei confruntari militare accidentale in spatiul aerian baltic, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa o reuniune a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles.
Stoltenberg a spus ca ambasadorii NATO i-au informat pe omologii lor rusi in legatura cu deciziile luate la summitul NATO din 8-9 iulie, de la Varsovia.
In ceea ce priveste Ucraina, "nu a existat o unitate a gandirii astazi (miercuri - n.r.) ", a precizat Stoltenberg.
El a subliniat, insa, ca rusii au facut sugestii privind masuri de reducere a riscului in spatiul aerian baltic privind transponderele avioanelor de lupta. "Aliatii vor studia aceasta propunere cu atentie", dar vor mai multe detalii, a adaugat oficialul.
Reuniunea de la sediul NATO de la Bruxelles a intervenit dupa summitul de saptamana trecuta de la Varsovia. Printre altele, presedintele american Barack Obama si alti ...citeste mai departe despre "NATO a informat Rusia ce decizii s-au luat la summit: Cum au reactionat rusii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 22:48
Urmatoarea intalnire a Consiliului NATO-Rusia, programata pentru saptamana viitoare, se anunta a fi una cu scantei intre cele doua tabere. Moscova intentioneaza chiar sa reclame amplasarea unor forte militare suplimentare in regiunile invecinate Rusiei.
"Partile vor lua in discutie amenintari de genul concentrarii fara precedent de trupe pe care NATO a efectuat-o in zone invecinate cu Rusia", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din Rusia, Maria Zaharova, citata de IB Times.
Dialog reluat dupa doi ani
"Vom stabili viitorul dialog in functie de actiunile NATO si in stricta concordanta cu principiul Aliantei de a coopera in vederea asigurarii pacii in spatiul euro-atlantic", a mai spus Zaharova pentru agentia TASS.
Dialogul NATO-Rusia a incetat in 2014, la o luna dupa ce Moscova a anexat peninsula Crimeea si s-a implicat in sustinerea rebelilor separatisti din estul Ucrainei.
Intalnirea la nivel de ambasadori a Consiliului NATO-Rusia va avea loc pe 20 aprilie la sediul Aliantei Nord-Atlantice din Bruxelles.
Analistii consultati de revista Defense News cred ca masura vine ca o incercare de a reface unele cai diplomatice de comunicare intre cele doua parti, agenda de discutii aducand in prim plan teme precum razboiul din Ucraina, activitatea militara a celor doua forte militare, reducerea riscurilor geopolitice si amenintarea terorista.
Comunicarea ramane o problema pe care si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, o ia in... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2016, ora 15:42
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au abordat la intrevederea lor de la Conferinta de securitate de la Munchen si problema reluarii dialogului in cadrul Consiliului NATO-Rusia, dar nu au reusit sa ajunga la un acord.
"Daca incep sa intru in toate elementele legate de faptul ca nu am reusit sa convenim o reuniune, atunci cred ca voi face si mai dificila stabilirea uneia", a declarat Stoltenberg la conferinta de presa ce a urmat discutiei cu Lavrov, transmite vineri agentia Reuters.
Dar "trebuie sa fim pregatiti sa discutam chestiuni dificile, asupra carora ...citeste mai departe despre "Stoltenberg si Lavrov nu au ajuns la un acord privind reluarea reuniunilor Consiliului NATO-Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 20:41
Rusia nu reprezinta o amenintare directa la adresa statelor membre NATO si alianta militara inca mai spera ca relatiile bilaterale se vor imbunatati, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, joi.
Rusia a aratat disponibilitate sa foloseasca forta pentru a schimba granitele in Europa, cum e cazul in Crimeea, estul Ucrainei si Georgia, a spus Stoltenberg in timpul unei vizite in Norvegia natala, scrie The Moscow Times.
"Observam mai multa imprevizibilitate, mai multe insecuritate, mai multe miscari... Dar cred ca nu observam nicio amenintare imediata impotriva niciunei tari NATO din est", a afirmat acesta.
NATO a criticat in mod repetat implicarea Moscovei in ...citeste mai departe despre "Secretarul general NATO: Rusia nu reprezinta o amenintare imediata la adresa statelor membre" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 16:04
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca in niciun caz NATO nu cauta sa se confrunte cu Rusia.
Intr-un interviu acordat postului de radio Kommersant-FM, oficialul a sustinut ca lumea e prea complicata pentru a imparti tarile intre prieteni si dusmani si in niciun caz NATO nu cauta sa se confrunte cu Rusia, informeaza in Serbia News, care citeaza Itar Tass.
Oficial american in Ucraina: Separatistii au mai multe arme decat unele state NATO - Iata dovada ...citeste mai departe despre "NATO nu vrea confruntari cu Rusia - secretarul general al Aliantei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 18:20