O echipa de oameni de stiinta de la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) si de la Universitatea Harvard au descoperit o modalitate de a stoca energie solara, sub forma de energie calorica, la nivel microscopic, in niste molecule ce ar putea fi apoi folosite pentru a incalzi locuinte, pentru a incalzi apa sau pentru a gati, conform unui material publicat de TheAtlantic.com.
Mai mult decat atat, aceste molecule pot stoca energia oricat de mult timp si pot fi refolosite la nesfarsit, fara a emite deloc gaze cu efect de sera.
Cercetatorii inca nu au reusit sa construiasca inca un astfel de dispozitiv
Din pacate, cercetatorii nu au reusit sa construiasca inca un astfel de dispozitiv capabil sa fie folosit perpetuu pentru incalzire, dar au reusit sa demonstreze, in conditii de laborator, viabilitatea unui fenomen fizic denumit "fotocomutare".
'Unele molecule, cunoscute drept 'fotocomutatoare', pot prelua oricare din doua forme diferite, ca si cum ar avea un fel de balama la mijloc. Daca sunt expuse la lumina solara vor absorbi energie si vor trece de la o configuratie la cealalta, ramanand stabile pentru foarte lungi perioade de timp", conform studiului publicat in ultimul numar al revistei Nature Chemistry.
Pentru a elibera energia inmagazinata de aceste molecule este suficient sa le expui la o cantitate mica de lumina, caldura sau electricitate. 'Ele se comporta de fapt ca niste baterii termale reincarcabile: preiau energie de la Soare, o pastreaza pe... mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 10:05
Casa de avocatura Stoica&Asociatii a incheiat in perioada 2009-2011 contracte de peste 10,6 milioane lei cu mai multe institutii publice, cele mai mari fiind incheiate cu Imprimeria Nationala - 5,1 milioane lei si Electrica - 2,8 milioane lei.
Casa de avocatura a primit printr-un constract semnat in luna august 2009 cu Imprimeria Nationala peste 5,12 milioane lei, tarifele practicate pentru un avocat asociat si asistent fiind de 70 euro/ora, pentru un partner senior asociat 175 euro/ora si pentru un partner 350 euro/ora.
Intre 2009 si 2011, casa de avocatura a avut alte opt contracte cu Electrica totalizand 2,88 milioane lei.
Posta Romana a fost o alta institutie care a platit pentru serviciile firmei de avocatura printr-un contract semnat in martie 2009 si modificat prin 16 acte aditionale, suma finala platita ajungand la 656.107,06 lei. Potrivit documentelor amintite, s-a achitat 85 euro/ora pentru cel mult 25 ore lucrate lunar, 75 euro/ora pentru cel mult 60 ore lucrate lunar si 70 euro/ora pentru perioade de lucru mai mare de 60 ore lunar. Onorariu a fost modificat ulterior la 150 euro/ora, fara TVA.
La serviciile Stoica&Asociatii a apelat si Nuclearelectrica prin doua contracte in 2009, cu un act aditional, respectiv opt acte aditionale, factura finala fiind de 792.501,11 lei, in timp ce Oil Terminal a bugetat 300 euro/ora pentru aceleasi servicii, cumuland 185.996,69 lei.
ROMARM a platit 188.978,33 lei pentru servicii de consultanta, asistenta si... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 14:01