Omul de afaceri Gruia Stoica, care controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, a fost condamnat, marti, la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce primise in prima instanta 4 ani de inchisoare cu executare.
Decizia de marti a instantei supreme este definitiva, informeaza B1 TV.
In acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a fost condamnat la un de inchisoare cu suspendare, arata Agerpres.
Pronuntarea a fost amanata la termenul din 9 februarie pentru data de 23 februarie.
In martie 2015, omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi pentru cumparare de influenta, in acelasi dosar avocatul Doru Bostina primind o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru trafic de influenta, sentinta Curtii de Apel Ploiesti nefiind definitiva.
Gruia Stoica, condamnat la patru ani de inchisoare cu executare. Avocatul Doru Bostina - trei ani ...citeste mai departe despre "Gruia Stoica scapa de inchisoare: a fost condamnat cu suspendare - decizie definitiva" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 20:27
Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Roman (GFR), a fost retinut miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, el fiind acuzat de savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, in legatura cu o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia.
In acelasi dosar, procurorii i-au impus lui Doru Catalin Bostina, unul dintre cei mai cunoscuti avocati din Romania, interdictia de a parasi tara, acesta fiind acuzat de trafic de influenta.
Gruia Stoica a fost adus miercuri seara la sediul DNA cu catusele la maini
Gruia Stoica a fost adus miercuri seara la sediul DNA cu catusele la maini, dupa ce s-a impotrivit politistilor, care venisera cu mandat de aducere.
Potrivit unor surse judiciare, Gruia Stoica a fost citat miercuri sa se prezinte la sediul DNA, insa el a transmis ca este plecat din Bucuresti.
Politistii s-au prezentat la locuinta acestuia cu un mandat de aducere, insa Gruia Stoica nu a dorit sa iasa din casa, astfel incat anchetatorii au fost nevoiti sa obtina o autorizatie de perchezitie, pentru a-l retine pe Gruia Stoica.
Stoica a dat mita pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la licitatie
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, in luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie pentru incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 09:16
Privatizarea HZ Cargo a fost sistata intrucat situatia companiei feroviare din Croatia s-a depreciat consistent de la lansarea procedurii, afirma proprietarul grupului Grampet, Gruia Stoica, care considera ca "deznodamantul nefericit" poate fi pus pe seama lipsei de experienta a partii croate.
"Dupa un lung proces de negociere, marcat pe tot parcursul lui de obstacole birocratice impuse de formatul in care a fost organizata privatizarea, Ministerul Transporturilor din Croatia a ajuns la concluzia ca barierele de natura legala si legate de starea financiara deteriorata a companiei feroviare de stat HZ Cargo fac imposibila finalizarea tranzactiei in conditiile stabilite initial. Partea croata a recunoscut, in cadrul negocierilor, dar si in conferinta de presa organizata astazi de ministrul Doncic (Sinisa Hajdas Doncic, ministrul croat al Transporturilor, n.r.), faptul ca situatia HZ Cargo s-a depreciat consistent de la inceputul procedurii de privatizare si pana acum si a ales sa sisteze negocierile, urmand sa rezolve aceste probleme inaintea lansarii unui nou proces de privatizare", a declarat agentiei Mediafax proprietarul Grampet.
Ministerul Transporturilor din Croatia a anuntat, vineri, ca acordul de privatizare privind vanzarea companiei croate de transport feroviar de marfa HZ Cargo catre Grup Feroviar Roman (GFR), parte a Grampet, a esuat dupa ce cumparatorul roman a schimbat unele conditii referitoare la achizitie fata de cele pe care le-a prezentat in oferta... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 09:06
Firmele au nevoie de o comunicare mai buna cu reprezentantii institutiilor statului, care trebuie sa inteleaga ca traiesc din taxele si impozitele de la privati, afirma Gruia Stoica, proprietarul Grampet, admitand insa ca oamenii de afaceri nu au facut eforturi sa-si schimbe imaginea din anii '90.
"Nu avem nevoie de presiuni. Trebuie sa existe oarecum o simbioza intre institutiile statului si intre noi, oamenii de afaceri. Este clar ca avem nevoie de institutii puternice care sa ne protejeze, dar avem nevoie si de confortul necesar pentru ca sa putem crea, sa putem dezvolta. Orice intalnire, cu oricare organism, ca-i politic, ca-i de stat sau ca sunt ministri, se interpreteaza. (...) Odata imi aduc aminte ca am stat doi ani de zile pana sa ma primeasca un ministru, desi eu aveam 36% din piata de transport, si vorbesc pe segmentul meu. Dupa doi ani de zile, ajung, stam de vorba, si-mi spune de mai multe ori . Pai zic: , a afirmat Gruia Stoica, la o conferinta organizata la BNR.
Proprietarul grupului Grampet sustine ca reprezentantii statului trebuie sa inteleaga "ca si ei traiesc si se duc acasa la familiile lor, la copiii lor" cu bani platiti de companii prin taxe si impozite.
"Este adevarat ca nici noi, oamenii de afaceri, nu am facut nimic din anii '90 pana acum sa ne imbunatatim imaginea. Am ramas cu aceeasi imagine a oamenilor de afaceri care in anii '90 s-au trezit cu averi imense si n-au stiut ce sa faca cu ele, i-au cheltuit, i-au pierdut, si n-au adus... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 16:41
Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirma ca "nu are nicio treaba" cu hotararea de guvern prin care data limita pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa a fost fixata pentru 13 octombrie si va analiza varianta de a-si recupera cel putin costurile avute pana acum daca Transporturile nu obtin amanarea.
"Noi suntem pregatiti sa platim diferenta de suma in conditiile in care vanzatorul isi indeplineste obligatiile asumate, adica obligatiile suspensive fara de care nu se poate inchide contractul, implicit avizul de la Consiliul Concurentei sau, dupa caz, Comisia Europeana.
GFR, ca si cumparator, nu are nicio treaba cu HG-ul, vanzatorul trebuie sa faca demersurile necesare pentru prelungirea termenului de privatizare in baza contractului semnat intre parti. Pana in prezent, eu mi-am indeplinit toate obligatiile suspensive, am virat 30 de milioane de euro si am tratat cu maxima seriozitate acest proces de privatizare pe care vreau sa il duc pana la capat. Daca vanzatorul nu obtine prelungirea, este problema lui si ca in orice relatie contractuala, vom analiza varianta de a ne recupera, cel putin, costurile avute pe toata perioada privatizarii", a declarat omul de afaceri agentiei Mediafax.
Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata pe 14 august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:57
Grup Feroviar Roman (GFR) a depus legal notificarea la Consiliul Concurentei pentru a solicita aprobarea achizitiei CFR Marfa, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"GFR a depus legal notificarea. A transmis si o serie de completari, respectiv anexele (la contractul de privatizare, care lipseau din dosarul depus saptamana trecuta - n.r.). Mai are o serie de precizari de transmis, in special referitoare la definirea pietelor", a afirmat Chiritoiu.
Declaratiile sefului autoritatii nationale de concurenta vin dupa ce, saptamana trecuta, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurentei, insa notificarea nu era completa, intrucat lipseau anexele la contractul de privatizare.
Termenul pana la care Consiliul Concurentei trebuie sa dea un raspuns este de cinci luni de la primirea documentatiei complete.
Chiritoiu a precizat, la finele saptamanii trecute, la Sinaia, ca nu este exclusa nicio varianta de raspuns din partea Concurentei.
"Cotele de piata sunt mari si ne uitam la asta. Putem spune 'da', 'nu' sau 'da, conditionat'. Conditiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renuntarea la anumite parti din aceste companii. Ne putem uita si la partea de contracte. Este mai putin probabil sa punem conditii pe partea de pret, dar ne vom uita si la asta. Nimic nu este exclus", a explicat Chiritoiu.
Intrebat ce se va intampla daca raspunsul Concurentei va fi negativ, Chiritoiu a raspuns ca, in acel caz, toata tranzactia va fi blocata.... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 10:02
Solicitarea depusa marti de Grup Feroviar Roman (GFR) la Consiliul Concurentei pentru aprobarea preluarii CFR Marfa este incompleta, a declarat sambata, la Sinaia, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Solicitarea nu este completa si le vom trimite saptamana viitoare o cerere sa completeze datele. Noi vom da un raspuns cat mai curand posibil. Termenul in care trebuie sa dam un raspuns este de cinci luni de la primirea documentatiei complete", a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, nu este exclusa nicio varianta de raspuns din partea Concurentei.
"Cotele de piata sunt mari si ne uitam la asta. Putem spune 'da', 'nu' sau 'da, conditionat'. Conditiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renuntarea la anumite parti din aceste companii. Ne putem uita si la partea de contracte. Este mai putin probabil sa punem conditii pe partea de pret, dar ne vom uita si la asta. Nimic nu este exclus", a explicat Chiritoiu.
Intrebat ce se va intampla daca raspunsul Concurentei va fi negativ, Chiritoiu a raspuns ca, in acel caz, toata tranzactia va fi blocata.
"Am discutat si cu Comisia Europeana despre acest caz si ii vom anunta saptamana viitoare ca am primit notificarea. Chiar daca documentele nu sunt complete, le vom spune celor de la Comisie ce avem", a adaugat Chiritoiu.
Consiliul Concurentei a anuntat vineri, printr-un comunicat de presa, ca a solicitat informatii din piata despre concentrarea economica formata dupa preluarea companiei CFR Marfa de... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 14:57
Omul de afaceri Gruia Stoica, cel care controleaza compania Grup Feroviar Roman, declarata castigatoarea competitiei in privatizarea CFR Marfa, a declarat, joi, la TVR, ca va plati cele peste 200 de milioane de euro in termenul prevazut pentru ca altfel risca sa piarda 28 de milioane de euro.
"Daca eu nu platesc acesti bani, risc sa pierd 28 de milioane de euro. 10 milioane din scrisoarea de garantie pe care am depus-o la Ministerul Transporturilor si alte 18 milioane pe un cont escrow. Comisia de privatizare, tocmai din acest motiv sa nu se intample sa ajung in situatia de a nu plati, a cerut o suplimentare de 18 milioane de euro, un cont escrow, in termen de 30 de zile, pentru a demonstra ca avem acesti bani.
Nu cred ca as fi putut sa risc 28 de milioane de euro de dragul de a lua un trofeu sau de dragul de de a fi, cum se zice in limba romana, o zi primar", a declarat Gruia Stoica.
Acesta a precizat ca detine o parte din bani insa marea majoritate va fi din creditari pentru ca "nu cred ca acum are cineva 200 de milioane de euro cash".
"Traim in Romania si nu cred ca acum are cineva 200 de milioane de euro cash. Avem o parte din bani, pentru ca nicio banca, o institutie financiara externa sau fond nu poate sa iti dea acesti bani. Avem o parte din bani, dar marea majoritate vor fi din creditari. (...) Avem active de peste 400 de milioane de euro, GFR este bancabil, am vorbit cu institutii financiare externe si exista acesti bani", a explicat Gruia Stoica.... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:01
Grup Feroviar Roman (GFR) a cumparat caietul de sarcini pentru licitatia privind achizitia pachetului majoritar de actiuni al CFR Marfa, potrivit omului de afaceri Gruia Stoica, proprietarul grupului Grampet, din care face parte GFR.
De asemenea, GFR se afla pe lista scurta pentru privatizarea companiei BDZ Cargo din Bulgaria.
"Legat de privatizarea din Bulgaria, aceasta ar putea fi un succes romanesc. Poate singurul succes de aceasta anvergura. Pe 26 aprilie chiar o sa depunem documentele. De asemenea, a inceput si o privatizare in Romania, vorbim aici de CFR Marfa. Noi am cumparat caietul de sarcini si sunt sanse sa depunem oferta si pentru cumpararea acestei societati. Ceea ce ar insemna ca grupul nostru va ajunge la 25.000 de angajati", a declarat vineri Gruia Stoica, citat de Mediafax.
In februarie, GFR a anuntat ca a indeplinit cerintele de calificare si a intrat pe lista scurta pentru privatizarea diviziei de marfa a companiei bulgare BDZ. Pretul minim de vanzare a companiei este de 51 milioane euro.
GFR, hranit si crescut de CFR
Proprietarul grupului Grampet SA din care face parte si GFR este Gruia Stoica, un controversat om de afaceri din cauza contractelor cu statul roman. De altfel, GFR s-a dezvoltat prin preluarea a peste 6.000 de vagoane de la CFR, prin operatiunea Rolling Stock Company.
In 2007, compania respectiva a fost creata in asociere cu CFR, GFR si Raiffeisen Bank. CFR a intrat in forma cu un aport de capital constituit din 6.400 de... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 17:42